Çocuk kitaplarını okumayı, incelemeyi seviyorum. Sayfalarca yazılabilecek konuların özünü kurgulamaları, bazılarının hem çocuklara hem yetişkinlere hitap edebilmesi, yarattıkları dünya… O yüzden bugün 12 Harika Çocuk Kitabı ile ilgili yazı yayınlamak istedim.
Minik bir kızı olan yakın arkadaşımla bir kafede otururken, konu çocuk kitaplarından açıldı. Yazımda yer verdiğim kitapların birkaçını onun önerisiyle aldım. Bazıları ağırlıklı olarak illüstrasyon içeren 10-15 cümlelik erken çocukluk dönemi eserleri, bir kısmı ise yetişkin bireylerin bile tekrar tekrar dönüp okuyabileceği kitaplar.
Satın almak isteyenler için Kitap Listesi (Hepsi Burada uygulamanız yüklü değilse link açılmayacaktır) Kitapların bazıları kalın kapak tasarımına ve çok iyi kağıt kalitesine, illüstrasyonlara sahip. Fiyatları da bu konuyla paralel.

Resim Ağırlıklı 5 Çocuk Kitabı
Ah Nerelere Gideceksin Bir Bilsen
- Yazarı: Dr. Seuss
- Epsilon Yayınları
Bu kitabı ilk kez Koçluk eğitiminde liderlerden biri okumuştu. Çok sevdiğim için hemen sipariş etmiştim. İçi illüstrasyonlarla dolu ve şimdi yazıyı yazarken tekrar okudum. Hayat yolculuğunu, başarılı ve başarısız anları, birlik olmayı, yalnızlığı, dengeyi, ataleti o kadar güzel aktarmış ki keşke iki ay önce başucumda olsaymış diye düşündüm.
Akıl dolu kafacığın
Ayakkabılarına girmiş ayacıkların.
Ne tarafa istersen gidersin
İster uzak, ister yakın.
Kendi başınasın. Gayet de akıllısın.
Nereye gidileceğine karar verecek bir tek SEN varsın.
Üstün Dökmen’in “kimsenin suflörü olmayın” cümlesi geliyor aklıma. Seçimlerimizin sorumluluğunu %100 kabul ediyor muyuz gerçekten?
Boşluk
- Yazarı: Anna Llenas
- Nesin Yayınevi
Tatlı bir kapak tasarımı ve bolca illüstrasyonları olan, her sayfada birkaç kelime ya da bir cümle içeren bir çocuk kitabı.
Çocuklar okuyunca ne düşünüp, hissediyorlar anlamak isterdim. Ben yetişkin olarak içimizde boşluk yaratan kayıp süreçlerine dair çok güzel bir çember gördüm. Bazı insanların bu çemberi hiçbir zaman tamamlayamadan, içe dönmeden boşluğa tıkaç tıkama evresinde asılı kaldıklarını düşünüyorum.
Halbuki o, her şeyi bırakıp bağıra çağıra ağladıktan sonra sessizleşme ve gerçek anlamda “kendi içine bakma” hali çok değerli.
Petra
- Yazarı: Mariana Coppo
- Nesin Yayınevi, +3 yaş ve üzeri
Yine harika illüstrasyonlarla dolu her sayfasında 2-3 cümle içeren bir çocuk kitabı. Arayış, kendi kendini olduğun gibi kabul etme gibi konuları düşünerek gülümseyerek okudum, çünkü hepimizin kitaptaki taş gibi hisettiği oluyor. 🙂
Pezzettino
- Yazarı: Leo Lionni
- Elma Çocuk Yayınları, erken çocukluk dönemi
Yazarın kitaplarından dördü Amerika’da her yıl en iyi resimli çocuk kitabı için verilen Caldecott Ödülü’nü kazanmış. “Yalın öykünün ustası olarak görülüyor.
Pezzettino da harika tasarlanmış bir kendini bulma öyküsü. 10-15 cümleden ve bolca illüstrasyondan oluşuyor.
Kendini topladı. Tek bir parçasının bile eksik olmadığından emin olunca geriye, kayığına koştu.
Her parçamıza sahip çıkıyor muyuz?
Bir Fikirle Ne Yaparsın?
- Yazarı: Kobi Yamada
- Nar Çocuk Yayınları
İllüstrasyonlar ve her sayfada birkaç cümle içeren bir kitap ve aklına binbir türlü fikir gelen biri olarak yine gülümsetti.
Yetişkinlere Yönelik 7 Çocuk Kitabı
Küçük Kara Balık
- Yazarı: Samed Behrengi
- Can Yayınları
Çocukluğumda okumuştum, 12 Eylül dönemi ülkemizde yasaklanan ve İran’da hala yasak olan kitaplardan biri. Yetişkinlik döneminde de kitaplığımda olması için tekrar aldım ve okudum.
“Ben bilmek istiyorum” dedi küçük kara balık. “Hayat gerçekten bir avuç yerde dönüp durmak, sonra da yaşlanıp ölüp gitmek mi yoksa bu dünyada başka türlü yaşamak da mümkün mü?”
Alice Harikalar Diyarında ve Aynadan İçeri
- Yazarı: Lewis Carroll
- İthaki Yayınları
Matematikçi Lewis Carroll’ın fantastik öğeler barındıran çocuk kitabı. Aslında çocuklara uygun olmadığını düşünenler de var. Geçtiğimiz yıl Zorlu’daki müzikaline gitmiştim, şov yönü başarılı; ama içerik olarak akılda kalan bir tarafı yok.
Martı Jonathan Livingston
- Yazarı Richard Bach
- Epsilon Yayınları
Uluslararası Bestseller; ama listemde de yer vermeden geçemedim. Jonathan’ın cesareti, başkalarına rağmen kendi yolunu bulma çabası, keşif ve merak duygusu bir karga olarak örnek aldığım yaklaşım. 🙂
Farklı zamanlarda tekrar tekrar okunabilecek bir eser.
En yüksekten uçanlar en uzağı görenlerdir.
Küçük Prens
- Yazarı: Antoine de Saint-Exupery
- Can Yayınları
Yazmayacaktım aslında; çünkü malum dünyanın en popüler ve ürünleştirilmiş kitaplarından biri. Can Yayınları’nda Cemal Süreya & Tomris Uyar çevirisi ve yazarın kendi resimleriyle basılmış versiyonunu almıştım.
Martı gibi farklı periyodlarda 2-3 kez okudum. Her seferinde farklı şeyler düşündürdü. Ama artık tüm hikaye hafızamda olduğu için tekrar okumayabilirim.
Çocuk, Köstebek, Tilki ve At
- Yazarı: Charlie Mackesy
- Munti Kitap
Canım sıkıldıkça herhangi bir sayfasını açıp okuyabileceğim siyah beyaz illüstrasyonlarla basılmış harika kitaplardan biri. Yaklaşık 30 dakikalık animasyon filmi de çekilmiş, henüz izlemedim; ama en kısa süre içinde izleyeceğim.
Kitapta bir görselde, gölde kuğular süzülüyor. Bunun üzerine şöyle bir diyalog var;
“Nasıl böyle sakin ve mükemmel görünebiliyorlar” diye sordu çocuk.
“Altta deli gibi ayak çırpıyorlar.” dedi at.
***
Yine aynı kitapta “Çok tuhaf değil mi? Sadece dışımızı görebiliyoruz oysa ki hemen her şey içimizde oluyor.” cümlesi de var.
Düşünmediğim şeyleri düşündüren cümleleri seviyorum. 🙂
Dünyayı genelde gördüklerimizle algılıyoruz. “bir şeyi daha iyi duymak, hissetmek istediğinde gözlerini kapatırsın” türünde bir cümle duymuştum. Gerçekten de meditasyon yaparken, dua ederken, içli bir şarkı söylerken, güzel bir hayal kurarken vs. genel olarak çoğunda gözler kapalıdır.
Derine indiğinde insanlar katman katman. Kendini bile anlamıyorken başkasını ne kadar çözeceksin? Hani “ben senin ciğerini bilirim”ler öyle boş ki. Ben bile benim ciğerimi bilmiyorum başkası nasıl bilsin?
Büyük Panda ve Küçük Ejderha
- Yazarı: James Norbury
- Epsilon
Çocuk, Köstebek, Tilki ve At kitabı ile çok benzettim. Ve yine herhangi bir gün herhangi bir sayfasını açıp okuyabilirim, bana çok meditatif geldi bu eser. İllüstrasyonlarına bir o kadar bayıldım. İlkbahar-Yaz-Sonbahar-Kış ve tekrar İlkbahar bölümleriyle kurgulanmış. Bilge Panda’mızın Küçük Ejderha ile hayata dair sohbetini içeriyor.
”Yeni yıl kararlarını belirlemeyi unuttum” diyerek iç çekti Küçük Ejderha. “Üzülme, küçüğüm” dedi Büyük Panda “Değiştirmek istediğin bir şey varsa buna şu an da başlayabilirsin.”
Momo
- Yazarı: Michael Ende
- Pegasus Yayınları
Modernimze güzel bir eleştiri getiren yetişkinlerin de k yönelik çocuk kitaplarından biri. Sadece okurken yer yer öykünün çok uzadığını hissettiğim anlar oldu.
Zamanınızı çalıyorlar sevgili dostlar, kendi istekleri uğruna sizi kandırıyor ve zamanınızı çalıyorlar… Ama Momo ve çocuklar sizi uyarıyor… Ey insanlık, dinle ve anla! Aç gözünü, tetikte ol… Hırsız çaldı zamanı. Okuyun ve anlayın… Zamanınızı çalıyorlar.
Ölümsüz Aile, Şeker Portakalı(üçlemesi), Bir Şeftali Bin Şeftali, Örümcek Ağı gibi kitapları da ekleyebilirdim; ama sayısız çocuk kitabı var, şimdilik 12 ile sınırladım. Bu yıl kitap kategorileriyle ilgili birkaç yazı planım daha var.
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
Hizmetler: Profesyonel Koçluk almak ister misiniz?
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.
2 Replies to “Çocuk Kitabı Önerileri”