Blog Yazarlığı İçin 8 Öneri

Yaklaşık iki senedir, düzenli olarak blog yazıları yazıyorum. Bu konuda az çok bir fikrim ve tecrübem oluştu. İnsanlar artık video ve fotoğraf içeriklerine yönelse de yazı yazmak ayrı bir tutku ve bunu video çekerek gidermek pek mümkün değil. 🙂 Ek olarak mevcut kurlar baz alındığında blog yazarlığı hem dolar hem tl ile para kazanma olasılığı sunan en basit seçeneklerden biri.(İşte orda durun, o kadar da kolay değil.:) ) Yazımda blog yazarlığı konusunda gözlem ve tecrübelerimi derleyerek 8 öneriye yer vereceğim.

Blog Yazarlığı İçin Öneriler

1)Blog Yazarlığı İçin Vakit Kaybetmeyin

Yazılı içerik üretmek istiyorsanız, bu fikir aklınızı sürekli kurcalamaya başladıysa, “acaba açsam nasıl olur” diye bir şeyler dürtüp duruyorsa en temel önerim; blogunuzu vakit kaybetmeden hemen açın.

Çünkü blogu geliştirmek çok uzun bir süreç. Blog açtığınızda sadece doğum aşaması tamamlanıyor. Emeklemesi, ayağa kaldırması, uçurması hepsi zahmetli bir yol. Okyanusa ne kadar hızlı girip blog yazarlığı için adım atarsanı o kadar iyi. Diğer türlü hep “keşke 3 yıl önce başlasaydım, tren kaçtı” gibi şeyler kafanızı kurcalıyor.

2)Disiplinli Olun

Blog yazarlığı yapacaksanız belirli bir rutininiz ve yazı sıklığınız olmalı. Örneğin ben bir seneyi aşkın süredir her Pazar yeni içerik üretirim. Pazar dışında da yazı yayınlarım.(şekil a bugün Cuma) Ama pazarları seyahatlerimde, hatta ameliyatlı zamanımda bile yazı yayınladım. Bu durum okuyanlarda “bu kişi haftalık/günlük/aylık” içerik ekliyor izlenimi bırakır.

İki hafta on yazı ekleyip, beş ay hiçbir şey yazmadığınızda organik okur kazanmanız çok zor. Ek olarak disipline olmak blog yazarlığını bir iş gibi sahiplenmenizi ve alışkanlık kazanmanızı kolaylaştırır.

Google reklamlarında da düzenli içerik üretmek ve aktif bir siteye sahip olmak kriterlerden biri.

3)Para ve Ziyaretçi Sayısı Temel Motivasyonunuz Olmasın

Başta da belirttiğim gibi blog yazarlığı uzun bir süreç.(istisnalar olabilir) Yola çıkarken motivasyon kaynağınız kaliteli içerik üretmek gibi şeyler olsun. Blog yazarlığın yaparken para kazanmak, google’dan reklam almak bile belirli sayıda özgün içerik gerektiriyor. Ki arama motorlarında ilk sayfalara çıkmak için pek çok farklı kriter de var.

Blogu ilk açtığınızda muhtemelen ziyaretçi sayınız 5-10 arası ilerleyecek. Bu kişiler de büyük ihtimalle wordpress üzerinden açıyorsanız wordpress’in kendi iç kullanıcılarıdır. O yüzden eğer odağınız para ve ziyaretçi sayısıysa motivasyonunuz çok hızlı kırılabilir.

Bu sebeple internet terk edilmiş bloglar çöplüğü gibidir.

Ben blog yazmaya başladığımda çevremde iki kişi hariç kimse bilmiyordu, motivasyonum kırılmıştı ve aylarca yazmamıştım. Bilen arkadaşlarımdan biri “her gün sitene giriyorum hep eski yazılar” dedi. Sırf o siteme girdiğinde hayal kırıklığına uğramasın diye tekrar yazmaya başlamıştım. Kendi arşiviniz, kendi derginiz gibi düşünün ve üretin.

4)Blog Yazarlığı İçin Gereken Temel Konuları Öğrenin

Her alan gibi blog yazarlığı için de belirli kurallar, konular var. Google’da üst sıralara nasıl gelinir, anahtar kelimeler nasıl kullanılır, blogda nasıl reklam alınır gibi konuları öğrenin. Fikir edinebileceğiniz birkaç kaynağı inceleyin ve temel bilginizi tamamlayın. Benim şu an 200’ün üzerinde içeriğim var; ama teknik bilgileri çok sonradan öğrendim. Geriye dönüp o yazıları düzeltmek bir aşamadan sonra o kadar zorlaşıyor ve sıkıcı geliyor ki, o yüzden baştan kendinizi geliştirin.

5)Kendinizi Bilgiye Boğmayın

“Sen de bir karar ver” diyebilirsiniz. Bilgilenmek, eğitim almak, gelişmek çok faydalı konular. Bir üst maddede belirttiğim gibi temel konuları öğrenin. Ama blog yazarlığı ile ilgili kaynakları okuduğunuz siteler de bir amaca hizmet ediyor ve kendileri de para kazanmaya çalışıyor. Dolayısıyla upuzun bir yazının içinde farklı yazılar için 5 tane ayrı link oluyor. Ona tıkla buna tıkla, sayfalarca yazı ve bilgi ile doluyorsunuz. Teknik bilgiye kendinizi boğduğunuzda içerik yayınlama konusunda özgüveninizi kaybedebilirsiniz. “Acaba oldu mu, eksik mi kaldı” vs. yazma hevesinizi kıracak derecede bilgiye boğulmayın.

6)Kurcalayın

Blog dünyasında bence wordpress en iyi platform. Benim gibi wordpress hazır teması üzerinden ilerleyecekseniz eğer, site içi temaları yılmadan deneyin. Siteyi ilk açtığımda belki 50 tema denedim, kurcaladım. Sadece abc yazıp yayınlayarak görünümü kontrol ettim.

Blog yazarlığı konusunda gelişim sağlamak adına sizinle aynı alanda yazan kişilerin sitelerine göz atın. Nasıl bir menü, nasıl bir içerik, nasıl bir tema hoşunuza gidiyorsa benzer bir tema yakalamaya çalışın. WordPress’in iç ayarlarını çok fazla kurcalayın. Eliniz hızlansın, otomatikleşsin. Tema özelleştir kısmını, WP yönetici kısmını korkmadan not ala ala inceleyin.

7)Niş Bir Konu Bulun

Niş konu ne demek? Blog açacaksanız ve amacınız organik ziyaretçiye sahip olmak hızlı büyümekse her telden çalmayın. Tek bir konunuz olsun. Örneğin; kitap, gezi, yoga vs.

Aslında ana gelir kaynağım blog olmadığı için hala tam olarak niş bir konuda yazmıyorum. Ama genel olarak kişisel gelişim, motivasyon, ilham veren konular üzerinde yazmayı seviyorum. Benim niş konum yolda değişmişti, seyahat fikriyle yola çıktım. Daha sonra onlarca seyahat sitesi olduğunu ve bu alanda farklı bir şey ortaya koyamayacağımı düşünerek okumayı, izlemeyi en sevdiğim konulara yöneldim.

Bulduğunuz niş alan ile belki kimsenin ilgilenmeyeceğini düşünebilirsiniz. Ama toplu iğne üzerine iyi bir site bile organik bir ziyaretçi sağlayacaktır. Bu aslında instagram youtube, tik tok, pinterest ve hatta twitter için bile geçerli.

8)İmlaya Özen Gösterin

Türkçe ve hemen hemen her dil derya deniz. Her zaman yeni şeyler öğrenebilirsiniz. Hatanızı yakalayabilirsiniz. Ben de hala bazı hatalar yapıyorum. Mesela çok hızlı yazıp bir an önce yayınlamayı sevdiğim için typo hataları yaptığım olabiliyor. Sabırsız olduğum için önce yayınlayıp sonrasında defalarca kez okuyarak düzeltiyorum. Blog yazarlığı yaparken temel imla kurallarını bilmemek çok kalitesiz bir etki yaratıyor. Sadece blog yazarlığında değil, diğer yazılı platformlarda da içerik üretiyorsanız konuştuğunuz dilin kurallarına dikkat etmek zorundasınız. İsterse mükemmel bir içerik yazsın, eğer biri ısrarla temel imla kurallarında hata yapıyorsa takip etmem.

Aşağıdaki yazı da ilginizi çekebilir;

Podcast Kanalı Nasıl Açılır?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.