Handel Hendrix House – Müze İzlenimleri

Aylık Hedefler – Nisan 2024 yazısında bir müzede gönüllü çalışmaya başladığımı ve bu kapsamda bazı sanat etkinliklerine de katılacağımı yazmıştım. Bugün, Londra’daki Handel Hendrix House müzesinden bazı bilgilere yer vereceğim.

George Friedrich Händel (1685-1759) kimdir?

Alman asıllı bir besteci ve müzik dehasıdır. Barok döneminin en önemli bestecilerinden biri olarak kabul edilir. Händel, opera, oratoryo, konçerto, kantat ve diğer müzik türlerinde geniş bir repertuvara sahiptir. En ünlü eserleri arasında “Messiah”, “Water Music” ve “Music for the Royal Fireworks” bulunmaktadır. Händel’in müziği, döneminin ve sonraki çağların önemli sanat eserleri arasında yer alır ve hala dünya çapında saygı görür.

Jimi Hendrix (1942-1970) kimdir?

Hendrix, rock müziğinin en etkili ve yenilikçi gitaristlerinden biri olarak kabul edilir. Solak bir gitaristti ve gitarını genellikle geleneksel şekilde değil, tersine çalarak kullandı. Bu onu eşsiz bir tarza ve ses dokusuna sahip bir müzisyen yaptı. Hendrix’in sahne performansları, müzikal yeteneğinin yanı sıra enerjisi ve sahne hakimiyetiyle de ünlüydü. Gitarıyla yaptığı vahşi hareketler ve sahnedeki karizması, izleyiciler üzerinde büyük bir etki yarattı. Hendrix’in kariyeri, sadece yaklaşık dört yıl sürdü, ancak bu süre zarfında rock müziğinin dönüşümünde büyük bir rol oynadı. Onun etkisi, hala günümüzde müzik dünyasında hissedilmekte ve onun bir efsane olarak hatırlanmasını sağlamaktadır.

Handel Hendrix House
Handel Hendrix House

Handel Hendrix House

Müzeye dönüştürülen ev Londra’nın merkezindeki Brook Street’te yer alıyor. Aslında Handel ve Hendrix farklı alanlarda yaşamış; ama bina içinden her ikisini de gezebiliyorsunuz.

Müzeye şu an yetişkinler için giriş ücreti 14pound. Londra’da dünyaca ünlü sanat eserlerinin bulunduğu pek çok müzenin ücretsiz olduğunu düşünürsek, böyle bir etkinlik olmasa gidip gezmezdim aslında; ama alanında efsaneleşmiş kişilerin yaşam alanlarını görmek güzeldi. Giriş katında minik de bir müze dükkanı var.

Handel Hendrix House
Handel Hendrix House

Handel Hendrix House: Handel Kısmı

Bizim gezimiz Handel’in yaşadığı evin mutfağıyla başladı. İlgili kısım yeni güncellenmiş. Orijinale sadık kalmaya çalışsalar da bazı bölümler tahminler doğrultusunda oluşturulmuş. Yer döşemeleri dahi bir kiliseden getirtilmiş. Orijinali koruma, restore etme konusunda Avrupa genel olarak başarılı.

Handel vefat ettiğinde 5 yardımcısı varmış. Ağır bir katarakt geçirmiş ve ilerleyen dönemde görme yetisini kaybetmiş. Hayatının 36 yılı bu evde geçmiş. Westminster Abbey’de gömülmüş ve cenazesine 3000 küsür kişi katılmış.

Evin duvarları gri tonlarındaymış ve müze versiyonunda da bu tonlar korunmuş. Mutfak dışında evin tamamında müzik aletleri vardı. Taşınması zor ve ağır aletler olduğu için bu şekilde kullanılmış.

Fakat eşyaların çoğu orijinal değil, orijinaline sadık kalmaya çalışarak tekrar tasarlanmışlar. Bu da maalesef konunun büyüsünü kaçırıyor. 🙂 Örneğin giriş katında hemen sağda yer alan ve aşağıya fotoğrafını eklediğim müzik aleti aslında 2000li yıllarda tasarlanmış.(kuyruk kısmında kuşlar, çiçeklerin dışında bir adet karides figürü vardı. 🙂 ) Cam ekanlı kitaplık Cambridge’den getirtilmiş, kitapların döneme ait orijinal kitaplar olduğu belirtildi.

Handel Hendrix House
Handel Hendrix House

Händel, piyanonun popülerliği artmadan önce yaşadığı için aslında piyano değil, klavyeli çalgılar arasında daha yaygın olan klavsen, org ve benzeri enstrümanları çalmış. Ancak, günümüzde Händel’in eserleri piyano için de uyarlanmış ve çalınmakta.

Handel kısmındaki eşyalara genel olarak dokunmak yasak, fakat bir odadaki piyanomsu müzik aletini çalmak isteyenler kullanabiliyor. Fotoğraf/video çekmek flaşsız olması şartıyla serbest. Flaş eşyalara zarar veriyor.

Handel Hendrix House
Handel Hendrix House

Handel hiç evlenmemiş. Evin bir odasının ne amaçla kullanıldığı bilinmiyormuş ve ziyarete kapalı. Müzenin bir odasında duvara Handel’ın ünlü eseri Messiah İçin kronolojik bilgiler yansıtılıyor ve fonda müziğini dinleyebiliyorsunuz.

Handel Hendrix House: Hendrix Kısmı

Aslında müzede Jimi Hendrix’in yaşadığı yeri görünce yüzüme bir tebessüm oturdu. 🙂 Müziğin efsanesi de olsanız Londra yaşam alanınızı küçültüyor, küçültüyor, küçültüyor. 🙂 Jimi Hendrix minicik bir odada yaşamış.

Yaklaşık 250 yıl arayla müziğin iki efsanesi bu ortak binada sanatlarını güçlendirmişler. Jimi Hendrix binaya taşındığında Handel’ı pek de tanımıyormuş. Fakat sonrasında bilgi toplayıp ilham almış.

Londra’da mesleğinde ünlenen kişilerin yaşadığı evlerin dış cephelerine mavi plaka ile bu kişiler, yaşadığı dönem, meslekleri gibi kısa bilgiler ekleniyor. Londra’da 200 küsür mavi plakalı ev var. Bunları kolayca gezmek için rotalar var vs.

Hendrix bu binada yaşadığı dönemde Handel’ın mavi plakası mevcutmuş.(yukarıda fotoğrafı var) Şu an Hendrix’in de plakası bulunuyor.

Jimi Hendrix bu evde yaşarken hiçbir zaman yemek yapmayıp daimi olarak evin altındaki Mr. Love isimli kafeye gidiyormuş. Müzeyi anlatan kişi bütçelerini tamamlayabilirlerse bu kafeyi tekrar hayata geçirmeyi ve Jimi Hendrix menüsü eklemeyi planladıklarını belirtti.(biftek, patates kızartması, şarap)

Freddie Mercury, Jimi Hendrix hayranıymış ve üç adet posteri varmış. Müzede Mercury’nin sahip olduğu bu posterler de sergileniyor.

Aslında iki üç oda Jimi Hendrix’in yaşamı ve sanatına dair bilgiler veriyor, ama yukarıda belirttiğim gibi Hendrix tek odada yaşamış. Tıpkı Handel’da olduğu gibi eşyalar büyük ölçüde yeniden tasarlanmış. Fakat Jimi Hendrix’in evde çekilen bazı fotoğraflarına baktığımızda orijinali büyük ölçüde korudukları gözüküyor.

Handel Hendrix House
Handel Hendrix House

Hendrix varlık içinde büyümemiş. Para kazandığında ne yapacağını da fazla kestirememiş. Bir gün kıymetli halılar satan bir dükkanda bir sürü halı beğenip almış. Instagram’da müze fotoğrafları üzerine gelen “Kastamonu’da bir müze gibi, Anadolu evi gibi” yorumuna çok güldüm. 🙂 Ama hakkı var, Hendrix’in odası biraz öyle. 🙂

Yatağın üstündeki oyuncak da orijinal değil. Fakat bir hayranı konser esnasında sahneye atmış ve Hendrix çok sevmiş, bazı fotoğraflarında da var. Orijinaline benzer şekilde tekrar tasarlanmış, dükkan kısımda minik versiyonları satılıyor.

Hendrix, bu denli ünleneceğini de tahmin etmediği için hayranları dahil olmak üzere isteyen herkese telefonunu veriyormuş. Bunun üzerine kız arkadaşı evine bir telefon daha bağlatmış ve bu telefonu sadece gerekli kişilere vermesini söylemiş. Ama Hendrix karıştırdığı için telefonlar susmuyormuş.

Jimi Hendrix, Notting Hill’de bir otel odasında ölü bulunmuş. Eşyalarının muhafaza edilmemesi de evden ayrıldıktan sonra kız arkadaşının yok etmesine bağlanıyor. 🙂 Fakat bu işin biraz da dedikodu kısmı.

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

2 Replies to “Handel Hendrix House – Müze İzlenimleri”

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.