Gelişime Yardımcı 10 Uygulama

Reklamlar

“Ah şu telefonu daha az kullansam!” Zaman zaman hepimizin aklından geçiyor bu cümle. Vaktin nasıl geçtiğini bile anlamadan, sosyal medyaya bakakalarak saatler harcayabiliyoruz. Peki telefonların, tabletlerin faydalı tarafları yok mu? Var hem de sayısız. Bugün gelişime yardımcı 10 uygulama paylaşmak istedim. Bunlar not alma, egzersiz, beslenme takibi, yabancı dil, verimlilik, zaman yönetimi, erteleme, odaklanma gibi konulara yönelik uygulamalar.

Bazısı zaten oldukça popüler ve hepiniz biliyorsunuz. O yüzden yazarken popüler ya da kıyıda köşede kalmış ayrımını yapmadım. Başarılı bulduğum uygulamalardan bir seçmeyi sunuyorum;

1) One Note

  • Uygulamanın genel amacı: Dijital olarak not almanızı sağlamak. Telefon, saat, tablet her şeyi entegre edebiliyorsunuz. Notları şifreleme, fotoğraflar, grafikler ekleme, birden fazla klasör oluşturma, kategorilere ayırma gibi pek çok özellikten faydalanıyorsunuz.
  • Web sitesi: One Note link

Piyasada çok fazla not alma/planlama uygulaması var. One Note, Microsoft uygulamalarından biri. Bence ilk olarak hangisinden başlayıp derinleşirseniz en çok ona bağlanıyorsunuz. Ben yola One Note ile başladım. “Sadelik, basitlik, rahatlık” aradığım her şeyi sağlıyor.

Master notlarım, profesyonel koçluk notlarım, yeni yıl hedeflerim, Londra notlarım hemen hemen her konuda bu uygulamaya yazıyorum. Elim kolum gibi diyebilirim. Gelişigüzel, anlık notları da apple’ın klasik Notlar uygulamasına yazıyorum. Journal da günlük yazmak için geliştirilen başarılı bir uygulama; ama fiziksel günlükleri tercih ediyorum. Yine Apple’ın Freeform uygulaması da ilginç aslında; ama adapte olamadım.

2) Notion

  • Uygulamanın genel amacı: Verimliliğinizi yükseltmek, görevleri ve yapılacaklar listelerini planlamak; genel olarak hayatı, projeleri vs. planlamak.
  • Web sitesi: Notion linki

Ben uzun uzadıya not almak için One-Note’a alıştığım için onu kullanmaya devam ediyorum. Notion’ı ise daha çok listeleme, planlama gibi konularda kullanıyorum. Örneğin, seyahat planlarımı Notion’a yazıyorum. Sosyal medyada paylaşacağım yazı listelerini(One Note’da çok detaylı yazarkarga folderlarım var, Notion’ı daha çok kısa listeler için kullanıyorum), market alışverişi gibi ihtiyaç listelerini, senelik hedefleri vs. yazıyorum.

3) Flora

  • Uygulamanın genel amacı: Telefondan uzaklaşıp diğer konulara odaklanmanızı sağlamak.
  • Web sitesi: Flora link

Pomodoro Tekniğini duymuş muydunuz? 80’lerde Francesco Cirillo tarafından verimliliği arttırma ve zaman yönetimi amacıyla geliştirilen bir teknik.

İşleyişi şu;

  1. Kendinize bir görev verin.
  2. Bir zamanlayıcıyı 25 dakika olarak ayarlayın.
  3. Süre bitene kadar hiçbir şeyle ilgilenmeden görevinize çalışın.
  4. Süre bittikten sonra 5 dakika ara verin.
  5. Bu döngüyü dört kez tekrar ettiğinizde 15-30 dakika gibi daha uzun süreli bir mola verin.

İşte Flora uygulamasında süreyi ayarladığınızda ekranda sanal bir bitki oluşmaya başlıyor. Uygulamadan çıkıp telefonda başka bir şey kullandığınızda bu bitki büyümeden ölüyor. Kısacası Flora’da süre ayarladığınızda telefonda başka bir şeyle ilgilenmemeniz gerekiyor. Süre illa ki pomodoro tekniğindeki 25 dakika çalışma 5 dakika mola olmak durumunda değil. İstediğiniz gibi belirleyebiliyorsunuz.

4) TickTick

  • Uygulamanın genel amacı: To-do (yapılacaklar) listeleri oluşturma, zaman yönetimi, alışkanlık takibi, daha düzenli ve planlı hale gelme.
  • Web sitesi: Tick Tick link

Aslında ben Tick Tick uygulamasını sadece Eisenhower Matrix’i için kullanıyorum. Ama ihtiyaç bazlı olarak daha geniş çaplı da kullanılabilir.

Peki Eisenhower Matrix’i nedir?

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabında acil/önemli işler konusunu derinlemesine anlamıştım. Daha sonra zaman yönetimi eğitimlerinde de pek çok kez karşıma çıktı. İşlerimiz 4’e ayrılıyor;

  1. Acil olan ama önemli olmayan işler: Örneğin, rutin mailleri yanıtlamak.
  2. Önemli olan ama acil olmayan işler: Örneğin, yabancı dilinizi geliştirmek, düzenli egzersiz yapmak.
  3. Hem acil hem de önemli işler: Krizler, çözüm bekleyen sorunlar
  4. Ne acil ne de önemli işler: Bazı telefon görüşmeleri vs.

Hayat koşturmacası içerisinde genellikle acil işlere gömülüp kalıyoruz, fakat asıl farkı yaratan ya da bizi hayat amaçlarımıza ulaştıracak olanlar acil olmayan önemli işler.

Dolayısıyla Eisenhower Matrix’inde planlarınızı bu dört ayrıma göre kurgulayıp, büyük resmi biraz daha net görebiliyorsunuz.

Gelişime Yardımcı 10 Uygulama
Gelişime Yardımcı 10 Uygulama

5) uTalk

  • Uygulamanın genel amacı: Yabancı dilinizi geliştirmek.
  • Web sitesi: uTalk linki
  • ÖNEMLİ: Yukarıdaki link üzerinden üyelik satın alırak yazarkarga okurlarına özel %30 indirimden faydalanabilirsiniz.

uTalk; İngilizce, Almanca, İspanyolca gibi yaygın dillerle birlikte, unutulmakta olan 100’den fazla dil ile ilgili pratik yapmanızı sağlayan bir uygulama. Ben özellikle hafıza oyunlarını çok sevdim. Genel olarak da hafıza oyunlarına ilgim var. İngilizce için hem British hem Amerikan aksanı seçenekleri var. Kelime haznesi ve telaffuza katkı sağlıyor.

6) Daily Yoga

Aslında uygulama İngilizce ve tam verimli kullanmak isterseniz ücretli. Ama ne kadar aşıksam, yıllar önce yogaya bu uygulamayla başlamıştım, şu anda da 5 yıllık üyeliğim var. 🙂 Dünyaca ünlü pek çok yoga hocasının dersleri, yin yoga, restoratif yoga, hatha yoga envai çeşit yoga pratiği, fitness, pilates, meditasyon, nefes pratikleri, minik minik blog yazıları. Bu alanda daha iyi bir uygulama düşünemiyorum. Ben dinleye dinleye İngilizce yoga jargonuna %100 hakim oldum zaten; ama Türkçe dil entegrasyonu olsa ülkemizde daha çok kitleye ulaşabilirdi.

7) YAZIO

  • Uygulamanın genel amacı: Kalori takibi, kilo vermek, daha sağlıklı beslenmek, intermittent fasting takibi.
  • Web sitesi: YAZIO link

Bu aslında görüşlerine güvendiğim bir arkadaşımın çok yeni önerdiği ve benim de çok yeni yeni kullanmaya başladığım bir uygulama. Yediğiniz besinleri not alabildiğiniz, telefonun sağlık uygulamasıyla entegraasyon sağlayabilen ve yaktığınız kalorileri, adımları gösteren, fasting tarzı beslenmek için zaman ayarlaması vs. yapabildiğiniz, daha çok su içme konusunda hatırlatmalar yapan kısacası sağlıklı yaşam için epey motive eden derli toplu bir uygulama.

8) Storytel

  • Uygulamanın genel amacı: Sesli kitap dinlemenizi ya da e-kitap okumanızı sağlamak.
  • Web sitesi: Storytel link

Storytel’i zaten bilmeyen yok; ama gelişim sağlayan uygulamalar arasında yazmamak olmazdı. Özellikle Londra’da eve çok fazla kitap almak istemiyorum. Burada hala köklenme hissinde olmadığım için eşya, bitki, kitap vs. almak hep bir külfet. Genelde minimalizmin doruklarını yaşamaya çalışıyorum.

Türkçe kitapları da özlediğim için Storytel müthiş kurtarıcı bir uygulama. Gerçi Türkiye’de de olsam kullanırdım; çünkü yürüyüş yaparken çok mantıklı bir eşlikçi. Kitap Önerileri 2024 yazımdan da görüleceği üzre bu sene ağırlıklı olarak sesli kitaplarla ilerledim.

9) Elevate

  • Uygulamanın genel amacı: Zihinsel yeteneklerinizi oyunlarla geliştirmek.(İngilizce)
  • Web sitesi: Elevate link

İçinde sayısız oyun barındıran çok eğlenceli uygulamalardan biri. İngilizce olduğu için hem zihinsel yetenekleri hem de İngilizceyi geliştirdiğini söyleyebiliriz. 🙂

10) Google Calender

Google Calender varken başka bir takvim uygulamasına ihtiyaç var mı bilmiyorum. Bu takvimde gökkuşağı yöntemiyle görevleri yazmayı seviyorum. Takvime baktığımda gözüme hoş gözüküyor ve kategorileri daha iyi seçebiliyorum.

Karışık gelmiş olabilir;  örneğin: Egzersiz aktivitelerini mor, deep work kırmızı, yemek saatlerini yeşil gibi çeşitli renklere ayırıyorum.

Günü haftayı, ayı planlamak için müthiş. Görev hatırlatmaları, cihazlar arası entegrasyonu da başarılı.

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!Cevabı iptal et

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.