Öz Disiplini Geliştirmek İçin 7 Öneri

Daha önce linkedin e-learning platformundan bahsetmiştim. Orada aldığım eğitimlerden birinde öz disiplini geliştirme konusundaki öneriler hoşuma gittiği için Türkçeye çevirerek sizlerle de paylaşmak istedim. Konu başarı olduğunda öz disiplinden söz etmemek mümkün değil. Chris Croft da eğitimin bir bölümünde öz disiplini geliştirmek için 7 öneriye değiniyor. Aşağıda bu önerilerin çevirisini yayınlayacağım. Öncelikle;

Öz Disiplin Nedir?

Hiçbir şüphe yok ki başarılı insanların diğerlerinden daha farklı yaptıkları şeyler var. Öz disiplini yüksek insanlar bir görevi tamamlamak için o işi yapmaktan hoşlanıp hoşlanmadıklarını sorgulamazlar. Bahanelere sığınmazlar ve üşengeçliklerinin esiri olmazlar. Kısacası öz disiplini dış etmenlere ya da içsel dürtülere kapılmadan “yapılması gereken neyse” onu yapmak olarak tanımlayabiliriz.

Öz disiplini geliştirmek için öncelikle zihnin çok aldatıcı olduğunu kavramak gerekir. Bir akşam işten eve gelir gelmez koltuğa uzandım. Hiçbir halim dermanım yok gibiydi. Ama normalde de 1 saat yürüyüş planım vardı. Kendime dışarıdan emir verir gibi “sana yetecek kadar enerjin var kalk ve spor ayakkabılarını giy” komutunu verdim. Canımın istememesini, yorgunluk bahanemi umursamamıştım. Ve neticede 1 saat yürüyerek ölmediğimi, dahası bana iyi geldiğini gördüm.

Öz disiplini geliştirmek çabasız bir eylem değil, ama bir o kadar da mümkün. Yazımda öz disiplin kazanmanın yolları neler bunlara değineceğim.

Öz Disiplini Geliştirmek

1)Ertelemeyin!

Erteleme duygunuzun üstesinden gelecek bir yöntem bulun. Başkalarının yöntemleri sizde işe yaramayabilir, kendinizi tanıyıp sizi ikna edecek yöntemleri bulmanız önemli. Örneğin; o görevi tamamlamak için başkalarına söz vermek/ilan etmek, hedef bitiminde kendinize bir ödül vermek vs. Bu konu için blogda yayınladığım yazılar da ilginizi çekebilir;

2)Görevinizi tamamlamak için spesifik bir sebebiniz olsun. 

Hayal edebildiğiniz görevi daha kolay tamamlarsınız. Örneğin kilo vermek istiyorsanız, sebeplerinizi yazın. Öz disiplini geliştirmek için willpower yani irade gücü yerine why power’dan yani “neden” gücünden faydalanın.

3)Sizi engelleyen etmenleri belirleyin.

Hangi sebeplerle başarısız oluyorsunuz? Hangi durumlarda disipline olabiliyor, hangi durumlarda olamıyorsunuz? Gürültülü ortam mı engel oluyor? Zaman baskısı mı? Eğer engelleri düzeltebilirseniz öz disiplini kazanma yolunda daha başarılı sonuçlar almanız kolaylaşır.

Öz disiplini geliştirmek için 7 öneri
Öz disiplini geliştirmek

4)Dikkat dağıtıcıların esiri olmayın!

Öz disiplininizi geliştirmek için sizi baştan çıkaran şeylerden kurtulun. Yemek, tv, sosyal medya… Üzerinde çalıştığınız konudan daha önemli ya da farklı bir odak noktanız olmamalı. Caydırıcı unsurlardan uzaklaşın. Dijital Minimalizm Kitabı ilginizi çekebilir.

5)Meditasyon yapın.

Meditasyon kısa sürede yaratıcılığınıza, uzun sürede ise öz disipline etki eder. Nasıl ve neden işe yaradığını tam olarak açıklayamıyorum; ama meditasyon seçeneğini değerlendirin.(eğitmen bu şekilde belirtmiş) Ben de daha önce pek çok yazıda meditasyon konusuna değinmiştim. Daha kolay odaklanmanızı, zihni sakinleştirmenizi sağlayan yaratıcılığı yükselten, şifalı eylemlerden biri.

6)Öz disiplini geliştirmek için sizi hedefe götürecek yararlı küçük alışkanlıklar edinin.

Örneğin her sabah 5 dakika kitap okumayı alışkanlık edinip daha sonra 10-15 dakikaya yükseltebilirsiniz. Günlük yarm sayfa İngilizce makale okuyup, kelimelerine çalışmak. Daha sonra sayfa sayısını yükseltebilirsiniz. Bir kez alışkanlık kazandıktan sonra süreyi uzatmanız daha kolay olacaktır.  Benim yogaya başlamam da bu şekilde oldu, 5-10 dakikalarla yola çıkıp yıllardır yoga yapıyorum.

7)Son olarak gelişiminizi ölçün.

Eğer haftalık olarak kaç mil koştuğunuzu, günlük olarak kaç sayfa okuduğunuzu ölçerseniz süreçte çok daha büyük gelişim gözlemlersiniz. Kendinizi farklı biriymiş gibi dışarıdan gözlemleyip değerlendirin.

***

Aristotales’in güzel bir cümlesi var,  “sürekli yaptığınız şey neyse siz osunuz” . Öz disiplini geliştirirken süreklilik sağlanması halinde daimi olarak kendinizi zorlamaya ihtiyacınız kalmayacak. Vücut, zihin zaten sürekli yapılan eylemlere adapte olma ve alışkanlık kazanma eğiliminde olduğu için otomatize olacaksınız. Ve bir süre sonra öz disiplinin gücünü kullanmanıza ihtiyaç kalmayacak.

Sorulması gereken soru bugün bu konuda ne yapacaksınız?

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.