Babil’in En Zengin Adamı

Reklamlar

Henüz Kitap Önerileri 2021 yazımda Nisan güncellemesini yapmadım; fakat Babil’in En Zengin Adamı kitabını da okudum. Aslında biraz okudum biraz da yürüyüş yaparken Storytel’den dinledim diyebiliriz.

Kitap George S. Clason tarafından yazılmış. Storytel’i normal hızda dinlerseniz 4 saatlik bir uzunluğu var, bana çok yavaş geldiği için 1.25-1.50 hızlarıyla dinledim.

Babil’in En Zengin Adamı genel olarak Babil zamanını ele alan hikayelerle finansal güce dair öneriler, kıssadan hisseler sunuyor. Toplamda 10 adet hikaye var. Kitabın kapağını çok beğendim. Berlin, Bergama Müzesi’ndeki Babil duvarlarını anımsatıyor.

Kısa kısa hikayelerden oluştuğu için hızlıca okunan bir eser. Yazımda Babil’in En Zengin Adamı kitabında değinilen bazı finansal tavsiyelere yer vereceğim. Aslında Amerika’nın keşfi yok, bilindik konular. 🙂 Ama seviyorum bu tür kitaplar okumayı.

Babil’in En Zengin Adamı – Para İle İlgili 7 Tavsiye

1)Cüzdanınızı şişmanlatmaya başlayın

Gelirinizin 10’da birini biriktirin. Bu tavsiye 140 sayfalık kitapta bıktırana kadar geçen bir konu. 🙂 Öneri çok net olduğu için fazla uzatmayacağım; ama her ne koşulda olursanız olun gelirinizin yüzde 10’una hiç dokunmadan biriktirmeniz öneriliyor.

2)Harcamalarınızı kontrol edin

Akıl modellerinde “tersine modelleme” diye bir konu vardı. Bu madde bana onu hatırlatıyor. Kısacası Babil’in En Zengin Adamı kitabında diyor ki gelirini yükseltemiyorsan, giderine yoğunlaş.

Ve şu dizeleri aktarıyor; “Yaşama alışkanlıklarınızı anlamaya çalışın. Belki de en kabul edilmiş harcamalar arasında azaltılabilecek ya da çıkarılabilecek masraflar vardır. Harcadığınız her kuruşun değerinin yüzde yüzünü değerlendirebilir olun.

Bütün harcama kalemlerinizi yazın. Gerekli olanları seçin ve gelirinizin 10’da dokuzuyla mümkün olan harcamaları belirleyin. Gerisinin üzerini çizin, bunları arzularınızın bir parçası olarak görün ve pişman olmayın. Ondan sonra gerekli harcamalarınızın bütçesini yapın. Cüzdanınızda birikmekte olan onda bire dokunmayın. Bu onda bir, gerçekleştirebileceğiniz en büyük arzuya dönüşsün. Bütçenizin üzerinde çalışın, kendinize yardımcı olmak için ayarlamalar yapın.”

3)Altınınızı katlayın

Gelirin yüzde onunu biriktirdik, gideri azalttık. Üçüncü konu yatırım konusu. 🙂 Babil’in En Zengin Adamı kitabında eski zamanlar ele alındığı için para kavramından hep altın ve gümüş olarak bahsedilmiş. Ben ilk işe girdiğimde teyzem demişti ki “Her ay kenara bir çeyrek koy. Bu nedir ki, diye düşüneceksin; ama bu evi öyle almıştık.” Dinledim mi? Hayır. 🙂 Ve altının fiyatının 10 senede kaç katına çıktığını söylememe bile gerek yok.

İlerleyen maddelerde de bahsediyor, yatırımda ana parayı riske atmamak Babil’in En Zengin Adamı kitabında bol bol geçen bir konu. Belki şimdiki zamana uyarlarsak sepet mantığıyla emtia, bitcoin, borsa, bileşik faiz, arsa, fon, bes, döviz, gayrimenkul gibi onlarca yatırım seçeneği var. Bu biraz da kişinin sahip olduğu birikime ve her ay kenara atacağı meblaya göre değişebilir. Ama paranın yerinde saymaması, şimdiki adıyla enflasyona yenik düşmemesi ve sürekli değerlenmesi önemli bir konu.

4)Hazineyi kayba karşı koruyun

Yine Babil’in En Zengin Adamı kitabında altı çizilen konulardan biri de mevcut birikimi korumak.

Her birikim sahibi, kısa sürede hızla para kazanabileceği imkanlar tarafından baştan çıkarılabilir. Arkadaşlar ve akrabalar, kendileri girdikleri şeylere onların da girmesini teşvik ederler.(zira ülkemizde Çiftlik bank olsun, Thodex olsun geçmişten günümüze insanlar bir anda tüm varlıklarını gözden çıkarıp riskli yatırımlar yapabiliyor)

Babil’in En Zengin Adamı kitabına göre;

iyi bir yatırımın ilk prensibi anaparanın güvende olmasıdır. Eğer anaparanızın kaybolma ihtimali varsa daha büyük kazanımlarla ilgilenmek bilge bir davranış mıdır? Birikiminizi bir yere yatırmadan önce size geri geleceğiyle ilgili her türlü güvenceyi sağlamanız gerekiyor. Hızlıca zengin olma romantik arzularınızın sizi yanlış yola sokmasına izin vermeyin.

Herhangi birine borç vermeden evvel borcunu geri verebileceğinden ve bu konudaki namından emin olun. Böylece farkında olmadan başkalarına kendi hazinenizi istemeden de olsa hediye etmiş olursunuz. Yardım ederken ve borç verirken bilgece yardım edin. (Kitapta borç konusuna uzun uzun değinmiş. en yakının bile olsa kendi paranın sana döneceğini teminat altına almadan borç vermeye pek sıcak bakmıyor)

Herhangi bir alanda yatırım yapmadan evvel başınıza gelebilecek tehlikelerden haberdar olun.

Biriktirdiğiniz para ile yatırım yaparken olabileceklerle ilgili önlem alın ve kendinize çok güvenmeyin. Kar etmek için parayı kullanmaya alışık bilge kişilerin fikirlerini ve tavsiyelerini almak çok iyidir.

Paranızı sadece anaparanın güvende olduğu şekillerde yatırım yapın; istediğiniz zaman geri alabileceğiniz koşullar ve paranızın kirası hak ettiği bir değerde olsun.

5)Kendi eviniz olsun

Bu konuya uzun uzun değinmeyeceğim, ama Babil’in En Zengin Adamı kitabında para ile ilgili tavsiyelerden birinde kira öneme konusunun mantıksızlığına değinip kendi evine sahip olma güzellemesi yapılıyor. Günümüzde ev fiyatları saçmaladığı için ve faizler alıp başını gittiği için kendi evini almak da kolay bir olgu değil. En azından ben çocukken bile çooook daha kolaydı. O yüzden bu maddeye bir yorum yapamıyorum. 🙂

6)Geleceği düşünerek gelir planlaması yapın

Bu da zaten adı üstünde bir konu; yaşlılığı, emekliliği düşünüp o günleri garantiye alın.

7)Net hedefler ve kendini geliştirmek

Aslında burada yazar baya baya “smart hedef”(akıllı hedef) konusuna değinmiş. Daha önce pek çok yazıda ben de smart hedef konusunu ve açılımını yazmıştım. (Başarılı Olmanın Yolları )

Babil’in En Zengin Adamı Kitabında diyor ki; Her başarının temelinde arzu vardır. Arzularınızın güçlü ve net olması gerekir. Genelleştirilmiş arzular zayıf isteklerin ötesine geçemez. Bir adamın zengin olma isteğinin pek bir anlamı yoktur. Ama beş gram altına sahip olma isteği ise elle tutulur bir arzudur ve o yüzden gerçekleştirilebilme ihtimali vardır. Beş gram altını garantiye aldıktan sonra benzer yöntemlerle on gram altını, yirmi gram altını, bin gram altını bulabilir ve işte o zaman zengin olur. Küçük bir arzuyu gerçekleştirmeye çalışarak büyük bir miktarı da garantiye almayı öğrenmiştir.

İsteklerin net ve tanımlı olması gerekir. Eğer çok fazla, çok karışık ya da yapılabilenin ötesinde arzular varsa kendi amaçlarına hizmet etmezler.

İnsan daha verimli çalışırsa kazanma yetisi de artar. Yetenekler arttıkça alınan ödül de artar. Daha çok bildikçe daha fazla kazanırız. Kendi zanaatında daha fazla şey öğrenmek isteyen kişi daha fazla kazanır.

Babil’in En Zengin Adamı

Babil’in En Zengin Adamı Diğer Tavsiyeler

  • Fırsat kendini beğenmiş bir tanrıçadır ve hazırlıksız olanlarla vaktini harcamaz.
  • Azim demek kendinize koyduğunuz hedeften şaşmadan ona ulaşmak için yolunuza devam etmek demektir. Ne kadar küçük de olsa kendime bir görev verdiğimde onu sonuçlandırmadan rahat edemem. Yoksa önemli şeyler yapabileceğime dair nasıl inancım olur? Eğer kendime 100 gün boyunca köprüyü geçerek şehre gidip orada bir çakıl taşını suya atacağımı hedef koyarsam bunu yaparım. Yedinci günde hatırlamama bile gerek kalmaz. Hiçbir zaman yarın iki taş atayım, aynı şey demem. Onun yerine her gün düzenli olarak gider taşı suya atarım. Yirminci günde “bu işe yaramıyor, her gün bir çakıl taşını suya atmanın ne faydası var? Bir avuç taşı suya at ve bitsin” demem asla. Kendime bir hedef belirlediğimde mutlaka gerçekleştiririm. Bu yüzden de gerçekleştiremeyeceğim hedefler koymam. ( Hedefe Ulaşmanın Sırrı: Süreklilik )
  • Bilge insanlara fikir danışın. İşi parayla ilgili olan kişilerin tavsiyelerini dinleyin. Buradayken hayatın tadını çıkarın. Kendinizi fazla zorlamayın ya da çok fazla biriktirmeye çalışmayın. Eğer kazandığınızın sadece onda birini tutabiliyorsanız bununla tatmin olun. Bunun dışında gelirinize göre yaşayın ve harcamaktan korkup cimrileşmeyin. Hayat güzel ve tadı çıkarılması gereken şeylerle dolu.
  • İyi şans ancak fırsatları kabul ederek cezbedilebilir. Harekete geçmek sizi arzuladığınız başarılara götürür.
  • Niyet varsa yol bulunur.
  • İyi yapılmış iş yapana iyilik getirir. İşine en iyi arkadaşınmış gibi davran, şikayet etme.
  • Alternatif finansal getiri kaynağı yarat.

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

2 Replies to “Babil’in En Zengin Adamı”

  1. umutdiyari – Umut var oldukça yaşam renklenir.

    tam ben özetini çıkaracaktım ki belki birisi benden önce davranmıştır. diye google’a bir kaç aratma yaptırdım ve sizin yazınıza rast geldim 🙂 elinize emeğinize sağlık . . .

    1. Yazar Karga – Karga Notu: Dijital not defterime hoşgeldiniz! Ziyaretiniz için, suya yazmadığımı hatırlattığınız için sonsuz teşekkürler. Sevgiler.

      😌😌 keyifli okumalar teşekkürler.

Biraz da siz kar(g)alayın!Cevabı iptal et

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.