Yetişkinler İçin 5 Animasyon Film Önerisi

Animasyon filmleri izlemeyi çok severim. Pandemi öncesi sinemada da bol bol izlemişliğim vardır. Sanırım “yetişkinler de animasyon izleyebilir” fikrim Buz Devri serisiyle birlikte oluştu. Filmi izlerken o kadar eğlendim ve sevdim ki, sonrasında “başka neler izleyebilirim” diye düşünüp ne var ne yoksa seyretmeye başladım. Bugün de yazımda yetişkinler için 5 animasyon film önerisi yapacağım.

Temel hedef kitlenin çocuklar olduğu Arabalar, Nemo, İnanılmaz Aile, Toy Story, Çılgın Hırsız, Shrek gibi onlarca filmi de yetişkinler bayıla bayıla izliyor tabii ki. Benim yazacağım 5 öneri ise çizgi film tadındaki yumuşaklıktan ya da kahramanlıklar ve süper güçlerden biraz daha uzak diyebilirim.

5 Animasyon Film Önerisi

1)Persepolis

Ağırlıklı olarak siyah beyaz bir animasyon olan Persepolis, İslam devrimiyle değişen İran’ı Marjane Satrapi üzerinden anlatıyor. Bir kez kendim bir kez de ailemle birlikte sıkılmadan izlediğim filmde şeriat yönetimi, “öteki olmak” gibi çarpıcı konular işleniyor. Persepolis’in Cannes Film festivalinde jüri ödülü var. Çekildiği dönem İstanbul Film Festivali’nde de gösterime girmişti.

Çocuklardan ziyade bence tamamen yetişkinlere yönelik bir film.

2)Mary and Max

Dostluk Temalı 6 Harika Film yazısında da yer vermiştim ama 5 animasyon film önerisi içinde de yazmak istedim. Aslında Mary and Max için direkt yetişkinlere yönelik diyemeyiz tabii ki, ama bir Shrek de değil. 🙂

Film yine gerçek bir hikayeden uyarlama, ağırlıklı olarak siyah beyaz ilerleyen stop motion bir animasyon filmi.

Konu: 44 yaşında asperger sendromlu Avustralya’da yaşayan Max ile 8 yaşındaki Mary’nin tesadüf sonucu başlayan mektup arkadaşlığının muhteşem hikayesi. Sanırım en sevdiğim filmlerden biridir. Fakat daha önce stop motion bir film izlemediyseniz başta ilerlemek zor gelebilir. İzledikçe konu içine çekecektir. IMDB top 250’nin içinde yer alan filmlerden.

3)Sausage Party

“Yetişkinler için animasyon film önerisi” dediğimizde Sausage Party’den bahsetmemek olmayacaktı. 🙂 Film sanırım ülkemizde vizyona girse(ya da girdiyse) +18 olarak yer alır. İçeriğindeki küfür ve cinsellik öğeleri sebebiyle tamamen yetişkinlere yönelik bir animasyon filmi.

Dinler, inançlar, öbür dünya kavramlarını işleyen filmde müthiş detaylar, göndermeler mevcut. Mary and Max kadar fanı olmasam da bana alışılmışın dışında bir animasyon tarzı sunduğunu söyleyebilirim. Mart sonuna kadar Netflix’te de vardı, fakat süresi doldu maalesef.

4)Ölü Gelin

Tim Burton’ın yönettiği film stop motion & müzikal diyebileceğimiz bir animasyon. Yine çocukların bayıldığı aksiyonlu, kahramanlık içeren bir filmden ziyade ölüm gibi karanlık bir konuyu hem komik hem de duygulandıran unsurlarla ele alıyor.

Victoria ile evlenecek olan Victor yüzük takma provasında yanlışlıkla Ölü Gelin’in parmağına yüzüğü takarak Ölüler Diyarı’na götürülüyor. Ölüler Diyarı’ndaki hayat Yaşayanların Dünyası’ndan daha eğlenceli. Fakat Victor’u bekleyen Victoria var vs. Görseller, müzikler, ince sahnelerle birlikte çok sevdiğim animasyonlardan biri.

5)Vol-i(Wall-e)

Pixar’ın en iyi filmlerinden biri olan Vol-i gelecekte geçen bir film. Yüksek bütçesine rağmen dönemin en hasılatlı animasyonlarından biriydi ve pek çok dalda ödüle aday gösterildi. Çok az diyalog barındırdığı için çocukların sıkılabileceğini düşünsem de emin değilim.:) Ama yetişkinlere uygun olduğu için 5 animasyon film önerisi içinde yer vermek istedim.

İnsanların terk ettiği gezegende bir başına kalan ve hamamböceği ile arkadaşlık yapan robot Vol-i yüzyıllar boyunca gezinir durur. Ancak bir gün gezegene Eve adında bir arama robotu gönderilir. Vol-i Eve’e aşık olur. Ve bence bu aşk gerçek karakterler barındıran pek çok filme göre çok daha çarpıcı ve duygulandıran bir aşk. Yine en sevdiğim animasyonlardan biri.


Önerilerim bu kadardı, fakat söylemeden geçemeyeceğim bu filmler herkese hitap etmeyebilir. Her biri çok kaliteli işler ama karanlık, siyah beyaz, stop motion, diyalogsuz örnekler var. Tamamen zevk meselesi o yüzden “mutlaka izleyin” demiyorum. “Aklınızda bulunsun” diyorum.:)

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

5 Animasyon Önerisi
5 Animasyon Önerisi

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.