Çekim Yasası Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Çekim Yasası Nedir?

Netflix izliyorsanız, yıllar önce tüm dünyada büyük etkiler bırakan The Secret (Sır) kitabı ile ilgili akıcı bir içerik var. Alanında başarılı pek çok kişi çekim yasası nedir, çekim yasası nasıl uygulanır, hayatınızda yaratabileceği etkiler nelerdir gibi konulardan söz ediyor. (Netflix’te çekim yasası ile ilgili bir belgesel niteliğinde yapım bir de romantik kategoride film var. İkisi de güzel. Benim yazımda bahsettiğim ise belgesel)

Çekim yasasını anlamıyor olabilirsiniz. Bu konuda filmde güzel bir cümle geçiyor.

“Bir şeyi anlamamanız onu reddetmenizi gerektirmez. Muhtemelen elektriği de anlamıyorsunuz. Nasıl çalıştığını bilmiyorsunuz. Yine de ondan yararlanıyorsunuz.”

Evrende yerçekimi gibi, suyun kaldırma kuvveti gibi belirli prensipler var. Çekim yasasını da bu prensipler gibi görmek ve maksimum düzeyde faydalanmaya çalışmaktan zarar gelmez. 🙂

Çekim Yasası Prensipleri

  • Bir şeyi istediğin zaman önce düşünmen gerekir. Çekim yasası her şey inançla başlar prensibini ele alıyor. İnançların düşüncelerini, düşüncelerin sözlerini, sözlerin hareketlerini ve hareketlerin de hayatını şekillendirir.
  • Bir inanca sahip olduğun zaman dünyaya enerji gönderirsin. Sözlerin çok güçlüdür. Ve pozitif düşüncelerin negatiflerden yüzlerce kat güçlü olduğu kanıtlandı.
  • Düşüncelerinin farkında ol ve onları dikkatle seç. Günde 60.000 düşünceyle boğuşuyoruz. Hepsini tek tek kontrol etmemiz mümkün değil. Hayatın kötü taraflarına değil iyi taraflarına yoğunlaş. Sahip olmadıklarına değil, sahip olduklarına ve hayallerine odaklan.
  • Duygularını kontrol et. Dünyanın sana sunabileceği sınırsız kaynak, olasılık, mucize var. Kaygı, korku, öfke, nefret duygularından uzaklaşıp mucize, sevgi, neşe, huzur, mutluluk, şükür gibi duygulara odaklan.
  • Sürekli borçlara odaklandığında daha çok borç sahibi olursun. Genel prensip budur. Pek çok atasözümüzde de geçer. Neyi çağırırsan ona sahip oluyorsun.
  • İyi hissettikçe daha iyi şeyleri kendinize çekeceksiniz. Kötü hissettiğinizde iyi bir müzik koyun, şarkı söyleyin, iyi bir şey düşünün, bir bebek düşünün, sevdiğiniz birini düşünün. Diğer her şeyi dışarıda tutun.
  • Evren dileğinizi gerçekleştirmek için kendini yeniden düzenler. Bir şey dilediğinizde nasıl olacağını düşünmeyin. Çoğumuz kendimize gerçekten arzuladığımızı isteme hakkı vermeyiz. Çünkü bunun nasıl olacağını anlamayız. Evrenin nasıl ya da ne zaman düzenleyeceğini anlamanıza gerek yok.
    Çoğu zaman istediğimiz şeylere ulaşamaz ve hayal kırıklığına uğrarız. Bu duyguyu tanıyın ve onun yerine sarsılmaz inancı koruyun. Evren sizinle işbirliği yapacak.

The Secret

  • The Secret filminden bir metafor;  “Gece araba sürdüğünüzde sadece 30-60 metre arası mesafeyi görüyorsunuz. Bu kadarlık görüş alanıyla Dünya’yı turlamanız mümkün.” Hayaliniz harika bir evlilik yapmaksa ve hayatınızda o an kimse yoksa “nasıl olacak” diye düşünmek yerine fiziksel bakımınıza özen gösterin. Sosyalleşin. Kalbinizi insanlara açın. “Nasıl olacak” kısmını evrene bırakın. Hayaliniz günün birinde İngiltere’de yaşamaksa, bu isteğin gerçek olacağına inanıp şimdiden dilinizi geliştirin. İş ilanlarına bakın. İnternetten İngiltere’de yaşayan insanlarla iletişim kurmaya başlayın. “Nasıl olacak” diye düşünmeyin. Olacağına inanın ve hayatınızı bunun eminliği ile elinizden gelenin en iyisini yaparak sürdürün.  Belgeseli izlemek için: Netflix The Secret
  • Geçmişi takip edersen geçmişin kopyasını yaşarsın. geçmişe mahkum olursun.
  • Çekim yasasının 3 prensibi var;
  1. İsteyin
  2. İnanın
  3. Kabul edin – (kendinizi şimdiden harika hissetmeye başlayın. Kendinizi iyi hissettiğinizde frekansınız yükselir)

Çekim Yasası Nasıl Uygulanır?

1.Kafandaki olumsuz inançları olumlularıyla değiştir;

“Para kazanmak çok zor” yerine “Para kazanmak çok kolay”, “Para bana gelir”

“Sevgili bulmak çok zor.” yerine “Ruh eşimi bulmak çok kolay”

“Doğru yoldan zengin olunmaz.” yerine “Zengin olursam pek çok insana yardım edebilirim.”

2. Şükran/Şükür Duygusuna Sahip Olmak

Mekanik bir şekilde şükretmek değil. Her yönüyle hissederek, sahip olduklarınıza şükrettiğiniz zaman iyi bir frekans yayarsınız ve evren fazlasını verir. Sahip olduklarınızı her gün düşünerek, hissederek şükredin. Bunun için ayrı bir defter de tutabilirsiniz.

3.Olumlamalardan Faydalanmak

Örneğin gece yatmadan kendi kendinize üç olumlamayı tekrar edin; “ben güçlüyüm”, “ben insanlara ilham veririm”, “ben sevgi doluyum hayatıma sevgi ve iyilikleri çekiyorum.” Bunları şimdiki zamanda kullanın.(olumlama konusuna aşağıda daha detaylı olarak yer vereceğim)

4.Yazmak

Hayallerinizi, hayatınıza çekmek istediğiniz şeyleri şimdiki zamanda olmuş gibi detaylandırarak her yönüyle yazın.

5.Hayatınızı düzenleyin

Hayatınızda hayalinize yer açmak için boşluklar yaratın. Düzenlemeler yapın.

6.Harekete geçin

Hayalinize kavuşmak için adımlar atın. Evren sizinle iş birliği yaparak gerekli değişiklikleri sağlayacak. Ama siz durursanız evren de durur. Siz de hayaliniz için iş birliği yapın.

Çekim Yasası Olumlamaları

Çekim yasasını biraz daha doğru anlamak ve uygulamak için çekim yasası olumlamaları konusunda detaylara yer vermek gerekiyor. Olumlamaların neden hayatı etkilediğini anlamak için belki beyninizin ne sıklıkta otomatik negatif düşünce ürettiğini, bu negatif düşüncelerin günlük yaşamınızda davranışlarınıza ve duruşunuza ne kadar etkisi olabileceğini biraz fark etmek gerekebilir. Aynı şekilde beynin ne kadar kolay kandırılabilen bir organ olduğunu, negatif düşüncelerle kendinize koyduğunuz limitler ve varsayımlar yüzünden yapabileceğiniz onlarca hedeften nasıl uzaklaştığınızı fark etmeniz gerekebilir. Beyne aşağıdan yukarı verilen komutların etkisini anlamak için aklınıza hiçbir kaynak gelmiyorsa başlangıç için Verimliliği Artırmanın Yolları yazısında bir online eğitimi çevirmiştim, inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Olumlama Nedir?

Konfor Alanından Çıkmak yazısını yayınlamıştım. Konfor alanını genişletmenin bir yolu, bilinçaltını yeni düşünceler ve imajlar ile bombardımana tutmaktır. Mesela yüklü bir banka hesabı, fit bir vücut, heyecan verici bir iş, iyi bir sosyal çevre, unutulmaz seyahatler… Buna dayanan tekniğe olumlama denir. Olumlama bir hedefi gerçekleşmiş haliyle tarif eden bir cümle kurmaktır; “Kaş’ta denizi gören villamda sevdiklerimle günbatımı seyrediyorum.” ya da “Şu an xx kiloya düşmenin hafifliğiyle kendimi sağlıklı ve fit hissediyorum.”

Jim Carrey’nin Olumlama Örneği

Çekim yasası tecrübeleri için Jim Carrey en bilindik örneklerden biri.

Ben sihre hep inanmışımdır. Bu kasabada hiçbir şey yapmazken de her gece Mulholland Drive’a gidip şehre bakardım. Kollarımı ayaklarımın altında uzanan şehre doğru açar “Herkes benimle çalışmak istiyor. Ben gerçekten de çok iyi bir aktörüm. Ne kadar çok film teklifleri alıyorum.” derdim. Bunları üst üste tekrar ederdim. Resmen kendimi önümde sırada bekleyen birkaç film olduğuna inandırırdım. Sonra o tepeden aşağı inerken kendimi tüm dünyanın karşısına çıkmaya, herkesi fethetmeye hazır hissederdim. “Bütün film teklifleri beni bekliyor, sadece ben daha duyamadım o kadar” derdim. Bu yaptığım tamamen bir olumlama, aile geçmişimden kaynaklı şeylere karşı bir panzehirdi.(1994 tarihli bir röportajından alıntı)

Not: Ek olarak Jim Carrey henüz ünlü değilken kendi kendine 10 milyon dolarlık bir çek yazıp cebinde taşıyan sonra bu servete misliyle ulaşan kişilerden. Tabii ki sadece olumlu düşünerek ulaşmadı; ama kendisine hiç inanmasaydı, sürekli negatif düşünce üretseydi, şikayet ve bahane üretseydi başarabilecek miydi? Devam edecek gücü kendinde bulacak mıydı?

Çekim Yasası Olumlamaları İçin 7 Madde

Çekim yasası olumlamaları yaparken aşağıdaki prensiplere dikkat etmelisiniz;

  1. Cümleleriniz Ben ile başlamalı: Ben kelimesi her dildeki en güçlü kelimedir. Bilinçaltı ben ile başlayan her cümleyi alır ve bir emir kipi olarak algılar. Gerçekleştirilmesi gereken bir emir olur.
  2. Şimdiki zamanı kullanın: Olmasını istediklerinizi olmuş gibi ve şimdiki zamanda ifade edin. Yanlış: Kendime yeni bir Mercedes alacağım. // Doğru: Şu anda yeni Mercedes’imi sürmenin keyfini çıkarıyorum.
  3. Negatif cümlelerle olumlama yapmayın: Bilinçaltı hayır ve olmasın gibi sözcükleri duymaz. Bilinçaltı hayaller, imajlar, görsellere göre düşünür. “Kapıyı çarpma” dediğinizde zihinde kapının çarpması canlanır. “Artık uçmaktan hiç korkmuyorum” ifadesi, uçaktan korkma görselini canlandırır. “Uçma heyecanını çok seviyorum” ifadesi ise bir keyif görselini akla getirir.
  4. Net olun: Üstü kapalı olumlamalar belirsiz sonuçlar yaratır. “Kırmızı spor arabamı kullanıyorum” demek yerine “Yeni kırmızı xx model spor arabamı kullanıyorum” diyin.
  5. -yorum ile biten bir eylem sözcüğü kullanın: Aktif eylem fiilleri o eylemin o anda yapıldığı duygusunu uyandırdığı için çok daha etkilidir. “Kendimi açık ve net olarak ifade edeceğim” demek yerine “kendimi açık ve net olarak ifade ediyorum” cümlesi daha etkili.
  6. Cümlenizde en az bir tane duygu uyandıracak sözcük bulunsun: Hedefinizi gerçekleştirmiş olsaydınız nasıl hissederdiniz? Ruh eşinizi bulmak istiyorsunuz, şu an bulmuş olsaydınız nasıl hissederdiniz? Bu frekansı, enerjiyi yakalamak çok önemli. “İdeal kilomu koruyorum” demek yerine, “xx kiloda kendimi son derece keyifli, uçacak kadar mutlu hissediyorum.” demek, bir reklam tınısı vermek etkilidir. Bilinçaltı tınıları ve kafiyeyi sever.
  7. Kendiniz için olumlama yapın başkaları için değil: “Çocuğumun odasını temizlemesini istiyorum” bir olumlama cümlesi değil. 🙂 Bu method işe yarasaydı hayatlarımız kaosa dönüşürdü.

Olumlama Nasıl Kullanılmalı? 

  1. Olumlamalarınızı günde en az iki, üç kez tekrar edin. Bunun için en uygun zaman sabahları, tekrar odaklanabilmeniz için öğlen saatleri ve gece yatmadan öncedir.
  2. Uygun bir yerdeyseniz olumlamaları yüksek sesle okuyun.
  3. Gözlerinizi kapayın ve kendinizi olumlamadaki halde hayal edin. Bu sahneye sanki kendinizi görüyor, dışarıdan izliyormuş gibi bakın. Başka bir deyişle gerçekten yaşar gibi olun.
  4. Olumlamalarınızın tanımladığı hedefler gerçekleştiğinde duyabileceğiniz sesleri duymaya çalışın. Alkış sesi, arkadaşlarınızın sizi kutlama sesleri vs.
  5. Bu başarıyı elde ettiğinizde neler hissedebileceğinizi hissedin. Duygular ne kadar güçlü olursa, işlem de o kadar kuvvetli olur.

Olumlamaların Farklı Kullanım Şekilleri

  • Olumlamalarınızı bir karta yazıp evinizde bir yere asın.
  • Sahip olmayı arzu ettiğiniz şeylerin resimlerini evinize asın. Bu resimlere kendi fotoğraflarınızı ekleyebilirsiniz. Bunun için İlham Panosu(vision board) oluşturabilirsiniz. Yeni Yıla Hazırlık Serisi‘nde ben de yeni bir Hayal Panosu hazırlayıp yayınladım.
  • Olumlamalarınızı boşa geçirdiğiniz zamanlarda, mesela sıra beklerken, egzersiz yaparken, araç kullanırken tekrar edin. İçinizden tekrar edebileceğiniz gibi yüksek sesle de söyleyebilirsiniz.
  • Olumlamalarınızı kaydedin ve çalışırken, egzersiz yaparken, araç kullanırken veya uyamadan önce açıp dinleyin.
  • Olumlamalarınızı bilgisayarınızda, tabletinizde veya telefonunuzda ekran koruyucu yapın.

Çekim Yasası İle İlgili Yapılan Yanlışlar

Yaşadığımız dünyada içi boşaltılan bazı kavramlar var. Örneğin; carpe diem, anı yaşa, pozitif düşün gibi. Çekim yasası da bunlardan birisi.

Çünkü sürekli aynı şeyleri duyuyoruz ve bu kavramları 2 kez uygulayarak o kitaplarda okuduğumuz ya da videolarda izlediğimiz hayatlara anında kavuşacağımızı sanıyoruz.  Fakat gündelik hayatın kaosu ve stres seviyesi içerisinde bu kavramlara sadık kalmamız pek kolay olmuyor. Beklediğimiz mucizeler gerçekleşmeyince de suçu bu kavramlara atıyoruz.

Diyelim ki bir kişisel gelişim kitabı okudunuz. Pozitif düşüncenin önemi sizi çok etkiledi. Bizim tabirimizle “gaza” geldiniz.

Ertesi gün güleryüzlü, pozitif, olaylara sakin yaklaşan birisi olmaya karar verdiniz. Sabah kalktınız, her şey harika. Yüzünüzü pür neşe yıkıyorsunuz, en güzel kıyafetlerinizi giydiniz. Sokağa çıktınız, bum aracın biri üzerinize yolda biriken suyu sıçrattı. “Olsun, ben pozitifim” diye düşündünüz. İşe gittiniz, yöneticinize bir garip haller gelmiş. Belli ki o sizin aksinize hiç de pozitif değil. Kendi kendinize telkin vermeye devam ettiniz. Öğlene doğru işle ilgili bir hatanız çıktı. Başınız belada. Artık kalbiniz ağrımaya, midenizde yumruk hissetmeye başladınız.

Hadi şimdi pozitif düşünün ya da o kitabın yarattığı etkiyi bir hafta korumaya çalışın. Pek mümkün olmuyor.:)

Eğer size mucize vaadetmeyen bir kişisel gelişim kitabı arıyorsanız; Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı, Prokrastineyşın(evet böyle yazılıyor:)), Dijital Minimalizm gibi kişisel gelişim kitapları ilginizi çekebilir.  Tüm sorumluluğu almanız, proaktif olmanız, kendi yapabileceklerinize ve en iyinize odaklanmanız, değerler oluşturmanız için okunması ve uygulaması zor ama faydalı bir kitap. “Pozitif olun hayatınız değişecek la la la la la” gibi şeyler yazmıyor. 🙂

Çekim Yasası Mucizeleri

Çekim Yasası ile ilgili olarak kaynaklarda pek çok şaşırtıcı olay okuyabilirsiniz. Benim hayatımdaki yerinden bahsedecek olursam eğer; daha henüz bu yasadan haberim yokken, lise son sınıfta üniversite sınavına hazırlanırken, ders çalıştığım esnada çok sıkıldım. Kalemi kağıdı aldım, nerden esti bilmiyorum; ama sınava girmişim gibi yazmaya başladım.

“İstanbul’da deniz kenarı bir üniversite kazanıyorum. Yurtta kalıyorum.(kızlar yurdu dizisinden ve ablamın arkadaşlıklarından dolayı bu konu aklıma kazınmış) Yurt arkadaşlarım çok iyi. Şunlar bunlar…”

Bir A4 kağıdının tek sayfasını doldurana kadar yazdım. Kağıt hala annemlerin evinde bir dosyada durur.

Normalde tercihlerimi ailem sebebiyle Kocaeli’den yana yapıyorum, kazanacağımı düşündüğüm bölümün bir önceki yıl ki taban puanına göre 7-8 puan yukarıdayım. Kesin kocaeli tuttu diyorum.

Sınav açıklanmadan bir gün önce televizyonda Rumeli Hisarı konserleri var.(Yıldızlı Geceler’di sanırım) O kadar moralim bozuk ki. O dönem hayat istanbul’da gibi geliyor, içten içe bu hayalim var ama tercihlerime yansıtmadım.

Sınav açıklandı. Pencerelerinden Boğaz’ı seyrettiğim bir okul kazandım.(sırf yengemin kuzeni orda dekan ve bölümü övdü diye yazmışım. Okulun nerede olduğunu kayıt olduğum gün öğrendim. Görüldüğü üzre çok bilinçli bir öğrenciydim 🙂 ) 15 senedir görüştüğüm yurt arkadaşlarım var. Kağıda yazdığım ne varsa hemen hemen tutmuş. Şimdi şimdi anlıyorum ki bazı şeyleri hiç hayal etmemişim. Onlar da olmamış zaten.

Ben çekim yasasına bizzat inanan, fakat inandığı şeyi hayatın koşturmacasına kapılıp kullanmayan birisiyim. Bu bize sunulmuş bir güç. Bu gücü deneyimlemiş pek çok insan yanılmıyor. İnançlarımızın, hislerimizin, düşüncelerimizin kötü ya da mucizevi olaylar yaratma gücü var.

Çekim Yasası Cümleleri

  • Merdivenin sonunu görmeniz gerekmez ilk adımı adın yeter. – Martin Luther King
  • Olduğumuz her şey düşündüklerimizin sonucudur. – Buddha
  • Bu gücün ne olduğunu söyleyemem. Tek bildiğim onun var olduğu. – Graham bell
  • İnsan zihni tasavvur edebildiği her şeyi başarabilir. – Clement Stone
  • Evrendeki her şey enerjidir.
  • Bütün güç içinizden gelir ve kontrolünüzdedir. – Robert Collier
  • Yapacağınızı düşünüyorsanız haklısınız, yapamayacağınızı düşünüyorsanız gene haklısınız. – Henry Ford
  • Enerji, dikkatin gittiği yöne akar.
  • Yaşarken kendi evreninizi kendiniz yaratırsınız. Churchill

Ve son söz olarak yazımı Albert Einstein’ın bir cümlesi ile noktalayacağım “Hayal gücü her şeydir. Hayatın size hazırladıklarının ön gösterimidir.

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

5 Replies to “Çekim Yasası Nedir ve Nasıl Uygulanır?”

  1. Merhaba benim istediğim bir apartman var ve o apartmana taşınmak istiyorum nasıl bir olumlama yapabiliriimm

  2. Sevgili Yazarkarga Hanım merhabalar. 🙂 Umarım iyisinizdir. Websitenizi ne aradığımı şu anda hatırlamıyorum ama tesadüfen buldum. [Gerçi tesadüflere de pek inanmam. Hayat deneyimimin bir yerlerinde size de yer varmış diye düşündüm:) ] Ve sitenizi iyi ki bulmuşum. Yazdığınız tüm yazıları neredeyse iki gündür okuyorum. Toparlamam ve öğrenmem gereken şeyleri sanki siz benim yerime yapmışsınız gibi hissettim yazdıklarınızı okurken ve çok mutlu oldum aynı zamanda. Kafamın içinde tartıp durdum yazdıklarınızı, hayatımda kullanmaya başladım bile hatta bazı önerileri. Mesela günlük tutma fikri için çok teşekkürler bugün kendimi kötü hissederken birden aklıma geldi ve tüm düşüncelerimi biriyle paylaşmak yerine oraya yazdım ve o kadar iyi geldi ki! 🙂 İtiraf etmeliyim ilk okuduğumda 3 sayfa çok, o kadar yazamam diye düşünürken bir de baktım ki 3 sayfadan fazla olmuş, umarım istikrar sağlayabilirim bu konuda. Konuyu fazla dağıtmadan okuduklarınız, öğrendikleriniz ve bunları bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler. 🙂

    1. Gözümü açar açmaz haftaya bu kadar güzel sözlerle başlamak paha biçilemez bir hediye oldu.😊 Öncelikle çok teşekkürler. Sonra tekrar teşekkürler.😂 Günlük tutmayı ilk günden becerebildiyseniz devamı gelir bence. Ben ilk gün epey zorlanmıştım. Şu an beşinci günlüğümdeyim. Önümüzdeki yazılarda not almakla ilgili çok keyifli birkaç içeriğim olacak.😊 Süreklilik, sürdürülebilirlik en önemli konu. Başaramadığım şeylerin sebebi hep yarım bırakmış olmam. Keyifli okumalar dilerim. Sevgiler. 🤍

  3. Ne guzel bir özet olmuş, uzun zamandır deneyip yaa gerçekten doğru böyle bir yasa var! dediğim sonra arada unuttuğum, zor anlarımda hatırlayıp tekrar denediğim ve yine başarılı olduğuna şahit olduğum, bir çok örneği benim disimdaki kisilerde de gözlediğim bir yasa.. tavsiye olunur kisaca 😃

    1. Benim de farkında olmadan üç dört kez deneyip mucizevi şeylere tanık olduğum ama sonra nedense unuttuğum bir silah. Tekrar pratik etmeye çalışıyorum. 😊

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.