Haftalık Rutin Oluşturmak

Bu hafta yazımı sıradışı bir yerden huzurun başkenti Halstatt’tan yayınlıyorum. Seyahat notlarında daha uzun değinirim; ama fazla huzur bizi bozar.:)

Bir önceki yazıda “rutinlerimizin olması neden önemli” konusuna değinmiştim. Bu kez biraz haftalık rutinler ile ilgili yazacağım. Ve haftalık planlama yapmak için bazı yardımcı önerilere yer vereceğim. Hadi başlayalım;

Haftalık Rutin

Aslında haftalık rutinlere çocukluktan beri aşinayız. Pazar günleri genel olarak banyo günüdür. Evin alışverişi yapılır, ihtiyaçlar giderilir. Uzun pazar kahvaltıları bir ritüel haline getirilir. Özellikle Pazar tatil yapanlar için bu günün diğer günlerden biraz daha farklı bir akışı vardır.

Kendi Pazar ritüelimde; festival gibi bir kahvaltı(çıtır simit=festival benim için:) ), haftalık bakımların yapılması, blogda Pazar yazımın mutlaka yayınlanması, önümüzdeki hafta yazabileceğim konuların planlanması, ev denen mabet alanına biraz daha ilgi gösterilmesi, evdeki bitkilere bakılması, en azından bir saat yoga yapılması gibi bazı rutinler var. Kısacası benim için Pazar günü biraz şarj olma günü. O gün sosyalleşsem bile tüm günü dışarıda geçirecek şekilde planlamayı sevmiyorum. Kendime, evime, odama, bitkilerime, bloguma kısacası sahip olduklarıma vakit ayırmak; dinlenmek, koşturmaca ve bir şeylere yetişme kaygısı olmadan sakinleşmek, yavaşlamak, beni bekleyen haftaya dinç bir şekilde başlamak istiyorum. O yüzden “Pazar günleri durdurma tuşuyla gelmeli” cümlesini seviyorum.

Haftalık Yapılacaklar Listesi

“Pazar rutinine neyi eklersek hayatımızda dişe dokunur bir değişiklik yaşarız?” diye düşündüğümde “haftalık to do list-yapılacaklar listesi”nde karar kıldım. Bu tabii ki Pazar olmak zorunda değil, Pazartesi sabahı olur, daha verimli olduğunuzu hissediyorsanız hafta ortası olur hiç fark etmez. Önemli olan önünüzdeki 7 güne geniş bir perspektif ile bakabilmek.

Hem kişisel gelişim kitaplarında/seminerlerinde hem de şirketin verdiği “zaman yönetimi” gibi eğitimlerde hayatımız ve hedeflerimiz ile ilgili planlama yaparken haftalık hedefler ve haftalık yapılacaklar listesi ile kendimizi denetlemenin faydalarından bahsederler.

Bunun iki sebebi var. Birincisi; sizin yıllık, 10 yıllık ya da aylık hedefleriniz olabilir; ama o hedeflere bir an’da ulaşamayacağınız için günlük aksiyonlar almanız gerekir. Sadece aydan aya kendinizi ve hedeflerinizi denetlediğinizde unutma ya da konudan kopma riskiniz var.

İkincisi de; haftalık hedefler koymayıp sadece günlük hedeflerle ilerlediğinizde bütünü görme(büyük resmi mi demeliydim? 🙂 ) şansınız zayıflayabilir. Önemli işler yerine acil işlerle boğulabilirsiniz.

Bu sebeple haftada bir, örneğin her pazar akşamı o ay ya da o yıl(ya da 5 yıl sonra) ulaşmak istediğiniz hedefleri göz önünde bulundurarak bir plan oluşturmanız ve iki üç madde bile olsa kendinize bazı görevler vermeniz hedefe ulaşmanıza yardım edecektir.

Haftalık Planlama İçin Öneriler

Dijital bir planlama tercih ediyorsanız,To Do List yazısında yazdığım wunderlist gibi telefon uygulamalarını, telefonun notlar kısmını, excel gibi programları kullanabilirsiniz. Yazmaya üşenenlerdenseniz ses kaydı yapabilirsiniz. Bu noktada sizinle en çok örtüşen yöntemi seçmek yaratıcılığınıza kalmış.

Ben tabii ki yazının gücüne inandığım için klasik yöntem ile deftere not almayı tercih edenlerdenim. Haftalık planlama konusunda çok keyifli defter tasarımları var. Geçtiğimiz haftalarda aldığım bir defterde haftalık planlama için her sayfada şu soruları yanıtlıyorsunuz;

  • Haftanın en önemli görevi diğer bir deyişle odak noktası nedir?
  • Haftanın 5 önemli görevi nedir?
  • Bu görevleri nasıl tamamlayabilirim?
  • Bu görevleri tamamladığımda kendimi nasıl ödüllendireceğim?
  • Bu görevleri tamamlamak için kimlerin desteğini alabilirim?
  • Bu görevleri tamamlamak için neleri bilmem/öğrenmem gerekir?
  • Bu hafta ne yaparsam ailem/patronum/çalışanlarım mutlu olur?
  • Bu hafta zamanım olursa yapacağım diğer şeyler neler?
  • Bu hafta zaman kaybetmemem gereken şeyler neler?
  • Eğer çok meşgul olursam neyin hayalini kuracağım?
  • Hangi görevi bitirirsem madalyayı hak edeceğim?
  • Önümüzdeki hafta için bir notum var mı?

Buna benzer bir soru yapısını kendinize uyarlayabilirsiniz. Haftalık hedefleri belirlerken günlük 5-10 dakika bile olsa(örneğin her akşam yatmadan önce ya da sabah işe başlamadan vs. ) içeriğinizi gözden geçirip önünüzdeki günün planını ana hatlarıyla belirlemek hedeflere ulaşma konusunda işinizi kolaylaştıracaktır.

Bu hafta gördüğüm aşağıdaki görsel de öz ve işlevsel olması sebebiyle hoşuma gitti. Yazıma bu görsel ile son vereceğim. Güzel haftalar dilerim:)

  • Bu hafta önceliğim ne?
  • Bu hafta neyi daha az yapmak istiyorum?
  • Bu hafta neyi daha fazla yapmak istiyorum?
  • Bu hafta nasıl hissetmek istiyorum?
  • Böyle hissetmek için neler yapacağım?
  • Çıkmaza girdiğimi hissedersem neyi hatırlayacağım?

Instagram: @yazarkarga

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz. 

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.