Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Psikoloji Fikri

Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Psikoloji Fikri, Domingo Yayınevi’nden çıkan Adrian Furnham’ın kitabı.

Pozitif psikolojiden duygusal zekaya, stresten yapay zekaya pek çok konuyu 4 sayfalık metinler ile ele alıyor. Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Psikoloji Fikri, Psikoloji konularıyla ilgili ön bilgi edinmek için ideal. Basit anlatımı ve kısa kısa pasajları sebebiyle sevdim. Canınız sıkıldığında rastgele bir sayfa açıp okuyabilirsiniz.

“En iyi deva kahkahadır.” Pindaros

***

Sigaranın tüm kanserlerin üçte birine yol açtığı düşünülmektedir.

***

Alkoliklerin çocukları alkolik olmayan ebeveynlerin çocuklarına göre alkolik olmaya dört kat daha yatkındır.

Bağımlılığa neden olan da, onu ortadan kaldıran da zihindir. 

***

“Tüm yaşamımız kendi güvenliğimiz hakkında endişelenmek, yaşam için hazırlanmakla geçip gidiyor; öyle ki, gerçekte asla yaşamıyoruz.” Lev Tolstoy

***

“Psikopatlar genelde birbirleriyle iyi geçinemezler. Benmerkezci, bencil, talepkar, duygusuz bir kişinin yanında isteyeceği en son kişi, kendisi gibi biridir.” Robert Hare

***

Şizofreni: Yoksullarda şizofreni tanısı olasılığı, zenginlerinkinden daha yüksektir.

Şizofreniyle ilgili ortalıkta birçok yanlış fikir dolaşmaktadır. Bunlardan ilki, şizofrenlerin tehlikeli, kontrol edilemez ve ne yapacakları bilinmez olduklarıdır; halbuki çoğu oldukça utangaç, içekapanık ve kendi sorunlarıyla uğraşan insanlardır.

Çoğu insan bu kişilerin iyileşmediğini, iyileşemeyeceğini ve bir kez şizofren olanın daima şizofren kalacağını düşünür.

***

Plasebo Etkisi: Plasebo etkisini duymuşsunuzdur. Başı ağrıyan kişiye “şu hapı iç yarım saate hiçbir şeyin kalmaz” deyip bonibon verirsiniz. Bonibon olduğunu anlamayıp iyileştirici etkisine çok inanırsa gerçekten de başağrısı geçer. Vücutta çıkan siğillerin dua ile geçtiğini düşünmek de plasebo etkisi bence. Doktora gittiğinizde “git okut geçer” diye önerenler olabiliyormuş.:)

Daha ilginç olan ise plasebo ameliyatlarda bile(insanların kesilip hiçbir şey yapılmaksızın ya da pek az bir şey yapılarak dikildikleri) yüksek oranda olumlu yanıtlar alınmaktadır.

Plasebonun iyileşme sağladığı konular; alerji, astım, kanser, beyin enfarktüsü, depresyon, diyabet, gece yatak ıslatma, epilepsi, uykusuzluk, migren, multipl skleroz, nevroz, göz patolojileri, Parkinson hastalığı, şizofreni, ülserler, siğiller. Kısacası hemen hemen her derde deva.

Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Sanat Fikri
Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Sanat Fikri

Stres

Stres sözcüğü Latince gerilmek anlamındaki “stringere’den” gelir. Çeşitli tanımları vardır; Kimine göre stres öznel olarak tanımlanabilir(kendimi nasıl hissettiğim konusunda söylediğim şey) ; kimileriyse nesnel bir tanım gerektiğini düşünür.(tükürük, kan, nabız gibi fiziksel ölçümler)  Araştırmalardan bazıları stresin tek tanımı olduğunu bazıları ise çok boyutu olduğunu vurgular.

Stresin ilk tanımı Han Selye tarafından 1946 yılında yapılıştır.

Stresi, buna neden olan dış uyarı etmenleriyle mi, yoksa kişinin buna verdiği yanıtla mı tanımlamak gerekir? Yani kişi stresli bir şey yaşamıyorsa, buna gerçekten stres etmeni denebil

ir mi?

Olumsuz yani kaygı, huzursuzluk, nevrotiklik ve kendini küçük görme karışımı hisleri olan insanlar, daha az üretken, işinden memnuniyetsiz ve işe gitmemeye daha yatkın olma eğilimindedir.

2000’li yıllarda işyeri stresi terimi davalarda geniş yer buldu.

“Stres net fiziksel semptomları olmayan abes bir kavrama dönüşmüştür.”

Stresin Sonuçları

Dış görünüşün dikkat çekici düzeyde kötüleşmesi; kronik yorgunluk ve bitkinlik; sık sık enfeksiyona, özellikle solunum yolları enfeksiyonuna yakalanma, baş ağrısı, mide ve deri sorunları gibi sağlık şikayetleri; depresyon bulguları; kilo ve yeme alışkanlıklarında değişimler.

Duygusal semptomlar can sıkıntısı ve kayıtsızlık; çaresizlik, sinizm ve öfkelilik; üzüntülü görünüm, üzgün ifadeler, çökmüş duruş; sinirli, gergin, ağlamaklı ifadelerdir.

Davranışsal semptomlarsa, devamsızlık; kazalar; alkol ve kafein tüketiminde artış; sigara kullanımında artış; egzersiz yapma takıntısı, kolay öfkelenir olma; üretkenlikte azalma; bir işe yoğunlaşamama ya da onu bitirememe halidir.

Mutluluğun Sırları

Pozitif psikolojide mutluluk kavramı ele alınıyor. Mutlu hissetmek için neler yapabiliriz? Mutluluk ile ilgili yanlış bilinen şeyler, mutluluğun hayatımıza katkıları…

Mutluluk zaman zaman havaya göre bile şekillenen bir kavram. 🙂

***

A. Soljenistin “Kişi mutlu olmayı seçtiği sürece mutludur.”, Tolstoy ise “Mutlu olmak istiyorsan ol.” demiş. Bu iki cümle üzerine düşünmek belki de denemek gerek. Yukarıda yazdığım gibi havadan etkilenmemek, dış faktörlerden, insanlardan ya da kendimizden etkilenmeden “mutlu olmayı seçmek” mümkün mü, bir denemek gerekir. Bence mümkün gerçi; ama mutsuz olup söylenmek daha kolayımıza geliyor çoğu zaman. 🙂

Mutluluk Ne İşe Yarar?

♥Araştırmalara göre, mutlu insanların bağışıklık sistemleri de güçlü olduğu için, mutlu kişiler mutsuzlardan daha sağlıklı ve daha uzun bir hayat sürerler.

♥İşlerinde daha başarılı olma ve daha iyi sosyal ilişki kurma eğilimi geliştirirler.

♥Diğerlerinden daha çekicidirler.

♥Mutsuz kişilere göre kendileriyle daha barışıktırlar ve her türden aksilikle daha iyi baş ediyor görünmektedirler.

♥Mutlu kişiler daha yerinde kararlar verir ve daha yaratıcı olma eğilimi taşırlar.

♥Mutsuz kişilerse, tehlike ya da başarısızlık işaretlerine karşı tetikte bekleyerek zamanlarını ve enerjilerini boşa harcarlar bu da onları tüketir.

Mutlu olmayı öğrenmek mümkün mü?
Mutluluğun sırları

Mutlu Olmayı Öğrenmek Mümkün Mü?

İnsanların daha mutlu olmak için yapabilecekleri basit birçok şey vardır;

∇İlki, başarı ile mutluluğu karıştırmamak.

∇İkincisi, kendi hayatının ve programının kontrolünü eline almak.

∇Mutlu davranışlar sergilemeniz(gülümseyerek, iyimser ve canayakın davranmak) başkalarının da size farklı yaklaşmasını sağlar ve kendinizi gerçekten de daha mutlu hissedersiniz.

∇Yetenek ve tutkuları geliştirecek işler ve boş zaman etkinlikleri yaratmak da çok yararlı olur.

∇Düzenli egzersiz yapmak, düzenli uyumak ve sağlıklı beslenmek insana kendisini iyi hissettirir.

∇İlişkilere zaman ayırmak ve özen göstermek mutluluk açısından önemlidir.

∇Başkalarına yardım etmek ve şükür/şükran duygusuna sahip olmak, bir amaca ve umuda sahip olmak mutluluk düzeyini arttıracaktır.

Mutluluğa Dair Yanlış Bilinen Şeyler

Araştırmacılar, mutluluğun doğası ve kaynağına ilişkin birtakım görüşler sıralamışlardır. Aşağıda, yaygın olarak inanılan; ama aslı astarı olmayan bazı safsatalar yer almaktadır;

  • Mutluluk başınıza gelen şeylerin niteliği ve niceliğine bağlı bir şeydir.
  • İnsanlar eskisine göre daha mutsuzdur.
  • Ciddi fiziksel engelleri olanlar daima daha mutsuzdur.
  • Hayatının baharındaki gençler yaşlılara göre daha mutludur.
  • Çocuklar evli çiflerin mutluluklarına mutluluk katarlar.
  • Çok para kazanmak insanları uzun vadede daha mutlu kılar.
  • Genelde erkekler kadınlardan daha mutludur.
  • Mutluluk peşinde koşan mutluluğu kaybeder.

Vakt-i zamanınında Mutluluk Veren Küçük Şeylerin listesini yapmış ve yayınlamıştım. O şeyleri düşünmek ve listelemek bile ruh halinizi değiştirebiliyor. Dilerseniz o yazıyı okumadan önce size mutluluk veren küçük şeyleri(örn: gökkuşağı, gündoğumu, harika bir kahvaltı sofrası) listeleyin. Mutluluk seviyenizde büyük ya da küçük bir artış olacaktır.

Hizmetler: Koçluk Almak İster Misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.