Coco Chanel – Moda Geçer Stil Kalır

2022’nin ilk kitabı planlamadığım şekilde Coco Chanel – Moda Geçer Stil Kalır kitabı oldu. Planlamadım; çünkü kitabı ben almamıştım. Zeynep Tütüncü Güngör’ün derlediği kitap Coco Chanel’in hayatına dair biyografik bir içerik. Genel olarak gerçek hayattan uyarlanan kitap/film ya da biyografik eserler çok ilgimi çeker. Bu biyografik seride Mahatma Gandi, Bertolt Brecht gibi merak uyandıran başka isimler de var.

“Kendin olmaya karar verdiğin her an güzelleşirsin.” – Coco Chanel

Coco Chanel İle İlgili Kısa Bilgiler

Coco Chanel hem 1920’lerde hem de 1950’lerde kadınların kurtarıcısı olan bir tarz geliştirdi. Birçok aşk yaşadı; ama hiç evlenmedi, çocuk sahibi olmadı. Hep çalıştı. Uzun saatler boyunca, yoğun bir çalışma hayatı oldu. Hiçbir zaman yorulmaktan bahsetmedi. Fotoğrafı çekilirken sigarası asla elinden eksik olmadı. 60 yıllık kariyeri boyunca modern kadını şekillendiren binlerce model tasarladı. Zamanın en önemli ünlüleri onun tarzını benimsedi. En nefret ettiği gün, tatil günü olan pazardı. Kendini ifade etmenin, rahatlığın, şıklığın ve eski kalıpların yıkılmasının yolunu modada aradı. Kısacık kestirdiği saçlarıyla modern kadına ayna tuttu. Beyaz tenin sınıfsallığını yıkarak bronzlaşmayı, bronzlaşmanın modasını yarattı.

Coco Chanel - Moda Geçer Stil Kalır
Coco Chanel – Moda Geçer Stil Kalır
  • Paris’te yalnızca şapka tasarımı yaptığı dükkanını açtı.
  • Deauville’de bir butik açtı. Jarse kumaşı tasarımlarında kullanmaya başladı.
  • İkon parfümlerden biri olan ve hala üretilen Chanel No.5’i piyasaya sürdü.
  • Makyaj koleksiyonu ve kostüm mücevherleri tasarladı.
  • Coco Chanel zamansız bir modanın en klasik parçalarından biri olan küçük siyah elbiseyi tasarladı.
  • Londra’da butik açtı, ilk cilt bakım ürünlerini sundu.
  • Cambon caddesinden birden fazla butik açtı. 4000’den fazla kişi ikamet etti.
  • Kostüm tasarımcısı olarak Hollywood’a gitti.
  • İlk saplı, zincirli çantaları tasarladı.
  • Meşhur tüvit döpiyesini ve ceketini tasarladı.
  • Çift renkli ayakkabı tasarladı.
  • Time’da Yüzyılın en önemli 100 kişi listesinde yer alan tek modacı oldu.
  • 87 yaşında hayata gözlerini yumdu.

İkonik Karakter Chanel

Kitabı okuyunca Coco Chanel yalancı ve tekinsiz biri imajını veriyor. Geçmişinden sürekli utanmış ve kendi kendine bir karakter yaratmış. Ama aynı zamanda dünya tarihinde bu kadar ikonik kaç modacı olmuştur bilmiyorum. Hayatı fırtınalarla dolu;

İkinci dünya savaşında Nazilere yardım ettiğine dair suçlamalar yaşamış, fakat ispatlanmamış.

Flört dünyası karışık olan Coco Chanel dolu dizgin pek çok aşk yaşamış ama işi hep ön planda olmuş. Bu aşkların arasında trajediler de mevcut.

Her ne kadar kendi kendine bir geçmiş ve karakter yaratsa da yarattığı karakterin çok güçlü olduğunu söyleyebiliriz.

Moda ve alışveriş ilgimi çeken bir alan değil. Blogda da pek çok kez minimalizm üzerine yazdım. Ama Chanel’in kadınlar için yarattığı moda tarzına şükran duydum. Zira o dönem pantolon giyen ve kadınlara tasarlayan ilk kadın. Aynı şekilde askılı çantaların öncüsü. Kadınları rahatsız korselerden, şatafattan kurtarmış. Sadeliğin şıklığını sunmuş.

Genel olarak “mavi yeşil gibi renkli kıyafetler midemi bulandırıyordu” diyen Coco Chanel o dönem sadece yas için kullanılan “siyah” rengi moda dünyasına kazandırmış. Siyah, beyaz, bej, kırmızı renklerini tercih etmiş.

Tasarımlarında çoğu zaman bir şeylere kafa tutmuş. Yaratıcı ve başarsa da başarmasa da tutkusunu koruyan, inatçı, etkileyici bir kadın figürü.

Hayatı harika gözlemleyerek mesleğinde kullanmış. Erkeklerin kıyafetlerinden etkilenerek kadın modasına uyarlamalar yapmış. İhtiyaç bazlı düşünmüş. At binmeyi çok sevdiği ve etekle rahat etmediği için pantolon dikmiş mesela… En önemli buluşlar da ihtiyaçtan doğar.

Yine zincirli çantaları da sürekli çanta kaybettiği için tasarlamış.

İki ayrı dünya savaşı yaşaması trajik. Bazen “denk gele gele bu döneme mi denk geldik” gibi cümleler duyuyoruz, kullanıyoruz. Ama ne dönemler yaşanmış. 🙂

İlginç şekilde birinci dünya savaşı esnasında modaya ilginin arttığı bir dönem de yaşanmış. Ama tüm bu savaşlar ve buhranlar esnasında zor dönemlerden de geçmiş.

Coco Chanel yer yer dükkanlarının tümünü kapasa da genel olarak Chanel No. 5 parfümü hep satışını ve varlığını sürdürmüş. Bu parfüm için Marilyn Monroe’nun ilginç bir diyaglogu var;

Kendisine gece ne giydiği sorulduğunda “hiçbir şey sadece Chanel No.5 giyerim” demiş.

Günümüzde 100 cc orijinal parfüm fiyatları asgari ücret ile kafa tutuyor maalesef. 🙂

2022’de de sanırım Kitap Önerileri yazısı yazarım. Belki aynı yazı üzerinden bu yılın kitaplarıyla devam ederim.

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

2 Replies to “Coco Chanel – Moda Geçer Stil Kalır”

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.