Şifa Belgeseli

Yazımın başlığı Şifa Belgeseli olsa da bugün şifa konusuyla bağlantılı dolu dolu bir içerik yazacağım. Belgeseli izleseniz dahi yazıyı mutlaka okumanızı öneririm.

 Neslican Tay‘ı sanırım Türkiye’de duymayan yoktur. Kendisini kanser sebebiyle kaybettiğimizde youtube üzerinden videolarını izledim ve bir videosunda Netflix Şifa Belgeseli (Heal Belgeseli) izlediği dönem günlük olarak meditasyon yaptığını ve hastalığı geriledikten sonra nedensiz şekilde bıraktığını anlatıyordu. Etkilenip şifa belgeseli izleme koyuldum. Fakat güncel bir bilgi vermek isterim, bir süredir Şifa Belgeseli Netflix platformunda yayınlanmıyor. Onun yerine youtube’dan ulaşabilirsiniz. Aşağıya linki ekliyorum, umarım ordan da kaybolmaz. 🙂

Şifa belgeseli izle

Şifa Belgeseli – Kronik Hastalıklar ve Yoga

Eğer dizi ve filmlerden sıkılıp daha alternatif bir içerik arıyorsanız, Şifa Belgeseli gerçekten ilgi çekici. Neticede hepimiz hafif ya da ağır atlatılan ya da kronikleşen hastalıklara yakalanıyoruz. Ve şifa belgeseli bu konuya alternatif yönden değinen; ama bence mantık çerçevesine de oturtan bir belgesel.

Ben yazımda sadece Şifa Belgeseli ile ilgili değil aşağıdaki konularla ilgili yazacağım;

1)Şifa Belgeseli içeriğindeki iyileşme, şifa enerji , meditasyon üzerine bende ışık yakan kısımları aktaracağım. Tabii ki vaktiniz varsa belgeselin tamamını izlemenizi öneririm, belki beni uyandırmayan bir bölüm sizi çok etkileyebilir.:) Ben genellikle izlediklerimi unutabiliyorum elimin altında hazır bir özeti olması için yazmak ve sizlerle de paylaşmak istedim.

2) Oprah’ın podcastinden kronik hastalıklardan kurtulmak için hayat stilinde yapılabilecek birkaç değişiklik önerisine yer vereceğim.

3) Yoga derslerinden birinde pek değerli hocamızın anlattığı ve hepimizin kendinden bir parça bulabileceği iki konuyu aktaracağım.

Bu tabii ki “doktora gitmeyip meditasyon yapın,  olumlu düşünün” gibi bir yazı değil. Tıbbi müdahalelere ihtiyacımız var fakat bunun yanında “kendiniz için neler yapabilirsiniz, nasıl yardımcı olabilirsiniz” konusunda destek verecek bilgiler yer alıyor.

Netflix Şifa Belgeseli

1)Duygusal Sebeplerle Hasta Olur Muyuz? 

Uçak korkunuz olduğunu varsayalım. Uçağa bindiğinizde duygusal olarak gerçekleşen bir şeye fiziksel olarak tepki veririz. Kalbimiz daha hızlı çarpar, avuçlarımız terler. Şimdi günlük olarak bir şeyi inkar ettiğinizi(ya da birilerini affetmediğinizi, kinlendiğinizi vs.) düşünün. Bu durumda duygusal etkinin gidebilecek hiçbir yeri olmaz ve birikmeye başlar. Sizi hasta edene kadar birikir.

2)Altı Aylık Ömrün Kaldı

Şifa belgeseli doktor teşhisleriyle hayatını baştan karartanlara değiniyor.

Kendinizi kötü hissettiğinizde doktora gidersiniz. Doktor teşhis koyabilir. Fakat size söylenen prognoslara(tahminlere) inanmamalısınız. “Üç aylık ömrünüz kaldı” gibi.

Şu anki hava sıcaklığına bakıp bütün yılı tahmin edemezsiniz. New York’un ortalama hava sıcaklığının 24 derece olması, bugün havanın 24 derece olduğu anlamına gelmez.

Ortalama istatistiklere bakarak bir kişinin size “3 ay ömrünüz kaldı”, “bu hastalıktan kurtulma şansınız yüzde 1” demesine izin vermeyin.

Kaldı ki yüzde 1’lik bir kesim varsa o neden siz olmayasınız?

3) Şifa Belgeseli – İyileşmenin 9 Yolu

Dünya’da bir sürü hastalığı yenmiş ve iyileşmiş insan var.  Şifa kazanmak için tek yöntem yok. Bu insanların iyileşmek için yaptığı 75 farklı şey olduğu keşfedildi. Ama herkes bu 75 yöntemin hepsini kullanmıyor. Ancak Şifa Belgeseli içeriğindeki verilere bakıldığında hepsi 9’unu kullanıyor.

  • Beslenme Tarzını Değiştirmek
  • Sağlığının kontrolünü eline almak
  • Sezgilerini takip etmek
  • Şifalı otlar ve vitaminler kullanmak
  • Pozitif duyguları arttırmak
  • Sosyal destek almak
  • Yaşamak için güçlü bir nedene sahip olmak
  • Spiritüel bağlantıyı güçlendirmek

4)Duygusal Blokajlardan Kurtulmak Mümkün Mü?

Şifa belgeseli duygusal blokajların fiziksel blokajlara neden olabildiğinsen bahsediyor. Ana fikir bunları serbest bırakmanız gerektiğidir. Bunu nasıl yapmak istiyorsanız öyle yaparsınız. Bazı insanlar zumba derslerine katılır. Bazı insanlar şifa için bir şamanla görüşür ruhunu kurtarır. Bazıları psikoterapiye gider. Bazı insanlar eski eşlerinden kalan tüm mektupları yakar. Yoga, eft, müzikle ilgilenmek, nefes çalışmaları, reiki kısacası her ne işe yarayacaksa onu yapar. Öfkenizi, kininizi, ıstırabınızı, travmanızı geçirmenize ne yardımcı olacaksa onu yaparsınız.

Şifa Belgeseli
Şifa Belgeseli

Şifa Belgeseli – Meditasyon

Bu kısma ayrı bir başlık açmak istedim, meditasyon keşfedilmesi gereken gizli bir kapı gibi. Umarım günlük pratiğinizin içine alırsınız. Gelelim şifa belgeseli meditason kısımlarına;

1) Meditasyon Stresi Azaltır

Söz konusu stres olunca hayatımı tamamen değiştiren ve milyonların hayatını değiştirdiğini bildiğim yöntem meditasyon. Meditasyon binlerce yıldan beri kullanılıyor. Zihin sürekli boş boş konuşur. Ve genellikle korkutucu ve limitleyici şeyler söyler. Zihin bir araç olarak kullandığınızda mükemmeldir.  Kontrolü ona verdiğinizde ise o kadar iyi değildir. Meditasyon vücudun parasempatik veya rahatlatıcı sinir sistemini uyarıyor. İyileşme zaten budur. Ve temel seviyede meditasyon stresi azaltır.

2) Meditasyon Zihni Temizler, Hormonları Uyarır

Duş alırsınız ya da banyo yaparsınız çünkü o günün ya da önceki günlerin pisliğini üzerinizde taşımak istemezsiniz. Ama sabah uyanıp hemen televizyon, radyo, bilgisayar veya gazeteyi açarsam ve tüm dünyanın stresini yüklenmeye başlarsam sonrasında belki bedenimi temizleyemeyebilirim. Ama zihnim o stresi taşımaya devam eder. Bu nedenle Şifa Belgeseli sabah meditasyon yapmanın zihninizi temizlemek, bilincinizi temizlemek için en az duş almak kadar önemli olduğunu belirtiyor.

Siz meditasyon yaparken hipofiz beziniz inanılmaz şeyler başarır. Siz spiritüel bağlantı kurarken oksitosin, dopamin, gevşetici, seretonin, endorfin gibi vücudunuzu rahatlatacak her şeyi salgılar. Yani gerçekten bu içsel sürece bir lamba anahtarını açar gibi geçebiliriz. Bağlantı kurmak için bir dakikamızı ayırırsak bu hayat enerjilerinin musluğunu açabiliriz. Bu meditasyon ya da ibadet olmak zorunda değil. Doğada bir yürüyüş de olabilir. Ama zihninizin sessiz kalması, nefesinizin yavaş olmasıve o sarsılmaz huzuru hissetmeniz gerekiyor.

3) Hayal Etmenin Gücü

Meditasyonun en güzel tarafı hiçbir bedeli olmaması. İstediğiniz her yerde istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Sadece zihninizi sakinleştirin ve aşırı zihinsel yükten kurtulun. Zihin o kadar da kötü değildir. Güçlü bir iyileşme yanıtını etkinleştirmek için görselleştirme(hayal) gücünüzü kullanabilirsiniz.

Ufak hayalgücü egzersizleri buzdolabını açıp bir limon almak, kesme tahtasına koymak, ikiye bölmek, şöyle bir bakmak, suyunu sıkmak, silinizin ucunu çıkarmak. Diliniz kamaşacaktır. Ve bunların hepsini hayal gücünüzle yapacaksınız. Hayalini kurduğumuz şeyin fizyolojimizi etkilediği şüphe götürmeyen bir gerçektir.

Şifa belgeseli uzman görüşü: İyileşme yolculuğunda yüzlerce insanla görüştüm. İnanılmaz şekilde bu kişilerin yüzde 99’u hastalığın içsel bir resmini çıkarmış ve bu resmi içsel sağlık resmine dönüştürmüş. Tekrar tekrar tekrar bunu yapın. Birkaç örnek vermek gerekirse; kemoterapi gören hastalar kemoterapi ilaçları küçük bir pirana balığı olarak hayal ediyor. Ve bu balıklar tümörü yiyor. Zihinlerindeki gözle gördükleri şey tümörün giderek küçüldüğü ve sonunda tamamen bittiği. Radyoterapi gören hastalar radyasyonu yıldırım olarak görüyor. Şimşek düşüyor ve tümörü vurdukça tümör küçülüyor.

Şükran

Şifa Belgeseli şükretme konusunu da işliyor.

Acıyı ve korkuyu pozitif bir düşünceye nasıl dönüştürürüz?

Bir insan bir doktorun ofisine gittiğindeve romatoid artrit veya MS ya da kanser, diyabet teşhisi konduğunda teşhisi duyar duymaz hissettikleri ortak duygu korku veya üzüntüdür. Pozitif düşünebiliyorlarsa “Bu durumun üstesinden geleceğim” diyebilirler. Ama korku hissederlerse bu düşünce beyin sapının vücuda geçmesine asla izin vermez. çünkü vücudun duygusal durumuna uygun değildir. Bir insanın duygusal durumunu değiştirip onu bir minnettarlık durumuna getirirsiniz.

Neden minnettarlık? Normalde bir şey aldığımızda teşekkürlerimizi sunarız. Ama bir minnettarlık durumunda teşekkür ettiğimizde vücut bir şey aldığına inanır. Çünkü minnettarlığın duygusal etkisi olayın zaten gerçekleştiği anlamına gelir.

Bu yüzden duyguyu ne kadar hissedebilirsek sanki zaten iyileşmiş gibi hissedersek, zaten gerçekleşen iyileşmeye teşekkürlerimizi sunarsak bu vücudumuzun sinir hücreleri üretmesini tetikler ve beyin kimyası bu iyileşmeyi tetiklemek için gerekli bağlantıları kurar.

Plasebo Etkisi

Şifa belgeseli plasebo etkisine uzunca yer vermiş. Bu konuyu Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Psikoloji Fikri yazısında da yazmıştım.

Sıradan bir deneyde işe yarayıp yaramadığını görmek için 100 kişiye bir ilaç verirsiniz. Aynı zamanda, karşılaştırmak için 100 kişiye ilaç yerine plasebo(ilaç görünümünde şeker vs.) verirsiniz. Ve ilk 100 kişide 75 kişinin ilaçla iyiye gittiği sonucuna varabilirsiniz.

Ama plaseboyla da iyiye giden yüzde 40, 50, 60, 75 ve hatta daha fazla kişinin olduğu durumlar hiç az değildir.

Çünkü ilaç aldıklarına inanırlar ve bu durum inancın biyolojimizi değiştirdiğini gösterir.

Bir kişiye sahte bir ameliyat ya da tedavi uyguladıktan sonra bu kişilerin belirli bir yüzdesi gerçek ilacı ya da tedaviyi aldıklarını kabul ediyor. Buna inanıyor ve boyun eğiyor. Otonom sinir sistemleri aldıklarını sandıkları ilacın sağlayacağı kimyasalların tıpa tıp aynısını sağlayacak şekilde programlamaya başlıyorlar.

Şimdi soru şu, iyileşmeyi sağlayan şey o etkisi ilaç mı yoksa vücudun iyileşme kapasitesi mi?

Çoğu insan plasebonun olumlu etkilerini konuşur ama negatif düşüncenin sonuçlarını konuşmaz. Hayatınızı etkilemek için ikisi de eşit güce sahiptir. Negatif inançlar sadece onlara inandığınız için sizi ölümünüze ya da hastalanmanıza sebep olabilir.

Yogadan Kalanlar

Şifa belgeseli içeriğini bir kenara bırakıp yoga ile devam edersek bazen zihinden oluştuğumuzu düşünüyoruz. Zihin olumsuz onlarca şey söylüyor.(genelde öyle çalışır) ve biz bu olumsuzluklara kapılıp onlardan yollar inşa ediyoruz. Zihnin bizi kontrol etmesine izin veriyoruz.

Peki özümüzde zihin mi bizi kontrol ediyor? Bir elinizle burnunuzu, bir elinizle ağzınızı kapatıp intihar etmeye çalıştığınızda bir süre sonra özdeki o “şey” zihni kapatır, sizi bayıltır ve nefes almanızı sağlar. Zihinden öte bizi seven, iyileştirici bir öz benlik vardır. Yolumuzu onun yapmasına izin vermeliyiz.

Diğer tatlı konu ise, fiziksel bir yaramız olduğunda, örneğin; yandığımızı varsayalım. sürekli yanık yeri kaşıyıp canımızı daha çok acıtır mıyız? Hayır! Şifalanması için ilaç süreriz, şefkatli davranırız. ayağımızı burkarsak bir süre üzerine basmayız, rahatsız ayakkabılar giymeyiz.

İçimizde görmediğimiz yaralar, acılar olduğunda onları sürekli kaşıdığınızı düşünün. Bunu düşünün ve içinize de gereken özeni gösterin. Kaşımak yerine görünmez ilaçlar sürün, şefkat gösterin.

Zihne değil özünüze güvenin. İç enerjinize güvenin ve yolunuzu onun çizmesine izin verin.

Kronik Hastalıklardan Kurtulmak İçin Öneriler

Oprah’s SuperSoul Conversations podcastinde, kronik rahatsızlardan kurtulmak adına hayat tarzında yapılabilecek birkaç küçük değişikliği dinledim. Daha önce muhtemelen duyduğunuz fakat bu yazıda da yer almasını istediğim maddeler var.

  • Beslenme alışkanlıklarını gözden geçir.
  • Daha sık egzersiz yap
  • Stresi azalt
  • Daha çok sev

Beslenme alışkanlıklarını gözden geçirme konusunda sebze ağırlıklı, düşük yağ ve düşük şeker içeren bir beslenme tarzının fayda sağlayacağı belirtiliyor.

Hiçbir şey yapamıyorsan günde yarım saat yürüyüş, telefonda konuşurken yürüyüş. Gerekirse daha uzağa park etmek gibi bir takım değişiklikler yapmak faydalı.

Mindful eating diye bir kavramdan bahsediliyor. Daha farkında olarak yemek diye özetleyebiliriz. Neden yiyorum? Gerçekten aç mıyım, yoksa yorgun ya da stresli ya da farklı bir duygu durumumdan dolayı mı yiyorum? Belki 15 dakika yürüyüş o duygu durumunu değiştirebilir. Nerede yiyorum? Çalışma masamda mı? Mutfakta ayakta mı?

Araştırmalar daha çok yediğimizi; ama daha az keyif aldığımızı gösteriyor. Nasıl yediğimiz önemli, ilk lokmalarda büyük lezzet alırız; fakat daha sonra otomatikleşmeye başlar. Farkında olarak yemek bu sebeple önemli.

***

İlginizi çekebilecek yazılar;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

2 Replies to “Şifa Belgeseli”

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.