Kitap Önerileri

Yeni Yıl Hedefleri 2021 yazısında günlük rutinde yarım saat kitap okuyacağımdan bahsetmiştim. Her ay sonu, o ay içinde okuduğum/dinlediğim kitapları bu yazı altında güncelleyerek ana sayfada başa tutturacağım. Burayı kendi dijital dergim gibi gördüğüm için, kitap önerileri yazısı genişleyip büyüdükçe ben de motive olurum. Fakat her ne kadar başlığı kitap önerileri diye atsam da ay bazında okuduğum tüm kitaplara yer vereceğim. Dolayısıyla içlerinde sevmediğim ve çok da önermediğim kitaplar olabilir. Onları da ayrıca belirtirim. 🙂 

Bonus:

Kitap Listesi;

*Her ay sonu güncelleniyor.

  1. Mutlu olma sanatı – Arthur Schopenhaeur
  2. İkinci Hayatın Tek Bir Hayatın Olduğunu Anladığında Başlar – Raphaelle Giordano
  3. Veronika Ölmek İstiyor – Paulo Coelho
  4. Fasa Fiso – Teoman (Storytel)
  5. Ketofasting – Dr. Can Çiftçi (Storytel)
  6. Cesur Sorular – Dost Can Deniz (Storytel)
  7. Koaktif Koçluk – Laura Whitworth, Karen Kimsey, House Henry Kimsey, Phillip Sandahl
  8. Metafor Yazıları – Fatih Tepebaşılı
  9. Saf Bir Yürek – Gustave Flaubert
  10. Savaş Sanatı – Sun Tzu
  11. Tanios Kalesi – Amin Maalouf
  12. Mindfuck: Kendi Kendimizi Niçin Sabote Ederiz ve Buna Karşı Ne Yapabiliriz? –  Petra Bock

  13. Ermiş – Halil Cibran
  14. Babil’in En Zengin Adamı – George S. Clanson
  15. Tahıl Beyin – Dr. David Perlmutter ve Kristin Loberg
  16. Sokrates’in Savunması – Platon 
  17. Sevgi – OSHO
  18. Mindfuck: Kendi Kendinizi Zihinsel Olarak Sabote Etmenin Üstesinden Nasıl Gelirsiniz? – Petra Bock
  19. Mükemmel Olmamanın Hediyeleri – Brene Brown
  20. Epiktetos: Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir – Aslı Perker
  21. İnsanın 8 Yeteneği – Gurmukh ve Cathryn Michon
  22. Dinle Küçük Adam – Wilhelm Reich
  23. Geceyarısı Kütüphanesi – Matt Haig
  24. Pürdikkat – Cal Newport
  25. The Dip – Seth Godin
  26. Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Sanat Fikri – Susie Hodge

Ocak 2021 Kitap Önerileri

1) Mutlu Olma Sanatı

  • Yazarı: Arthur Schopenhaeur
  • 53 sayfa // Can Yayınları

Kısa klasikler arasında yer alan kitapta Arthur Schopenhaeur 43 hayat kuralıyla yaşamın inceliklerine değiniyor. Bir çırpıda okunabilecek bir başucu kitabı. Daha önce Mutlu Olma Sanatı yazısını yayınlayarak acıdan kaçınmak, kıskançlık, sağlık, tatminsizlik, şükür gibi konularda kitabın sunduğu satır aralarına değinmiştim.  O yüzden kitap önerileri yazısında çok detaya inmeyeceğim. Fakat Arthur Schopenhaeur ile güzel bir tanışma kitabı diyebiliriz. 

“Mutluluk kolay değil, içimizde bulmak çok zor, başka yerde bulmaksa imkansız.”

2)İkinci Hayatın Tek Bir Hayatın Olduğunu Anladığında Başlar

  • Yazarı: Raphaelle Giordano
  • 237 sayfa // Yan Pasaj Yayınevi

Yine İkinci Hayatın Tek Bir Hayatın Olduğunu Anladığında Başlar yazısıyla kitabın  detaylı incelemesini yapmıştım. En başta da belirttiğim gibi ay içinde okuduğum/dinlediğim tüm kitaplara yer vereceğim. Bu kitabın favorim olduğunu söyleyemem. 🙂 

Kitap kişisel gelişim romanı olarak kurgulanmış. Ama bir Simyacı değil tabii ki. 🙂 Ana karakter bir kaza sonucu kendisini “Rutinoloji” uzmanı olarak tanıtan biriyle tanışıyor. Ve sorunlu giden hayatını düzeltmek için adımlar atıyor.  Hayata geçirebileceğiniz pratik yaşam önerileri var. Roman yönünü ise çok zayıf buldum. Konu ve karakterlere dair merak uyandıran hiçbir yönü yoktu. Başı, gidişatı, sonu belliydi bu da sıkılmama sebep oldu. Ama kafa yormuyor, akıcı, kolay okunuyor ve bu sebeple kitap önerileri yazısında yer buldu.

“Sürekli yaptığınız şey neyse siz osunuz. – Aristotales”

3)Veronika Ölmek İstiyor

  • Yazarı: Paulo Coelho
  • 211 Sayfa // Can Yayınları

Aslında kitabı henüz bitirdim ve muhtemelen ayrı bir içerik yayınlarım. Paulo Coelho için bir ön yargım vardı, en iyi kitabı Simyacı olarak geçtiği için, Simyacı’yı okuduktan sonra başka bir eserini okumamıştım.  Veronika Ölmek İstiyor kitabı da yıllardır kitaplığımda durur; ama hem ismi hem de kapak tasarımı içimi kararttığı için elim bir türlü gitmemişti. Keşke daha önce okusaydım.

Kitapta hayatın rutinlerinden sıkılan, amaçsız yaşayan Veronika intihar girişiminde bulunuyor ve ölmediği için akıl hastanesine yatırılıyor. Kitabın arka kapağında da yazan bir spoiler’a yer vereceğim; Veronika akıl hastanesine yattığında çok kısa bir ömrü kaldığını öğrenir. Delilerin arasında olmanın verdiği özgürlükle bakış açısı değişmeye başlar. İnsan okurken gündelik hayata dair pek çok konuyu sorguluyor. Satır aralarında çok güzel çıkarımlar var. Yazar, akıl hastanesindeki karakterlerin Villette’e geliş öykülerini de anlatarak katmanları arttırmış. Roman okumayı unutmuşken, severek tamamladığım bir kitap oldu.

Gençlik budur işte, kendi sınırlarını çizer! Beden dayanabilecek mi diye hiç aldırmaz.”

Ocak 2021 – Storytel Kitap Önerileri

2021 yılında adım sayımı geçen yıla göre oldukça yükselttim. İstisna birkaç gün haricinde her gün 1 saat yürüyüş ve min. 30 dakika da yoga yapıyorum. Eskiden yürüyüşlerimde müzik ya da video içerikleri dinlerken Ocak’ta Storytel dinlemeye karar vermiştim. Böylelikle kitap okumadığım günlerde en azından dinlemiş olacaktım. Dinlemeyi sevenler için Storytel kitap önerileri ayrımına gitmek istedim;

1)Fasa Fiso

  • Yazarı: Teoman 
  • Seslendiren: Teoman
  • Süresi: 6 saat 52 dakika

Teoman’ın kendi hayatından kesitleri içeren dinlerken yer yer gülüp eğlendiğim, keyifli vakit geçirdiğim bir kitap. Teoman’ın kendi sesinden dinlemek de iyi olmuş. İşe özendiğini, emek verdiğini hissediyorsunuz. Dinlerken aklıma Ferhan Şensoy’un Kalemimin Sapını Gülle Donattım kitabı geldi. Kitabın ismini Fasa Fiso koyarak kendisine bir koruma kalkanı oluşturmuş sanırım? Yeri gelmişken yazmak istedim Ferhan Şensoy’un Spotify’daki kısa podcastleri çoook güzel. 

2)Ketofasting

  • Yazarı: Dr. Can Çiftçi
  • Seslendiren: Alp Ünsal 
  • Süresi: 6 saat 57 dakika

Yürürken roman dinlemek istemiyorum, çünkü genellikle aklım kendi düşüncelerime dalıyor. Arka fonda söylenen şeyleri duymamaya başlıyorum. Kişisel gelişim, biyografi, araştırma kitapları daha iyi oluyor. Ketofasting de bu sebeple seçtiğim bir kitaptı, kitap önerileri içeriğinde de yer vermek istedim. Çok uzun zamandır fasting yapıyorum; ama fasting kavramını hiç bilmediğim zamanlarda da böyle besleniyordum. O yüzden kilo vermeme bir etkisi yok. Yine de ketojenik, intermittent fasting, keton gibi kavramalara dair detaylı bir kaynak dinlemek belki motive eder diye düşündüm.(etmedi 🙂 ) 

Kitapta uzun uzadıya “neden bu beslenme yöntemlerini tercih etmeliyiz” konusu bilimsel açıklamalarla anlatılıyor. Ve bir süre sonra çok sıkıldığım için ek olarak kendimi kötü hissetmeye başladığım için dinlemeyi bıraktım. 

3)Cesur Sorular

  • Yazarı: Dost Can Deniz
  • Seslendiren: Dost Can Deniz
  • Süresi: 8 saat 31 dakika

Ocak’ta koçluk eğitimim başladı, bu konuyla ilgili birkaç kitap okuyacağım. Kitabın yazarı da koç ve Cesur Sorular ablamın geçmişte aldığı kitaplardan biriydi. Koçluk eğitiminde bol bol geçen “güçlü sorular”a dair bir şeyler yakalarım hevesiyle yöneldim. Ama yürüyüşler esnasında dinlemek daha mantıklı geldi. Yazar onlarca soruyla hayatınıza bir mercek tutmanızı sağlıyor. Bazılarında kaydı durdurup düşünmek ya da yazmak gerekebilir. 

Yine de pesimistik bir havası var. Aslında “Ustalık gerektiren kafaya takmama sanatı” ve hatta Ketofasting kitaplarını dinlerken de bu pesimistliği hissettim. Dinlemek yerine okumayı seçseydim böyle hissetmezdim muhtemelen, bu tamamen kişisel bir sorun bence.


Şubat 2021 Kitap Önerileri

1)Koaktif Koçluk

Bir önceki kitapla paralel şekilde koçluk eğitimim sebebiyle yöneldiğim kitaplardan. Yazımın en alt kısmına koçluk eğitiminde önerilen birkaç kitabı liste olarak sizlerle de paylaşacağım. Bu alana ilginiz varsa okuyabilirsiniz. Ben okudukça ilgimi çeken bir koçluk kitabı olursa yeni yazılarla güncellerim.

  • Yazar(lar)ı: Laura Whitworth, Karen Kimsey, House Henry Kimsey, Phillip Sandahl
  • 275 sayfa // MediaCat

Koçluk eğitimlerinde birden fazla model var. Ben koaktif koçluk modeliyle eğitim alıyorum. Kitap da tam olarak koaktif koçluk modelinin temellerini anlatıyor. Eğer bu alana bir ilginiz yoksa çok fazla keyif duyacağınız bir eser değil. Koçluk eğitiminde yardımcı metaryel olarak kullanılabilir. 

2)Metafor Yazıları

  • Yazarı: Fatih Tepebaşılı
  • 110 Sayfa // Çizgi Kitapevi

Metaforlar Judith Liberman‘ın masal eğitiminde de bol bol karşıma çıkmıştı. Dili zenginleştirmek adına önemli bir kavram. Yine koçluk eğitiminde de hayat kolaylaştırıcı bir araç olduğu için metaforlarla ilgili elime geçen ilk kitabı okumaya başladım. 🙂 Açık söylemek gerekirse benim aradığım bu değildi. Kitap konuyu biraz temelden ele almış ve mecaz dünyası, metafor kavramı, metaforun işlevleri, teorileri ile girip az örnekle konuyu çeşitlendiriyor. Benim ihtiyaç duyduğum şey metaforlara dair bol bol örnek verilmesiydi sanırım. 

3)Saf Bir Yürek

  • Yazarı: Gustave Flaubert
  • 55 Sayfa // Can Yayınları

Ocak’ta Mutlu Olma Sanatı‘nı okuduktan sonra Can Yayınları’nın kısa klasikler serisinden kendime seçtiğim 2. kısacık öykü kitabı da buydu. Bir saatte okunabilecek bir kitap. Ne yazsam spoiler olacak, fakat Felicite isimli köylü bir kadının sevgi ve vedalarla dolu hayatını dramatize etmeden anlatan bir öykü. “Aklımda tat bıraktı” diyemem; ama çeşit katmak adına okunabilir. Eklemeden geçemeyeceğim Can Yayınları’nın kısa klasikler için yaptığı özenli kapak tasarımlarına bayılıyorum. 


Mart bittiğinde yeni kitap önerileri ekleyeceğim. 🙂 Aşağıya koçluk konusunda okuyabileceğiniz kitapları da yazıyorum(Ek olarak koçluk almak isterseniz iletişim sayfasından bana ulaşabilirsiniz. Eğitim devam ettiği için pratiğime katkı sağlamak adına şu an ücretsiz koçluk veriyorum. Henüz bu konuyu duyurma evresine geçmedim) ;

Koçluğa Dair Kitap Önerileri

  • Cesur Sorular (yukarıda da yazmıştım)
  • Biri Beni Dinliyor
  • Mindfuck
  • Işığı Arayanların Karanlık Yüzü
  • İnsan Olmak(Engin Gençtan)
  • Dört Anlaşma
  • Integration
  • İş Hayatında Zihin Oyunları
  • Performans İçin Koçluk

Mart 2021 Kitap Önerileri

1)Savaş Sanatı

Yazarı: Sun Tzu

Savaş Sanatı kült kitaplardan biri  M.Ö. 500 yılında yazılmış, ama 8. y.y.’a kadar sadece generaller ve hükümdarlar ulaşabiliyormuş. Bir iki kişinin favori kitapları arasında görünce beklentiyle okudum; ama pek de ihtiyaç duyduğum bir konuya değinmediği için sevdiğimi söyleyemem. Bu kısa eser(uzun olsa kesinlikle yarım bırakırdım) genel olarak strateji ve taktikler içeriyor. Maddeler halinde yazılmış. İsmi Savaş Sanatı olsa da soğuk savaş ve savaşmadan kazanma konularına bol bol değinilmiş. Kitaptan yöneticilik ve liderlik anlamında çıkarımlar yapmak mümkün; ama bana iş hayatıyla ya da hayatımla bağdaştırmak çok kaotik geldi. Genel olarak huzura önem veren biri olduğum için taktikmiş, stratejiymiş pek açmadı. 🙂 

2)Tanios Kayası

Yazarı: Amin Maalouf

Evde neredeyse Amin Maalouf’un bütün kitapları var diyebilirim. Tarihle harmanladığı o büyülü dünyaları çok seviyorum. Aynı yazarın birden fazla kitabını okuyunca sıkılabiliyorum; ama Amin Maalouf tarih öğesini hep kullansa da anlattığı hikayeler çok eşsiz. 

Tanios Kayası favorim diyemem; daha fazla sevdiğim eserleri olmuştu, ama merakla okudum. Mısır, İngiliz ve Fransızların ayak oyunları, aşk, sadakat konularını içeren romanda Lamia karakteri öyle betimlenmiştir ki Yüzüklerin Efendisi’nde olsa direkt elf olurdu. 🙂 

Eğer önündeki kapılar bir daha yüzüne kapanacak olursa, hayatının sona ermediğini düşün. Sona eren şey sadece hayatların birincisidir ve diğeri başlamak üzere sabırsızlanmaktadır. O zaman bir gemiye bin, seni bekleyen bir kent vardır.

Nisan Kitap Önerileri

1)Mindfuck – Kendi Kendimizi Niçin Sabote Ederiz ve Buna Karşı Ne Yapabiliriz?

  • Yazarı: Petra Bock 
  • 198 Sayfa // Paloma 

Petra Bock’un Mindfuck serisi var. Ben sarı-siyah kapaklı sabotörler üzerinde duran kitabı okudum. Blogda da Mindfuck – Kendi Kendini Sabote Etmek yazısında konuya uzun uzun değinmiştim. Hayatta her an kendimizi sabote edebildiğimiz ve dibe çektiğimiz için bence çarpıcı bir kitap. Koçluk eğitimi vesilesiyle kişisel sabotajcımızla nasıl mücadele edebileceğimizi, nasıl fark edebileceğimizi pratik ettiğim oldu, çok çeşitli yöntemler var. Ama kitap da bu eğitimin üzerine bir şeyler kattı diyebilirim.

Tek sorun kitabın Türkiye baskısını bulmak çok zor. Ben yeni almadım, ama yazıdan sonra bir okurum için aradım taradım hiçbir yerde bulamadım. Bulursanız tavsiye ederim. 

♥ Burada Dr. Seuss’un “Ah nerelere gideceksin bir bilsen” isimli çocuk kitabını da önermek istedim. Yetişkin bir için 5 dakikalık bir kitap zaten. Çocuğunuz varsa alın, okuyun evde bulunsun. 🙂 

2)Ermiş

  • Yazarı: Halil Cibran
  • Storytel : 2 Saat

Ermiş sanırım bu yıl okuduğum/dinlediğim en iyi kitaplardan biriydi. Mehmet Atay’ın müthiş seslendirmesiyle iki kez dinledim. Canım sıkıldıkça da dinleyebilirim. Halil Cibran’ın kaleme aldığı kült eser, En İyi İnce Kitaplar Listesi’ne girmeye aday. Hayata dair pek çok kavramı kısa kısa şiirsel bir anlatımla biraz da kutsal kitap etkisiyle tekrar yorumluyor. Blogda da uzun uzun yazmıştım. Ermiş Kitabı İncelemesi

“Konuştuklarınızın çoğunda düşünce yarı yarıya katledilir. Çünkü düşünce enginlerin kuşudur, kelimelerin kafesinde kanatlarını açsa da uçamaz.”

3)Babil’in En Zengin Adamı

  • Yazarı: George S. Clanson
  • 147 Sayfa // Butik

Yine blogda Babil’in En Zengin Adamı kitabıyla ilgili notlarımı yayınlamıştım. Storytel’de de olan kitaplardan biri. Para biriktirme, borç verme, parayı kullanma üzerine Babil dönemi hikayelerine yer vererek bir perspektif oluşturmayı amaçlayan kitaplardan biri. 10 kısa hikayeden oluşuyor ve kolayca okunuyor. 

Mayıs Kitap Önerileri

1)Tahıl Beyin

  • Yazarı: Dr. David Perlmutter ve Kristin Loberg
  • 320 Sayfa // Pegasus

Yazıyı Mayıs içerisinde yazıyorum ve hala bu kitabı okuyorum. Genelde kitaplarımı en çok satanlara(best seller) göre seçmem. Ama tahıl beyin New York Times 1 numaralı best seller kitaplarından biri. Tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Ablam tekli versiyonunu bulamadığı için 4’lü setini almış. Kitaplar;

  1. Tahıl Beyin
  2. Tahıl Beyin Yemek Kitabı
  3. Tahıl Beyin Yaşam Planı
  4. Beyin Ve Bağırsak

Siz tabii ki hepsini almayın, bulursanız sadece Tahıl Beyin’i alarak başlayın. 🙂 Tahıl beyin genel olarak beyin hastalıklarının da(alzheimer vs.) aslında beslenme ile ilişkili olduğunu ve tahılın beyin ve vücut için yarattığı kötü etkileri bilimsel verilerle açıklıyor. Alternatif olarak neler tüketilebileceğine dair yeni bir yaşam biçimi yaratmaya çalışıyor. Bitirdiğimde kayda değer bir notum olursa bloga aktaracağım. 

2)Sokrates’in Savunması

  • Platon
  • Storytel : 1 saat

Ermiş’i dinledikten sonra, Mehmet Atay’ın seslendirdiği diğer kitaplara da göz atma ihtiyacı duydum. Ve Sokrates’in Savunması’nı dinledim. Eserin ne kadarı gerçekten Sokrates’in savunması ne kadarında eklemeler var bilmiyorum; ama kitapta Sokrates kendisini idama götüren davada savunmasını yapıyor. Çok kısa bir eser, Sokrates zeki bir adam ve bize aktarılan savunmasından anladığım kadarıyla daha fazla yaşamak da çok fazla umrunda değilmiş. Yaşamak uğruna değerlerini bir kenara bıraksaydı davadan kurtulup bir süre daha yaşardı. Ama buna gerek görmemiş. Yine de yüzlerce yıl sonra hala Sokrates ismini konuşuyorsak “ölüm” konusu çok farklı ele alınmalı. Onu yargılayan yargıçlar, dava eden adam yoklar şu an; ama Sokrates bir şekilde varlığını koruyor.

Kitaptan bir kesit;

“Atinalılar, belki de sizi ikna edecek uygun savlar bulamadığım için mahkum edildiğimi düşünüyorsunuz. Mahkumiyetten kaçınmak için her şeyi yapıp her şeyi söylemenin gerektiğine inansam haklı olabilirdiniz. Tabii ki öyle değil. Savlarımın eksikliğinden değil, küstahlık ve utanmazlığımın eksikliğinden, bir de benden büyük bir memnuniyetle duymayı beklediğiniz sözleri söylemediğim için mahkum oldum. Ağlayıp dövünmedim ve başkalarından duymaya alışkın olduğunuz, ama bana yakışmayan şeyler yapıp söylemedim. Buna rağmen, tehlike altında olduğumda özgür insanlara yakışmayan şeyler yapmam gerektiğine inanmadım ve şimdi de kendimi böyle savunduğum için pişman değilim. Kendimi şimdi savunduğum şekilde savunduktan sonra ölmeyi, yalvarıp yakararak ölümden kurtulmaya yeğ tutarım.”

Haziran Kitap Önerileri

1)Sevgi-Aşkın En Güzel Çiçeği

  • Yazarı: OSHO
  • 208 Sayfa // Ganj Yayınları 

Daha önce blogda Osho Korku Kitabı’nı yazmıştım. Henüz Netflix’teki Vahşi Kırlar’ı izlemeye elim gitmese de OSHO ile ilgili bazı kötü gerçekler duydum. 🙂 Yine de sevgi hayattaki en yüksek enerjilerden biri ve kitapta OSHO bu kavrama harika metaforlar ve hikayelerle yaklaşıp akıcı, basit bir kitap sunmuş.

1)Mindfuck – Kendi Kendinizi Zihinsel Olarak Sabote Etmenin Üstesinden Nasıl Gelirsiniz?

  • Yazarı: Petra Bock 
  • 232 Sayfa // Paloma 

Nisan kitap önerilerimde ve geçmiş yazılarımda Mindfuck – Kendi Kendini Sabote Etmek kitabıyla ilgili yazmıştım. Aynı yazarın bir nevi devam kitabı. İlkini okumanızı öneririm, sabatörleri fark etmek adına harika bir kitap. İkincisi ise biraz daha uygulamaya yönelik diyebiliriz. Hızlıca okuyup bitirmekten ziyade esler verip düşünmek, yazmak vs. gerekiyor. Bu sebeple kitap biraz elimde süründü.:) Ama özellikle bazı soruları ve kısımları ailemle, arkadaşlarımla tartışmak keyifli geldi. Çocuk-ebeveyn-yetişkin türü davranışlar konusunda düşünmeme yol açtı. Bu konuda Ben OK’im Sen OK’sin isimli kitap da okuma planlarım arasında.

Temmuz Kitap Önerileri

Mükemmel Olmamanın Hediyeleri

  • Yazarı: Dr. Brene Brown
  • 182 Sayfa // Butik Yayıncılık

Brene Brown’ın Netflix konuşmasını çok severek dinlemiştim.(İlham Veren Ted Konuşmaları) Evde İngilizce ve Türkçe birkaç kitabı mevcut. Mükemmel Olmamanın Hediyeleri, pek çok kişinin yaşamına etki ettiğini duyduğum için beklentiyle başladığım bir kitaptı. Fakat kısa bir kitap olmasına rağmen çeviri sorunları yaşadım ve kitap bir türlü akmadı. Biraz da ülke ve kültürle ilgili bir konu. Bizde pek çok insan “özduyarlık” kelimesini cümle içinde bile kullanmazken, kitapta Amerika’daki “Özduyarlık Araştırma Laboratuarı”ndan örnekler veriliyor. Okurken hayata dair fazla örneğe ihtiyaç duydum ve çoğu noktayı özümseyemedim. Ama yetersizlik hissi, kendini olduğu gibi ortaya koymak, kırılganlık, utanç gibi düğümlere değinip sonrasında kalbi minnettarlık, sezgi gibi konularla nasıl açabileceğimiz aktaran bir kitap. 

***İtiraf etmek gerekirse Temmuz tatillerinde çok fazla okuyacağımı düşünürken hiç okuyamadım. Yaz ciddi anlamda beni tüketmiş ve verimliliğimi düşürmüş durumda. Haziran ve Mayıs’ta wifi’den de tamamen mahrum kaldığım için Storytel’den de dinleme yapma şansım olmadı.

Ağustos Kitap Önerileri

1)Epiktetos – Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir

  • Yazarı: Aslı Perker 
  • Destek Yayınları

Ben kitabı Storytel üzerinden dinledim ve   Epiktetos – Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir yazısında uzun uzadıya yazdım.  Bu sebeple tekrar anlatmayacağım; ama tam bir başucu eseri ve büyük keyifle dinlediğimi söylemeliyim;

“Bütün güzel şeyler yavaş büyür bir üzüm tanesi de, bir incir de. Bana bir incir istediğini söylersen ‘zamanı var bekle’ diye cevap veririm. Ağacın önce çiçekleri açacak, sonra meyveye duracak sonra da meyve olgunlaşacak. Zamanın kendine göre bir akışı vardır ve biz bir şeyler yapıyoruz zannederken bile ona tabiyizdir. Tohum mevsiminden önce gelişirse don olur, bütün emekler yok olur.”

2)İnsanın 8 Yeteneği

  • Yazarı: Gurmukh ve Cathryn Michon
  • Panama Yayınları 

Kundalini yoga ve meditasyon pratikleriyle birlikte 8 çakrayı anlatan bir kitap. Bu vesileyle Aylık Hedefler – Eylül 2021 yazısında günlük pratiğime kundalini meditasyonlarını katacağımı belirtmiştim. Öyle de yapıyorum. Kitap yoga jargonuna hakim az çok yoga ve meditasyon pratiği olan kişiler için daha keyifle okunacaktır. Ama yoga ile hiç ilgilenmemiş biri de alıp pratikleri uygulayabilir. Basit örnekler bolca da nefes ve meditasyon tekniği yer alıyor.

3)Dinle Küçük Adam

  • Yazarı: Wilhelm Reich
  • Cem Yayınevi

İnsan kendisine rahatsızlık veren bir kitabı sevebilir mi? Demek ki sevebiliyor. Kitap 1946 yılında yayımlanma amacı olmadan Orgon Enstitüsü arşivi için kaleme alınmış. Konusu insan olan bir deneme. Bir psikiyatristin gözünden “küçük adam” yani sokaktaki insanı anlatan bir eser. Sanırım evrensel ve maalesef her döneme uyan bir kitap; çünkü küçük adamlar küçük kalmaya devam edecek. Çok fazla altı çizilecek cümle barındırıyor; ama herkesin seveceği türden bir kitap da değil.

“Demek ki, büyük adam, ne zaman ve hangi alanda küçük adam olduğunu bilir. Küçük adam, küçük olduğunu bilmez ve bunu bilmekten korkar. Kendi küçüklüğünü ve yetersizliğini, başkalarının gücü ve büyüklüğünün kendisinde uyandırdığı güç ve büyüklük görüntüleriyle örter.”

Eylül Kitap Önerileri

1)Gece Yarısı Kütüphanesi

  • Yazarı: Matt Haig
  • Domşngo Yayınevi

Listeden de görüleceği üzere pek fazla roman okumuyorum. Gece Yarısı Kütüphanesi tam şezlongda okumalık, çerezlik bir roman. Hepimiz “acaba x yerine y yolundan gitmeyi deneseydim hayatım nasıl olurdu” konusunu merak ederiz. Her gün on binlerce seçim yapıyoruz. Bu yazıyı okumanız bile bir seçimin sonucu. Kitapta da intihara meyilli ana karakter kendisini bir kütüphanede buluyor. Seçtiği kitaplarla geçmişe gidiyor ve x yerine y’yi seçtiği hayatının içine düşüyor. Konu çok heyecan verici gibi gözükse de ilk 50 sayfadan sonra özünü ve nasıl biteceğini anlıyorsunuz. Orta kısımlarda da beni içine çeken bir olay örgüsü, hikaye, karakter olmadığı için “hadi artık” hissiyle okudum. 

“Kendini hatalarını, seçimlerini, ulaşamadığın hayallerini, kusurlarını bütünüyle kabul etsen nasıl olurdu?” Ağacı, börtüyü böceği kabul ettiğin gibi kendini ve diğerlerini olduğu gibi kabul etmek…

2)Pürdikkat

  • Yazarı: Cal Newport
  • Metropolis Yayıncılık

Daha önce Cal Newport’un Dijital Minimalizm Kitabını okumuş ve sevmiştim, Pürdikkat de oldukça sevdiğim ve uzun uzun yazısını yazdığım bir kitap. Adı üzerinde odaklanarak çalışmaya dair hap bilgileri içeriyor. Günümüz dünyasında onlarca dikkat dağıtıcı faktörün esiri olduğumuz için odaklanma, konsantrasyon konularında hepimizin farkındalığını yükseltmeye; yöntemler geliştirmeye ihtiyacı olabiliyor. Okumanızı tavsiye ederim. 

Ekim Kitap Önerileri

The Dip

  • Yazarı: Seth Godin

Ekim’den Aralık sonuna kadar kitap okumaya vaktim yok aslında ve The Dip benim İngilizce çalışırken bir yandan da kitap okumayı tamamen  ihmal etmemek için Ekim’de okuduğum incecik ama etkili kitaplardan biriydi. Başladığımız bir işten ne zaman vazgeçmeli, ne zaman ısrarcı olmalı konusunda güzel bir içerik. Blogda da detaylıca yazmıştım o yüzden çok üstünde durmayacağım. Ben aldığımda Türkçe basımı yoktu, ama şu an Türkçesi de mevcut. Yazı için:  The Dip Kitabı : Doğru Zamanda Vazgeçmek

Kasım Kitap Önerileri

Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Sanat Fikri

  • Yazarı: Susie Hodge
  • Domingo Yayınları

Daha önce Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Psikoloji Fikri kitabıyla ilgili yazılar yazmıştım. Bu bir kitap serisi aslında. Felsefe, mimarlık, fizik, matematik, ekonomi versiyonları da mevcut. Ben sanat ve psikolojiyi almıştım. 50 başlıkta sanat irdeleniyor, çok derinlemesine bilgi yok tabii ki; ama fikir edinmek isteyenler için güzel bir kaynak. Aklıma estikçe bir başlık seçip okudum. 

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Kitap Önerileri

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.