Ekinoks Ritüelleri – Bahar Ekinoksu

Ekinoks okul hayatında “gece ve gündüz sürelerinin eşit olması” diye anlatılırdı. Dinlerken çok “cool/havalı” bir dönem gibi geldiğini hatırlıyorum 🙂 Hayatta en önemli kavramlardan biri denge. Hayatınız tek uğraş üzerine haddinden fazla yoğunlaştığında, bir defo oluşmaya başlıyor. İnsanız ve dengede kalmaya ihtiyacımız var. Ekinoks ritüelleri içeriğini bahane ederek denge yoklaması yapacağım. Ama önce çok kısa iki bilgi;

Bahar ve güz ekinoksları Japonya’da milli bayram olarak kutlanan günler.(kaynak:Wikipedia )

Ekinoks aynı zamanda Paganlar’ın 21-23 Eylül tarihleri arasında kutladığı, Mabon ismi verilen bir dönemdir. Yazın bizim için getirdiklerine teşekkür etme ve daha uzun gecelere doğru yola çıkmayı da simgeler.

Ben blogda HıdrellezMarteniçka ve hatta Hygge, İkigai, Wabi-Sabi gibi konuları yazmayı ve kendi hayatımda da bizi robotlaştıran düzenin içinde minik anlar yaratmayı severim. Ekinoks yazısını da bu amaçla yazıyorum.

Ekinoks Ritüelleri : Hayatın Dengesi İle Uyumlu Muyuz?

Aşağıda ekinoks için 5 ritüel önerisinden bahsettim. Fakat buna geçmeden denge konusuna değineceğim. Yıllardır yoga disipliniyle ilgilenmek insanın daha önce hiç aklına gelmeyen konularla vakit geçirmesini sağlayabiliyor.

Nefes

Hayat bizim için bir nefes alarak başladı ve o nefesi teslim ederek bitireceğiz. Günlerin koşturmacasına daldığımızda alma-verme dengesini kaçırabiliyoruz. Fakat yaradılışımız bu denge üzerine kurulu. Her gün defalarca kez nefesi alır ve aynı şekilde bırakırız. Yaşam döngüsünün devam etmesi için bu gereklidir. Ne her zaman alan tarafta ne de her zaman veren tarafta olmak doğru.

Uyum

Yine yogada her asanada denge vardır. Vücudun sağ tarafı için bir hareket yaptığınızda aynı hareketi sol kısım içinde yaparak döngüyü tamamlamanız gerekir. Ve hatta bazı derslerde ilk kez bir asana akışını öğreniyorsanız eğitmen “Az önce sol taraf için çalıştık. Şimdi öğrendiniz ve sağ taraf için yaparken bilmenin gücüyle hızlı ilerlemeyin, aynı özeni vücudun bu kısmı için de gösterin” der.

Çünkü çağımız gereği hepimizin içinde “tamam biliyorum, hızlı hızlı yapıp bitirmeliyim” dürtüsü olabiliyor. 🙂

Feminen Maskülen Enerji

Her birimizin içinde dişil ve eril enerjiler var. Örneğin erkekler daha güçlü egzersizler yaptıkları için hip opener denen kalça açıcı asanalarda zorlanabilirler. Hayatın içinde sadece eril ya da sadece dişil enerjiden mi besleniyoruz? Kapsayıcı, esnek tarafımız ne kadar dengede?

Kısacası hayatın ve dünyanın döngüsüne, kendi içimize baktığımızda bir akış ve denge görürüz. Ekinoks bana bunları hatırlamak için bir fırsat sunuyor.

Ekinoks Ritüelleri
Ekinoks Ritüelleri

Ekinoks Ritüelleri – 5 Öneri

Kendi Dengene Göz At

Ekinoks döneminden güç alarak bazı soruları havaya atalım;

  • Koştuğum kadar duruyor muyum?
  • Kendime yeteri kadar vakit ayırıyor muyum? Ayırmak için neleri tekrar düzenleyebillirim? Kimlerden yardım isteyebilirim?
  • Hayallerime vakit ayırabiliyor muyum?
  • Başkalarına ve bütüne fayda sağlayacak eylemler hayatımı ne kadar kaplıyor?
  • Zamanı bilgece kullanabiliyor muyum?
  • Hayatla uyumlu bir şekilde akıyor muyum? Yoksa bir şeylerin içinde sıkışıp kaldım mı?
  • Anın içinde kalabiliyor muyum? Uğraştığım şeylere ne kadar konsantreyim?
  • Beslenme düzenim ne kadar dengede?

Şükür Ritüeli

Koca bir ilkbahar, yaz dönemini bitirdik. Kağıdı kalemi alıp, 5 dakika kendinize vakit ayırıp neler için şükür dolu olduğunuzu listeleyin. Küçük başarılar, hayatın tatlı anları, kutlanmaya değer o maddeler neler?

Meditasyon

Meditasyon durma tuşuna basmak için büyük bir fırsat. Youtube’da ekinoks meditasyonları da var. Fakat sadece 5 dakika gözlerinizi kapatıp oturmak, nefesi derinleştirmek ve zihni geçmiş-gelecek girdabından çıkarıp nefese odaklanmak da başlı başına mükemmel bir meditasyon.

Aynı zamanda yukarıda bahsi geçen feminen-maskülen enerjiyi dengelediği için Nadi Shodhana Nefes Tekniğini de yapabilirsiniz. Her iki burun deliğini de ayrı ayrı kullanmanızı sağlayan ve sakinleştirici etkisini anında hissedebileceğiniz bir nefes tekniğidir.

Bırak Ve Rahatla

Bu dönem aynı zamanda hasat zamanı ve bir şeyleri serbest bırakmak için ekinoks ritüellerini kullanabilirsiniz.

Hayatınızın çeşitli anlarını düşünün ve bırakılması gereken şeyleri sezgisel olarak hissedin.

  • Seni engelleyen düşünceler.
  • Artık geçerli olmayan inançlar.
  • Aşılan ama hala zihinde duran bazı hikaye ve anılar.
  • Sağlıksız alışkanlıklar.
  • Sana engel olan herhangi bir ilişki.

Hayatınızın serbest bırakılması gereken alanlarını belirledikten sonra basit bir serbest bırakma ritüeli yapabilirsiniz;

  1. Bir kağıda “öğrettiğin dersler için teşekkür ederim” yazıp bırakacağınız şeyleri belirtin. Bunu bırakmak istediğiniz her alan için yapın.
  2. Tamamladığınızda bir ateş ile kağıdı yakın. Büyük bir şenlik ateşi ya da küçük bir alev olabilir. Kağıdı ateşe atarak “şimdi seni şükran ve sevgiyle serbest bırakıyorum” deyin.
  3. Kağıt yandığında evrene kollarınızı açıp “tüm iyi şeyleri şükran ve sevgiyle alıyorum” deyin.
  4. Bonus: 5 dakikanızı ayırıp hayatınıza çekmek istediğiniz şeyleri yazın.

Yazımı burada noktalıyorum, umarım ritüellerden en az birini seçip kendinize “durma” an’ı yaratırsınız.:) Önümüzdeki günlerde “Aylık Hedefler – Ekim 2022” yazısının yazacağım. Ekin temamda yine tohumlar ve hasatlar olacak. Anne With An E gibi sonbahar-kışı kollarımı açarak karşılamayı düşünüyorum bu yıl. 🙂

“Soğuk ne güzel şey her nefeste ferahlıyor insan.” Anne With An E

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz. 

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.