Paris Gezilecek Yerler – 3 Günlük Rota

Reklamlar

Paris gezilecek yerler yazısını yazmanın sırası mı, hiç bilmiyorum. Bunu söylemek aşırı tuhaf; ama Londra bu hafta şansıma korkunç sıcak. Bu sıcakta iki gün sonra taşınacağım için eşyaları toplarken fenalık geçiriyorum. Bir yandan tez yazmam gerekiyor, ama tez hocamdan az önce görüşler istedim arafta kaldı. Ve şu an tezle de taşınmayla da uğraşacak halim yok. Paris yazımı yazacağım!

Genel olarak gittiğim şehirlere ikinci kere gitme isteği duymuyorum. Ama Paris’e -neden bilmiyorum- çok aşığım. Tekrar tekrar gitmek istiyorum. “Londra’dan, Barcelona’dan ya da İstanbul‘dan güzel mi?” desem, yooo değil aslında. Ama bir şekilde oradayken hissettiğim enerjiyi sevdim, seviyorum.

Paris’te Gezilecek Yerler
Paris’te Gezilecek Yerler

Paris Gezilecek Yerler Yazısı Neleri Kapsıyor?

  • Yazımda alternatif bazı gezi noktalarına değineceğim.
  • Kurlar ortada olduğu için Paris’te gezebileceğiniz ücretsiz müzelerle ilgili bilgi vereceğim.
  • Speakeasy konseptli kokteyl barları aktaracağım.
  • Instagram fotoğraf noktalarını ve belli başlı popüler kafeleri yazacağım.
  • Son bir yılda sürekli Londra odaklı gezi yazıları yazdığım için Londra ve genel olarak Britanya’dan blogu okuyanlar olabiliyor. Londra-Paris tren serüveni için Londra-Paris Yolculuk Dramı 🙂 yazısına göz atılabilir. Ben trenle gidip Gare du Nord’dan otelime yürüdüğüm için şehre ulaşıma yer vermeyeceğim.
  • Versaille Sarayı’na hala gitmedik, Disneyland’a bir başka Paris gezisinde gitmiştik. Fakat pek çok şey değişmiş olabilir. Bu iki konuya dair bilgi aktarmayacağım. Disney hemen hemen bir gününüzü alır. Louvre Müzesi ve çevresi sanatla hiç ilginiz yoksa bile birkaç saatinizi alacaktır. Versaille Sarayı’na ise sadece gidiş-geliş 2 saatten fazla sürer. Gezi planlarınıza bu lokasyonları dahil edecekseniz süreleri göz önünde bulundurursunuz.
  • Eğer Paris’te temel noktaları gezip alternatif arayışındaysanız bu yazıda yazmayacağım fakat daha önce gezip sevdiğim yerler; Pere Lachaise Mezarlığı. Mezarlık deyip geçmemek gerek açık hava müzesi gibi ve görülmeye değer. İkinci nokta ise Rue Cremieux. Burası minik bir sokak aslında; ama Paris’in genel kahve tonlarındaki binalarının aksine Balat misali renkli renkli evlerden oluşuyor. Belirttiğim gibi ikisi de alternatif ve es geçilebilecek noktalar. Ama ben çok sevmiştim.

Paris’te Nerede Kalınır?

Ben gezi yazılarında sık sık belirtiyorum. Yurt dışı gezilerinde lüks bir otel beklentim yok. Temiz, güvenli, ulaşım ağlarına yakın ya da merkezi olması yeterli. Biz ilk gittiğimiz sene bir yanılgıyla Eyfel’e yakın bir otelde kalmıştık. Fakat sonraki iki gidişimizde Palais Garnier yakınlarındaki otelleri tercih ettik. Yine gitsek benzer bir lokasyonda kalırız, çünkü hemen hemen her yere ulaşım çok rahat ve otellerin çevresi de vakit geçirmek için keyifli. (Merak eden olursa Best Western’de kaldık.)

Paris Gezilecek Yerler – 1. Gün

Bir Gün Önce: Aslında Paris’e 17:30’a doğru vardım. O yüzden bugünü birinci gün olarak saymıyorum. Ama akşam yemeği için Le Relais de l’Entrecote’un Champs-Elysees yakınlarındaki şubesine gittik. Burası daha önce de gittiğimiz, aşırı turistik ve bence Fransızların hiç gitmediği bir yer. 🙂 Yani ben Fransız olsam işim olmazdı. Ama rezervasyon kabul etmiyor ve bu adil bir rekabet ortamı sağlıyor. 🙂 Geç giderseniz uzuuuuun bir sıra bekliyorsunuz. Çok standart bir menüsü var ve lezzetli. Yine de bence Saint Germain tarafındaki şubesine gitmek daha mantıklı olabilir. Alternatif olarak benim ilk akşam için yer ayırttığım yer Pompidou’nun teras katındaki Le Georges’du. Burası rezervasyon ve bir nebze şıklık gerektiren(mailde kibarca uyarıyorlar), Paris manzarası eşliğinde bir şeyler yenebilecek bir mekan. Fakat öyle travmatik bir yolculuk geçirdim ki ilk akşam buna hiç halimiz yoktu. 🙂

Ertesi güne yani 1. güne dönersek biz biraz alternatif bir rota çizdik. Ama ilk kez seyahat edecekseniz ve Paris’in temellerini görmek istiyorsanız 3. gün rotası biraz daha temel yerleri içeriyor.

Paris’te Gezilecek Yerler

Kahvaltı

Biz otelin yakınlarında yürürken ellerinde baget sandviçlerle dolaşan insanlara rastladık. Hemen durdurup nereden aldıklarını sorduk. Çünkü harika gözüküyorlardı. Ve böylelikle kahvaltı için Maison Louvard’a gittik.

Tatlıları, baget sandviçleri, mekanın kendisi çok keyifli bir yerdi.

Galeries Lafayette Haussmann

Seyahatlerimin hemen hemen hiçbirinde alışveriş merkezi gezmem. Paris’te Lafayette Haussmann’a gitme sebebimiz teras katına ücretsiz çıkılması ve harika bir Paris manzarasıyla karşılaşılması. Alışveriş Merkezi’nin içi de estetik. Yine de benim gördüklerimin en iyisi Londra’daki Harrods.

Instagram Molası: Theatre Edouard VII

İstikamet Paris’in instagramik fotoğrafları deyince göze çarpan Theatre Edouard VII. Burada estetik kareler yakalamanız mümkün. Yaratıcılığınıza kalmış. 🙂

Paris Gezilecek Yerler

Gustave Moreau Museum

Saat 1 için Gustave Moreau Museum’dan bilet almıştım. “Paris’te genel gezi noktalarından sıkıldım, alternatif bir sanat noktası arıyorum” diyenler için estetik bir müze. Şu son 10-12 ay hayatımda en çok müze gezdiğim dönem ve bana 5 yıl önce sorsalar “müze gezmeyi hiç sevmem” derdim. Müze gezebilmek için derin bir sanat bilgimin olması gerektiğini düşünürdüm.

Şimdi şunu fark ediyorum, evet bilgiyle gezmek ya da gezerken kulaklıktan dinlemek bir şeyler okumak çok keyifli. Ama bunları yapmayıp sadece gezdiğinizde bile bir sanat ilginiz oluşmaya başlıyor. Gustave Moreau Müzesi de gezerken etkilendiğim yerlerden biriydi.

Site linki

Paris Gezilecek Yerler – Gustave Moreau Museum

Paris Gezilecek Yerler – Montmarte Sokakları

Gustave Moreau Müzesi’ne gelmişken yürüyerek Montmarte sokaklarını arşınlamak gerek. Görebileceğiniz meşhur noktalar;

  • Metroyla gidip Abbesses durağında inerseniz 250 dilde “seni seviyorum” yazan duvarı görebilirsiniz.
  • Moulen Rouge
  • Rue Tholeze(sonu yel değirmenine ve aslında özel bir mülke çıkan şirin bir sokak)
  • Dalida heykeli(Memesine dokunulduğunda şans getirdiğine inanılıyor. Asla ve katta es geçmem böyle şeyleri)
  • Le Passe-Muraille
  • Meşhuuuuur Instagram noktalarından Le Consulat

  • Yine çok tatlı Instagramlık sokaklardan Rue de l’Abreuvoir
  • Ve elbette ki Montmarte’a temel gitme sebeplerinden biri olan Sacre Coeur.
  • Montmarte ile ilgili tek uyarım sırf Amelie filmi çekilmiş diye “Cade Des Deux Moulins” isimli kafeye uğramamanız. Hayatımda gittiğim en kötü kafelerden biriydi, paranıza yazık.

Pink Mamma

Hazır Montmarte sokaklarındayken akşam yemeğinizi ikonik İtalyan restaurantlarından biri olan Pink Mamma’da yiyebilirsiniz. Rezervasyon gerekir, ama google.maps üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Big Mamma benim Londra’da çok sevdiğim bir restaurant grubu. Sunumları ve menüleri genel olarak aynı olsa da her şubesinin dekorasyonu birbirinden ilginç ve güzel. Yemekler zaten İtalyan olduğu için lezzetli.

Paris şubesinin de özellikle meşhur bir merdivenli kısmı var, görevliye “fotoğraf çekip çıksak” diyenler bile oldu. 🙂

Paris Gezilecek Yerler – Pink Mamma

Paris Gezilecek Yerler – 2. Gün

Kahvaltı

Biz Paris’te ikinci güne BO-MIE’de kahvaltı ile başlıyoruz. Yine tatlıları, pastane ürünleri pek güzel gözüken bir yer. Gitmeden de listemdeydi; ama tesadüfen görüp oturduk. Tercihimi bu kez baget sandviçten değil kruvasandan yana kullanıyorum.

Latin Quarter Sokakları

Yine Paris’in en keyifli yerlerinden biri olan Latin Quarter taraflarına dalıyoruz.

  • Grande Mosquee de Paris (mimarisi Fas yapılarına benzeyen bir camii. Özellikle bahar aylarında gidiyorsanız bahçesinde keyifli fotoğraflar yakalanabilir. Ama çok alternatif bir nokta ve giriş ücretli)
  • Pantheon – yine ücretli noktalardan. Biz daha önce gezdiğimiz için bu gezide es geçtik.
  • Shakespeare and Company: Sanırım Paris’in en meşhur ve yine Instagramlık kitapçısı. Neyse ki içeride fotoğraf çekimi yasak. Hem rahat rahat gezebiliyorsunuz hem de sosyal medya kullanımı olmayınca insan daha iyi konsantre oluyor. 🙂
  • Le Petit Chatalet: Hemen Shakespeare and Company’nin yanında bulunan Instagramik noktalardan.
  • Odette: Yine Shakespeare and Company Coffee kısmının sokağında görebileceğiniz Paris’in en Instagram’lık patisserielerinden. Ürünlerini tatmak isterdim aslında, ama tokluğum sebebiyle mümkün değildi. 🙂

Saint Germain Sokakları

Gezimizin devamında Saint Germain vardı. Latin Quarter ile yanyanalar. Burada Lez Deux Magots’dan yer ayırtmıştım. Burası “Paris” deyince sayılacak en popüler 5-10 yerden biri. Özellikle sıcak çikolataları çok meşhur. Biz ise peynir tabağı ve kuzey Fransa’dan çok sevdiğimiz tatlı bir beyaz şarap söyledik.(adını hatırlayabilmem imkansız rastgele tüm sessiz harflerin yanyana geldiği bir şarap ismi g ile başlıyor. 🙂 ) Ek olarak meşhur Paris-brest ve ekler tattık.(tatlıları görerek seçmek istediğinizi söylerseniz bir tepside hepsini getiriyorlar) Geleni geçeni izlemek bile başlı başına eğlenceliydi.

Burada alternatif ve çok popüler diğer bir nokta Cafe de Flore. Yine 1600lerden kalma Le Procope da ikonik yerlerden.

Paris Gezilecek Yerler

Tour Saint Jacques

Gezimizin devamında Saint Nehri’ni biraz turlayıp karşı tarafa geçerek Tour Saint Jacques’ı fotoğrafladık. Klise Fransız devriminde yıkılmış ve sadece kulemsi bir kısmı kalmış.

Le Chuuuuttt! – Fontaine Stracinsky

İstikamet Jef Aeresol muralı olan Le Chuuuttt! ve Fontaine Stracinsky’di. Fakat çeşmeli kısım restorasyondaydı. Mural ise Lyon muralları kadar olmasa da etkileyici ve görmeye değer gerçekten.

The Centre Pompidou

Paris’in ilginç bir mimariye sahip modern sanatlar müzesi. Ücretli aslında; ama ücretsiz olarak gezilebilen kısımları da var. Biz ilk kez girdik. Hava güzelse ön cephesinde keyif yapıp takılan pek çok genç görmek mümkün.

Hotel de Ville

Yine ihtişamlı ve fotoğraflık alanlardan biri. Buralara yürüyüş mesafesinde Library Forney de görülebilir.(içine girmedik)

La Marais Sokakları

Bence La Marais Paris’in en en en güzel yerlerinden bir.

  • Rue des Rosiers: Bu bölgedeki binalarda 2. Dünya Savaşı’nda toplama kampına götürülenlere dair bilgiler var.
  • L’As du Fallafel – aynı sokakta meşhuuuur bir falafelci. Falafel seven biri olarak bayıldım.(biz salatası, sadece soslu istedik) Bu kısımlar Şabat sebebiyle Cuma erken kapanıyor, Cumartesi ise kapalı. Bu sebeple Paris gezinizde hareketli yakalayabilmek adına La Marais’i diğer günlere almanız daha mantıklı olur.
  • Musee Carnavalet: Paris’in nadir ücretsiz müzelerinden biri. Bahçesinde o kadar keyifle oturduk ki. “Tekrar gelirsem giderim” noktalarından.
  • Place des Vosges: Buradaki sanat galerinin her biri müthiş. Meydandaki yeşil alan güzel havalarda çok keyifli. Victor Hugo’nun evi ücretsiz gezilebilir.
  • Merci: Alışveriş için önerilmiş ama bence çok gereksizdi. Yine de siz bilirsiniz.
  • Marche des Enfants Rouges: Fransa’nın en eski covered marketi

Paris Gezilecek Yerler – 3. Gün

Instagramlık yerlerden bahsedeceğimi paylaşmıştım, Starbucks’ın Boulevard des Capucines şubesi tam o noktalardan biri. Hayatınızda görüp görebileceğiniz en şık 3-5 Starbucks’tan biri.(Instagram’a eğlenceli bir videosunu eklemiştim)

Yine çok yakınlarındaki Cerdic Grolet inanılmaz popüler ve önünde deli gibi kuyruk olan yerlerden. Fakat biz kahvaltı için Louvre’un bahçesine gidiyoruz. Yıllar önce Paul olan bahçede bu kez Eric Kayser var. Sevdiğim yerlerden biri. Sonrasında soluğu Jardin des Tuileries yeşil sandalyelerinde alıyoruz. Çünkü hem Louvre’u daha önce gezmiştik, hem de bu alanın huzurlu atmosferini çok seviyoruz.

Paris Gezilecek Yerler

Le Petit Palais

Bizim Louvre’dan sonraki durağımız Concorde meydanından yürüreyek Le Petit Palais oluyor. Burası ücretsiz bir müze. Ve hem içindeki eserler çok etkileyici, hem de atmosferi, bahçesi muhteşem. Tıpkı Carnavalet gibi tekrar gitsem uğrayabilirim lokasyonlarından biri.

Champs-Elysees – Saint Nehri

Bana aşırı anlamsız gelen Şanzelize’yi boydan boya Arc de Triomphe’e ulaşana kadar yürüyoruz. Buradan sonra Eyfel’e de gidilebilir. Fakat biz Saint Nehri çevresini tercih ediyoruz. Özellikle Pont Alexandre III çok etkileyici köprülerden.(Yukarıda yazdığım LePetit Palais bu köprünün dibinde, rota ona göre güncellenebilir) Yürümeye doymayanlar; Sainte-Chapalle(ücretli), Notre Dame de Paris(tadilattaydı), Orsay Müzesi gibi noktalara yürünebilir. Biz Notre Dame’da şansımızı deneyip tekrar La Marais sokaklarına dalıyoruz ve yemeği pek de riske girmeden Eataly’de yiyip sonrasında herhangi bir yerde kokteyl içiyoruz.

Paris Gezilecek Yerler – Ücretsiz Müzeler

Londra gerçekten ücretsiz müze konusunda bir cennet. Paris ve Avrupa’nın pek çok şehri için aynı şey söz konusu değil. Ama “hiç mi ücretsiz müze yok” dersek yukarıda saydıklarımla birlikte 9 müze ekleyeceğim. Ek olarak Paris’te her ayın ilk Pazar günü pek çok müze ücretsiz. Fakat sanıyorum rezervasyon gerekiyor. İşte listemdeki ücretsiz müzeler;

  1. Le Petit Palais
  2. Musee Carnavalet
  3. Musee d’Art Moderne de la Ville de Paris
  4. Musee Cognacq-Jay
  5. Musee de la Liberation de Paris
  6. Musee Bourdelle
  7. Musee de la Vie Romantique
  8. Maison Victor Hugo
  9. Maison de Balzac

Paris Gezilecek Yerler – Gizli Barlar

Edinburgh’da Panda & Sons diye bir kokteyl bara gitmiştik. Dışı berber konseptliydi, merdivenlerden aşağı kata indiğinde kitap motiflerinden oluşan bir kapı vardı ve bara girdiğini anlamıyordun. Bu benim ilk speakeasy bar deneyimimdi. 1920lerde alkol yasaklanmış ve parolayla girilen gizli barlar türemiş, onlara da speakeasy ismi verilmiş. Günümüzde parola yok tabii; ama Paris’te pek çoook speakeasy konseptli bar vardı. Bunlardan en çok ilgimi çekenler yukarıda yazdığım Pink Mamma’nın alt katında akşam 7’den sonra bara dönüşen No Entry ve dışarıdan çamaşırhane gibi gözüken Lavomatic.

  • Le Speakeasy Club Paris
  • No Entry
  • Rehab Saint-Honore
  • BaraNaan Street Food & Coctail Bar
  • Experimental Coctail Club
  • Lavomatic
  • La Mezvaleria Paris
  • Candelaria
  • Moonshiner

Paris Gezilecek Yerler – Yeme & İçme

Yukarıda yazdıklarıma ek olarak listemde olan bazı yerler;

  • Le Train Bleu – Düzgün bir saate yer bulsam gitmeyi çok istiyordum. Atmosferi harika gözüküyor.
  • A la Mere de Famille – çikolata
  • Le Brebant
  • Jacques Genin – çikolata
  • Le Quincy – lokal gözüken bir Fransız rest.
  • Bistrot Paul Bert (Vedat Milor)
  • Le Baratin – (Vedat Milor)
  • Le Clarence – (Vedat Milor)
  • Cafe Kitsune – Londra’da Ne Yenir?
  • Au Vieux Paris d’Arcole(instagramik)
  • Cafe Cassette
  • Angelina
  • Fauchon – ekler
  • Pierre Hermes & Laduree – makaron(bin yerde makaron yedim ben onlarca tatlı varken çok gereksiz de neyse)

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.