Yalnızca Yavaşladığında Görebileceğin Şeyler

Reklamlar

İngilizce pratik yapmak adına Yalnızca Yavaşladığında Görebileceğin Şeyler kitabının İngilizce versiyonunu okudum.(The Things You Can See Only When You Slow Down) Yazımda kitap ile ilgili notlara yer vereceğim.

Yalnızca Yavaşladığında Görebileceğin Şeyler – Genel Bilgiler

  • Yazarı: Haemin Sunim, Zen keşişi, eğitmen, yazar.
  • İngilizce versiyonu 265 sayfa
  • İçerikte Youngcheol Lee’nin çok tatlı illüstrasyonları var.
  • Yalnızca Yavaşladığında Görebileceğin Şeyler kitabı 8 bölümden oluşuyor. Bölümler: Dinlenme, Bilinçli Farkındalık(Mindfulness), Tutku, İlişkiler, Aşk, Hayat, Gelecek, Spiritüellik.
  • Yazar kitabın tamamında bu bölümlerle bağlam oluşturan kısa kısa cümlere yer vermiş.
  • Genel görüş: Kitap aşina olduğum konuları içerdiği için çok sürprizli bir bilgiye erişmedim. Fakat akıcı ve basit bir anlatımı var. Bir süredir kalbimin sesine kulak verip tüm eylem planlarımı bu çerçevede yaptığım için bazı önerilerle temas kurabildim. Başucunda ya da ulaşılabilir bir yerlerde bulundurup canınız sıkıldığında herhangi bir sayfasını açıp okumak iyi hissettirebillir.:)
  • Ablam İngilizce versiyonu seneler önce 63TL’ye almıştı.(arka kapağında yazan fiyat) Genelde yabancı kitaplar daha pahalı oluyor, fakat Türkçesi de şu an oldukça pahalı.(135TL civarında) Hem güncel ekonomik koşullar hem de sayfa kalitesi ve içinde yer alan illüstrasyonlarla bağlantılı olabilir.

Kitap link

Yalnızca Yavaşladığında Görebileceğin Şeyler – Alıntılar

Bu kısımda kitaptan bazı alıntılara yer vereceğim. Fakat ben mota mot çevirmediğim için cümleler birebir Türkçe versiyonuyla aynı olmayabilir.

Kısa Kısa Cümleler

  • Eğer birisi gözüne kusursuz gözüküyorsa onu iyi tanımadığın içindir. Yaptığın şeylerin kusursuz olması için değil ilgi çekici olması için uğraş.
  • Özgüven giymek modanın zirvesidir. (Bkz. Coco Chanel – Moda Geçer Stil Kalır)
  • Birisi sizi sevmediğinde bu onun problemidir. Herkes tarafından sevilmek zorunda değiliz. Bu ancak bizi rahatsız etmesine izin verirsek probleme dönüşür.
  • Yapmak zorunda olduğumuz bir şeyi şikayet ettiğimizde sadece yeni bir zorluk katmanı ekleriz. Derin nefes al ve işe koyul. 
  • Hayat jazz müzik gibidir. Genellikle spontanedir ve tüm değişkenleri kontrol edemeyiz. Hayat bize ne getirirse getirsin gösteriş ve zerafetle yaşamalıyız.
  • Acımasız bir ironi: Çok çalışmanın ödülü daha çok iştir.
  • Yeni hafta için bir hedef belirle. Hedefe sahip olmakla olmamak arasında büyük bir fark var.
  • Bir arkadaşına derdini anlattığında çözüm bulmasını değil içtenlikle dinlemesini beklersin. Birisi sana derdini anlattığında çözümler üretmek yerine içtenlikle dinle. Çoğu zaman bu daha iyi gelecektir. (Koçluk eğitiminde de ilk öğreti tavsiye üretmeye çalışmadan içtenlikle ve dikkatle dinlemektir.)
  • Tamamen hazır olmak diye bir şey yok. Hayat öğrendiğimiz ve olgunlaştığımız bir macera. Elbette ki tüm opsiyonları değerlendirmeliyiz. Ama %100 kesin olmasını beklersek çok geç kalırız.
  • Bir arkadaşının doğum gününü hatırlamasını istiyorsan önce sen onunkini hatırla. Çocuklarının daha az TV izlemesini istiyorsan önce sen TV’yi kapat. (Başkalarında görmek istediğin değişim ol)
  • Bize problem yaşatan şey durum değil bakış açımızdır. Bakış açınızı seçebilirsiniz, iyi ve kötü her zaman çok yakındır. Negatif duygular bir bulut gibi gelir ve gider, fakat gökyüzü her zaman kalır.
  • Hayattaki her şey geçici. Geçici olduğu için de değerli. Bu değerli anları bilgece ve güzelce kullanın.
  • Hayat bize hatalarımızla ders verir. Bir hata yaptığınızda kendinize basitçe ne öğrendiğinizi sorun. Derslerimizi alçakgönüllülük ve şükran ile kabul ettiğimizde gelişmek daha olası.
  • Bir şeyler sizi hayal kırıklığına uğratıp üzdü mü? Bu hayat okulunun önemli bir şeyler öğretme yöntemidir. Hazır olduğunuzda dersi anlamak için vakit ayırın.
  • Başkalarını kontrol etmeye çalışmayın. Henüz kendi zihninizi bile kontrol edemiyorken size bunu yapabileceğinizi düşündüren ne?
  • Mezun olduğunuz okul değil, mezun olduktan sonra yaptığınız seçimler önemli.
  • Özgürlüğünüz paradan daha önemli. Daha fazla kazanıp zoraki bir hayat yaşamaktansa arzuladığın hayatı yaşamak daha önemli. Özgürlüğünüzü satmayın.
  • Eğer birisi başarı için onun yolunu izlemeniz konusunda size ısrar ediyor ama kalbiniz buna karşı çıkıyorsa; çok geç olmadan kalbinizi dinleyin. 
  • Bu ikisini aynı anda yapmayı deneyin; bir şampiyon gibi davranın ve şampiyona dönüşmek için özenle çalışın. İnanç ve gerçek arasındaki mesafe hızla kapanacaktır.
Yalnızca Yavaşladığında Görebileceğin Şeyler
Yalnızca Yavaşladığında Görebileceğin Şeyler
  • Sevgili genç arkadaşım, lütfen geride kaldım diye üzülme. Hayat arkadaşlarınla rekabet ettiğin yüz metre yarışı değil; kendinle yarıştığın ömürlük bir maraton. Arkadaşının önüne geçmeye çabalamak yerine kendi eşsiz(otantik) rengini keşfet.
  • Hayat bir tiyatro oyunu gibidir. Eğer rolü sevmediysen değiştirme gücün olduğunu aklında tut.
  • “Düşüncelerine dikkat et(olumlu tut), düşüncelerin sözcüklere dönüşür. Sözcüklerine dikkat, sözcükler davranışların haline gelir. Davranışlarına dikkat et, davranışlar alışkanlıklara dönüşür. Alışkanlıklarına dikkat et, değerlerine dönüşür. Değerlerine dikkat et, kaderine dönüşür.” – Mahatma Gandhi
  • Bir kağıda sizde stres yaratan her şeyi yazın. Bitkileri sulamak, mailleri yanıtlamak gibi küçük şeyler de dahil. Artık zihninizdeki stres kağıda aktarıldı. Kendinize ertesi gün en basit maddeden başlayarak adım adım tamamlayacağınızı söyleyin. Ertesi gün uyandığınızda zihniniz ve bedeniniz güne daha hazır olacak.
  • Bizi gerçekten mutlu eden şey olduğumuz gibi kabul eden insanlarla vakit geçirmektir. Başarılı olsak bile yanlış olduğumuza inandıran insanlarla birlikteysek yetersiz ve güvensiz hissederiz. (Bkz. Hayatta Karşılaşabileceğimiz 7 Tür Toksik İnsan)
  • Büyük hayaller kur, küçük adımlarla başla. Daha sağlıklı olmak istiyorsan düzenli uyumaya başla. Kilo vermek istiyorsan asitli içecekler yerine daha çok su içmeye başla. Bir projeyi bitirmek istiyorsan organize olmaya başla. Sürekli ve küçük eylemlerin büyük etkileri olur.
  • Mutlu olmak mı istiyorsun, yoksa mutlu gözükmek mi? Başkalarının mutlu olmak için yapman gerektiğini söylediği şeyleri boşver. Kendine karşı dürüst ol ve gerçekten istediğin şeyleri keşfet. Hayat amacında mutluluğu seç, etiketi değil. Başarılı olup mutlu değilsen ne anlamı var?
  • Basit bir hayal bile olsa kendine saklama. Başkalarıyla konuş. Hayalini on kişiye anlattığında gerçekleşmesi için daha çok yaklaşmış olursun.(Buna katılıyorum, Dört Anlaşma kitabında da geçer sözler büyülüdür. Yukarıda Mahatma Gandhi de söylemiş sözcükler zamanla davranışlar haline gelir. Birilerine hayallerimizden bahsetme cesaretini gösterdiğimizde hem kendimize olan inancımız artar hem de bir sorumluluk hissederiz.)

Yalnızca Yavaşladığında Görebileceğin Şeyler – Spiritüel Kısımlar

Kötü hissediyorum ne yapmalıyım?

Hislerinizi değiştirmeye çalışmadan sakince gözlemleyin. Kendiliğinden değişecektir. Sanki arka bahçedeki bir ağaca bakıyormuş gibi, bir nehir kenarında oturmuş akan suyu seyrediyormuş gibi, sanki dışarıdan biri gibi duygularınızı sessizce gözlemleyin. Duygularınızı bu yöntemle 3 dakika gözlemlediğinizde enerji durumunuzun yavaşça değiştiğini fark edeceksiniz. Duygular kontrolümüz dışındaki koşullarla gelişir. Havayı, patronumuzun modunu ve pek çok konuyu kontrol edemediğimiz gibi hislerimizi de kontrol edemeyiz. Onlar gökyüzündeki bulutlar gibi gelir ve dağılır. Eğer duygularımızı çok fazla ciddiye alıp kimliğimiz haline getirirsek, her geçmişi düşündüğümüzde tekrar canlandırmış oluruz. Bizler duygular ya da zihinde dönüp duran düşüncelerden oluşmuyoruz. (Özümüz engin bir sessizliğin içinde saklı. Bu konu için Şimdi’nin Gücü kitabını çok severim)

Budha Öğretisi

Budha öğretisini test etmek için iyi bir yöntem var: En rahat ettiğiniz duruşta yarım saat sabit şekilde durmaya çalışın. Bu rahat duruşun bir süre sonra çok rahatsız bir hal aldığını fark edeceksiniz. Dünyanın en rahat duruşu dahil olmak üzere her şey geçicidir.

Budha öğretisine göre zihin ile dünya arasında çok ince, belli belirsiz bir fark var. Bizim gördüğümüz dünya aslında evrenin tamamı değil; ama zihnimizin odaklandığı şey dünyamız halini alır. Eğer zihnimizi eğitebilir ve bilinçli şekilde neye odaklanacağımızı seçersek dünyamız ile zihnimiz uyumlanır.

Çoğumuz hayata bir direnç gösteriyoruz. Aydınlanmış insanların yaptığı şey olanı biteni kabul etmektir. Kabul ettiğimizde, zihnimiz rahatlar.(Öz Şefkatli Farkındalık Kitabında yer alan “Bir şeye direnç gösterdiğimizde o şey bodrum katına inip ağırlık çalışmaya başlar.” cümlesi aklıma geldi.)

Aydınlanmamış insan sadece istekleri gerçekleştiği günlerde mutlu hisseder. Aydınlanmış kişi ise her günün iyi bir gün olduğunu bilir. Çünkü hiçbir şeyin bilgeliğini elinden alamayacağını bilir. Bu konuyu Mutlu Yaşam Üzerine – Seneca yazısında da yazmıştım;

Benim için iyi olan her şeyi kendimde taşıyorum.(omnia bona mea mecum porto). Onun mutluluğu sadece kendisinden alınamayacak olan içsel doğasıyla sınırlıdır, bu yüzden kendisinden alınabilir olan hiçbir şeyin iyi olmadığını düşünür.(nihil bonum puatre, quod eripi possit)

İç Sesi Dinlemek

Genellikle zihnimiz bilinç altımızın neler istediğini bilmez. Bir şeyi istediğimizi düşünürüz, fakat elde ettiğimizde arzumuzun bu olmadığını fark ederiz. Bilinç altının sesini duymak isteğinde meditasyon yap. Meditasyon bilinç altına giden gizli yolu açacaktır. Zihnimiz para, güç, prestij arzuluyor olabilir fakat belki de bilinç altımızda sevgi, uyum, mizah, güzellik, huzur, onay görme isteği var.

Daha gençken sevdiğim şeyler şu an umrumda değil; korku filmleri, tüm gece uyanık kalmak vs.  Şu an ilgilendiğim şeyler; Mozart, meditasyon, yalnız vakit geçirmek, düzenli egzersiz. Farkında olmadan değişiriz. Şu an bir değişimin ortasındayız.

***

Yazıma kitapta yer alan aşağıdaki cümleler ile son vereceğim;

Başınızı kaşıyacak vaktiniz olmadığında, düşünceler zihninize hücum ettiğinde, birileri sizi üzdüğünde, gelecek karanlık ve belirsiz gözüktüğünde bir anlığına bile olsa sadece yavaşlayın. Tüm dikkatinizi şu ana ve nefesinize getirin. Ne duyuyorsunuz? Ne hissediyorsunuz? Gökyüzü nasıl gözüküyor? Sadece yavaşladığımızda her şey berraklaşır.(Çamurlu, kumlu bir suyun berraklaşması için sakince kımıldamadan durup beklemek gibi aslında.)

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

5 Replies to “Yalnızca Yavaşladığında Görebileceğin Şeyler”

    1. Yazar Karga – Karga Notu: Dijital not defterime hoşgeldiniz! Ziyaretiniz için, suya yazmadığımı hatırlattığınız için sonsuz teşekkürler. Sevgiler.

      Senenin uğuru gibi bir yorum. Teşekkür ederimmm.🥳 Yeni yazılar yolda.❤️

  1. On Numara Sonuçları – Şans Oyunları, On Numara, Çılgın Sayısal Loto, Süper Loto, Şans Topu, Spor Toto

    verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim

  2. Bu yazı beni pamuk gibi yaptı. Şimdi iş yerinde çatıya çıkıp gökyüzünü izleyeceğim ve yavaşlayacağım. Vakit ayırıp bu yazıyı yazdığınız için teşekkür ederim.

    1. Yazar Karga – Karga Notu: Dijital not defterime hoşgeldiniz! Ziyaretiniz için, suya yazmadığımı hatırlattığınız için sonsuz teşekkürler. Sevgiler.

      İşyerinde çatıya çıkmak deyince bir anlığına korkutum.😅 Harika yorum için ben teşekkür ederim. Kitabı aktardım sadece. Sevgiler.

Biraz da siz kar(g)alayın!Cevabı iptal et

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.