Kasım itibariyle ilk toplantımızı yapıp, ikinci kitaba geçtiğimize göre kitap kulübü kurmak ile ilgili yazabilirim. 🙂 Blog’da birkaç yıl önce Daha Çok Kitap Okumak İçin 12 Öneri yazısını yazmıştım. Bu önerilerin son maddesi kitap kulübüne katılmaktı ve 5-10 kişilik kitap kulübü kurabileceğimi yazmış; ama konuyu tamamen unutmuştum.
Eylül’e doğru yazımı okuyan bir okur mail ile bu konuyu hatırlatınca, “hadi birlikte kuralım” kararına vardım. 🙂 Ve Ekim ayında kitap kulübümüzü kurup ilk kitabı seçtik.(Puslu Kıtalar Atlası – İhsan Oktay Anar)
Kitap Kulübü Kuralları (Fight Club 🙂 )
Ben geçmişte Ekşi Sözlük bağlantılı bir kitap kulübüne dahil olmuştum; fakat kitap okumak dışında dünyanın bütün geyiğini yaptığımız bir kulüptü. Günde 500 Whatsapp iletisi oluyordu ve her ne kadar tatlı arkadaşlar edinsem de bir noktadan sonra hepimiz için yorucu hale gelen ve dağıldığımız bir kulüptü.
Kişi Sayısı
Bir önceki kulüpten ağzım yandığı için kitap kulübü konusuna hiç sıcak bakmıyordum. Şu an devam eden kulübü kurarken 8 kişilik referans ile girilen, kapalı butik bir kulüp olmasını istemiştim. “Katılanlar birer arkadaşını getirsin 8’de kapatalım, hem farklı insanlarla tanışmış oluruz hem de referansla ilerlemiş oluruz.” diye düşünmüştüm. Son tahlilde 11 kişilik bir kitap kulübü kurmuş olduk. Günün birinde genişler mi fikrim yok; ama Instagram’da bu konu için bana yazanlar oldu ve kullanıcı isimlerini notlarıma aldım. Şayet genişlerse kendilerini haberdar edeceğim. 🙂
Whatsapp Grubu
Whatsapp gruplarını genel olarak çok fazla sevmiyorum. Geyiğe meyilim yüksek ve vaktimi yeme potansiyeli var. Teyzemler(ki epey var 🙂 ) grup açtıklarında falan beni dahil etmiyorlar artık. 🙂 İşten istifa ettiğimde de en hafiflediğim anlardan biri Whatsapp gruplarından çıkmak olmuştu.
Ama kitap kulübünde toplu iletişim için en rahat yöntemlerden biri yine Whatsapp grubuydu ve bir grup kurduk; “Kitap, kültür, sanat gibi konularda paylaşmak istediğiniz bir şey olursa yazışırız.” şeklinde ilerlediğimiz için kitap anketi ve toplantı tarihi dışında hemen hemen hiç yazışmadığımız bir grup diyebilirim. Hep böyle olacak diye bir kaide yok tabii ki.
Kitap ve Buluşma Sayısı
Kitap kulübü için “ayda bir kitap, bir buluşma” diye konuşmuştuk. Ama mesela Ekim kitabının buluşmasını Kasım’ın ortasında yapabildik. Dolayısıyla belki de 1.5 ayda bir kitap-bir buluşma şekilde bir dinamikle ilerleyecek, bunu bilmiyorum. Neticede kulüpten bağımsız olarak da kitap okuyabiliyoruz, tutan yok. 🙂 O yüzden minimal sarkmaların çok büyük önemi yok diye düşünüyorum.
Kitaba Karar Vermek
Whatsapp’ın anket özelliği olduğu için bizde isteyenler kitap önerilerini yapıyor daha sonra o önerileri grupta anket olarak sunup en çok tercih edileni okuyoruz. (İlk oylamada birden fazla kitaba oy verilebiliyor)

Okumayanlar ya da Buluşmaya Gelemeyenler Ne Olacak?
Onları engizisyon mahkemesine havale ediyoruz. 🙂 Malum herkes yoğun bir temponun için yüzüyor ve kitap kulübü ek stres oluşturmak için değil, keyifli vakit geçirmek birbimizden bir şeyler öğrenmek, yeni bir rutin oturtmak için olan bir grup. Kaldı ki başkasının önerdiği bir kitabı okumak da o kadar kolay olmayabilir. Kitap hiç ilerlemeyebilir vs.
Dolasıyla “kalan sağlar bizimdir” parolasıyla toplanmak en güzeli. Toplantıya da herkes katılamıyor. Bu kısmı test edip onayladık. Bir de bizim grupta 11 insan 5 farklı ülkede yaşıyor. Saat farklarımız da mevcut. Orta yol bulunursa bulmaya çalışıp olmuyorsa çoğunluğa uyan gün/saatte buluşmak mantıklı.(iki ayrı grubun buluşması fikri de vardı, daha geniş gruplarda bu da düşünülebilir)
Kitap Kulübü Buluşması
Buluşmayı zoom üzerinden online olarak yaptık. Bir arkadaşımız toplantıyı ayarlama ve buluşma esnasında moderatörlük yapma görevini üstlenmişti.
Birbirini tanıyan ve hiç tanımayan insanlar olduğu için, arkadaşımızın önerisiyle “klişe olmayan tanışma soruları” ile başladık. Aslında bu kısımda epey de eğlendim diyebilirim. Bunlar “Yaşadığınız şehrin en sevdiğiniz yanı”, “İdeal bir Pazar’ı nasıl geçirirsiniz?”, “Gizli bir gücünüz olsa ne olmasını isterdiniz?” gibi sorulardı.
Sonrasında ise kitaba geçtik. Ben daha önce Pinterest’te kitap kulübü buluşmasında konuşulabilecek soru önerilerini bulup, Whatsapp grubunda paylaşmıştım. Ama o sorular üzerinden ilerlemedik.
- Kitapta en çok neyi sevdiniz?
- Kitapta en sevdiğiniz / sevmediğiniz karakter?
gibi gibi 5-10 soruydu.
Biz daha çok kitabın bize çarpıcı gelen yanlarını, aklımıza takılan bazı soruları, iyi bulduğumuz, kötü bulduğumuz taraflarını konuştuk.
Kitap Kulübünde Yer Almanın Avantajları / Dezavantajları
- Ben ilk kez okuduğum kitabı birden fazla kişinin görüşünü alarak tartışıyorum ve epey hoşuma gitti. Birimizin hiç dikkat etmediği noktaları başkaları keşfedebiliyor. Okuduğum kitaba farklı bir bakış açısıyla bakmamı sağladı.
- Kitap okuma alışkanlığı konusunda hayatıma bir ivme kazandırdı.
- Ortak amaçla yola çıkan kişilerle iletişimde olma ve tanışma fırsatı sağladı.
- Ben genel olarak Blog’da yazabileceğim türde kitaplar tercih edip, not alarak okuduğum için kulüpte de böyle ilerledim. Ama blogum olmasaydı muhtemelen kitap kulübünün “daha dikkat kesilerek” okumak gibi bir etkisi olurdu. Çünkü okurken “bu kısmı tartışabilir miyiz?” gibi bir düşünce geliyor.
- Kitap yelpazemi genişletti. Çok uzun süredir roman okumuyordum. İhsan Oktay Anar’ı hiç okumamıştım. İkinci kitabımız ise Felsefenin Tesellisi. Ve önerilen kitaplar arasında okuma listeme aldığım ve hiç aklımda olmayan pek çok kitap var. Bir kısmını okumak için sabırsızlanıyorum.
- Gerçekten kuruluş amacına uygun ilerleyen bir kulüpse bence pek de dezavantajı yok aslında. Yukarıda yazdığım gibi başkasının önerdiği kitap belki zevkinize tam olarak uymayabilir. Ama onda da silah zoruyla okutan yok. Diğer aydan devam edersiniz. 🙂
Önümüzdeki günlerde Kitap Kulübü’nde okunan kitaplardan başlayarak güncel bir Kitap Önerileri yazısına da başlayacağım ve yeni kitap eklendikçe genişleyecek.
Hazır yeni yıl kapıdayken, aklınızda kitap kulübü fikri varsa hayata geçirebilirsiniz. Bol okumalar!
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
- Avrupa’daki 10 İkonik Kitapçı – 10 Kitap Alıntısı
- Kitaplarla İlgili 60 Kısa Aforizma
- En İyi İnce Kitaplar
- Para İle İlgili 5 Kitap Önerisi
- Çocuk Kitabı Önerileri
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.
One Reply to “Kitap Kulübü Kurmak”