Odak Noktası Belirlemek

Yeni Yıla Hazırlık Serisi‘nde sona yaklaşıyorum. 2020’de bazı hayaller ekip, gerçekleşmeleri için periyodik olarak sulayacağım.:) Her ne kadar “yeni yıl dilekleri” desek de işin en büyük kısmı bize düşüyor. Şans ve mucize faktörü de önemli; ama “şans hazırlıklı olanı sever” cümlesini seviyorum.:)

Dolayısıyla dilekleri diledikten sonra kendimize şu soruyu sormamız gerekiyor; “ben bu hedeflerimin/dileklerimin gerçekleşmesi için üzerime düşeni yapmaya hazır mıyım?”

Bugünün yazısı henüz zihninde hangi alana yönelmesi gerektiğine karar veremeyen, hedef üretmekte zorlanan kişiler için yazıldı. Öncelikle şunu belirtmeliyim, yazıp çizmeyi sevmeseniz dahi zaman alacak büyüklükte bir hedefe ulaşmak için planlama ve takip kısmı çok önemli. Planı somutlaştırmak için de kağıt, kalem(ya da dijital notlar) en faydalı araçlar.

Kendinize yeni yıl için bir hediye düşünüyorsanız cezbedici bir defter ve kalem iyi bir fikir. 🙂 Bugünkü yazımda yer vereceğim konular için de oturup düşünmek, yazıp çizmek gerekebilir.

Ben yazımda odak noktası belirlemek için 2 öneriye yer vereceğim;

  1. Hayat Çarkı
  2. Her yıl 4 alışkanlık geliştir

Hayat Çarkı

Uluslararası Koçluk sertifikası olan üç arkadaşımla(biri ablam gerçi; ama arkadaşım da sayılır:)), geçtiğimiz yıl hedefler  konusunda bir çalışma yapmıştık. Uygulamalardan biri de koçluk eğitiminde öğrendikleri “hayat çarkı”ydı.

Hayat çarkı aşağıdaki gibi bir çark. Hayatınızı 8 temel önemli kategoriye ayırıyorsunuz. Ve belirlediğiniz kategorilerde şu anki halinize göre kendinize 1 ile 10 arasında kaç puan vereceğinizi çiziyorsunuz.(sağ üst köşedeki gibi)

Çarkla birlikte “hayatınızda bir denge var mı” konusunu gözlemleme şansınız oluyor. Tekerlek nasıl dönüyor? Çok geri planda kalan kategoriler var mı?

Daha sonra hangi kategoride kaç puana ulaşmak istediğinizi belirleyip odak oluşturuyorsunuz. Aşağıda örnek kategorileri yazıyorum.

Sağlık-Aile&Arkadaşlar-Eş/sevgili-Kişisel Gelişim-Eğlence-Fiziki Çevre(ev/işyeri)-Kariyer-Para

Kategorileri değiştirmek ve dönüştürmek sizin elinizde. Aile ve arkadaşları iki ayrı kategori olarak yazabilirsiniz. Kariyer kategorisini, annelik, gönüllü faliyetler gibi kategorilerle değiştirebilirsiniz. Kişisel gelişim kategorisini, eğitim ile değiştirebilirsiniz. Başarı, liderlik gibi kategoriler ekleyebilirsiniz. Tamamen sizin yer vermek istediğiniz konular önemli.

Sağlık konusu sizin için şu an 2 puandaysa ve siz 2020’de 7 puana gelmek istiyorsanız bu konuda neler yapabilirsiniz? Hangi kötü alışkanlıklara sahipsiniz? Minik adımlarla hangi yeni alışkanlıkları kazanabilirsiniz? Vitamin takviyesi yapmanız gerekir mi? Kaç kiloya gelmek istiyorsunuz? Haftalık egzersiz düzeyiniz ne olmalı?

Sonuç elde

edebilmek için düşük giden ve puanını yükseltmek istediğiniz kategoriler için kendi kendinize(ya da çevrenizde fikrine güvendiğiniz kişilerle) bir beyin fırtınası yapıp, hedefler belirleyip planlama yapmanız gerekecektir.

Her Yıl 4 Alışkanlık Geliştir

Diğer önerim “Başarı İlkeleri” kitabından; her yıl 4 alışkanlık geliştir. Kitaptan birkaç alıntıya yer vereceğim;

Psikologlar, davranışlarımızın %90’ına kadar olan kısmının alışkanlık olduğunu söylüyorlar.

“Başarı, her zaman başarıya götüren belirli, basit alışkanlıkları anlama ve aksatmadan uygulama meselesidir.” – Robert J. Ringer

Alışkanlıklar kazanımlarımızı belirler. Çarpıcı bir hedefe ulaşmak için odaklanmış eylem, kişisel disiplin ve fazlasıyla enerji gerekir. Bugünden başlayarak gelişen alışkanlıklar nihai olarak geleceğinizi belirleyecektir.

Alışkanlıklarınızı değiştirmek için iki eylem adımı vardır; ilk adım verimsizliklerinizi ve geleceğinizi olumsuz etkileyebilecek tüm alışkanlıklarınızın listesini yapmak.

İkinci adım bunların yerine koyabileceğiniz daha üretken alışkanlıkları seçmek ve bunları destekleyecek sistemler geliştirmek.

Örneğin hedefiniz her sabah spor salonuna gitmekse bir saat daha erken uyumak ve alarmınızı bir saat erkene almanız gerekebilir.

Önümüzdeki yılda edinmek istediğiniz dört yeni alışkanlığı listeleyerek başlayın. Her üç ayda bir yeni bir alışkanlık üzerinde çalışın. 13 haftada yeni bir alışkanlık oluşturmak için gayretle çalışırsanız gerçekçi olmayan yeni yıl kararları listesiyle boğuşmazsınız. -Günde 20 dakika meditasyon yapmak, diş ipi kullanmak, hedeflerinizi haftalık gözden geçirmek vs.-

Yeni alışkanlığınızı hatırlatacak işaretler koyun. Telefon ekranızın fotoğrafını değiştirebilir, banyodaki aynaya yapışkan kağıtlarla notlar alabilirsiniz. Aynı hedefte olan arkadaşlarlarınız ile whatsapp grubu oluşturup birbirinizi takip edebilirsiniz.(ben tek başıma daha iyi çalışabiliyorum)

İşlerin yolunda gitmesi için en güçlü yöntem ise “istisna yok” kuralıdır. Bir kez karar aldıysan kendi kendinin patronu ol ve istisna uygulama. Örneğin günlük 20 dakika yoga yapmaya karar verdiysen; yorgun hissediyorsan yine de yoga yap, işlerin yoğunsa yap, saat kaç olursa olsun yap. Kısacası “bahane” üretmeden sadece YAP.

Bu konuda Benjamin Franklin‘in şu cümlesini severim; “iyi mazeretler bulmayı başaranların başka şeyleri başardığı çok nadir görülür.” (Benjamin Franklin)

Ve sıra geldi Yeni Yıla Hazırlık Serisi son yazısına; yani yeni yıl kararlarıma.:) Henüz ben de yazılı hale getirmedim.:) Yazımdan önce bir Hayal Panosu (vision board) oluşturmayı planlıyorum. Vakit üretebilirsem önümüzdeki hafta fotoğraf seçip bastırmayı, son pazarda da yeni yıl kararlarımı ele almayı düşünüyorum. Umuyorum ki faydalı bir yazı serisi olmuştur. 🙂 Kağıdı, kalemi hazırlayın kararlar alacağız. 🙂

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.