Hedef Belirlemek
Hepimiz dönem dönem uzun vadeli ya da kısa vazeli bir takım hedefler belirleriz. Çocuklukta başkalarının bizim adımıza hedef belirlediği dönemleri de yaşadık.
- Kilo vermek/almak,
- Düzenli spor yapmak,
- İyi bir bölüm kazanmak,
- Terfi almak,
Hayattan ve kendimizden pek çok beklentimiz olabilir. Ve bu doğrultuda bir şeylere karar veririz.
“Hedef belirlerken sorulması gereken 3 soru” yazısında Stacey Abrams ve Brittany Pocknett’in TED konuşmalarından çarpıcı kısımları aktaracağım. TED konuşmalarını izlemeyi seviyorsanız İlham Veren Ted Konuşmaları yazısı da ilginizi çekebilir.
Stacey Abrams hedefe ulaşmak için aşağıdaki 3 sorunun çok önemli olduğunu vurguluyor;
- Ne istiyorum?
- Bunu neden istiyorum?
- Bunu nasıl elde edebilirim?
Bana kalırsa genellikle birinci soruyu yanıtlayıp diğer ikisi üzerinde pek durmuyoruz. Sürekli bir şeyler isteyebiliriz. “Yeni çıkan iphone’u almak istiyorum.”, “34 bedene sahip olmak istiyorum.”, “daha büyük bir eve taşınmak istiyorum.”
♥İyi güzel istiyorsun da; bu isteği sağlam bir temele bağlıyor musun? Bunu neden istediğin konusunda derine iniyor musun? Bu başkasında gördüğün için aklına düşen bir istek mi? Sahip olduktan 5 gün sonra pişman olacağın bir istek mi?
♥Bir hedef uğruna kendimizi adayabilmemiz için en önemli şeyin irade ya da disiplin olduğunu düşünebiliriz. Fakat gözlemlerseniz asıl konunun “neyi, neden istediğini bilmek” olduğunu görürsünüz.
♥Tutup şirkette CEO olmak istemem, olimpiyatlara katılan bir yüzücü olmayı da isteyemem. Bunları başarabilirim ya da başaramam kısmının çok ötesinde bu istekler için kıvılcım yakacak beni motive edecek güçlü arzu ve nedenlerimin olması gerekir.
♥Stacey; “yapmalıyım ile yapmak zorundayım“ın arasında fark olduğunu belirtiyor. Sizi gece uyutmayacak, heyecanlandıracak şey ne? İlk denemelerde başarısız olmanıza rağmen denemeye devam etmenizi sağlayacak şey ne?
♥Yapbozun diğer eksik parçası ise; “bunu nasıl elde edebilirim?” sorusu. İsteğimiz belli, güçlü bir nedenimiz de var. Peki iyi bir planımız var mı? Stratejimiz var mı? Bizi hemen harekete geçirecek yöntemlerimiz var mı?
Bizi harekete geçmekten alıkoyan 3 konu olduğunu belirtiyor;
- Finans
- Korku
- Yorgun düşmek
“Geri gitmek seçenek değil, olduğum yerde kalmak da yeterli değil.”
Özgüvenin Önemi
Burada da Brittany Pocknett’in ikinci konuşması yani özgüven devreye giriyor. Daha önce özgüven ile ilgili olarak aşağıdaki yazıları yazmıştım, ilginizi çekebileceği için linklerini bırakıyorum;
Brittany, özgüvenin zorunluluk değil de “olsa iyi olur” şeklinde bir özellik olarak gördüğümüzü; fakat bu kadar hafife alınacak bir kavram olmadığını, üzerine çalışmamız gerektiğini vurguluyor.
Özgüvenin yetersizse “deniyorum” noktasında kalırken özgüvenin sağlamsa “yapıyorum, yapacağım” noktasına ilerlemen daha kolay. İşler kötü gittiğinde seni ateşleyecek inanca ulaşman daha kolay.
“Kazanacağımıza emin olduğumuz bir durum ile kazanmayı umduğumuz bir durumda farklı çalışırız.”
Kendi adıma hayatın her alanında aşırı özgüvenli kişilerin içi boş bir özgüvene sahip olduğunu düşünüyorum. Blog yazmak konusunda özgüvenliyim; fakat aynı özgüveni vlog için hissetmiyorum. Bilmediğim ve korktuğum bir alan. Hepimiz bilmediğimiz şeye çekinceyle yaklaşacak kadar aklı başında insanlar olmalıyız bence. O cahil özgüveni en irrite eden şeylerden biri.
Fakat kendine inanç her daim her konuda olmalı sanırım? “Bunu deneyeceğim, olmazsa da bir şeyler öğrenirim ve başarabilecek gücüm var.” ya da “bu konu benim ilgi alanım ve yeteneklerime çok uygun değil, bende çalışma isteği yaratmıyor; ama şu şu konularda kendime çok güveniyorum” ya da “elimden gelenin en iyisini yaptığım için kendimle gurur duyuyorum” diyebilmek içsel huzuru sağlar. Ki iç rahatlığı da insanın sakin kalmasını, kendisiyle barışık olmasını, hayata daha pozitif bakmasını sağlayan temel şeylerden biridir.
“Görmediğiniz bir şey olamazsınız.”
Yazımı burada noktalıyorum, belki önümüzdeki haftalarda tekrar “İlham Veren Ted Konuşmaları‘na dair bir derleme yaparım. Aşağıdaki yazı da ilginizi çekebilir;
Hedefe Ulaşmanın Sırrı: Süreklilik
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.
Bence hedef belirlerken bu 3 sorunun yanında hedefimize belirli bir süre sınırı koymak da gerekiyor. Kısa vadeli ve uzun vadeli hedeflerinizin olması aslında geleceğe umutla bakmaya yarıyor. Bu arada Tedx konuşmasını da izleyeceğim. Öneri için teşekkürler.
Süre, bitiş tarihi en ufak hedefte dahi olması gereken temel şeylerden birisi kesinlikle. Başka yazılarda smart hedef, spvam hedeften vs. bahsederken değinmiştim sanırım. Bu biraz daha TED içeriklerini ele alan bir yazı oldu. İlk konuşmacının daha etkileyici bir hikayesi olduğunu söyleyebilirim.😊 yorum için teşekkürler.
Kesinlike! Tebrik ederim çok güzel anlatmışsınız
Konuşmalar güzeldi, ben bir araya getirip derledim.😊 Teşekkürler yorum için.🙏🏻
LÜTFEN YAZMAYA DEVAM EDİN
Desteğiniz için teşekkürler.🥰