Konfor Alanından Çıkmak

Kasım itibariyle Yeni Yıla Hazırlık Serisi‘ne başlamış ve aşağıdaki yazıları yayınlamıştım.

Seriye “konfor alanından çıkmak” konusuyla devam edeceğim. 2020 yılı için beni çok heyecanlandıran, yer yer korkutan hayallerim, hedeflerim var. Serinin son yazısında yeni yıl kararlarını alırken bazılarını paylaşacağım.

Neden Konfor Alanından Çıkmalıyız?

“Aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar bekleyemezsiniz.” Albert Einstein

Sizi heyecanlandıran bir hayal kurduğunuzda, o hayale ulaşabilmek için daha farklı şeyler yapmanız, diğer bir deyişle konfor alanından çıkmanız gerekir.

“Rahatlık alanını terk etmek” kulağa hiç keyifli gelmiyor aslında. “Neden çıkayım, o alanı inşa etmek benim kaç yılımı aldı?” diye bir cümle de okumuştum.

Konfor alanından çık” derken inşa ettiğin her şeyi yık, başka bir hayata geç denmiyor aslında.🙂

Şimdi’nin Gücü kitabının yazarı Eckhart Tolle’nin güzel bir örneği var; “Vücudunu güçlendirmek istiyorsan ne yapman gerekir? Egzersiz. Peki egzersiz nedir? Egzersiz bir süreliğine vücuda hayatını zorlaştıran şeydir. O esnada konfor alanında olmazsın ve hayat vücudun için zorlaşır.

Sınırlarını yeni eylemlerle zorlamaya çalışırken kötü hissedebilirsin, zorlanabilirsin, vazgeçmek isteyebilirsin. Hayat tıpkı egzersizin vücut için hissettirdiği şeyleri hissettirebilir; ama düzenli pratik yaptıkça alışır, dönüşür ve yeni bir konfor alanı elde edersin. Ya da mevcut alanını genişletirsin.

Bir bebek olarak geldiğimiz Dünya’da bedenimiz sürekli bir dönüşüm ve değişim yaşar. Ruhumuz kazançlar ve kayıplarla yoğrulur. Dolayısıyla “ben olduğum yerde kalayım” deyip bir yere saplanmak isteyebilirsin; ama hayat akıştadır. Dünya döner. Her şey bir devinim halindedir. Rutinlerin olsa da değişeceksin. İstemesen de konfor alanın seni terk edebilir. Her şey kontrolümüz altında değil.

Ama güçlü bir hedefimiz varsa, farklı bir enerji, farklı bir çaba gerektiğini bilmemiz gerekir.

Yeni bir dil öğrenmek istiyorsan vaktini ayırıp bu konuda çalışman gerekir. Etkili konuşmak istiyorsan, topluluk önünde konuşma/sunum pratikleri yapman gerekir. Daha iyi bir iş istiyorsan niteliklerini geliştirmen, araman, ya da doğru network için çabalaman gerekir.

İlk Adımı Atın

Bazen hedeflerimiz sadece plan, proje,  tasarlama noktasında kalır. Bir türlü ilk adımı atmak için doğru zamanı yakalayamayız. Henüz araştırmamız gereken şeyler olduğunu düşünürüz.

Düşünmeyi bırakın ve harekete geçin.”

Başlamadığınız sürece hiçbir zaman hazır hissetmeyeceksiniz. Her şey ilk adımla başlıyor. Çok başarılı insanlarla kendimizi kıyaslamaya çalışıp hareket ettiğimizde sıkışıp kalıyoruz. Ama onlar da bir yerden başladı. Onlar da ilk adımları attı ve zamanla çerçeveyi genişletti. 2020 harekete geçme yılı olsun.

Harekete Geçmezseniz 10 Yıl Sonra Pişman Olacağınız Şey Nedir?

Başlamak için en doğru zaman şimdidir. İngilizce bilmediğinizi ve bunun eksikliğini çektiğinizi düşünelim. “Kurs için vaktim yok”, “çalışmak için vaktim yok” deyip bu konuyu senelerce ertelemek ve haftanın her günü 2 saat İngilizce çalışabileceğiniz o “mükemmel” zamanı beklemek yerine 10 yıl boyunca günde sadece 10 dakikanızı İngilizce öğrenmek için harcasanız sıfır noktasından çok daha ileriye gideceğiniz kesin. 🙂

h:788px;height:1029px"/>

Konfor Alanından Çıkmak İçin 6 Öneri

Sizi Korkutan Şeyleri Yapın

Çok büyük bir şey olmasına gerek yok. Şirkette düzenlenen bir yarışmada drone kazandım. Ve tamamıyla kendi kendime drone kullanmayı öğrendim. Uzaktan kumandalı araba dahi denememiş biri olarak o zımbırtının salonun ortasında birden  havalanıp duvara çarpması ya da bahçede palmiyelere dalması ve hissettiğim heyecan/korku hala güldürüyor. Ama öyle veya böyle öğrendim. 🙂

Bir senedir düzenli yoga yapıyorum. Esnek değilim, düzenli bir spor geçmişim yok. Güçlü kaslarım yok. 20li yaşlarımda değilim. 🙂 Hayatımda ilk kez yoga pratiklerim sayesinde amuda kalktım. 🙂 Evde yoga yaparak başladım, 10 ay boyunca hiçbir kursa gitmeden kendimi geliştirdim.(daily yoga uygulamasıyla) Şu an 6 aylık yoga eğitmenlik eğitimi alıyorum.

Tüm bu eylemler bir noktada size güç, cesaret ve özgüven verecektir.

Daha Çok Kitap Okuyun

Bilgi düzeyiniz artırmak için en kolay ve işlevsel yollardan biri kitaplar. Okumak istemiyorsanız, storytel gibi uygulamalardan çok geniş yelpazede kitap dinleyebilirsiniz. Yemek yaparken, iş için hazırlanırken, araba sürerken, akşam yatmadan vs. bu yıl kendinize bir okuma rutini oluşturabilirsiniz. Tabii ki roman da okuyabilirsiniz, ama spesifik bir ilgi alanınız ya da kendinizi geliştirmek istediğiniz, ilham almak istediğiniz bir alan varsa bu konular üzerine kitaplar okumak faydalı olacaktır.

Yeni Bir Şey Öğrenin

Teknolojinin büyük nimetleri olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir bütçeniz olmasa dahi internetiniz varsa youtube üzerinden ücretsiz şekilde kendinizi inanılmaz geliştirebileceğiniz eğitim videoları var.

Şirketim Linkedin’in e-learning uygulamasıyla anlaşmalı. Zaman zaman bloga da o uygulamadan online eğitimleri çevirip ekliyorum. Sosyal medyadan meditasyona, zaman yönetiminden fotoğraf çekme tekniklerine yüzlerce eğitim içeriği var(dersler İngilizce). Benzer uygulamalar edinip ilgi alanlarınızda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Yeni bir dil öğrenin. En azından İngilizce’yi belirli seviyede okuyup, anlamak erişebileceğiniz kaliteli içerik adetini 20 katına çıkaracaktır. Bu keyiften mahrum kalmamak için adımlar atabilirsiniz.

Ted Talks ya da Belgesel İzleyin

Hemen hemen her konuda TED ve TEDx videolarına erişmek mümkün. TED uygulaması üzerinden pek çoğunun Türkçe altyazılı versiyonlarına da ulaşabilirsiniz. Bu konuda ben de İlham Veren Ted Konuşmaları yazısında sevdiğim bazı konuşmaları yazmıştım.

Yine hem youtube hem Netflix gibi uygulamalar üzerinden hemen hemen her konuda belgesele ulaşmak mümkün. Şekeri bırakmak, minimalizm, blockchain, moda ve aklıma gelen gelmeyen pek çok alanda harika yapımlar ulaşmak mümkün.

Yeni Bir Hobi Edinin

Özellikle de stresli bir iş/okul temponuz varsa kafanızı dağıtacak, stres seviyenizi azaltacak bir hobi edinmenizde fayda var. Trekking topluluklarına katılabilir, yeni bir dansa başlayabilir, resim yapabilir, taş boyayabilir, yoga öğrenebilir, bisiklet alabilir, fotoğraf çekmeye başlayabilirsiniz. Yeni tarifler deneyebilir, sağlıklı sanatsal yemekler üzerine çalışabilirsiniz. 🙂

İlgilendiğiniz hobi hem hayatın koşturmacasından sizi uzaklaştıracak hem de sizinle aynı alan ile ilgilenen kişilerle konuşmak, bazı ortak noktalara sahip olmak farklı bir gelişim sağlayacaktır.

Geri Bildirim Alın

Dürüst olmak gerekirse bu maddeyi yazıp yazmamakta biraz tereddütlüyüm. Diğer toplumlar hakkında bir fikrim yok; ama bizim toplumumuz çok memnuniyetsiz, eleştiren ve  insanı aşağıya çekmeyi seven bir topluluk. Ama kendini geliştirmek, rahatlık alanından çıkmak için geri bildirim almak faydalı.

Görüşüne ve objektifliğine güvendiğiniz, o alanda fikir yürütebilecek düzeyde olan bir ya da iki kişiden eylemlerinizle ilgili geri bildirimler ve öneriler alabilirsiniz.

***

Benim 2019 konfor alanından çıkmak ile ilgili en büyük adımlarımdan birisi alarmımı yarım saat erkene almak olmuştu. (6:30 yerine 6’da kalkmaya başladım) Kalkıp yarım saat boyunca 3 sayfa günlük tutmaya başladım.(şu an 4. günlüğümdeyim) Şimdi günlük tutmak konusu alışkanlığa dönüşse de insanın özellikle de karanlık kış günü delicesine uyumak isterken yarım saat erken kalkma iradesini gösterebilmesi kendisini çok güçlü hissetiriyor. 🙂 “Bir konfor alanından ancak böylesine çıkılabilir.” diye düşünüyorsunuz.:) (Yazı: Erken Kalkmanın Faydaları ) Kendinize benzer bir challenge bulabilirsiniz.

Yazımı burada noktalıyorum, serinin devamında olumlama konusuyla ilgili yazacağım.

Hizmetler:Koçluk almak ister misiniz?  

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.