Bordeaux Gezilecek Yerler

Reklamlar

Schengen vizesini uzun alabilmek için hep aynı ülkeden başvuruyorum. Bu sebeple Fransa’da 10’dan fazla şehir görmüşümdür. 🙂  Bordeaux gezisi de vizeyi aldığım ülkeye giriş yapmak adına spontane gelişti. İki günlük seyahat detaylarını Bordeaux gezilecek yerler yazısında paylaşmak istedim.

Bordeaux’ya seyahat etmeden önce Instagram’da(@yazarkarga) “Tek başınıza seyahat etmek ister misiniz?” diye bir anket yapmıştım ve yaklaşık %80’lik bir kesim istiyordu. Her ne kadar şu an Londra’da tek yaşasam da buraya ilk on gün ablamla birlikte gelmiştik. O yüzden uçaktan otele transfer, bir yere yabancı olmanın verdiği ilk acemilikleri hiç tek yaşamamıştım. Böyle rahat bir Avrupa şehrinde, çok çok kısa süreli deneyim yaşamak güzel bir pratik oldu.

Bordeaux gezilecek yerler ile ilgili detaylara geçersek;

Bordeaux Gezilecek Yerler
Bordeaux Gezilecek Yerler

Bordeaux Gezisi

Rue de la Porte Dijeaux

Bordeaux bana pek çok yönüyle İstiklal-Karaköy taraflarını hatırlattı. Gezinize Porte Dijeaux ile başladığınızda şehir size harika bir “hoşgeldin” diyor. Dijeaux, sağlı sollu dükkanların olduğu, mimarisiyle etkileyen upuzun turistik bir sokak ve benim otelim tam da bu sokak üzerinde olduğu için iki günde bile defalarca kez arşınladım. Biraz daha kalsam tüm ara sokakları avcumun içi gibi ezberleyecektim. 🙂

Bu sokakta;

  • La Toque Cuivre: Bordeaux’da şarabın dışında canales isminde ünlü bir tatlı var. Ahım şahım bir lezzet değil; ama orijinal olduğu için “buralara kadar gelmişken tadına bakın” derim.  La Toque Cuivre, canales alabileceğiniz yerlerden biri. Eve götürmek için satın alacaksanız havaalanına bırakmadan bu civarda almak daha mantıklı.
  • Libraire Mollat: Ahhh Fransızca bilsem ne güzel olurdu! Gördüğüm en güzel kitapçılardan biri bu sokak üzerinde yer alıyor. İlk gün vitrinlerinden birini sadece kuşlarla ilgili kitaplarla süslemişlerdi ve tüm gün caddede inanılmaz güzel bir kuş melodisi çaldılar. Harika bir pazarlama yöntemi.
  • Galeries Lafayette: Fransa’nın meşhur alışveriş noktası(İstanbul’da da açılmıştı) Galeries Lafayette Bordeaux’da da var. Ben gezilerimde alışverişle pek ilgilenmiyorum, o yüzden bastıran yağmur sebebiyle girip pek de bir şeye bakmadan çıktım.
Bordeaux Gezilecek Yerler

Place de la Bourse

Geziye Porte Dijeaux ile başlayıp hiçbir yere sapmadan dümdüz yürüdüğünüzde Garonne nehrine doğru iniyorsunuz. Nehre gelmeden şehrin ikonik meydanlarından biri sizi karşılıyor. Bu meydanda fotoğraf molası verip sokak şovlarını izleyebilirsiniz.

Önemli bir detay meydandan nehir tarafına geçtiğinizde Miroir d’eau diye büyük boş, yerde fiskiyelerin olduğu bir alan var. Fiskiyeler sayesinde yerde ince bir su tabakası oluştuğu için meydandaki muhteşem mimarinin yansıtmalı fotoğraflarını çekebilirsiniz. Ben gittiğimde fiskiyeler çalışmıyordu, fakat şansıma ikinci gün yağmurluydu, birkaç fotoğraf yakalayabildim.

Porte Cailhau

Bourse meydanına sırtınızı verip sağa doğru ilerlediğinizde şehrin simgesi olan Porte Cailhau ile buluşacaksınız. 1495’te inşa edilen Porte Cailhau , Disney şatolarını andırıyor ve şehirde en sevdiğim yapı buydu. İçi de geziliyormuş fakat ilgilenmedim. Onun yerine doğrudan Porte Cailhau manzaralı Chez Fred’de oturup keyif yapmayı seçtim. Hava güzelse çok keyifli olacaktır.

Pont de Pierre

Garonne nehrinde sağ tarafta bir köprü gözünüze çarpacaktır. Pont de Pierre 11. Yüzyılda inşa edilmiş. Yürümek için üşendim ve nehir de çamurlu görüntüsü sebebiyle ilgimi çekmedi.(okyanusun kumu yüzündenmiş de bla bla bla) Avrupa’nın mimarisini çok sevsem de İstanbul’dan sonra bu çamur rengi nehirler hiç olmuyor. 🙂

Köprünün başlangıç noktasında 1750’de yapılan Porte de Bourgogne yapısını göreceksiniz. Bordeaux’da da üç adet benzeri kapı gördüm.(birinden en yukarıda bahsetmiştim)

Basilique Saint-Michel

Gotik mimarinin örneklerinden biri olan Saint-Michel Bazilikası oldukça ihtişamlı bir yapı ve Bordeaux’ya gelmişken gezilip görülebilecek yerlerden. Hemen yakınlarındaki La Boulangerie’den pastane ürünleri alabilirsiniz. Ben lezzetli buldum.

Rue Sainte Catherine

Avrupa’da gördüğüm en uzun alışveriş caddelerinden biri. Bir noktada Bordeaux gezilecek yerler başlığında en yukarıya yazdığım Dijeaux ile kesişiyor. Cadde üzerinde minik meydanlar, canales alabileceğiniz dükkanlar, Fnac isimli Fransa’nın meşhur mağazası, Flying Tiger var.

Bir ucu şehrin bir diğer ikonik kapısı olan Porte d’Aquiante, diğer ucuna doğru yürürseniz Opera binası(giriş ücretli) ve çok etkileyici bulduğum Sanna heykeline denk geleceksiniz. Heykel Jeuma Plensa tarafından yapılmış, bir açıdan baktığınızda 2 boyutlu gibi gözükürken farklı açılardan 3 boyutlu olarak gözüküyor. Yine bu meydandan Monument Aux Girondins anıtını fotoğraflayabilirsiniz.

Jardin Public

Yazın ya da bahar dönemi gidiyorsanız şehrin yeşil atmosferini yakalamak, çimenlere serilip Fransa’nın muhteşem pastane ürünlerini yemek için epey büyük parklardan biri. Yakınlarında Museum de Bordeaux Sciences et Naure yer alıyor.

Şimdiye kadar yazdığım lokasyonlara en uzak yer bu park. Müze gezmek isterseniz CAPC Musee d’art contemporain de Bordeaux isimli modern sanatlar müzesi de bu lokasyona yakın sayılır. Giriş ücretli.(fiyatlar değişkenlik gösterebileceği için google’dan bakmak en sağlıklısı)

Bordeaux Cathedral

Dijeaux ile kesişen Vital Carles sokağında yer alan fotografik açıdan güzel katedrallerden biri. Cumartesi günü önündeki minik meydanda kitap pazarı vardı.

Bordeaux Gezilecek Yerler

Bordeaux Gezilecek Yerler – Yeme & İçme

Yazımda kısaca Bordeaux’yu araştırırken not aldığım yeme içme noktalarını da aktaracağım. Tabii ki iki günlük kısa bir gezi olduğu için sadece birkaçını deneyebildim.

  • La Cabane Cent Un – Bordeaux’da şarap ve canales ile birlikte istridye de meşhur. Google.maps üzerinden rezervasyon yapıp bu mekanda istridye tadabilirsiniz.
  • Cassonade – Canales yiyip, kahve vs. içebileceğiniz mekanlardan.
  • La Boulangerie Des Armis –  Pastene ürünleri sevenler için puanı yüksek yerlerden biri.
  • Ragazzi de Poppone – Ben yeteri kadar “turistik” Fransız mutfağı tattım ve bayıldığımı söyleyemem.:) Bordeaux’da havaalanından inip şehir merkezine giderken otobüste bir Türk ile tanıştım. Nantes şehrinde master yapmıştı ve Bordeaux’da yaşıyordu. Yemeği onunla birlikte Ragazzi isimli İtalyan restaurantında yedik.
  • Bistrot Le Charabia – Sanırım google.maps üzerinden rezervasyon yapılabildiği için not almıştım. Denemedim.
  • La Diplomate – Çay molası vermek isterseniz buranın ambiyansı çok tatlı.
  • L’entrecote – Paris’te cafe de Paris soslu et için gidip çok sevdiğim yerlerden biriydi. Alternatif olarak listeye almıştım. Bordeaux’da gitmedim.
  • Osteria Palatino – Big Mamma zincirlerinden biri. Londra’daki Circolo Popolare’yi çok sevmiştim, burası da konsept olarak neredeyse birebir aynı olan İtalyan restaurantı.

Bordeaux Gezilecek Yerler – Soru & Cevap

Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım Nasıl?

Farklı ulaşım yöntemleri de vardır elbette; ama ben havaalanı çıkışında sağa doğru yürüyüp 1 nolu otobüse bindim. Otobüs biletini makinalardan temin edebilirsiniz. 1.7 Euro’ydu, Londra’da Stansted Havaalanı’ndan Stradford otobüslerine binmenin 15 pound olduğunu düşünürsek sudan ucuz. 🙂

Gambetta’da inebilirsiniz.

Bordeaux’da Nerede Kalınır?

Benim 2 gece için çok detaylı bir araştırmam yoktu; ama seçtiğim otel(Hotel de la Presse) merkezin de merkezi bir noktadaydı. Dijeaux ve civarlarındaki otellerden yer ayırırsanız yürüyerek hemen hemen her yeri gezebilirsiniz. Dümdüz bir şehir.

Kendi otelimi önerir miyim? Açıkçası benim merkezi ve temiz olması dışında pek bir beklentim yoktu. Vasat bir oteldi diyebilirim.

Bordeaux’da Kaç Gün Gezmek Gerekir?

Bordeaux’da iki günlük gezi planlamıştım bu iki gün çok telaşsız gezdim ve döndüğümde “ah şuraları da görseydim” diye aklımda kalan bir yer olmadı. Ama kırmızı şarap cennetinden bahsediyoruz, o yüzden şaraba ilginiz varsa Bordeaux’ya gitmişken 35-40 dakikalık bir yolculukla üzüm bağlarıyla ünlü Saint Emilion’a uğranabilir. 3 gece kalmak daha ideal diyebiliriz.

Seyahat etmek ilginç bir deneyim. İnsan seyahat ettikçe gezi tarzı oturuyor ve kendisini tanıyor. Seyahat etmeye başladığım ilk yıllarda dünya kocaman, para ve zaman kısıtlı, görmek istediğim yer çok fazlaydı. Ve her yere “tik atmak” isterdim. Şimdi yavaşlamak, gittiğim yerin sokaklarını sindirebilmek, bir kafede boş boş oturup insanları izleyebilmek, az bilinen yerleri varsa onları keşfedip vakit ayırabilmek daha keyifli geliyor.

Dünya hala çok büyük, para ve zaman hala kısıtlı ve görmek istediğim yerler hala çok fazla. Ama şu an “elimdeki imkanlarla en büyük keyfi nasıl çıkarırım?” perspektifini seviyorum.

Bordeaux Gezilecek Yerler – Tek Başına Seyahat

Bordeaux Tek Başına Seyahat İçin Güvenli Mi?

Bu dönem Fransa’da emeklilik yaşı sebebiyle protestolar var.(Mart 2023) Bordeaux’da da olaylar varmış, polisin yoğun olduğu yerlere denk gelmekle birlikte eylemle karşılaşmadım ve Bordeaux’yu hem turistik hem güvenli buldum.

Bordeaux gezilecek yerler için planlama yaptığımda hemen hemen hepsinin birbirine yürüme mesafesinde olduğunu görmüştüm. Bu anlamda çok pratik ve yormayan bir şehir.

Bordeaux Mu, Paris Mi?

Ben yurt dışında ilk kez Barcelona’ya gitmiştim. Dönerken bir tane metro biletim kullanılmamıştı ve “bu bileti kullanmak için Barcelona’ya tekrar geleceğim.” demiştim. Gerçekten de ikinci kez gittiğim ilk şehir Barcelona olmuştu. Bkz. Çekim Yasası Nedir ve Nasıl Uygulanır? 🙂

Bordeaux’dan dönerken de biletim kaldı ve havaalanında valiz kontrolü yapan görevliye hediye ettim. 🙂 Bu da demek oluyor ki Bordeaux defterini kapatmışım.  Paris’in nefret edeni çok ama ben aşığım. Çok süprizli bir şehir ve gez gez bitmiyor. Bu sebeple Paris derim ve hatta Lyon’a da çok vurulmuştum.

Böylelikle Bordeaux gezimin detaylarını aktardım. Umarım faydalı olmuştur. Aslında delice bir uçak maceram vardı; ama onu anlatmak için bir bu kadar daha yazmam gerekir. 🙂

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.