Naval Ravikant – Alışkanlıklar Üzerine Öneriler

Reklamlar

Haftalık Pazar yazımın konusu “Bilgenin Güncesi: Naval Ravikant – Mutluluk ve Zenginlik Rehberi” kitabı. İngilizce kopyası ücretsiz olarak okunabiliyor. Naval Ravikant’ın meşhur tweetleri ve söyleşilerinin bir derlemesini içeriyor.

Akıcı bir kitap; mutluluk, zenginlik, alışkanlıklar gibi hayata dair konular üzerine tespit ve bazı öneriler yer alıyor. Ben aslında para, mutluluk ve kendi işini yapma konularında bu yazıdan da uzun notlar aldım. Zira Naval Ravikant servet sahibi olduğu için bu konudaki yorumları da ilgi çekici. 🙂 Fakat o notları eleyerek alışkanlıklarla ilgili olan kısımları derledim.

Dolayısıyla önerim her zaman olduğu gibi, kitabı temin ederek okumanız. 🙂 Fakat beklentinizi başyapıttan ziyade, farklı hayat tarzı olan birinin hayata dair tespitlerini incelemek diye indirgeyebilirsiniz. Ben okurken eğlendim ve tamamını olmasa da bazı görüşleri heybeme attım.

Bilgenin Güncesi : Naval Ravikant

Kitaptan bir not ile yazıma geçeceğim;

Pura Vida: Kosta Rika’ya özgü felsefi bir yaklaşım. Türkçede “hayatı akışına bırakmak”, “doya doya yaşamak”, “güzel hayat”, “basit yaşamak” veya “hayattan zevk almak” gibi farklı kavramlarla karşılanabilir.

***Yazımda “Karga Notları” kısmı haricindeki tüm kısımlar Naval Ravikant cümlelerini içeriyor. Alışkanlıklar-Egzersiz-Meditasyon ve Okuma olarak kategorize ettim.

Alışkanlıklar

♦Kolay Seçimler => >Zor Yaşam

♦Zor Seçimler => Kolay Yaşam

  • Yani şimdi yiyecekleriniz konusunda zor seçimler yapıyorsanız, istediğiniz tüm abur cuburları yemeyip sporu tercih ediyorsanız uzun vadede hayatınız daha kolay olacaktır. Aynı şey diğer seçimler için de geçerlidir. Bugün kolay seçimler yaparsanız, genel hayatınız daha zor olacaktır. 
  • Eğer “Zinde olmak istiyorum, sağlıklı olmak istiyorum. Şu an formsuz ve şişmanım” diyorsanız, sürdürülebilir hiçbir şey sizin için üç ay içinde sonuç vermez. En az on yıllık bir yolculuk yapmalısınız. Her altı ayda bir kötü alışkanlıklardan kurtulacak ve iyi alışkanlıklar edineceksiniz.
  • Dışarıdan yeterli sayıda kişiye taahhütte bulunun. Örneğin sigarayı bırakmak istiyorsanız yapmanız gereken şey tanıdığınız herkese gidip, “Sigarayı bıraktım. Evet yaptım. Size söz veriyorum.” demektir. Ama çoğunlukla hazır olmadığımızı söylüyoruz. Kendimizi dışarıdan taahhüt altına sokmak istemiyoruz. Kendimize karşı dürüst olmak ve “Tamam sigarayı bırakmaya hazır değilim. Çok seviyorum, vazgeçmek benim için çok zor olacak” diyebilmek çok önemli.
  • Sadece gerçekten değişmek istediğinizde değişirsiniz. Ama çoğumuz gerçekten değişmek istemiyoruz, o sıkıntıyı görmek istemiyoruz. En azından farkına varın ve gerçekten başarabileceğiniz küçük bir değişiklik yapın.
  • Eylemde hız, sonuçta sabırlı olun.
  • Hedefler belirlemeyin, sistemler kurun. Bir tek şey seçin. Görselleştirin. Sürdürülebilir bir yol planlayın. İhtiyaçları, tetikleyicileri ve alternatifleri belirleyin. Arkadaşlarınıza söyleyin. Titizlikle takip edin. Öz disiplin, yeni bir öz imaj için bir köprüdür.
  • Yapmanız gereken ne varsa yapın. Neden bekleyesiniz? Sürekli gençleşiyor değilsiniz. Oturup bekleyerek hayatı harcamak istemezsiniz. Üstünüze vazife olmadığını bildiğiniz şeyleri yaparak hayatı harcamak istemezsiniz.
  • Daha sonra yapmak istediğiniz bir şey varsa onu şimdi yapın. “Sonra” diye bir şey yoktur.
  • Zamanınıza değer verin. Sahip olduğunuz tek şey budur. Paranızdan daha önemlidir. Arkadaşlarınızdan daha önemlidir. Her şeyden daha önemlidir. Zamanınız sahip olduğunuz tek şeydir.
  • Ne zaman birilerine bir alışkanlık önerseniz kendilerince bir bahane uyduruyorlar. Genellikle en yaygın cevap “Zamanım yok,” oluyor.  “Zamanım yok” sözü, “Bu bir öncelik değil” demenin başka bir yoludur. Asıl yapılması gereken bu eylemin bir öncelik olup olmadığını söylemektir.
  • On veya on beş farklı öncelikten oluşan karmaşık bir sepetiniz varsa sonunda hiçbirini önceliklendiremezsiniz.
  • Doktorlar sizi sağlıklı yapmaz. Beslenme uzmanları sizi zayıflatmaz. Gurular sizi huzura kavuşturmaz. En nihayetinde sorumluluğu siz almak zorundasınız. Kendinize göz kulak olun.

Naval Ravikant – Egzersiz Önerileri

  • Hayatımı en olumlu etkileyen alışkanlık günlük sabah egzersizi. Bu tam anlamıyla her şeyi değiştirdi. Daha sağlıklı genç hissetmemi sağladı.
  • Hayattaki bir numaralı önceliğim mutluluğumdan, ailemden, işimden önce kendi sağlığımdır. Fiziksel sağlığımla başlar her şey. Bu bir numaralı önceliğim olduğu için asla zamanım olmadığını söylemem. Ne kadar sürerse sürsün sabahları spor yaparım. Dünyanın patlaması, eriyip gitmesi umrumda değildir. Ben sporumu bitirinceye kadar bekleyebilir.
  • Hemen hemen her gün. Seyahat ettiğim, sakatlandığım ya da hasta olduğum için ara vermek zorunda kaldığım bazı günler oldu. Yıllık ara verdiğim gün sayısı bir elin parmaklarını geçmez.
  • Bir aylık düzenli yoganın ardından kendimi 10 yaş daha genç hissediyorum. Esnek kalmak genç kalmak demektir.
  • Bir alışkanlığı nasıl kazandığınız önemli değildir. Bir şeyi her gün yapın. Neyi yaptığınızın bir önemi yok. Ağırlık çalışması, tenis, pilates, yüksek yoğunlukta interval antremanı. Önemli olan bir şeyleri her gün yapmaktır. İyi egzersiz her gün yapacak kadar heyecan duyduğunuzdur.

Yürüyüşlü toplantılar;

  1. Beyin daha iyi çalışır.
  2. Egzersiz ve güneş ışığı.
  3. Daha kısadır, hoşbeş olur.
  4. Daha fazla diyalog, daha az monolog
  5. Slayt yoktur.
  6. Geri dönüş yürüyüşüyle biter.
Bilgenin Güncesi: Naval Ravikant
Bilgenin Güncesi: Naval Ravikant

Naval Ravikant – Meditasyon Önerileri

  • En iyi sonuç aldığım meditasyona seçimsiz farkındalık(choiceless awareness) veya yargılamasız farkındalık(nonjudgemental awareness) deniyor. Günlük işlerinizi yapmak üzere(umarım içinde biraz doğa vardır) ve kimseyle de bağlantı halinde değilken içinde bulunduğunuz anı yargılamaksızın kabul etmeyi öğrenmeyi pratik ediyorsunuz.
  • Herhangi bir karar vermiyorsunuz. Hiçbir şeyi yargılamıyorsunuz. Sadece her şeyi kabulleniyorsunuz. Bunu ortalıkta dolaşırken on, on beş dakika yapsam kendimi çok huzurlu ve şükran dolu buluyorum. Seçimsiz farkındalık bende işe yarıyor. 
  • Ayrıca transandantal, mantralı meditasyon yapabilirsiniz. Ya da düşünceler geldiğinde hevesle ve dikkatle onları farkında olmak için çalışmalar yapabilirsiniz. Düşüncelerinizi izledikçe bunların çoğunun ne kadar korku temelli olduğunu anlarsınız. Bir korkuyu fark ettiğiniz an bir şey yapmasanız bile kayboluyor. Bir süre sonra zihniniz sakinleşiyor. 
  • Zihniniz sakinleştiğinde etrafınızdaki ayrıntıları fark etmeye başlıyorsunuz. 
  • Yataktayken meditasyon yapın. Ya derin bir meditasyon yaparsınız ya da uykuya dalarsınız. Her ikisi de zafer demektir.
  • Öğrendiğim diğer yöntem öylece oturup günde bir saat gözlerimi kapatmak. Hiçbir çaba göstermeden, ne olursa olun teslim oluyorsunuz. Hiçbir şey için ya da hiçbir şeye karşı çaba göstermiyorsunuz. Aklınızdan geçen düşünceler varsa onları akışına bırakıyorsunuz. 
  • Meditasyon bir neşe, mutluluk ve huzur halidir. Buna bir kez ulaştıktan sonra bir daha kaybetmek istemezsiniz. Her sabah oturup sadece gözlerinizi kapatarak bir saatlik bedava mutluluk elde edebiliyorsanız, bu altın değerindedir. Hayatınız değişir. 
  • Meditasyon zor değildir. Tek yapmanız gereken öylece oturmak ve hiçbir şey yapmamaktır. Sadece oturun. Gözlerinizi kapatın ve şöyle deyin: “Kendime bir saatlik mola vereceğim. Bu benim hayattan uzak geçireceğim bir saat. Bir saat boyunca hiçbir şey yapmayacağım. Düşünceler gelirse gelsin. Onlarla savaşmayacağım. Onları kucaklamayacağım da. Onları daha fazla kafama takmayacağım. Onları reddetmeyeceğim. Burada gözlerim kapalı bir saat oturacağım ve hiçbir şey yapmayacağım.” Kendiniz için mola vermek neden bu kadar zor?
  • Meditasyon, bir anda içsel durumunuzu kontrol edebilecek süper gücü kazanacağınız anlamına gelmez. Meditasyonun avantajı, zihninizin ne kadar kontrolden çıktığını fark etmektir. 
  • Zihne karşı belirli bir tiksinme hissetmeden ve kendinizi ondan ayırmaya başlamadan önce bu çılgın yaratığı iş üstünde görmelisiniz. Özgürlük o ayrılıştadır. “Ah o kişi olmak istemiyorum. Neden bu kadar kontrolden çıktım?” dersiniz. Sadece farkındalık bile sizi sakinleştirir.
  • Aşağıdaki gibi farklı meditasyon hallerinden bahsetmiş;
    1. Yürüyüş de yürüyerek yapılan meditasyondur.
    2. Günlük tutmak yazılı meditasyondur.
    3. İbadet etmek şükran meditasyonudur.
    4. Duş almak geçici etkili meditasyondur.
    5. Sessizce oturmak doğrudan meditasyondur.

Karga Notları: 

  • Yıllar önce Deepak Chopra 21 Gün Meditasyon yazısını yayınlamıştım. Deepak Chopra “dua ile meditasyon” farkını bence çok güzel açıklamıştı. Dua ederken siz Tanrı ile konuşursunuz, meditasyon yaparken Tanrı sizinle konuşur.”
  • Meditasyonda düşünceleri bastırmaya çalışmasak da “aktif bir zihin”den arınıyoruz. Yani meditasyon yaparken aklına “pazara gitme” düşüncesi geliyorsa, o düşüncenin farkında oluyor ve tekrar nefese ya da mantraya vs. dönüyorsun. “Pazardan sonra nereye gitsem” diye aktif zihine izin verirsen o meditasyondan ziyade otururken bir şeyler düşünmek oluyor. 🙂 Bunu zaten gün içinde de yapıyoruz.
  • Meditasyonun amacı ise zihni temizlemek, arındırmak, şarj etmek.
  • Dolayısıyla yıllardır günlük tutan biri olarak “günlük tutmak” her zaman yazılı bir meditasyon değildir. Tam tersi çoğu zaman aktif bir zihin var. Ama örneğin en meditatif anlarımı doğada yaşadım. Sizi tüm dünyanın derdinden alıp uzaklaştıran bir gün batımı, dalga sesi, yağmur bence meditasyondur. Yaşadığınızı, nefes aldığınızı hissettirir.
  • Naval Ravikant bir saatlik meditasyondan söz etmiş. Yine okuduğum, izlediğim onca kaynağa ve tecrübelerime göre alışkanlık edinirken minik ama sürekli adımlarla başlamak daha yerinde. Hiç meditasyon yapmamış birinin bırakın bir saat meditasyonu bir saat aynı pozda oturması bile çok kolay şeyler değil. Bunun yerine her gün düzenli; ama 5-10 dakika ile başlamak, sonra beden ve ruh izin verdiği ölçüde süreyi yükseltmek daha uygun.)

Naval Ravikant – Okuma Önerileri

  • Yeni ve zihinsel model oluşturmanın en etkili yolu: Çok okuyun, sadece okuyun.
  • Günde bir saat bilim, matematik ve felsefe hakkında okumak muhtemelen sizi yedi yıl içinde insani başarı düzeylerinin en üst basamağına yerleştirecektir.
  • Okuma sevgisi kazanıncaya kadar sevdiğiniz şeyleri okuyun. Böyle yaparak kendinizi okuduğunuz şeyleri okumak zorunda hissedersiniz çünkü ilginizi çeker. Başka bir nedene ihtiyaç duymazsınız. Bitirmeniz gereken bir görev değildir. Sadece zevk aldığınız için okursunuz.
  • Kitap okumak bir yarış değildir, kitap ne kadar iyiyse o kadar yavaş okunup özümsenmelidir.
  • Aşağı yukarı günder birkaç saat okurum. Bu da beni en iyi yüzde 0,00001’lik dilime taşıyor. Sanırım hayatımda elde ettiğim her türlü maddi başarıyı ve sahip olduğum akıl düzeyini tek başına bu açıklıyor.
  • Ne okuduğunuz hemen hemen hiç önemli değildir. Sonunda hayatınızı önemli ölçüde iyileştirecek kadar çok okuyacaksınız.(ilgi alanlarınız sizi oraya götürecektir)
  • ”Elimde bir kitap olduğu sürece zamanımı boşa harcıyormuşum gibi hissetmiyorum.” Charlie Munger
  • Ben kitabı okumaya en baştan başlarım ama hızlı hareket ederim. İlginç değilse ilerlerim, göz gezdiririm ya da hızlı okurum. İlk bölümde anlamlı, olumlu bir şekilde dikkatimi çekmezse ya kitabı bırakırım ya da birkaç bölüm ileri atlarım. Okunacak sonsuz sayıda kitap varken ertelenmiş doyuma inanmıyorum. O kadar çok müthiş kitap var ki!
  • Bitirilmiş kitapların sayısı bir gösteriş ölçüsüdür. Bilgi düzeyiniz arttıkça daha çok kitabı yarım bırakıyorsunuz. Öngörü gücünüze dayanarak sadece yeni kavramlara odaklanıyorsunuz.
  • Çoğu kitabın üzerinde durduğu tek bir nokta vardır.(tabii kurgusal olmayanlardan bahsediyorum) Onu ortaya koyarlar sonra örnek üstüne örnek verirler. Ana fikri anladığımı hissettiğimde kitabı elimden gönül rahatlığıyla bırakırım.
  • Öğrendiklerimi başkalarına aktarırım. Öğretme öğrenmeyi sağlar.

Kitap Önerileri

Kurgu Dışı

  • The Beginning Of Infinity
  • Hayvanlardan Tanrılara Sapiens: İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi
  • Akılcı İyimser: Refahın Evrimi
  • Taşın Altındaki El
  • Prokrustes’in Yatağı: Felsefi ve Pratik Aforizmalar
  • Altı Kolay Parça
  • Tarihten Alınacak Dersler
  • Poor Charlie’s Almanack
  • Gerçeklik Göründüğü Gibi Değildir
  • Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders
  • The Book Of Life
  • Siddharta(Tesadüfen yanımdaydı başladım)
  • Sırlar Kitabı: İçinizdeki Gizemi Keşfetmek İçin 112 Meditasyon
  • Düşünceler-Marcus Aurelius
  • Love Yourself Like Your Life Depends On It
  • Tao Of Seneca
  • Ermiş
  • Sıra Dışı Düşünceler: Bruce Lee’den Hayat Dersleri

***

Kapanış

Kitabı okurken fark ettim ki daha önce 10 Harika Zen Hikayesi yazısında bir hikayede geçen Kamal Ravikant ile Naval Ravikant kardeşmiş. Zaten asıl keşişin Kamal olduğundan bahsetmiş.:) Önümüzdeki günlerde seyahat, kitap incelemesi, Netflix’ten bir belgesel ve yeni yıl hedeflerine dair yazılar yayınlamayı planladım.

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz. 

5 Replies to “Naval Ravikant – Alışkanlıklar Üzerine Öneriler”

Biraz da siz kar(g)alayın!Cevabı iptal et

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.