Pazar yazımı fonda Ludovico Einaudi parçaları eşliğinde yazıyorum. 🙂 Yaklaşık 2 senedir düzenli olarak evde yoga yapıyorum. Benim için artık standart bir alışkanlığa dönüştü. Sıfırdan başladığım evde yoga serüveninde işi eğitmenlik eğitimine kadar götürdüm. Fakat daha sonra ameliyattı, koronaydı derken şu an tekrar kendi yoga pratiğime dönmüş durumdayım. Yeni Yıl Hedefleri 2021 yazısında da belirttiğim gibi bu yıl yogayı günlük rutinimde düzenli olarak yapacağım. Aklımda bazı asanalar var, onları iyi seviyede yapmayı hedefliyorum.
Bugün ise evde yoganın avantajlarından, evde yoga yapmak isteyenler için önerilerden ve yoga yapmanın faydalarından bahsedeceğim.
Yazı İçeriği
Evde Yoga Yapmanın Avantajları
- Öncelikle ihtiyacınız olan malzeme(ler): Aslında evde yoga yapmak için temelde sadece yoga matına ihtiyacınız var. “Matsız olmaz mı?” derseniz halıda yoga yapan arkadaşıma selam ederek “bence olmaz” derim. Yani yerde ya da halıda yoga yapmak bana çok rahatsız hissettirir, yoga biraz rahat hissetmeniz gereken bir egzersiz. Mat dünyası biraz karışık 2000TL’ye de mat var, 6TL’ye de. 🙂 Tavsiyem çok da ucuza kaçıp 10liralık yırtılan matlardan almamanız. 🙂 Birkaç yıl önce aldım, sizi spordan soğutuyor.(ciddiyim) Mat temel ihtiyaç, ama bence sıfırdan yogaya başlayan kişiler için blok da pozları modifiye etmek, kolaylaştırmak adına bir nimet. O yüzden ben olsam mat+2 blok alırım. Yoga minderi vs. çok elzem araçlar değil. Yerine pek çok şey konabiliyor.
- Salonda yoga ile evde yoga yapmanın farkı şu, grup dersi aldığınız zaman çok çeşitli seviyelerden insanlar oluyor. Hatta eğitmenlik eğitiminde bile bu böyle. Siz daha hareketi anlamaya çalışırken, eğitmen diğer harekete geçiyor. Pozun içinde kafanızı kaldırıp sağınıza önünüze bakıp bir şeyler anlamaya çalışıyorsunuz. Derken boynunuz kasılıyor, önünüzdeki yanlış yapabiliyor vs. O dinginleşme faslına geçiş yapılamıyor. Ardışık şekilde hareketleri yapmaya çalışyorsunuz. Evde yoga yaptığınızda ise bir hareketi tekrar tekrar izleme şansızını var. Kendi seviyenize göre ders seçebiliyorsunuz. İnternet sınırsız kaynakla dolu ve konsantreyi sağlamak çok daha kolay oluyor.
- Benim için diğer bir avantaj, salona gitmeye çok üşeniyorum. 4-5 kez yazıldım disiplin sağlayamadım. Evde ise kuzenimin düğününe gideceğim gün bile yoga yaptım. En stresli iş haftamda laptopu kapatıp yoga yaptım. İspanyolca kursuna gitmeden sabah ilk iş yoga yapıyorum. İstediğim her an evde yoga yapabildim. Ve şu an bu alışkanlığı kazandım diyebiliyorum.
- Diğer bir avantajlı nokta tabii ki maliyet. Matınız varsa, ücretsiz olarak izleyebileceğiniz ve uygulmaya geçeceğiniz pek çok ders var. Ücretli uygulamalar da spor salonuna ya da yoga merkezine vereceğiniz para ile ölçülmez.

Evde Yoga Yapmak İsteyenler İçin Platformlar
1)Daily Yoga
Daily Yoga bir telefon uygulaması, 2017’nin en iyi uygulamalarından biri seçilmiş. Ki benim için gelmiş geçmiş en iyi eğitim uygulamalarından birisi. Evde yoga için de mükemmel bir seçenek.
Daily Yoga Dezavantajları
Uygulama İngilizce ve tüm dersleri almak istiyorsanız ücretli.(ama spor salonu ya da yoga merkezlerinin aylık taksidi kadar bir yıllık ödemesi var) Dolar kurlarına rağmen benim için net olarak parasına değiyor.
Dailt Yoga Avantajları:
- İçerisinde profesyonel eğitmenlerden, her seviyede eğitim var. (başınızın üzerinde durmak istiyorsanız o seviyelerde bile) Ki sıfırdan başlayıp crow pose, tripod headstand yapabilmiş bir insanım. Hergün aynı saatte yapacaksanız eğitimleri programlayabiliyorsunuz, yoga topluluklarıyla sohbet edebiliyorsunuz, challenge yapabiliyorsunuz, kendi paylaşımlarınızı yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda evde yoga yaparken iphone sağlık uygulamasıyla da entegre olabiliyor. Ve şunu çok net olarak söyleyebilirim uygulamada Dünya’nın sayılı yoga hocaları da var. Oradan eriştiğim eğitim kalitesine Türkiye’de ulaşmak pek de mümkün değil.
- Uygulamada kaçıncı günde olduğunuzu, kaç kalori harcadığınızı, kaç dakika geçirdiğinizi vs. öğrenebiliyorsunuz.
- Yoganın dışında alkali beslenme, ayurveda gibi tamamlayıcı konularda pek çok makaleye erişebiliyorsunuz. Challenge yapabiliyorsunuz.
- Sürekli yeni dersler ekleniyor. En sevdiğim kısımlarından birisi nefes ve meditasyon(zen quest, breath of life) gibi dersler de alabiliyorsunuz. Konular ilginizi çekiyorsa sıkılma ihtimaliniz yok.
- Dersleri seçerken seviye ve içerikle ilgili bilgileri görebiliyorsunuz. Dersin müziğini konuşma sesinin seviyesini ayarlayabiliyor istemediğiniz hareketleri atlayabiliyor bir hareketi defalarca kez izleyebiliyorsunuz.
- Ama uygulamayı kullanınca günlük İngilizce, iş İngilizcesi gibi kavramlara bir de yoga İngilizcesini ekledim. Yoga İngilizcesinde hakim olmanız gereken kelimeler var. Ayak baş parmağı gibi, avuçlar gibi:) Omurga, düz durmak, dizler, nefes almak, nefes vermek, derin nefes, esnemek, göğüs, çene bunlar çok önemli kavramlar :):) Şaka bir yana hiç sözlüğe bakmadan dersleri yapa yapa tüm İngilizce yoga literatürüne hakim oldum. Tabii bir de arada Sanskritçe konuştuklarını da düşünürsek değişik katkıları var. 🙂
2)Türkçe Eğitim İçin Öneriler
İngilizce bilmiyorum; ama evde yoga yapmak istiyorum derseniz diğer önerilerim;
- Cihangir yoga youtube kanalı. Cihangir yoga Türkiye için ekol yoga eğitimi veren yerlerden biri. Pandemi süreci ile birlikte online pek çok eğitim de eklediler. Güzel bir fırsat oldu. Cihangir yoga kanalı.
- Evde yoga için diğer önerim Çetin Çetintaş (açıkçası ben pek keyif alamıyorum sekanslarından; ama en doyurucu Türkçe içeriklerden birine sahip, belki başkalarına uyar diye paylaşıyorum)
- Yine bir başka önerim Zeynep Çelen (Başlangıç programı birinci dersin linkini veriyorum). Evde yoga için güzel bir içerik. Fakat yeni videolar eklenmediği için çok yetersiz bir kanal.
- Onlarca eğitmen korona ile birlikte ders veriyor ve evde yoga için çok fazla seçenek var; ama kendim eğitim aldığım bir eğitmeni de önereceğim. Arzu Dölek, kendisine instagram @arzudolek_yoga adresinden ulaşabilirsiniz. Hem yin hem yang yoga yaptırıp zaman zaman meditasyon, nefes çalışmalarına da yer veren ilgili tatlı mı tatlı bir eğitmen.
- Yine Nike’ın training uygulaması da telefona indirilip yoga yapılabilir. Ama uygulama daha çok fitness egzersizleri içeriyor.
- Bu noktada önerim anotomi bilmeyen kişilerin videolarıyla yoga yapmamanız. Özellikle jimnastik ve bale geçmişi olup yogaya kayan pek çok insan var. Onları referans alıp başlamak yerine gerçekten anatomi bilgisi olan kişileri referans almanızı öneririm.
Yoga Yapmanın Faydaları
- Yoga kendinizi keşifle ilgili çok yardımcı bir araç. Ben yoga yapana kadar nefesimi tuttuğumun, bazı kaslarımı sıktığımın farkında değildim. Yogada shavasana(ölü/ceset duruşu) pozuna geçtiğinizde eğitmen “dilinizi gevşetin, kaşlarınızı rahat bırakın, gözleriniz rahatlasın” gibi şeyler söyler. Siz tüm bu noktaları ne kadar kastığınızı yavaş yavaş hissetmeye başlarsınız.
- Nefes konusuna ayrıca değinmek istedim. Çoğu zaman nefesimizi tutuyoruz, özellikle stresli işlerde çalışan kişiler olarak. Yogada genel olarak dersler kısa bir derin nefes alışverişi ile başlıyor. Daha sonra tüm hareketlerde nefesiniz ile vücudunuza yardımcı olmanız gerekiyor. Başlarda yoga yaparken nefes çok sık tutuluyor; ama zamanla devinim halinde nefes alıp veriyor ve akışı hissediyorsunuz.
- Yoga dinginleştiriyor. Genel olarak yavaş bir seyirle başlıyor, sonrasında efor harcatan terleten hareketler ve en son gene sakinleşme, uzanma, nefesini dinleme, gözleri kapatma ve hafifleme noktasına geliyor. Ve yogayı bitirdiğinizde daha sakin hissediyorsunuz. Evde yoga yaparken de bunu hissediyorsunuz.
- Yogada kendinizi zorluyorsunuz; ama vücudunuzu dövmeden ya da zarar vermeden bunu yapıyorsunuz. Ben esneklik konusunda inanılmaz zayıf birisiyim. Tahta gibi, eğilmez bükülmez bir haldeydim. Ama yoga ile çok farklı noktalara gelebiliyorsunuz.
- Yoga uçsuz bucaksız bir şey, bir pozu bile hakkıyla yapmak yeterince zorluyor beni zaten; ama yapmaya başladıkça gözünüz diğer pozlara gidiyor. Hep kendinizi geliştirmek, devam etmek ve başarmak istiyorsunuz.
- An’da kalmak en önemli şeylerden birisi, pek çok sanat ve spor faaliyeti gibi yoga yaparken de anın içine çekiliyorsunuz. Zihniniz ve ruhunuz arınıp ferahlıyor.
- Ben çok yoğun eklem ağrıları ve bir nebze de stresimi atmak için yoga yapmaya başladım. Stresimi azalttığı kesin. Duruşu düzeltmesi, eklem ağrılarına iyi gelmesi vs. ise biraz daha vakit alacak gibi gözüküyor. Ama benim bağışıklık sistemime çok katkısı olduğumu ve yogaya başladıktan sonra hiçbir zaman ağır bir grip geçirmediğimi söyleyebilirim.
Edit: Yoganın Faydaları yazısında bu konuya daha detaylı değindim.
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
- İlham Veren Yoga Ve Meditasyon Cümleleri
- Orman Terapisi
- Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon
- Sabah Meditasyonu
- Hayatı Yavaşlatmak İçin 7 Öneri
- 7 Çakra
- Deepak Chopra 21 Gün Meditasyon
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.
44 Replies to “Evde Yoga”