Kış depresyonu diye bilimsel bir gerçek var mı, araştırmadım. İnsanlar ikiye ayrılır; kışı sevenler ve bu kişilerin yalan söylediğine inananlar.:) Bugün yazımda eğlenceli bir konuya yer vermek istedim, kışın mutluluk veren şeyleri yazacağım.
Sonradan kışı seven biri olarak gerçeği saklamayacağım: kışı sevdiğini belirten insanlar yalan söylemiyorlar. Ama sizi de çok iyi anlıyorum.
Instagram’da genelde pazarları olmak üzere her hafta anket yaparım. Yazın yapış sıcağında “kışı sever misiniz” anketi yapmıştım. Şimdi baktım o dönem %68 evet demiş. Bir arkadaşım “bu anketi kışın yap da o zaman görelim” demişti. Aralık sonuna doğru yapacağım, bakalım oran değişecek mi?:) Safları sıkılaştırın ey kış severler!
Depresyonun Sebep Olduğu 10 Davranış
Bugünün yazısında kışın mutluluk veren bazı eylemlerden, bedenin ihtiyaç duyacağı konulardan bahsedeceğim. Ama öncesinde depresyon ile ilgili olarak izlediğim bir youtube videosundaki depresyonun sebep olduğu 10 davranışı aktaracağım. Video Psyhco2Go kanalına ait ve yaklaşık 4 milyon kişi izlemiş. Maddelerden sadece bir ikisine dönem dönem sahip olup “depresyonda mıyım” diye evhamlanmayın. Ama böyle bir kuşkunuz varsa da en iyi cevabı psikiyatrist ya da psikologlar verebilir. Çareyi internette aramamak gerek.:)
Ben sadece maddeleri çevirdim; fakat yukarıda linkini paylaştığım İngilizce videoda her madde birkaç cümle ile detaylandırılmış, ilginizi çekiyorsa orijinal versiyonunu izleyebilirsiniz.
1)Kendini izole etmek – Koronadan dolayı sosyal izolasyon hiç olmadığı kadar gündemimizde ve bizler için hayati önem taşıyor. Fakat depresyona konu olan izole eylemi; herhangi bir sebep olmadığında bile bahane üretip en sevdiklerinle dahi buluşmaktan kaçınmak, sosyalleşmeye tümüyle kendini kapatmak olarak geçiyor.
2)Düzensiz olmak – bütün bulaşıkları, çamaşırları biriktirmek odayı darmadağan etmek vs.
3)Hijyenden uzak durmak
4)Uyku sorunları. Hiç uyuyamamak ya da uyuyup hala yorgun hissetmek vs.
5)Basit konular olsa bile her durumu felaketmiş gibi karşılamak – en sevdiğin çorabı kaybedince bile dağılmak. Hiç sebep yokken sınavı geçemeyeceğini düşünmek vs.
6)Kötü yeme alışkanlıkları
7)Motivasyon eksikliği
8)Problemlerden kaçmak
9)Suçlu hissetmek ve kendinden nefret etmek
10)Korku içinde yaşamak
Kışın Mutluluk Veren Eylemler
Beden İçin Öneriler
1) Saç ve Cilt Rutininizi Ayarlayın
Malum kışın tırnaklar hassaslaşabiliyor, dudaklar çatlıyor, eller kuruyor. Dışarının soğuk, iç mekanların ise sıcak olması ciltte pullanmalara sebep olabiliyor vs. Bu noktada bir cilt bakım rutini belirlemek vücuda ihtiyacı olan nem ve bakımı sağlayacaktır.
Ek olarak bizde Eda Taşpınar’ın meşhur ettiği cilt fırçasını bütüncül beslenme uzmanı Sarah Britton da önermiş. Kuru cilt fırçası gözeneklerimizin açılmasını ve daha verimli bir şekilde detoks yapabilmemiz için cildimize yapışan tüm ölü cilt hücrelerini atmamızı sağlıyor(muş) ve kan akışını hızlandırarak selüliti de önlüyor. Yaklaşık beş dakika duş almadan önce, ayaklardan başlayarak dairesel hareketler kullanarak yapın.” diye salık vermiş kendisi.
2) Bol Bol Balık Tüketin
Malum balık sezonu açıldı. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak deniz ürünü zenginliğimiz benzer ülkelere kıyasla çok kötü olsa da kışın haftada bir iki kez balık tüketilebilir. Balıktaki yağlar ve minerallerin vücuda iyi geleceği belirtiliyor. Tabii ki tercih edilen pişirme yöntemleri de önemli. Kızartmadan ziyade fırında pişirmek, buğulamak v.s. daha sağlıklı. Kışı sevmediğim gibi balığı da sevmezdim. O da bu yıl değişmeye başladı. İnsan değişiyor aslında. 🙂
3) Gün Işığından Faydalanın
Güneş hem yazın hem kışın mutluluk verir. 🙂 Soğuk bir gün olsa dahi gün ışığında küçük bir yürüyüş yapmak, hava almak önerilen konulardan biri. Tabii korona sebebiyle insan soğuğa çıkıp hastalıklara davetiye çıkarmaktan da tereddüt edebilir. Yine de bazı bölgeler dışında Türkiye kışı çok sert geçirmiyor. Özellikle İstanbul’da son birkaç kışta atkı ve eldiven dahi takmadım. Dolasıyısla birkaç hafta dışında delicesine bir soğuk yok.
4)Daha Fazla Su ve Yeteri Kadar Uyku
İyi bir bağışıklık sistemi için bol su ve sağlam bir uykunun gerekli olduğunu herkes zaten bas bas bağırıyor. Dolasıyıla bu madde sürpriz değil. 🙂 Su konusu yazın daha önemli hale gelse de canımız istemeden de su içme alışkanlığı kazanmak önemli. Yaşlıların genel olarak susama alışkanlığının azaldığı ve vücutlarındaki su oranının da paralel olarak düştüğü biliniyor. Bu yüzden bazı şeyleri canımız istemese de yapmaya çabalamak gerekli. 🙂
5) Detoks Yapmayı Deneyin
Detokstan kasıt 10 gün boyunca sadece meyve suyu içmek değil. Ama besleyici bir temizlik rutini yapılabileceğinden bahsediliyor. Beslenme uzmanı Britton 3 gün boyunca ayurveda yemeği olan khichari tarifi vermiş. Ama pek bizim kültürümüze uygun gelmedi.(yine de ilginizi çekerse diye aşağıya bırakıyorum) Kendi mutfağımıza yakın ve sindirimi kolay ürünlerle yapılan farklı detokslar denenebilir; ama çok kolay sıkılan biri olarak 3 gün sabah öğle akşam patates kızartması bile tüketebileceğimi sanmıyorum. 🙂
6) Mineral ve Vitaminlere Önem Verin
Besinlerden alınan vitamin ve mineraller, özellikle baklagiller, pancarlar, yeşil besinler, koyu yapraklı sebzeler, turunçlar önemli. Ek olarak güneşten mahrum kaldığımız için D vitamininin önemi de vurgulanıyor. D vitaminini kapsül takviyesi olarak almak, iyi antioksidanlar bakımından zengin yiyecekler tüketmek tavsiye ediliyor. Soğuk algınlığı gibi konularda bağışıklığı güçlendirmek için C vitamini ve çinko önemli.

7)Egzersizin Yeni Yollarını Bulun
Havanın kötü olması dışarı çıkmamak için bahane olabilir.(benim için tam anlamıyla öyle) Evde yapabileceğiniz sporları araştırın. Ben 2 senedir evde yoga yapıyorum. Ve şanslıyız ki koronanın bazı avantajları da var. Şu an pek çok stüdyo hatta ve hatta dünyaca ünlü pek çok yoga hocasının online derslerine erişmek, eğitmenlik eğitimine başlamak vs. mümkün. Yoga uymuyorsa pilates, o olmuyorsa zumba, o olmuyorsa onlarca telefon uygulamasında yer alan fitness dersleri… Çok fazla seçenek var. Şu da bir gerçek ki vücudun esnemeye, harekete ihtiyacı var.
Kışın Mutluluk Veren Rutinler
Peki kışın mutluluk duymak için başka neler yapabilirsiniz? Geçmişte Sonbaharı Mutlu Karşılamanın Çaresi: Hygge yazısında Danimarkalıların mutlu yaşam formülü olan Hygge kültüründen bahsetmiştim. İlgili yazıyı okuyup biraz ipuçları alabilirsiniz.
İş gereği çok yoğun olabilirsiniz ya da çocuklarınız olabilir. Ama kendinize kaçacağınız bir on dakikanız, yarım saatiniz vs. olursa daha iyi şarj olursunuz. Aşağıdaki yazdıklarım size uymuyorsa bile uyan şeylerin arayışında olun.
- Yazın sıcaktan ve tatillerle bölünmekten hiçbir şey yaptığımız yok, kışı bir fırsat olarak görün. Herkes evlerinde. Bölünmek yok, terden tükenmek yok.:) Kıyafet dolabınızı ve yaşam alanlarınızı düzenleyip sadeleştirerek işe başlayabilirsiniz. Zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz yerin gözümüze hoş gelmesi keyif verir. Dekoratif öğeleri hayatınıza katın. Renkli bir battaniye, tatlı bir patik, birkaç mum. Gözünüze hoş gelen estetik ritüeller. Burada alışveriş çılgınlığından bahsetmiyorum. İhtiyacınız olmayan hiçbir şey almayın ve tüketmeyin tabii ki. O kadar minimalizm yazısı yazdık boşa gitmesin. 🙂
- Netflix ya da benzer programlardan kaliteli içerikler izleme rutini geliştirin. Örneğin “her Perşembe film gecesi yapıp en sevdiğim atıştırmalıklarla film izleyeceğim” gibi. Konuyu sıradan bir tv akşamından farklı hale getirin.
- Mart sonuna kadar okumayı planladığınız kitapları listeleyin. Goodreads üzerinden de planlayabilirsiniz. Sonra günlük bir okuma rutini geliştirin. Çok abartmaya gerek yok, her gün 10 dakika okumak bütün yıl hiç okumamaktan iyidir. 🙂
- Cilt bakım ve vitamin rutini belirleyin. Vitaminler için gerekirse alarmlarla organize olun.
- Evden yapabileceğiniz hobilere yönelin. Yeni bir dil öğrenmek, yogaya başlamak, taş boyamak, blog açıp yazılar yazmak, podcast kanalı açmak, online eğitim ve workshoplara katılmak, resim yapmak, envai çeşit konu var. Sosyal izolasyon vs. sebebiyle sıkılıyorsanız sadece koltukta tv ve telefon ile vakit geçirmek yerine yeni bir konuya adım atın.
- Güne başlarken hızlıca hazırlanıp işe koyulmak yerine alarmınızı bir nebze erkene alın. Sabahınızı mutlu kılacak bir ritüele sahip olun. Sabah kalkıp 10 dakika esnemek, gerinmek ya da bir önceki günde şükrettiğiniz 3 maddeyi not almak, bir önceki günün büyük küçük başarılarını not almak, o gün yapacağınız tek bir iyi şeyi planlamak, günün mantrasını yazmak iyi gelecektir.
Mantra örneği: Bedenim kendisini iyileştirecek şifa enerjisine sahip, sağlıklı ve güçlü. Ben değerliyim ve kendimi seviyorum gibi gibi…
- Hayatınızda olumlu etki yaratan insanlarla iletişimi sıklaştırıp diğerleriyle mesafenizi gözden geçirin.
Hayatta Karşılaşabileceğimiz 7 Tür Toksik İnsan
- Yine akşam için zihninizi sakinleştirecek, an’da kalmanızı sağlayacak bir ritüel bulabilirsiniz. Kitap okumak, meditasyon yapmak, bakım yapmak, yazı yazmak, dinlendirici müzikler dinlemek gibi.
Bunlar bir çırpıda aklıma gelen maddelerdi. Pek çok şey eklenebilir. Zaman zaman olumlu duygularımı koruyamadığım bir sene oldu ve olmakta. Yapabileceğimiz en değerli şey önce “kendimize” destek olmak, şefkat göstermek, cesaret vermek. Hayatın hep kötü sürprizleri yok, güzel şeyler kapıdadır belki de? 🙂
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
- Huzurun ve Sevincin 8 Şartı
- Ruh Haline İyi Gelen 15 Madde
- Orman Terapisi
- Pozitif Enerjiyi Arttıran Öneriler
- Mutluluk Nedir?
- Mutluluk Veren Küçük Şeyler
Yazımda faydalandığım kaynaklar;
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.