Dr Phil Stutz Belgeseli – 4 Önemli Konu

Uzun süredir çok fazla yeni yapım izlemiyorum. Fakat iki günde Wednesday’i bitirip Dr Phil Stutz belgeselini izledim. Son zamanlarda Netflix’te izlediğim en güzel şeylerden biriydi. Blog’un içerikleriyle paralel bir konu bulmuşken bazı kesitlerini aktarmak istedim.

Dr Phil Stutz Neden İzlenmeli?

  • Belgeselin açılış kısımlarında çok güzel bir cümle geçiyor; “Geleneksel terapide birine para ödüyorsun, bütün sorunlarını ona saklıyorsun ve o sadece dinliyor. Oysa aptal arkadaşların sana tavsiye veriyor. Halbuki sen arkadaşların dinlesin, terapistin tavsiye versin istiyorsun.
  • Hayatta; konuştuğu konunun altını doldurabilen, gerçek anlamda fikir sahibi mentorlar bulmak çok zor. Bazen gerçekten terapistin bunu yapmasını istiyorsun. Çünkü cevapların onda olması gerektiğini düşünüyorsun. Ama geleneksel terapi süreci öyle gelişmiyor. 🙂 Belgeselde ise hayatın sıkışıklıkları karşısında bazı pratik gereçler sunuluyor.
  • Hem Dr Phil Stutz hem de Jonah Hill o kadar doğal bir sohbet ortaya koymuş ki sezonlar boyunca çekilen dizilerde hissedemediğiniz karakter derinliğini 1.5 saatlik yapımda görebiliyor ve bağ kuruyorsunuz.
  • Yas, değişim, travma, kusurlar gibi hayatın pek çok sıkışıklığına değinilmiş. Kısa bir yapım olduğu halde çok etkileyici.

Dr Phil Stutz – 4 Önemli Konu

Bu kısımda belgeselden birkaç önemli kesite yer vereceğim. Fakat kesinlikle tamamını izlemeye değer. Özellikle yazıda yazmadığım “gölge” bölümü çok çarpıcı. Ve hem gölge hem de “minnet akışı” konusunda Dr Phil Stutz ile Jonah Hill’in karşılıklı çalışmasını izlemek, hayata geçirmek adına önemli.

Hayat Enerjisi

  • Ne yapman gerektiğini, kim olduğunu öğrenmenin tek yolu hayat enerjini etkinleştirmektir. Zira hayat enerjisi, kaybolduğunda sana kılavuzluk edebilecek tek şeydir.
  • Bir piramit olarak düşünürsen, hayat enerjisinin 3 kademesi vardır. En alt kademe fiziksel bedenin, ikinci katman diğer insanlar, en üst katman ise kendinle ilişkindir.
  • Fiziksel bedenin için yapman gereken bedenini daha iyi çalıştırmak, beslenme ve uyku.(Bu noktada Dr Phil Stutz mutlaka egzersiz yapılması gerektiğini belirtiyor. Bunun fiziksel sağlığın dışında mental sağlık için de gerekliliğine değiniliyor)
  • Karga Notu: Sosyallik de belgeselde önemi belirtilen kavramlardan. Seninle çok örtüşmeyen biriyle bile “çık bir kahve iç” konusuna değiniliyor. Mutluluk Bilimi-Para ve Başarı Mutlu Eder Mi? yazısında da yer alıyordu.

Yazmak

Bilinçaltını etkinleştirmeden ne olduğunu bilemezsin. Bunun yöntemlerinden biri; yazmaktır. Gerçekten büyülü bir şey. Kendinle ilişkini yazarak geliştirebilirsin. “Ne yazacağım? İlgimi çekmiyor. Yazar değilim.” diyebilirsin. Bunların bir önemi yok. Yazmak bir ayna gibidir. Bilinçaltında olanları yansıtır ve günlük şeklinde yazarsan bildiğini bilmediğin şeyler ortaya çıkar.

Karga Notu: Yazma konusunun önemine ve gücüne farklı terapistlerin kitaplarında da rastladım. Yıllardır düzenli günlük tuttuğumu ve kesinlikle psikolojiye çok olumlu onlarca etkisi olduğunu söyleyebilirim. Günlük tutma, sabah sayfaları gibi konularda Blog’da pek çok yazım mevcut.

Yargılayıcı Kısmının Farkında Olmak

Karga notu: Bu konu belgeselde “X tarafı” olarak geçiyor.

Gerçeklerin nasıl işlediğini anlamak için çok önemli. Zorluklar karşına çıktığında bu fırsatı kullanarak o an’da x tarafıyla yüzleşirsin. X tarafı senin yargılayıcı, antisosyal tarafın. Seni değişmekten, gelişmekten alıkoymaya çalışan görünmez bir güç. Evrimini ve potansiyelini engellemek ister.

Yani birey olmak bir hikaye olsaydı X tarafı kötü adam olurdu. Bu taraf imkansızlığın sesidir. Yapman gerekeni söylediğinde sana imkansız olduğunu söyler, “pes et” der. Kim olduğunu ve ne yapabileceğine dair çok net sınırlar çizer, insanlarda ilkel korku denen şeyi yaratır.

“Hayatın temelinde sürekli kazanamayacağımız, kusursuz olamayacağımız, kontrol edemeyeceğimiz ama durmak bilmeyen irademizle ilerleyeceğimiz yatıyor. Hedef şu; korksan da harekete geç. Her olayda ders alabileceğin bir şey vardır. 

Minnet Akışı

Karga Notu: Bu kısımda Dr Phil Stutz bir çocukluk anısını aktarıyor. Bu anının sonunda bir minnet çalışması yapıyorlar.

Dokuz yaşlarımda uçağa binecektik. Hava kapalıydı. Hiçbir şey görünmüyordu. Babam dedi ki “korkma bulutların üstüne çıkınca güneşi göreceğiz. İnanamadım. Çıldırdın mı, hava bu kadar kapalı ve bulutluyken güneş nasıl hala orada olabilir? Ve o anı tam olarak hatırlıyorum, güneş bulutların üzerinden süzüldü. Gözlerime inanamamıştım. Sanki tüm evren algım bir anda farklılaştı. Güneş daima orda. Bulut güneşi engelliyor. Bulutu geçemediğinde kötü bir gün geçirdiğini düşünüyorsun. Hatta kötü bir hayat geçirdiğini. Aklına gelen her düşünce ruh halini etkileyecektir. Her düşünce olumlu ya da olumsuz olacaktır. Minnet akışı olumluları seçmektir.

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz. 

Dr Phil Stutz
Dr Phil Stutz

5 Replies to “Dr Phil Stutz Belgeseli – 4 Önemli Konu”

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.