İknanın 6 Prensibi

Blogum da ruh halim gibi inişli çıkışlı. 🙂 Hayatımın bir noktasında istikrar sağlasam, diğer şeylerden fire veriyorum. 🙂 Her şeye yetebilen, yüksek enerjili insanlara oldum olası gıpta ile bakmışımdır.

Daha önce bir iki kez İngilizce kitap okumaya niyetlendim; ama hikaye, roman türünde şeyler olduğu için yıprandım devam edemedim. 🙂

Bu kez sevdiğim yerden gideceğim, motivasyon/kişisel gelişim ile ilgili bir kitap aldım.(The Communication Book. 44 Ideas For Better Conversations Every Day)

İyi bir iletişim için 44 fikir incelenmiş. Her bölüm kısa kısa ve keyifli gözüküyor. İlk kısım “ikna”yı ele almış.

İkna hayatımızda o kadar kilit bir kelime ki, yeterince farkında mıyız acaba? Yaşam ikna etmek ve ikna olmak arasında bir döngü. İkna aynı zamanda bir süredir benim işimin de parçası. Henüz çok fazla bu anlamda yetkinleşme fırsatı bulamasam da departmanınız satışsa “ikna” kelimesi farklı bir önem taşır.

Gelelim kitabımızda yer alan notlara ve kendi yorumlarıma;

İnsanları İkna Etmenin Yolları

Amerikalı pisikolog Dr. Robert Cialdini “insanlar ne zaman evet der” ve “insanlara nasıl evet dedirtiriz” konularını incelemiş ve tüm dünyada geçerli 6 prensip belirlemiş;

Karşılıklılık

Bu en eski prensiplerden biri. Sen başkalarına bir şeyler ver ki başkaları da senin için bir şeyler yapsın. Doğru sıra önemli: Önce bir şey yap, sonra bir şey iste.

Not: Böyle okuyunca biraz pislikçe geliyor kulağıma:) “Çıkarcı” olarak nitelendirebiliriz böyle bir yaklaşımı. Ama hayatta çok sık karşılaşılan ve akıllıca bir tutum…

Otorite

Kitap “uzman” gördüğümüz kişileri takip etme eğiliminde olduğumuzu belirtiyor. Örneğin beyaz önlük giymiş bir doktora daha fazla güveniriz. Kendi “beyaz önlüğünü” yani uzmanlık alanlarını bulman gerekli.

Tutarlılık

Sözleri ve davranışlarıyla tutarlı olan insanlara saygı duyarız.

Her trendin peşinde koşturmayın. Tutarlı olun, insanlar sizi bu özelliğinizle hatırlayacaktır.

Fikir Birliği

Topluluklar halinde yaşayan insanlarız. Genel olarak başkalarının yaptığı şeyleri yapıyoruz. Eğer birisine bir şey yaptırmak istiyorsanız diğerlerinin bu eylemi yaptığını gösterin. (Pazarlama Örneği: Bu kitabı alanlar şunları da aldı…)

Korku

Hepimiz nadir olanı istiyoruz ve sahip olduklarımızı kaybetmekten korkuyoruz. Bir fikri/ürünü satmak istediğinizde sadece olumlu taraflarından bahsetmeniz yeterli değil, aynı zamanda insanlara bunu yapmaz ya da almazlarsa neyi kaybedeceklerini de anlatmak gerekir.

Sevgi

Bu en evrensel madde, insanlar sevdikleri insanlara “evet” demeyi tercih eder. Peki kimleri severiz? Cialdini’ye göre 3 faktör var;

  1. Bize benzeyen insanları severiz.
  2. Bize iltifat eden insanları severiz.
  3. Ortak bir hedef için bizimle işbirliği yapan insanları severiz.

Kitapta bu bölüm beni çok güldüren ve kulağıma küpe yapacağım şu cümle ile sonlanıyor;

İnsanlara yardım edin ve teşekkür ettiklerinde “önemli değil” demeyin, “arkadaşlar/partnerler vs. birbirleri için böyle şeyler yaparlar” cümlesini kullanın.

Ben genel olarak her daim “ne demek”, “ne yaptım ki”, “hiç önemli değil” cümlesini tercih ederdim. 🙂 Kitabın önerisinin daha zekice olduğunu söyleyebilirim.

Instagram: @yazarkarga

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

3 Replies to “İknanın 6 Prensibi”

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.