Avrupa’daki 10 İkonik Kitapçı – 10 Kitap Alıntısı

Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımla telefonda konuşurken, gitmek istediğim kitapçılarla ilgili bir listem olduğunu söylediğimde şaşırdı. Özellikle atmosferi güzel kitapçıları gezmeyi seviyorum. Listemde sadece Londra’dan 20’den fazla yer var. Bu sonbahar & kış döneminde  bol bol kitap, kitapçı, kütüphane konseptli içerik yayınlayacağım. Sadece bu konu özelinde beni çok heyecanlandıran 2 ya da 3 gezi planım var. Bugün ise Avrupa’daki 10 İkonik Kitapçı ile ilgili bilgi paylaşacağım.

Yazımda sadece kitapçılara dair bilgilere değil, her bir kitapçının altında bir de kitap alıntısına yer verdim. Belki ilginizi çeken bir alıntı kitabı okumaya teşvik eder.

Daunt Books Marylebone – Londra

Marylebone High Street üzerinde bulunan Londra’nın en ikonik ve atmosferi güzel kitapçılarından biri.(iki farklı şubesi daha var, ama en ünlüsü bu)

Daha çok seyahat edebiyatı ve dünya çapındaki seyahat rehberleriyle özdeşleşmiş. Geniş bir kitap koleksiyonu var.

Londra’nın en meşhur sokaklarından Oxford Street’e 10 dakika yürüme mesafesinde.

Kitap Alıntısı 1: Naval Ravikant – Bilgenin Güncesi

  • Kolay Seçimler => >Zor Yaşam
  • Zor Seçimler => Kolay Yaşam

Yani şimdi yiyecekleriniz konusunda zor seçimler yapıyorsanız, istediğiniz tüm abur cuburları yemeyip sporu tercih ediyorsanız uzun vadede hayatınız daha kolay olacaktır. Aynı şey diğer seçimler için de geçerlidir. Bugün kolay seçimler yaparsanız, genel hayatınız daha zor olacaktır.

Naval Ravikant: Alışkanlıklar Üzerine Öneriler

Shakespeare And Company – Paris

Paris‘in en meşhur kitapçısı ve turistik gezi noktalarından biri. 1919 yılında Sylvia Beach tarafından kurulmuş. James Joyce, Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald ve Ezra Pound gibi ünlü yazarlar burayı ziyaret etmiş ve özellikle “Ulysses” adlı kitabın ilk yayınının yapmasıyla ün kazanmış

Shakespeare and Company eski ve rustik bir atmosfere sahip. Son yıllarda Instagram popülerleştiği için içinde fotoğraf / video çekimi yasak.  Kitapların rafları, ahşap döşemeler ve antika mobilyalarla döşenmiş.

Kitap Alıntısı 2: Dava

Aslında yazacağım alıntı kitaptan değil kitabın ön sözünden. Franz Kafka’nın 1903 yılında dostuna yazdığı bir mektuptan; ama o kadar vurucu ve doğru geldi ki yer vermek istedim.

“Ormanda yolunu yitirmiş çocuklar gibi terk edilmişlik içerisindeyiz. Önümde durup bana baktığında, ne sen benim içimdeki acıları anlayabiliyorsun, ne de ben seninkileri. Ve senin önünde kendimi yere atsam, ağlasam ve anlatsam bile, biri sana cehennemi sıcak ve korkunçtur diye anlattığında cehennem hakkında ne bilebilirsen, benim hakkımda da ancak o kadarını bilebilirsin.”

Ler Devagar – Lizbon

Portekiz, Avrupa seyahat listemin en üst sıralarında yer alan ülke. Yakın tarihte gitmeyi çok istiyorum. Ler Devagar, Portekizce “yavaş okuma” anlamına gelen çok ünlü bir kitapçı. Eski bir baskı evi olarak da kullanılmış bir fabrikada yer alıyor.

Kitap Alıntısı 3: Kendisinin Efendisi Olamayan Hiç Kimse Özgür Değildir

“Bir ağacı daha hızlı büyümeye zorlayamayız.” Bütün güzel şeyler yavaş büyür bir üzüm tanesi de, bir incir de. Bana bir incir istediğini söylersen “zamanı var bekle” diye cevap veririm. Ağacın önce çiçekleri açacak, sonra meyveye duracak sonra da meyve olgunlaşacak. Zamanın kendine göre bir akışı vardır ve biz bir şeyler yapıyoruz zannederken bile ona tabiyizdir. Tohum mevsiminden önce gelişirse don olur, bütün emekler yok olur.”

Epiktetos – Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir

Liberia Acqua Alta – Venedik

Venedik de Avrupa gezi listemin üst sıralarında olan yerlerden. Liberia Acqua Alta atmosferi sebebiyle gidersem mutlaka ziyaret edip hatıra kitap/defter alacağım yerlerden.

Venedik’te yaşanan sık su baskınlarından ötürü kitaplar büyük taşınabilir sandıklarda ve küvetlerde saklanıyormuş.

Yeni baskıların yanı sıra antika ve vintage kitaplar da bulunduğu için koleksiyonerler için keyifli bir nokta gibi gözüküyor.

Kitap Alıntısı 4: Mutlu Olma Sanatı

Ne değerli oluyor elde etmediklerimiz. Bir kere de elde ettik mi, başka şeye yöneliyor tutku. Dinmez, onulmaz bir susuzlukla bağlıyız yaşama. – Lucretius

Mutlu Olma Sanatı

Librairie Jousseaume – Paris

Paris’in bir başka ikonik kitapçısı. Yine nadir bulunan eserler ve antika kitaplar, imzalı kitaplar, özel edisyonlar yer alıyor. Tarihi bir atmosferi ve dekorasyonuyla dikkat çeken yerlerden.

Kitap Alıntısı 5: Doğunun Limanları

Kitabı okumayanlar için spoiler alarmı veriyorum. Ki benim için Amin Maalouf’un en güzel eserlerinden biri. Unutsam tekrar okuyacağım; ama 15 yıl önce okuduğum halde dün gibi aklımda.

—— Spoiler ——

Kitabın bir kısmı tımarhanede geçmektedir. Ana karakter intiharı düşünmeye başlamıştır ve bunu kavrayan deli arkadaşı hayat dersi verecek, insanı rahatlatacak şu sözleri sarf eder;

“Ölümü son çıkış olarak düşüneceksin. Bil ki kimse seni bundan alıkoyamaz ve tam da bu nedenle, elinin altında oldugu için onu yedekte tut, sonuna kadar. Diyelim ki geceleyin bir kabus gördün. Bunun bir kabus olduğunu, başını oynattığın anda kurtulabileceğini bilirsen her şey daha kolay, daha çekilir hale gelir, hatta bir bakarsın ilk başta korktuğun şeylerden zevk alır olmuşsun. hayat seni istediği kadar ürkütsün, canını yaksın, en yakınların çirkin maskeler taksınlar… “Hayat bu” de kendi kendine, ikinci kez cağrılmayacağım bir oyun, bir zevkler ve acılar oyunu, bir inançlar ve aldatmalar oyunu, bir maskeler oyunu, bir aktör ve bir gözlemci olarak sonuna kadar oyna, gözlemcilik daha iyidir, ne zaman istersen bırakabilirsin. Beni sorarsan imdat çıkışı sayesinde ayaktayım. Çünkü emrimde ve onu kullanmayacagımı biliyorum. Ama ahiretin anahtarı bende olmasa kendimi kapanda hissederdim, derhal kaçmak isterdim..”

—— Spoiler ——

Word On The Water – Londra

Londra Yürüyüş Rotası: Camden – Primrose Hill yazısında yer verdiğim, minicik ama atmosferi sebebiyle gittiğim en tatlı kitapçılardan biri. Aslında kitapçı kanal üzerinde bir botta yer alıyor. Zaman zaman canlı müzik performansları, okuma etkinlikleri de düzenleniyormuş. Hava güzelse gezip harika bir kanal yürüyüşü yapılabilir.

Kitap Alıntısı 6: Ermiş

”Sevgi ayrılık saati gelene kadar bilmez kendi derinliğini.”

Ermiş Kitabı İncelemesi

Libraire Mollat – Bordeaux

1896’da kurulan Fransa’nın en büyük ve en eski bağımsız kitapçılarından biri. Bordeaux gezim esnasında vitrininin bir kısmında kuşlarla ilgili eserlere yer vermişlerdi ve tüm gün sokakta kuş sesi dinletisi vardı. Bayılmıştım bu yaratıcı, estetik haline. Yazdığım diğer kitapçılara nazaran daha modern bir atmosferi var. Fakat ağırlıklı olarak Fransızca eserler olmasına rağmen gezmekten keyif almıştım.

Avrupa’daki 10 İkonik Kitapçı
Avrupa’daki 10 İkonik Kitapçı

Kitap Alıntısı 7: Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

“Yıllar boyunca daha iyi bir işe girmek isteyenlere daha fazla insiyatif göstermelerini söyledim. yetenek ve ilgi sınavlarına girmelerini, sektörü hatta ilgi duydukları kuruluşların belirli sorunlarını incelemelerini sonra da yeteneklerinin şirket sorunlarının çözümüne nasıl yardımcı olacağını gösteren etkili raporlar hazırlamalarını önerdim. Çoğu kişi bu tür bir yaklaşımın işe girme ya da yükselmeyle ilgili fırsatları nasıl etkileyeceğini kavrar; ama birçoğu bunu gerçekleştirmek için gerekli adımları atmayı, insiyatif almayı başaramaz.”

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

Topping Company Booksellers – Bath & Edinburgh

Bath’taki ön cephesinde “arkadaşların buluşma evi” yazısı bulunan, uzun uzun vakit geçirdiğimiz harika bir kitapçıydı. Bath’ın turistik gezi noktalarının merkezinde yer alıyor. Edinburgh şubesi de bir o kadar güzeldi. Çıkışında Calton Hill gezilebilir.

Avrupa’daki 10 İkonik Kitapçı
Avrupa’daki 10 İkonik Kitapçı

Kitap Alıntısı 8: Hesap Lütfen

“Hem günümü hem de haftamı planlarım. Gerek gün içinde hangi saatte ne yapacağımı gerekse de o haftayı planlarım. Mesela hangi filmleri göreceğimi, günbegün ne yemek yiyeceğimi, lokantaya gidilecekse hangi gün lokantaya gidileceğini… Seyahat ederken de en ince ayrıntısına kadar araştırıp planlarım: Görülecek, yemek yenilecek restoranları, gidilecek plajları… Bazen birkaç alternatif bırakırım ama o da bir plandadır.

Uzun dönemi de planlamaya çalışırım. Özellikle finansal açıdan. Yani önümüzdeki sene ne kadar gelir elde edebiliriz, bu gelir nasıl kullanılacak, bunun ne kadarı harcanacak, ne kadarı yatırıma dönüşecek?”

Hesap Lütfen Kitabı – Rutinler & Hobiler

Livraria Lello – Porto

1906 yılında kurulmuş ve Art Nouveau tarzında inşa edilmiş. Atmosferi o kadar güzel gözüküyor ki, J.K. Rowling’in ziyaret ettiği ve Harry Potter için ilham aldığı söylenen yerlerden. Benim için de liste başı kitapçılardan biri.

Avrupa’daki 10 İkonik Kitapçı
Avrupa’daki 10 İkonik Kitapçı

Kitap Alıntısı 9: Dijital Minimalizm

“Mesele sosyal medya kullanımlarının bizi doğrudan mutsuz etmesi değil. Belli sosyal medya faaliyetleri az da olsa moral yükseltici olabilir. Esas mesele, sosyal medya kullanmanın bizi gerçek dünyadan uzaklaştırması. Sosyal medyayı çok yoğun kullanan insanların yalnız ve mutsuz hissetme ihtimali artar. Arkadaşınızın duvarına bir şeyler yazmanın veya Instagram’daki son fotoğrafını beğenmenin getireceği ufak tatminin, bu arkadaşınızla artık gerçek dünyada yüz yüze zaman geçirmediğiniz için hissettiğiniz büyük kayıp duygusunu telafi etmesine imkan yoktur. Bir sesin tınısını veya bir arkadaşla kahve içmenin yerini “beğen” butonu aldığında uyanıp kendimize gelmemiz gerekiyor.”

Dijital Minimalizm Kitabı

Shakespeare and Sons – Berlin

Yine birden fazla şubesi olan, İngilizce kitaplara kolay erişmenizi sağlayan, kafe kısmı bagelleriyle talep gören ünlü kitapçılardan biri. Aslında buraya Londra’da bulunan dünyanın en eski kitapçılarından biri olan Hatchard’ı yazacaktım. Ama henüz gitmedim. Bu yılın bitimine kadar Britanya özelinde bir kitapçı yazısı yazayım. 🙂

Avrupa’daki 10 İkonik Kitapçı
Avrupa’daki 10 İkonik Kitapçı

Kitap Alıntısı 10: Yalnızca Yavaşladığında Görebileceğin Şeyler

“Başınızı kaşıyacak vaktiniz olmadığında, düşünceler zihninize hücum ettiğinde, birileri sizi üzdüğünde, gelecek karanlık ve belirsiz gözüktüğünde bir anlığına bile olsa sadece yavaşlayın. Tüm dikkatinizi şu ana ve nefesinize getirin. Ne duyuyorsunuz? Ne hissediyorsunuz? Gökyüzü nasıl gözüküyor? Sadece yavaşladığımızda her şey berraklaşır.”

Yalnızca Yavaşladığında Görebileceğin Şeyler

Yazımı burada sonlandırıyorum. Sizin var mıdır, ikonik kitapçı önerileriniz?

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

8 Replies to “Avrupa’daki 10 İkonik Kitapçı – 10 Kitap Alıntısı”

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.