Jim Kwik – 9 Sabah Rutini

Reklamlar

Jim Kwik, Instagram’da yaklaşık 2 milyon takipçisi bulunan, Limitless kitabıyla NY Times en çok satanlar listesine giren bir zihin koçu, yazar, podcaster, içerik üreticisi vs. vs.

Bu hafta birkaç podcastini dinleme fırsatı buldum. Rutinler her daim ilgimi çektiği için sabah rutinleriyle ilgili podcastindeki maddeleri bloga aktaracağım. Beni şaşırtan ya da daha önce duymadığım türde bir rutini yok aslında; ama not tutma konusuna biraz daha derinlik kattığını söyleyebilirim.

Yoğunum Sabah Rutinlerine Vaktim Yok

♥Sabaha kadar uykudan uyandıran bir bebeğiniz varsa ve çalışıyorsanız elbette ki mesai öncesi sabah rutinleri çok mümkün olmayabilir. Bu gibi koşulları konu dışında bırakıyorum.

Yazıya geçmeden önce bu konuya değinmek istedim, yıllar önce Üstün Dökmen’in bir konferansını dinledim. Sabah sıkıntısının patolojik bir konu olduğundan ve tedavisinin olduğundan bahsediyordu. Ben de o dönem iş günleri her sabah göğüs kafesimde somut bir sıkıntıyla uyanıyordum.  O konferansa kadar bunun geçebilecek bir şey olduğunu da düşünmemiştim. Normalim gibiydi…  Bu konuda bir psikolojik destek almadım(alsaydım her şey daha kolay olabilirdi:) ), ama belirli bir süre sonra sabahları son dakika uyanarak iş için hazırlanmak yerine, alarmımı erkene alıp hayatıma bazı rutinler kattım.

Önce ufak rutinlerle başlamıştım;

  • Bir bardak su içmek,
  • Yer yer dağınık bıraktığım yatağımı düzeltmek,
  • Pencereyi açıp 3 derin nefes alıp vermek

Sonraki aylarda alarmımı yaklaşık 1 saat erkene kurup günlük yazmaya karar verdim. Orta boy bir deftere her sabah 3 sayfa günlük yazıyordum. Yıllardır da yazıyorum. Bu günlüklerin faydalarına girmeyeceğim; ama blogum ve yoga ile birlikte hayatımın en değerli rutini.

Ve zamanla gördüm ki sabah sıkıntısı gerçekten de geçen bir şey. Güne kendinize iyi gelebilecek birkaç eylemle başlamak kışın en soğuk ve karanlık gününde uyunan o en tatlı derin uykudan daha değerli. Bunu ancak bir süre pratik yaptıktan ve rutin haline getirdikten sonra anlayabiliyorsunuz.

İkinci konu ise Jim Kwik’in de podcastinde bahsettiği gibi siz aşağıda yazılan 9 rutini birden uygulamak zorunda değilsiniz. Örneğin pandemi dönemi evden çalıştığımız için  vaktim vardı ve güne 1 saat egzersiz, günlük yazma ile başladığım da olurdu. Ama yeri geldi günlük bile tutamayıp sadece hazırlanırken tatlı bir podcast dinledim ya da 5-6 şükran cümlesi kurdum. Birini seçip yapmak bile bir süre sonra mental sağlığınızda fark yaratabilir.

Jim Kwik - Sabah Rutinleri
Jim Kwik – Sabah Rutinleri

Jim Kwik – Sabah Rutinleri

Gelelim Jim Kwik’in sabah rutinlerine;

1)Rüyaları geri çağırma

Jim Kwik, güne rüyalarına odaklanarak başladığını belirtiyor. Bu konunun detayına farklı bir podcastte değinmiş, fakat rüya konusu zerre ilgimi çekmediği için dinlemedim. 🙂 Daha önce Günlük Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem yazısında rüya günlüklerinden bahsetmiştim.

2)Yatağı düzeltmek

Bu bazılarımız için çok sıradan bir rutin. Hatta düzeltmeyenleri yargılayanlar bile olabilir. Fakat konuyu vakit kaybı olarak görüp “akşam bozacağım yatağı neden düzeltiyorum” gibi yaklaşanlar da var. Ek olarak uzmanlar bakteriler sebebiyle yatağı uyanır uyanmaz kapatmanın doğru olmadığını odanın ve yatağın havalandırılması gerektiğini de belirtiyor.

Fakat bize başarı alışkanlıkları kazandıran bazı ivme anları var. Yatağı düzeltmek de bu hissi yaşatan çok minik eylemlerden biri. İnsana kendisini iyi hissettiriyor ve sonraki eylemleri için gizli bir motivasyon sağlıyor.

3)Su ve Takviyeler

Jim Kwik klasik olarak güne bir bardak su ile başlayanlardan. Beraberinde probiyotik ve bazı takviyeler aldığından bahsediyor.

Ben yıllar önce haftada üç-dört bardak bile su içtiğimi hatırlamazdım. Şu an su şişemi yanımdan ayırmıyorum. Güne başlarken su içmeyi prensip edindikçe vücut zaten alışıyor ve belli süre sonra otomatik olarak içiyorsunuz.

Ek olarak bütün gece susuz kalan organlar için çok gerekli bir takviye.

4)Nefes ve Meditasyon

Vücuda su sağlandı, sıra oksijende. Jim Kwik hangi nefes tekniğini yaptığının bir önemi olmadığından bazen kare nefes tekniği bazen alfa bazen de farklı teknikler uyguladığından bahsediyor. Nefes Egzersizlerinden sonra 20 dakika meditasyon yaparak günün kalanı için zihnini temizlediğini aktarıyor. Zaman zaman öğleden sonra ya da akşamları da meditasyon yapıyormuş.

Bu konular için aşağıdaki yazılar ilginizi çekebilir;

5)Bedeni Canlandırmak

Jim Kwik meditasyondan sonra 1-2 dakika bedeni hareket ettiğinden bazen basitçe crunch, jumping jacks gibi hareketler yaptığından bahsediyor. Bu günlük sporu değil. Spor için akşam saatlerini tercih ediyormuş. Belki 10-15 dakika stretching yapılabilir. Ben aşağıdaki kanalın videolarına aşığım.

6)Soğuk Duş

Hayatta kendisine başarılar diliyorum, hiç benlik değil. 🙂 Ama sinir sistemini yenilediğini düşünüyor.

7)Günlük Tutmak

Jim Kwik, Leonardo da Vinci‘den, Einstein’a kadar tüm başarılı insanların günlük tuttuğundan bahsediyor. Daha önce Benjamin Franklin‘in günlük çizelgesinden de bahsetmiştim. Ki hiç günlük tutmuyorken bana en ilham veren çizelgelerden biriydi.

♦To-Do Listesi;

Jim Kwik günlük tutarken dijital yerine el yazısını tercih ediyor. Araştırmalara göre bunun daha güçlü bir yöntem olduğunu düşünüyor. Günlüğüyle birlikte to-do listesi(yapılacaklar listesi) yapıyor. Ve iş ile ilgili 3 adet, özel hayatıyla ilgili 3 adet günlük hedef koyuyor. Bu hedefler çok büyük olmak zorunda değil. Basit şeyler de olabilir. Bunları başarmayı “şampanya anları” olarak görüyor.

♦To-Feel Listesi

To-do listesine ek olarak to-feel listesi yani “nasıl hissetmeliyim”in listesini yapıyor. Ben de bazı günlüklerime günün mantrası ile başlarım. “Bugün enerji dolu ve güçlü hissediyorum” gibi gibi. Ve gün içinde bazen o mantrayı hatırlar hizalanırım.

Bugün nasıl hissetmek istiyorum? Sevgi dolu, meraklı, şükran dolu vs.

♦To-Be Listesi

Bu aslında co-active koçluk eğitiminde de eğitmenlerimizin değindiği bir konuydu. Biz her zaman yapma halimize odaklanırız. Ama “olma” halimiz de bir o kadar önemlidir. İngilizce’de bunun “human doing” değiliz “human being”iz diye tatlı bir karşılığı var. Bugün nasıl olmak istiyorsun?

Lider mi? İyi bir eş mi? Cesur mu? Planlı mı? Kararlı mı? Hangi olma halini yanına çağırıyorsun? Güne başlarken yardımcı ve çok güçlü sorular aslında.

8)Kitap Okumak

20-30 dakika kitap okumak için zaman yarattığından bahsediyor. Leaders are readers” deyişini kullanmış.(liderler okurlar)

9)Beyin Smoothie’si

Pandemi esnasında biz de eve bir smoothie makinası almıştık. Önce çok gereksiz gelmişti bana, ama dibine kadar kullandım. 🙂 Hatta Londra’ya gittiğimde ilk alacağım şeylerden biri olabilir. Birincisi smoothie yapmak inanılmaz pratik bir şey, ikincisi de bana hiç yemeyeceğim şeyleri içiriyor. 🙂 Örneğin: kereviz sapı.

Jim Kwik ise lifli sebzeler, avokado, yaban mersini çilek gibi meyler ile smoothie hazırlıyormuş.

Yazımı sonlandırırken bu maddelerin ideal bir sabah rutini olduğunu hepsini her gün yapamadığını da tekrar ekleyeceğim. Özellikle İstanbul gibitrafiğin yoğun mesafelerin uzak olduğu şehirlerde 8-5 çalışan insanların tüm bunları yapabilmesi zaten pek mümkün değil.

Fakat zaman almayan bazı rutinler de var aslında, makyaj yaparken traş olurken şükran duyulan birkaç söz söylemek, yolda podcast dinlemek, hazırlanırken ruha iyi gelen enerjiyi yükseltecek bir müzik dinlemek, b-12 içmek, pencereyi açıp bir iki kuş sesi duyana kadar kulak kesilmek. Derin birkaç nefes almak.

Hayatı tamamen zorlaştırıp, bahanelere sığınmak yerine “bu koşullarla ne mümkün?” diye bakmak yardımcı olabilir.

Podcast linki

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.