Rutinler Sıkıcı Mı Gerekli Mi?

Geçtiğimiz yıl okuduğum bir yazıda kendi iç sesini dinlemekte zorlanan, başkalarına göre hareket eden, itilimlerini takip etmeyen kişilerin “kimlik”(karakter değil, kimlik) sorunu yaşadığı yazıyordu.

Genellikle sorun tespiti yapmak kolaydır, örneğin “özgüven eksikliğin var” bir sorun tespitidir. Ama devamında hangi stratejileri izlemen gerekir, hangi adımları atman gerekir, hangileri senin kişiliğine daha uygundur? Özgüven eksikliğini gidermek için nasıl bir efor harcaman gerekir? Bunların hepsi ucu açık ve uzun bir yol.

Yazıda kimlik sorunu yaşayan kişiler için “rutin oluşturmak” öneriliyor. Sorunu tespit ettik ve bir çözüm önerimiz de var.

“Rutin oluşturacağız.” Peki sadece kimlik sorunu yaşayanlar mı rutin oluşturmalı? Hayır.

Rutinler Neden Önemli?

Vloggerları takip ederseniz “sabah rutinim”, “akşam rutinim” şeklinde çoğu birbirinin aynı rutinlerine dair yüzlerce video içeriği görebilirsiniz. Videoların bir kısmı çok ilham vericidir. Diğer yandan çok yapay ve hayal bir hayatı gözünüze sokup sizi mutsuz eder.

Fakat “rutin” demek aynı zamanda süreklilik ve istikrar demektir. Bir şeyi tekrarlı halde yapmak hatta o konuda otomatikleşmek anlamına gelir. Örneğin diş fırçalamak sabah rutininizse, diğer bir deyişle alışkanlığınızsa; dişlerinizi fırçalamaya üşenmek gibi bir düşünceniz olmaz. Nefes almak, tuvalete gitmek gibi doğal bir süreçtir o sizin için.

Alışkanlık kazanmanın en güzel tarafı da budur. Bazen çok zor başladığınız eylemler, alışkanlık kazandıktan sonra otomatikleşir ve yapılmadığında eksikliği hissedilir hale gelir.

Bu sebeple bazı konularda rutinlerimizin olması çok önemli.

Rutin Oluşturmak

Rutinlerinizi günlük, haftalık, aylık gibi periyodlara ayırabilirsiniz.

Ben ilk paragrafta bahsettiğim yazıyı okuduğumda haftaiçi işe gitmek dışında hemen hemen hiçbir rutinim olmadığını fark ettim. Ne belirgin bir kahvaltı alışkanlığım, ne spor… Bazen kalkar kalkmaz yatağımı düzeltirdim, bazen işe koştura koştura gider öylece bırakırdım. Bazı haftalar bloga 5 yazı birden eklerdim, bazen 5-6 hafta hiçbir şey yazmazdım. Bazen iki üç kitabı üst üste bitirirdim, bazen aylarca okumazdım.

Bu beni çok rahatsız etti. Süreklilik sağlayamadığınız bir konuda başarılı olmanız çok zor. Ve ben süreklilik sağlama konusunda gerekli disipline sahip değildim.

Başta basit bir rutin oluşturmaya karar verdim. Kalktığım zaman pencereyi açıp birkaç derin nefes alış verişinde bulunup; doğadan kuş sesi rüzgar sesi, güneşin yanağımda bıraktığı sıcaklık hissi gibi hislerle güne başlamaya; yatağımı düzeltmeye ve bir bardak su içmeye karar verdim. Mevcutta yaptığım otomatik alışkanlıklarım dışında sadece bunları ekledim.

Şu an kendimle ilgili bazı rutinleri oluşturabildiğimi fark ediyorum. Örneğin “sabahları 3 sayfa günlük yazarım, her Pazar bloga yeni içerik eklerim, haftanın en az dört günü evde yoga yaparım” gibi bazı rutinlerim oluştu.

Bahaneler Üretmek

Rutin oluştururken önemli olan “kendinize çok yüklenmeden” istikrar sağlamak istediğiniz konuları seçmek.

Geçmişten bugüne o kadar çok şeye başladım ve bıraktım ki bazen bir şeye başlama enerjimi yitirdiğimi hissediyorum. Kendinizi zorlamanız gerekir. Canınızın sıkılması o şeyi illa ki bırakmamız gerektiği anlamına gelmiyor.

Burada sihirli kelimelerden birisi “dönüştürmek”. Belki o başladığınız hobiyi yeterince kendinize ve hayatınıza adapte edemediniz.

Kestirip atmadan önce dönüştürmeyi ve size uyumlu hale getirmeyi deneyebilirsiniz. Belki dershaneye gider gibi İngilizce kursuna gitmek size uymuyordur; ama online kurs keyifli gelebilir. Ya da konuşma sınıfları eğlenceli olabilir. Ben senelerce spor salonuna yazıldım. Hiçbir zaman o atmosferi sevemedim; ama yogayı çok seviyordum. Aylardır evde yoga yapıyorum.

Geçtiğimiz aylarda Erken Kalkmanın Faydaları yazısında sabah rutinlerine dair öneriler karalamıştım. Bir sonraki yazıda yeni bir haftaya başlarken basitçe planlama yapmamızı sağlayabilecek bazı yöntemler ve yanıtlanması gereken sorulardan bahsedeceğim.

Instagram: @yazarkarga

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.