Yoga Sözleri & Meditasyon Sözleri

Yoga sözleri & meditasyon sözleri topladığım notları derleyeceğim bir yazı olacak. Pinterest, yoga dersleri, web siteleri derken yoga cümleleri birikmiş ve sizlerle de paylaşacağım. Belki bir ara editleyip meditasyon mantralarını da eklerim. Yazıya geçmeden önce çok sevdiğim ve her seferinde içimi aydınlatan Lakshimi videosunu çevireceğim;

“Ben yeterliyim, sahip olduklarım yeterli, yaptıklarım yeterli.”

Kuşlar gibi şarkı söylüyorum, ağaçlar gibi büyüyorum, aşk ile yaşamayı seçiyorum. Ben neşeyim, ben kolaylığım.

Artık korkmamayı seçiyorum, artık utanmamayı seçiyorum, aşk içinde yaşamayı seçiyorum. Ben ışığım, ben minnettarlığım, ben zerafetim. Tanrı’nın ışığı altında bu dünyada nazikçe yürürüm.

Yoga Sözleri: 10 Önemli Konu

1)Nefes

“Nefes alırken şimdiki an’a gel, güzel olanı içine çek; nefes verirken geçmişi bırak ve rahatla.”

Meditasyon ve yoga sözleri söz konusu olduğunda nefesi hatırlamamak mümkün değil. Geçmiş yıllarda sol bileğime nefes sembolünün dövmesini yaptırmıştım. İnsan zamanla dövmelerine vücudun bir uzvu kadar alıştığı için fark etmiyor. Ama şimdiyi unuttuğum zamanlarda bana bir hatırlatıcı olmasını istemiştim.

Bedenden ve nefesten daha iyi bir “şu an” hatırlatıcısı olabilir mi? Beden her zaman şimdiki andadır. Geriye adım atıp geçmişe, ileri atıp geleceğe gidemeyiz.

Nefes akışı her ne kadar kontrolümüz dışında otomatik bir hayati fonksiyon olsa da özellikle çalışırken ya da stres anlarında nefesi hatırlarsanız, dikkat kesildiğinizde nefes alışverişinizin ne kadar tıkanık olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Yoga Sözleri & Meditasyon Sözleri
Yoga Sözleri & Meditasyon Sözleri

2)Öğrenmek

“Yoga parmak uçlarına dokunmakla ilgili değil. Yolda öğrendiklerinizle ilgilidir.”

Sevdiğim yoga sözleri arasında yer alıyor. Yoga fiziksel bir disiplin olsa da beden, zihin ve ruhla eşit derecede ilgilidir. Yoga matının üzerindeyken kendinizle ilgili daha önce hiç düşünmediğiniz pek çok şey öğrenebilirsiniz.

Parmakların uçlarına dokunmak, topukların yere değmesi, kafa üstü pozları yapabilmek hepsi havalı aksiyonlar elbette. 🙂 Fakat yogada konu asanaları biraz da dışarıdaki hayata taşımakla ilgili.

Yin Yoga ve Hayat

Yoga sözleri ve öğrenme konusuna değinmişken  Robert Kiyosaki’nin şu cümlelerine de değineceğim. “Geçen hafta gerçekten öğrendiğiniz yeni bir şeyi düşünün. Hiçbir şey düşünemiyorsanız olduğunuz yerde rahat olun, çünkü hiçbir yere gitmiyorsunuz. Öğrenmeyi durdurmak, yaşamayı durdurmaktır.” 

3)Esneklik

“Esnetilmiş ses müziktir. Esnetilmiş hareket danstır. Esnek zihin meditasyondur. Esnek hayat bir kutlamadır.” – Ravi Shankar

Hayatta bazı kilit kelimeler var; sevgi gibi, umut gibi, denge gibi… Esneklik de bunlardan biri.

Bu konuda Lao Tzu yaklaşımını çok seviyorum; “İnsanlar yumuşak ve esnek doğar; ölürken ise sert ve katıdırlar. Bitkiler yumuşak ve esnek doğar; ölüler ise kırılgan ve kuru. Bu nedenle, insan katılaşıp esnekliğini kaybettikçe bir ölüm müritidir. Yumuşak ve esnek olan, hayatın bir öğrencisidir. Sert ve katı olan kırılır. Yumuşak ve esnek kalan ise var olur.”

4)Zaman

“Gerçekte, yoga zaman almaz – zaman verir.” – Ganga White

Bu konuda “Çok meşgul değilsen her gün 20 dakika meditasyon yap. Çok meşgulsen bir saat yap.” cümlesi de sevdiğim meditasyon cümleleri arasında yer alır.

Yoga pratiğinin bazı faydaları;

  • Esnekliğin artması.
  • Kas gücünün artması.
  • Nefes akışının, enerjinin ve canlılığın artması.
  • Dengeli bir metabolizmanın korunması.
  • Kardiyovasküler ve dolaşım sağlığının korunması.
  • Spor performansının artması.
  • Sakatlanmalardan korunma.

(Bkz. Yoganın Faydaları)

5)Spiritüellik

“Meditasyon, içindeki ilahi varlığı besleyen ve çiçeklenmesini sağlayan bir yoldur.” – Amit Ray

Daha önce Deepak Chopra ve Oprah’ın bir söyleşisini blogda çevirmiştim.

Deepak Chopra dua ile meditasyonun farkını şu sözlerle açıklıyor: “Dua ederken sen Tanrı ile konuşursun, meditasyon esnasında Tanrı seninle konuşur.”

6)Şükran

“Şükran tutumu en yüksek yogadır.” – Yogi Bhajan

Yoga sözleri ile ilgili yazarken şükürden bahsetmemek olmaz.

Şükran duymanın faydalarına dair pek çok bilimsel çalışma var. Bu konuda ben de birden fazla yazı yazmıştım, aklıma gelenler;

7)Yarışmak

”Bir çiçek yanındaki diğer çiçeklerle yarışmaz. Sadece çiçek açar.”

Hayatta sürekli bir yarışın içindeyiz. Çocukluktan itibaren bu rekabet hissi içimizi kaplıyor, kaplatılıyor.

Yoga bir yarış değil. “Şu kadar zaman diliminde bu kadar mükemmel yoga yapmalısın” gibi bir kriter yok. Bir spor değil. Herkesin “en iyisi” pratiğine göre güncellenir. Sabahki en iyinle akşamki de değişebilir. Tıpkı hayat gibi.

Derslerden Yoga Sözleri

  • Daily Yoga’da sevdiğim bir çakra dersi var. “Ağaç pozu” denen denge pozunda kalmaya çalışırken eğitmen şöyle der; “Düşmekten korkmayın. Düşün ve tekrar başlayın. En çok düşen, en çok öğrenendir.”
  • Başka bir derste kendi kendime “ben bu pozu hiç yapamıyorum” diye düşünürken gelen telkin; “Bedeninize güvenin, o çok güçlü ve ne yaptığını çok iyi biliyor. Bazen size hiç ilerlemiyormuşsunuz gibi gelir; ama milim milim ilerlersiniz.”
  • Hayat belirsiz olduğunda kendi kendine “du bakalım, ne zaman belirgindi ki?” de.
  • Kaybolmuş hissettiğinde, yolunu bulamadığında evrenle temas kur. Ellerin ayakların toprağa değsin.
  • (Bedenin sağ tarafı için bir akış çalışması yapıp sol kısma geçilen bir derste) Şimdi akışı biliyorsunuz, hareketleri bildiğiniz için daha hızlı olmayın. Aynı zamanı sol tarafa da harcayın. Yogada denge çok önemli.
  • Kendinize izin verin. Çekiştirmeyin, zorlamayın. Bazen sol tarafınızla daha iyi yaptığınız bir hareketi sağ beden yapamayabilir. Bedeni onurlandırın ve olduğu haliyle kabul edin.

Pinterest’ten Yoga Sözleri

Pinterest uygulamasının bizim ülkemizde hakkı pek teslim edilmese de çok seviyorum. 🙂 Genel olarak pek bir şey paylaşmıyorum; ama görseller için sıklıkla kullanıyorum. Yazının bu kısmında paylaşacağım yoga sözleri & meditasyon sözleri, Pinterest uygulamasından.

  • Kendine karşı şefkatli ol. Yeterlisin ve elinden geleni yapıyorsun.
  • Hayatta huzurlu bir zihinden daha büyük bir servet yoktur.
  • Zihnin sustuğunda, ruhun konuşacaktır.
  • Tıpkı bir ağaç gibi önce köklerini bulmalısın. Sonra rüzgar ile dans edebilirsin.
  • Derin nefes alıp vermek, vücuda aşk notları bırakmak gibidir.
  • Beden hareketten, zihin ise durgunluktan fayda görür.
  • Düşüşe odaklanırsan düştüğünle kalırsın.
  • Sağlığın tarifini hatırla. Bedenini hiç hissetmediğinde sağlıklısın demektir. Başını sadece başn ağrıdığında hissedersin. Başın ağrımıyorsa başın da yoktur, hiçbir ağırlığı kalmaz. Bacağın ağrıyorsa vardır. Ağrımıyorsa orada değildir. Beden sağlıklı iken -benim sağlık tarifim şudur, sağlığın varlığından tamamen habersiz olursun, orada olup olmaması hiç fark etmez. – Osho
  • Bir öğretmen öğrencileriyle her sabah iyilik, güzellik ve sevginin doğası üzerine konuşuyordu. Bir sabah, tam konuşmasına başlarken, pencere pervazına bir kuş kondu. Bir süre şakıdı ve uçtu. Öğretmen öğrencilerine şöyle dedi: Bu sabahki konuşmamız sona erdi. – Jiddu Krishnamurti
  • Nasıl yenilenirse her gün, yenilen sen de her gün. – Lao Tzu
  • Nehirler şunu biliyor: Aceleye gerek yok, oraya bir gün ulaşacağız. – A. A. Mine
  • Yoga var olduğunu bile bilmediğin yeni bir tür özgürlük bulmanı sağlar.
  • Yoga kaygı bozukluğuna neden olan zihinsel kalıpları durdurmak için bir yoldur.
  • Odağın nereye yönelirse enerjin oraya akar.
  • Öz disiplin olmadan başarı imkansızdır.
  • Denge, bulduğun değil, yarattığın bir şeydir.
  • Rahatlamak kendimizle daha derin bir iletişim kurmamızı sağlar. Sıradan anlarda neşeyi bulmamıza yardımcı olur.
  • En iyi, en kötü ve en geliştiğim yoga pozlarımı matım bilir. Pratiğe devam et.
  • Bedeninizi dinleyin. Yoga “acı yoksa, kazanç yok” demek değildir.

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.