Abla & kardeş buluşmaları kapsamında Viyana’ya gittik. Yaklaşık 2.5 günü kapsayan bir seyahatti. Viyana Gezilecek Yerler yazımda temel gezi noktaları ve yeme & içme önerilerimi aktaracağım. Ama ön not olarak, telaşsız ve keyfine düşkün bir gezme stilimiz olduğunu belirtmeliyim.:) Uzun kafe molalarını kapsayan, “o meşhur sarayı görmeden dönemeyiz” gibi kaygıları içermeyen, sakin bir geziydi. Dolayısıyla iştahlı ve “en kısa sürede en çok yer görme” gibi bir seyahat stiliniz varsa muhtemelen Viyana gezinize daha çok eylem sığdırabilirsiniz. 🙂
Viyana Gezilecek Yerler – 9 Öneri
St. Stephen’s Church
Bizim otelimiz Viyana’nın 1. Bölgesi olarak geçen Innere Stadt tarafındaydı. Burası aynı zamanda Avrupa’da hemen hemen her şehirde olan Old Town(eski şehir) kısmı. 🙂 Otele yerleştikten sonra soluğu Viyana’nın sembol yapılarından biri olan St. Stephen’s Church’te aldık.
Yapımına 1100’lü yıllarda başlanan bu Gotik tarzdaki kilise pek çok kez onarılmış ve genişletilmiş. İçini gezmek ücretsiz, vitray pencereler, tarihi anıtlar ve sanat eserleriyle süslü. Kilisenin North ve South olmak üzere kuleleri var ve biletle bu kulelere çıkılabiliyor. Ayrıca, kilisenin altında yer alan kriptoda Avusturya’nın ünlü kişilikleri defnedilmiş.
Not: Kilisenin yan tarafında iki üç katlı bir hediyelik eşya dükkanı var. Üst katından başarılı fotoğraf ve videolar yakalanabilir.
Gezebileceğiniz diğer etkileyici kiliseler;
- St. Charles Church
- Votivkirche
- St. Peter’s Church
- Augustinian Church

Viyana Sokak ve Caddeleri
Biz Viyana seyahatimizin büyük çoğunluğunu Innere Stadt tarafında geçirdik. Bu kısımdaki tüm sokaklar, mimari zaten çok keyifli. Viyana Gezilecek Yerler notlarımda olan bazı yerler;
- Kärntner Straße: Mağazalar, kafeler ve restoranlarla dolu olan bu cadde, Viyana’nın en ünlü alışveriş caddelerinden biridir.
- Graben: Tarihi binalar, mağazalar ve lüks markaların bulunduğu bu cadde birçok turistik noktaya kolay erişim sağlar.
- Mariahilfer Straße: Viyana’nın en uzun alışveriş caddesi olan Mariahilfer Straße, moda mağazaları, restoranlar ve kafelerle dolu.
- Schönbrunner Schlossstraße: Schönbrunn Sarayı’nın yakınında bulunan bu cadde, tarihi binaların, butiklerin ve restoranların yanı sıra saraya giden bir ana yol olarak hizmet verir.
- Naschmarkt: Viyana’nın en ünlü açık hava pazarı olan Naschmarkt, egzotik gıdalar, yerel ürünler, restoranlar ve kafeler sunar.

Kunsthistorischen Museum
Viyana sanat yönünden oldukça zengin bir şehir. Fakat Birleşik Krallık, beni ücretsiz müzeler konusuna o kadar alıştırdı ki bir şehre gidince önce ücretsiz müze arayışına giriyorum. Bu sebeple son Paris seyahatimde bile çok güzel keşifler yapmıştım. Gelin görün ki Viyana gezimiz ayın ilk Pazar gününe denk gelmesine rağmen pek fazla ücretsiz müze ve galeri yok. (Ayın ilk Pazar günü Avrupa’nın pek çok şehrinde müzeler ücretsiz gezilebiliyor)
Viyana gezilecek yerler ile ilgili araştırma yaparken, “gezmeden dönmemeliyim” dediğim yerlerin başında Kunsthistorisches Museum geldi.(Sanat Tarihi Müzesi) 1800’lü yıllarda inşa edilen müzede Rönesans’tan Barok’a, Antikçağ’dan Ortaçağ’a kadar geniş bir yelpazede sanat eserleri var. Rembrandt, Rubens, Raphael, Caravaggio gibi ünlü sanatçıların eserleri müzenin koleksiyonunda yer alıyor. Tek kelimeyle ba-yıl-dım. Viyana’da yaşasam tekrar tekrar ziyaret etmek isteyeceğim yerlerden biri olurdu.
Biletleri buradan temin edebilirsiniz.

Albertina
Albertina, Albertina Modern ve Albertina Klosterneuburg olmak üzere üç farklı Albertina müzesi var. Biz Viyana merkez ve Holfburg Sarayı’nın yakınında bulunan Albertina’yı ziyaret ettik. En alt katında geçici olarak Roy Lichtenstein-Pop Art sergisi vardı.
Bir katında Monet, Picasso, Cezanne gibi dünyaca ünlü ressamlara ait muhteşem eserler vardı. Bir katı ise fotoğraf sergisiydi. Bütünsel olarak Kunsthistorischen Museum kadar etkileyici olmasa da keyifle gezdik. Teras katından müthiş Viyana görselleri yakalamak mümkün.
Biletleri buradan temin edebilirsiniz.

Belvedere Palace
Barok tarzında inşa edilen, aşağı ve yukarı Belvedere olarak adlandırılan iki ana bölümden oluşan simge saraylardan biri. Avrupa’nın en büyük sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. Ve Gustav Klimt’in ünlü eseri “The Kiss” de burada sergileniyor. Şehri gezerken The Kiss’in pek çok hediyelik eşyasına denk geliyorsunuz.
Belvedere Sarayı’nın geniş ve güzel peyzajlı bahçeleri çeşitli heykel süslemeleri mevcut. Biletleri buradan temin edebilirsiniz.
Austrian National Library
Aslında yukarıda da belirttiğim gibi Viyana’da hemen hemen her yerin giriş ücreti var ve National Library elenebilir aslında. Ama kitap odaklı gezmeyi seviyorum ve mimarisi çok etkileyici geldiği için kaçırmak istemedim. Gerçekten de şimdiye kadar gördüğüm en güzel kütüphaneydi.
Biletleri buradan temin edebilirsiniz.

Wiener Staatsoper
Viyana’ya gidip opera izlemeden dönülür mü? Evet, döndük. 🙁 Aklıma Süreyya Operası’ndaki ilk opera maceramız geliyor. Bu ayrı bir yazı konusu. Biz Viyana için opera biletleri bakmakta epey geciktik. Tekrar yolum düşerse muhtemelen önceden bilet bakar ve bu deneyimi yaşarım.
Ama opera izlemeden de Viyana’nın dünyaca ünlü opera binasını gezebilirsiniz. Rehberli turlar düzenleniyor. Binanın girişindeki ekranda tur saatleri ve programı yayınlanıyor. Fakat kapıda bilet almak riskli tükenebiliyor, online rezervasyonda fayda var.

Schönbrunn Palace
Belki de bir yeri gezerken “olmazsa olmaz” diye bir şey yok. 🙂 Viyana’da gezilecek yerler araştırması yaparken en çok karşıma çıkan şey Schönbrunn Sarayı’ydı.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Saray, 17. yüzyılda inşa edilmiş. Fakat bahçeleriyle birlikte o kadar büyük bir alanı kapsıyor ki minimum yarım gün alır. Giriş tabii ki ücretli. 🙂 Bizim tercihimiz yukarıda yazdığım yerleri gezmek ve Viyana sokaklarına daha çok vakit ayırmak oldu. Yine de tekrar yolum düşerse opera ile birlikte tercih edeceğim aktivitelerden biri olabilir.

Hundertwasser House
Sosyal medyanın gücü resmen! Viyana’yı paylaşan pek çok hesap bu renkli binaya yer veriyor. Fakat Viyana’da gittiğimiz en anlamsız gezi noktası burasıydı. Birincisi yürünebilir mesafede olsa da diğer yerlere nazaran uzak, ikincisi de ne var Allah aşkına bu binada?:) 1985 yapımı, tarihi bir özelliği yok. Renkli ve iç avluda ağaçlar var, iyi güzel de ee?? Bu bina Kütahya’da olsa gidip gezersin. Çünkü çok fazla gezi noktası ve tarihi bir yönü vs. yoktur. Ama Viyana’nın onlarca müzesi, sarayı, tarihi yönü, renkli özellikleri var. Zaman kaybı olarak görüyorum buraya gitmeyi.

Viyana Gezilecek Yerler – Diğer Öneriler
Viyana araştırmalarımda karşıma çıkan, ama bizim vakit ayıramadığımız bazı gezi noktalarından tek cümlelik özetler;
- Hofburg Sarayı: Habsburg Hanedanı’nın tarihi ve siyasi merkezi olan büyük bir saray kompleksi.
- Prater: Eğlence parkı ve Wiener Riesenrad gibi simgesel yapılarıyla ünlü olan geniş bir yeşil alan.
- Rathaus: Gotik tarzı Belediye Sarayı, güzel bir meydanın çevresinde yer alıp ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
- Naschmarkt: Renkli bir pazar alanı olan Naschmarkt, çeşitli lezzetlerin ve yerel ürünlerin bulunduğu büyük bir açık hava pazarı.
- Sisi Müzesi: Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth’in (Sisi) hayatına ve zamanına adanmış bir müze ve Elisabeth’in yaşamına dair kişisel eşyaları ve tarihi belgeleri sergileniyor.
- Mozart Evi: Ünlü besteci Wolfgang Amadeus Mozart’ın yaşamının bir parçası olan evi.
- Freud Müzesi: Ünlü psikanalist Sigmund Freud’un eski evi Freud’un yaşamı, çalışmaları ve etkisi hakkında bilgi sunuyor.
- Spanish Riding School: Tarihi ve geleneksel at biniciliğinin en önemli temsilcilerinden biridir ve ünlü Lipizzaner atlarıyla tanınıyor.
- Justizpalast: Ücretsiz olarak gezilebilecek 1800’lü yıllarda inşa edilen Adalet Sarayı.

Viyana Gezilecek Yerler – Yeme & İçme
Figlmüller
Daha önce Salzburg gezimizde dana schnitzel yiyip bayılmıştım. Viyana’da da merk ettiğim şeylerden biriydi. Schnitzel için en meşhur nokta Figlmüller. Porsiyonlar çok büyük, patates salatası efsane.
İki ayrı şubesi var. Ben google’daki yorumlarının fazlalığı sebebiyle “Backerstraze”den rezervasyon yaptırmıştım. Rezervasyon gerekir.
Web sitesi için tıklayınız.

Cafe Central & Cafe Demel & Cafe Diglas
Pastane konusunda hepsi listemdeydi. İlk gün Demel’e gidip meşhur Kaisershmarrn ve apple strudel denedik ve Viyana tatlılarına çok da bayılmadığımıza kanaat getirdik. 🙂 Sonraki denemelerimizin hepsinde de yılmadan bu görüşü test edip onaylamaya devam ettik. 🙂 En meşhur mekanı seçmek isterseniz Cafe Central’ı seçin. İkinci alternatif Demel olsun. 1800lerden kalma bir mekan ve atmosferi güzel.
Cafe Demel: https://www.demel.com/en/pages/cafe
Cafe Central: https://cafecentral.wien/en/
Cafe Diglas: https://www.diglas.at/

Cafe im Kunsthistorisches Museum
Yukarıda Kunsthistorisches Museum’u yazmıştım. Londra’daki müze kafelerini seviyorum. Bu kafenin de keyifli bir atmosferi vardı. Rezervasyon gerekebilir, fakat biz rezervasyon olmadan yer bulduk. Lezzetlerden çok bir beklentiniz olmasın. 🙁

Cafe de l’Europe
Özellikle hava güzelse merkezi bir konumda yer alan Cafe de l’Europe ve hizasındaki diğer kafelerde bir şeyler içip vakit geçirmek keyifli.
Zanoni & Zanoni
Dondurma için başka bir başarısız denememiz olmuştu, Zanoni & Zanoni kuyruk olan; ama dondurmaları lezzetli bir mekan.
Zwölf Apostelkeller
Tarihi bir atmosferi olan, gittiğimiz diğer yerlere nazaran daha çok lokal insanın bulunduğu bir restauranttı. Canlı müzik de vardı. Yemekler eh işte.
https://www.zwoelf-apostelkeller.at/

Cafe Mozart
Meşhur applestrudel konusunda başarılı bulduk.(ılık versiyon) Konum olarak da Albertina ile Opera Binası’na bakıyor.
https://www.cafe-mozart.at/en/cafe-mozart/our-coffee-house.html
Brasserie Palmenhouse Wien
Google.maps üzerinden rezervasyon yapılabilen atmosferi çok keyifli bir mekan. Kahvaltı için tercih ettik, sonrasında Burggarten parkında yürüyüş yapıp doğanın tadı çıkarılabilir.
Bitzinger Sausage Stand
“Viyana’ya kadar geldim sosisli yemeden dönmem” diyorsanız Albertina’nın yanındaki Bitzinger Sausage Stand yaklaşık 5000 google yorumu bulunan puanı yüksek bir sokak standı.(takip eden mekanlarda 300-500 yorum var) Önünde hızlı ilerleyen bir kuyruk oluyor. Sosisli seviyorsanız oldukça lezzetli.

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.


Biraz da siz kar(g)alayın!