Meditasyon Çeşitleri

Geçtiğimiz haftalarda Well Being üzerine yazı serisine başlamıştım. Bugün de meditasyon çeşitleri ile ilgili bir makale çevireceğim.

Kaynağım: Daily Yoga.  Meditasyon çeşitleri ile ilgili yazıya geçmeden önce meditasyon nedir, meditasyonun faydaları nelerdir gibi konuları merak ediyorsanız Deepak Chopra 21 Gün Meditasyon yazımı okuyabilirsiniz.

Meditasyon Nedir?

Meditasyon eski bir gelenek, ancak hala tüm dünyadaki kültürlerde içsel bir uyum duygusu yaratmak için uygulanmaktadır.

Uygulamanın birçok farklı dini öğreti ile bağları olmasına rağmen, meditasyon inançla ilgili olmaktan çok bilinci değiştirmek, farkındalığı bulmak ve huzura ulaşmakla ilgili bir disiplin.

Yoğun programlarımız ve zorlu yaşamlarımızın ortasında stresi azaltma ihtiyacının arttığı bu günlerde, meditasyonun popülaritesi  her geçen gün artıyor.

Meditasyon yapmanın doğru ya da yanlış bir yolu olmasa da, ihtiyaçlarınızı karşılayan ve kişiliğinizi tamamlayan bir türünü bulmak önemlidir.

Meditasyon çeşitleri yazısında bahsedeceğim sekiz popüler meditasyon türü:

  • Farkındalık meditasyonu
  • Odaklanmış meditasyon
  • Hareket meditasyonu
  • Mantra meditasyonu
  • Aşamalı gevşeme
  • Şefkat meditasyonu
  • Görselleştirme meditasyonu
  • Transandantal meditasyon

Tüm meditasyon çeşitleri herkes için uygun değil. Bu uygulamalar farklı beceri ve zihniyet gerektirir. Hangi uygulamanın sizin için doğru olduğunu nasıl anlarsınız?

Meditasyon yazarı ve bütünsel beslenme uzmanı Mira Dessy, “Rahat hissettiren ve uygulamaya teşvik edildiğini hissettiğiniz şey” olarak durumu tanımlıyor.

Meditasyon Türleri
Meditasyon Çeşitleri

Meditasyon Çeşitleri Nelerdir?

1. Farkındalık Meditasyonu (Mindfulness)

Farkındalık meditasyonu Budist öğretilerinden kaynaklanır ve Batı’daki en popüler meditasyon çeşitleri arasında yer alır.

Farkındalık meditasyonunda, düşünceleriniz zihninizden geçerken dikkatinizi onlara verirsiniz. Düşünceleri yargılamaz veya onlarla ilgilenmezsiniz.

Bu uygulama, konsantrasyonu farkındalıkla birleştirir. Herhangi bir bedensel duyum, düşünce veya duyguyu gözlemlerken bir nesneye veya nefesinize odaklanmak yararlıdır.

Tek başına kolayca uygulanabileceğinden, rehberlik edecek bir eğitmeni olmayan kişiler için iyidir.

2. Odaklanmış Meditasyon

Odaklanmış meditasyon, beş duyudan herhangi birini kullanarak konsantrasyon sağlamayı içerir.

Örneğin, nefesiniz gibi içsel bir şeye odaklanabilir veya dikkatinizi odaklamaya yardımcı olması için dış etkiler getirebilirsiniz.

Mala boncuklarını saymayı(tespih gibi bir aparat), gong dinlemeyi veya bir mum alevine bakmayı deneyebilirsiniz.

Bu uygulama teoride basit olabilir, ancak yeni başlayanlar için başlangıçta birkaç dakikadan daha uzun süre odaklanmak zordur.

Zihniniz dağıldığında, pratiğe geri dönmek ve yeniden odaklanmak önemli.

Adından da anlaşılacağı gibi, bu uygulama hayatında daha fazla odaklanmaya ihtiyaç duyan kişiler için idealdir.

3. Hareket Meditasyonu

Meditasyon çeşitleri arasında yer alan bir diğer tür de hareket meditasyonu olarak geçer. Çoğu insan hareket meditasyonunu duyduğunda yogayı düşünse de, bu uygulama ormanda yürümeyi, bahçe işleri, qigong ve diğer yumuşak hareket biçimlerini içerir. Zira ben de ayrı bir tür olduğunu bilmeden Orman Terapisi yazısında bahsetmiştim.

Hareketin size rehberlik ettiği aktif bir meditasyon şeklidir.

Hareket meditasyonu, eylemde huzuru bulan ve zihinlerinin dolaşmasına izin vermeyi tercih eden insanlar için iyidir.

4. Mantra Meditasyonu

Mantra meditasyonu, Hindu ve Budist gelenekleri de dahil olmak üzere birçok öğretide öne çıkar. Bu meditasyon türü, zihni temizlemek için tekrarlayan bir ses kullanır. Popüler “Om” gibi bir kelime, cümle veya ses olabilir. Yine Nefes Egzersizleri yazısında da bahsetmiştim, ilginizi çekerse okuyabilirsiniz.

Meditasyon çeşitleri arasında en popülerlerinden biridir.

Mantranızın yüksek sesle mi yoksa sessizce mi söylendiği önemli değil. Mantrayı bir süre zikrettikten sonra, daha uyanık ve çevrenizle uyum içinde olacaksınız. Bu, daha derin farkındalık seviyelerini deneyimlemenizi sağlar.

Bazı insanlar mantra meditasyonundan hoşlanırlar çünkü bir kelimeye odaklanmayı nefeslerinden daha kolay bulurlar. Bu aynı zamanda sessizliği sevmeyen ve tekrardan hoşlanan kişiler için de iyi bir uygulamadır.

Not: Avrupa Yakası dizisinde İffet karakteri yoga&meditasyona başlar. Mantra meditasyonu yapar ve “dolma” kelimesini tekrar eder.:)

Şu diyalogu da severim;

-Ben astral seyahate gidiyorum Tahsin. 

+Bensiz mi? :):):) 

5. Aşamalı Gevşeme Meditasyonu

Vücut tarama meditasyonu olarak da bilinen aşamalı gevşeme, vücuttaki gerilimi azaltmayı ve gevşemeyi teşvik etmeyi amaçlayan bir uygulamadır.

Çoğu zaman, bu meditasyon biçimi, vücutta bir seferde bir kas grubunu yavaşça sıkılaştırmayı ve gevşetmeyi içerir.

Bazı durumlarda, herhangi bir gerilimi serbest bırakmaya yardımcı olmak için vücudunuzda hafif bir dalganın aktığını hayal etmenizi de teşvik edebilir.

Kendi deneyimimden yola çıkarsam meditasyon çeşitleri arasında en kolay uygulanabilir türlerden biridir. Ve uyku öncesi yatarak rehberli şekilde(video ya da ses kaydı üzerinden vs.) yapılırsa rahat sakin bir uykuya önayak olur. Bu meditasyon şekli genellikle stresi azaltmak ve yatmadan önce gevşemek için kullanılır.

6. Şefkat Meditasyonu

Şefkat meditasyonu, kişinin kendisine ve başkalarına karşı şefkat, nezaket ve kabul duygularını güçlendirmek için kullanılır.

Tipik olarak, başkalarından sevgi almak için zihni açmayı ve ardından sevdiklerinize, arkadaşlara, tanıdıklara ve tüm canlılara bir dizi iyi dilek göndermeyi içerir.

Bu meditasyon türü şefkat ve nezaketi teşvik etmeyi amaçladığından, öfke veya kızgınlık duyguları taşıyanlar için idealdir.

7. Görselleştirme Meditasyonu

Meditasyon çeşitleri arasında yer alan görselleştirme meditasyonu, olumlu sahneleri veya görüntüleri görselleştirerek rahatlama, huzur ve sakinlik duygularını artırmaya odaklanan bir tekniktir.

Bu uygulamayla, sahneyi canlı bir şekilde hayal etmek ve mümkün olduğunca fazla ayrıntı eklemek için beş duyuyu kullanmak önemlidir. Genellikle rehberli şekilde yapılır. Benim dinlediğim kayıtlarda göl kenarı, orman vs. alanlar hayal ettirilip derinleşiliyordu.

Başka bir görselleştirme meditasyonu, odaklanmayı ve motivasyonu artırmayı amaçlayan belirli hedeflerde başarılı olduğunuzu hayal etmeyi içerir.

Birçok insan, ruh halini yükseltmek, stres seviyelerini azaltmak ve iç huzuru teşvik etmek için görselleştirme meditasyonunu kullanır.

8.Transandantal Meditasyon

Transandantal Meditasyon popüler bir meditasyon türüdür. Bu uygulama bilim camiasında çok sayıda araştırmaya konu olmuştur.

Maharishi Mahesh Yogi tarafından geliştirilen transandantal meditasyon, derin bir düşünme tekniğidir. Hastalıkların temel nedenlerini keşfetmek için farklı teknikler sunar. Zihinsel olarak yenilenmeyi beraberinde getirdiği için de kişilerin fiziksel ve psikolojik olarak dinlenmesine yardım eder.

Meditasyona Nasıl Başlanır?

Başlamanın en kolay yolu sessizce oturmak ve nefesinize odaklanmaktır. Eski bir Zen deyişi,

“Çok meşgul olmadıkça, her gün 20 dakika meditasyonda oturmalısın. Eğer meşgulsen bir saat oturmalısın.”

En iyisi 5 veya 10 dakika sürelerle başlamak ve zamanla bu süreleri yükseltmek.

“The Urban Monk”un yazarı ve Well.org’un kurucusu Pedram Shojai, “Günde sürekli olarak 20 dakika meditasyona oturun ve bunu 100 gün boyunca yapın” diyor.

Meditasyon Neden Faydalıdır?

Meditasyonun sayısız faydasını destekleyen çok sayıda kanıt var;

  • düşük kan basıncı
  • kaygıyı azaltma
  • ağrıyı azaltma
  • depresyon belirtilerini hafifletme
  • uykuyu iyileştirme

meditasyonun en bilinen faydalarındandır.

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.