Yin Yoga ve Hayat

Reklamlar

Yin yoga başlangıçta hiç alışamadığım; ama pratik ettikçe en bağlandığım yoga türlerinden biri. Öyle sanıyorum ki yıl 2022, mekandan ise eminim Validebağ Korusu. Çok yakın bir arkadaşımla örtülerimizi alıp çimenlere yayılmışız. Ne çok sıcak ne çok serin bir akşamda hayata dair konuşuyoruz… “Bıraksan saatlerce konuşurum” anlarından biri.

Arkadaşım bir cenderenin içinde sıkışmış hissediyor. Ama perspektifini geniş tutmaya çabalayarak yin yogadan söz etti. O güne dair notlarımda şu var; “Hayatta durulması zor bir durumun içine hapsolduğumda yin yogadaki durma yönümü düşünüyorum.”

Bu benim o an aydınlandığım; ama sonradan unuttuğum bir cümle. Tesadüfen o kadar ihtiyacım olan bir sıkışmışlıkta karşıma çıktı ki, beni bu yazıya sürükledi.

Yin Yoga – Deneyimin Gücü

Dizi/filmlerden beynimize kodlanan bazı büyük yanlışlar var. Örneğin ben çok uzun süre dövmenin aşırı can acıtan bir işlem olduğunu düşündüm. Tamam belki bundan yıllar önce öyleydi, bilemiyorum; ama dizilerde çığlık çığlığa dövme yaptıranlar aklımda kaldığı için epey korkardım. Şu an 3 minimal dövmem var, sinek ısırığı gibi bir acı.(çok büyük, içi boyamalı dövmeler biraz daha uzun ve sancılı bir süreç olabilir) Yine de şu an korkacağımı sanmıyorum.

Yoga da aynı şekilde dizi ve filmlerde uzun uzun ommm diye durulan bir şey gibi yansıtılıyor. Bağdaş kurup uzunca oturulan durum genel olarak meditasyondur, yoga değil. Özellikle vinyasa akış halinde pek çok asananın birbirini takip ettiği, efor harcatan bir yoga türü. Yaparken sıkılamazsın; çünkü pozdan poza geçerken sıkılmaya vaktin olmaz. Zorlanabilirsin, sevmeyebilirsin bunlar ayrı şeyler. 🙂

Yin ve restoratif yoga gibi türler ise biraz daha durağan türler. Yin yogada aynı pozun içinde 3-5 dakika boyunca kalabilirsin.

Yin yoga
Yin yoga

Yin Yoga Sabrı

Yalnızca Yavaşladığında Görebileceğin Şeyler kitabında geçer,

“Budha öğretisini test etmek için iyi bir yöntem var: En rahat ettiğiniz duruşta yarım saat sabit şekilde durmaya çalışın. Bu rahat duruşun bir süre sonra çok rahatsız bir hal aldığını fark edeceksiniz. Dünyanın en rahat duruşu dahil olmak üzere her şey geçicidir.”

Yin yogada yarım saat durmuyoruz, yukarıda belirttiğim gibi genelde 3 ile 5 dakika arasında aynı pozda kalınıyor. İzlerken çok kolay gözükür, ilk denemelerde ise bazılarına işkence gibi gelebilecek bir tür.

Çünkü koşmaya alışmışız. Durmayı bilmiyoruz. At gibi bir şeylerin peşindeyiz sürekli. Bırakamıyoruz, duramıyoruz, teslim olamıyoruz.

Yin yogada pozdayken kafanın içinden 80 tilki geçer. Rahatsızlık bu. 🙂 3-5 dakika dur değil mi? Bu kadar zor olmamalı?

İyi haber, yaptıkça o kadar alışırsın ki bağımlısı bile olabilirsin.

Bırakmak

Konu durmaksa meditasyonda da duruyoruz. Yin yogada ise bırakıyorsun. Yerçekimine teslim bir şekilde, nefesin tüm açıklığıyla akmasına izin veriyorsun. Bazı pozlarda ciğerlerinin sadece bedeninin ön kısmında olmadığını hatırlıyorsun. Göğüs kafesine değil sırtına doğru nefes alıyorsun mesela.

Tüm o ateş hattı zorlamalı, hırpalamalı eylemlerin aksine yin yogada sadece salınıyorsun. İçe dönüp, nefesle birlikte derinleşiyorsun. Kendini çekiştirmene gerek yok. Bacaklarını dümdüz tutmak için uğraşmana gerek yok. Kafanı dizlerine değdirmene gerek yok. Kimseyle yarışmana, koşmana, birinci olmana gerek yok. Başarılı olmana gerek yok.

Dinginleşerek, bırakıyorsun. Uzaktan izlereken duruyormuşsun gibi geliyor; ama yin yogada durmuyorsun aslında. Belli bir sıklıkta devam ettiğinde milim milim, milim milim ilerliyorsun.

Bir ay boyunca her gün yin yoga pratiği yapan biri bir ay sonra asla aynı durumda olmaz. Çabasızca duruyormuş gibi gözüküp ilerleme kaydeder.

Hayat

Yin yoga ve hayat kısmı da benim için burada devreye giriyor. Bırakamıyorum. Sanıyorum ki bırakırsam çökecek. Aksine bırakmadığında esneyemiyorsun. Akışa izin vermiyorsun. Tıkanıklık yaratıyorsun. Bedeni hırpalıyorsun, zihni hırpalıyorsun, kalbini, ruhunu, kendini hırpalıyorsun.

Bırak, aksın hayat. Sen doğru eylemlerin içinde, an’a sarılı kal. Gerisini teslim et.

Boğulacak gibi olduğunda, işin içinden çıkamıyormuşsun gibi hissettiğinde yin yogada aynı pozun içinde öylece salındığını hatırla. Sen durumu işkence olarak görmeyi bıraktığında nasıl bir keyfe dönüştüğünü hatırla. Nefesi hatırla. -Kendime not.-

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

One Reply to “Yin Yoga ve Hayat”

Biraz da siz kar(g)alayın!Cevabı iptal et

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.