Yoganın Faydaları

Yoga popüler kültürde sakız edilen, tüketilen bir disiplin. Ama bu yoganın suçu değil.:) Basit bir mat ile hiç para harcamadan internetten erişebileceğiniz derslerle, ister günde 5 dakika ister 5 saat yapabileceğiniz ve kendinizi adadığınız oranda ileri seviyelere gelebileceğiniz bir uğraş. Ve yazımda yoganın faydaları ile ilgili yazacağım.

Karantina günlerinde beni en mutlu eden konu güne bir saat yoga ve on dakika nefes egzersizi ile başlayabilmek.

2019’da yoga eğitmenlik eğitimine başlamıştım, fakat neredeyse korona kadar ilginç gelişmeler oldu ve yarıda bıraktım. Sonra minik bir sağlık sorunu sebebiyle bir süre yogaya uzak kaldım ve en özlediğim şeylerden biriydi. Yoganın faydaları ile ilgili  yazacağım yazıda herhangi bir kaynaktan araştırdığım bilgilere yer vermeyeceğim. Tamamen benim yogadan aldığım büyük, küçük faydaları paylaşmak; yoganın hayatla bağdaştırdığım bazı yönlerini size de aktarmak istedim.

Yoganın faydaları için yazımı soyut ve somut olarak ayırmaya karar verdim. Biri daha felsefi faydalar, diğeri ise somut ve daha fiziksel faydalar.

Yoganın Soyut Faydaları

Öncelikle yoganın faydaları arasında sinir strese etkisi var mı bilmiyorum.:) Başta da belirttiğim gibi ben kendi gözlemlediğim faydaları aktaracağım. Ama her yoga yapanın Budha sabrına sahip olmadığını, ermediğini kendimden yola çıkarak söyleyebilirim.:)

Yoga, asanalardan ibaret değil ve matın dışına hayatına ne oranda taşıyabilirsen o kadar müthiş olur.

Denge

Yogada asanalarında denge prensibi vardır, sağ kolunla bir hareket yaptığında soluna da aynı vakti ayırman gerekir. Başını bir tarafa döndürdüğünde, diğer tarafa da döndürürsün. Hayatın en büyük sırrının denge olduğunu düşünüyorum. En büyük karmaşalar dengesizlikler yüzünden çıkıyor. İşle ilgileniyorsan, sosyalleşmeye de vakit ayırmalısın. Spor yapıyorsan dinlenmeye de vaktin olmalı. Yoganın faydaları arasında dengenin önemli bir yeri var.

Hemen hemen her yoga pratiği shavasana(ölü pozu) ile biter. Bacaklarını kolarını uzatıp sırtüstü uzanır, ölü gibi yatar ve o günkü pratiğin faydalarını almaya çalışırsın.

Sabır

Yogada online ders aldığım yabancı bir eğitmen var, 40 küsür yaşlarında ve muhtemelen ömrünü pratiğe harcamış. Onunla birlikte ders yaparken bazı pozlarda baş aşağı ellerinin üzerinde durur, bacakları havadayken lotus(bağdaş) pozisyonuna gelir, kafasını yerden kaldırır. Onun bu mükemmelliğine bakıp “neden bu kadın gibi yoga yapamıyorum” diye kendimi üzemem. İstersem bir ay gece gündüz kendimi hırpalayıp yoga yapayım, muhtemelen vücudum “dur” der ve kendimi sakatlarım. Belki gelişirim; ama yine de sıfırdan başlıyorsan sabır gerekir. Hayatın her evresinde bu böyle. Her zaman sizden iyiler ve sizden kötüler olabilir. Herkes kendi yolculuğunda ve karşılaştırma kendine işkence yöntemlerinden biri.

Bedenini ve Ruhunu Dinlemek

Yoganın faydaları arasında dinlemek de var. Yogada bazen bir pozu yaparken sol tarafın daha başarılıdır, sağ taraf yavaş ilerler. Bazı günler pratiği çok iyi yaparken bazı günler zorlanırsın. Bedene güvenmek ve kendini dinlemek, anlamak önemlidir. Konfor alanından çıkıp zorlanmak var; ama “aşağı bakan köpek” pozunda bacakların düz durup, topukların yere değmiyorsa o gün doğru zaman değildir. Hayatın her evresinde kendine karşı şefkat göstermek, kendine güvenmek, bedenine ve ruhuna güvenmek, anlayışla yaklaşmak daha yardımcı bir yaklaşım.

Alternatif Yaratmak

Yogada bazı asanalarda ileri seviyedeki insanlar poza kolayca girerken, sen aynı rahatlıkla giremiyorsan çözüm o pozu yapmaktan vazgeçmek değildir.:) Pozun gerekliliğine göre yardımcı olması için blok kullanırız, minder kullanırız, lastik kullanırız. Bazen o poza gelene kadar bazı yardımcı ön pozlara çalışırız. Hayatta da sıkıştığımızı, yapamadığımızı hissettiğimiz anlarda vazgeçmek yerine; yine denemek, farklı açılardan bakmak, alternatifler yaratmak, bazen de başkalarından yardım istemek, destek istemek gerekebilir.

Süreklilik

Yogaya sıfırdan başlıyorsanız ya da vücudunuzun hiç alışık olmadığı asanalara çalışıyorsanız başlarda hiç gelişim hissetmeyebilirsiniz. Fakat pratiğinize devam ettiğinizde bir süre sonra farklı bir noktaya geldiğinizi gözlemlersiniz. Hiç yapamadığınız hareketleri yapabilir hale gelirsiniz. Yoganın %1’i teknik %99’u pratiktir. Blogda da pek çok kez süreklilik konusuna değindim. Yetenekli pek çok insan çalışmadığı için potansiyelini harcar. İşin sırrı yetenek değil, süreklilik sağlayarak çalışmak. O yüzden süreklili yoganın faydaları arasında önemli yere sahip.

Gelişim

Yogada özellikle asanalarda sürekli gelişim fırsatı var. Onlarca tür ve onlarca asana var. Başta zorlandığınız bir asanada belirli bir süre sonra inanılmaz gelişim sağlıyorsunuz. Bu da pek fazla sıkılma fırsatı vermiyor. Sürekli daha iyi yapmak, farklı bir poz yapmak gibi bir hevesiniz oluyor.

Yoganın faydaları
Yoganın faydaları

Somut Faydaları

Yoganın çok fazla çeşidi var, derya deniz bir disiplin. Ben genelde hatha, vinyasa yoga yapıyorum. Restoratif yoga, kundalini yoga gibi çeşitlerde daha farklı faydalara da erişilebilir. Fikrim yok.

 Esneklik

Aileler yarışıyorda “yoganın faydaları nelerdir” diye 100 kişiye sorup on popüler cevap ararsanız en popüler cevap esneklik olur sanırım.:) Esnekliği ne oranda arttırır bilmiyorum, ben çok çok kütük gibi bir kişiydim. Yogadan önce düzenli bir egzersiz geçmişim yok, bale jimnastik gibi konularla herhangi bir haşır neşirliğim yok. Ve vücudum esnek değil. Fakat yaklaşık bir buçuk senelik yoga pratiğinden sonra pek çok pozda ilerleme kaydettim, esnekliğim gelişti. Bu kesin.

Güç

Yoga kas gücü üzerine bir disiplin değil. Fakat asana pratiğinde bir süre sonra kaslarınız da kendiliğinden gelişiyor. Ve yoga yapmaya başladıktan sonra bacaklarımın, kollarımın, sırt kaslarımın vs. daha çok güçlendiğini hissediyorum.

Postür

Yoganın faydaları dediğimizde ilk akla gelenlerden biri. Uzun bir süre boyunca yoga pratiğini devam ettirmeniz durumunda mutlaka postürünüze, duruşunuza olumlu katkısı olacaktır. Normalde kambur duran biriydim ve bu özellik hemen değişmiyor; ama bir süre sonra minik minik gelişimler kaydediyorsunuz. Dik durmak, dik yürümek eskiden çok yorardı; artık o kadar yormuyor.

Nefes

Yogada nefes çok çok önemli ve yoganın faydaları arasında saymadan olmaz. Pozdan çıkarken, poza girerken ve pozun içinde derinleşmeye çalışırken en büyük yardımcınız nefes. Belki ilk başta pratiğe başladığınızda nefesi unutup tıkanıklık yaşabilirsiniz; ama nefesin sihrini çözdükten sonra kendisini hep hatırlatıyor. Hayatımda da nefesi hatırlamaya, gergin anlarımda derin nefes alıp vermeye vs. çalışıyorum. Nefesin günlük hayata pek çok yönden faydası var, yoga pratiğiyle birlikte nefes akışı gelişiyor.

Konsantrasyon

Yoga pratiği esnasında genellikle farklı şeyler düşünmek mümkün değil. Ve bir pozun içinde derinleşmek istiyorsanız dış dünyada olan bitene kulağınızı tıkayıp hissetmeye başlıyorsunuz. Nefes verirken biraz daha esneyebilir miyim? Modifiye edebilir miyim? Yüksek konsantrasyon sağlayan bir disiplin.

Fiziksel Denge

Başta hayattaki dengeden bahssettik. Yogada özellikle bazı pozlarda(ağaç pozu gibi) pratik yaptıkça fiziksel dengenize de olumlu katkı sağlar. Ne kadar doğru bilmiyorum; ama denge çalışmalarının alzheimer rahatsızlığına da iyi geldiğini okumuştum.

Kas Yapısı

Yogada belki de hayatınız boyunca hemen hemen hiç zorlamadığınız, çalıştırmadığınız kaslar çalışıyor. Bunu da zaman zaman pratik sonrası ağrılardan anlıyorsunuz.:)

***

10 yıl önceye gidebilsem ilk yapacağım şeylerden biri yogaya başlamak olurdu.:)

Yazımı noktalamadan önce dün Zeyneb Uras hocanın bir instagram canlı yayını oldu. Kendisi eğitmenlik eğitiminde hocalarımdan biriydi ve büyük bir talihsiz kaza atlattı. Onu sağlıklı görmek çok büyük mutluluk. Aşağıdaki cümleleri zihnimde yer etti;

  • Şu anda hiçbir şey bilmiyoruz; ama ne zaman gerçekten biliyorduk ki?
  • İyi bir krizi, ciddi bir zorluğu kaçırma!
  • Her şey zamanı neyse o zaman oluyor. Yaşamın öyle bir gücü var.
  • Her şeyi hissetmek normal. Alan açıp kendini kucakla.
  • Sıkışıklardan zorluklardan gelişiyoruz. Hayatı gizemiyle alabilmek, bilmediklerimizle kalabilmek önemli.

Yoganın faydaları için aklıma gelenler bunlar.

Online yoga eğitimi için: Daily yoga (İngilizce)

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.