Para İle İlgili 5 Kitap Önerisi

Aslında bir süre önce Hermann Hesse – Siddharta kitabını okudum, altı çizili cümleleri de Blog’da taslaklara not aldım. Ama bir kısmı öyle derin ki yazı haline getirmeye elim gitmiyor. O yüzden derin olmayan bir konudan ilerleyeceğim. 🙂 Geçtiğimiz haftalarda Çocuk Kitabı Önerilerini yazmıştım, bugün ise Para İle İlgili 5 Kitap Önerisi derledim.

Ekonomik durum ortada, giderler bu kadar artmışken “kenara para koyabilme” olgusu zaten kayboluyor. Ama şu dünya düzeninde finansal okur yazarlık, paranın yönetimi gibi konuları göz ardı etmek de mümkün değil. Ki keşke ilkokuldan itibaren öğretilseymiş. İnsan sonradan öğrendiği çok basit nüanslar için kafasını bir yerlere vurmak istiyor bazen. 🙂

Satın almak isteyenler için kitap listesi (Hepsi Burada uygulamanız yüklü değilse link açılmayacaktır)

Para İle İlgili 10 Madde

Yazacağım kitapların bir iki tanesini yıllar önce okudum, bir iki tanesi ise güncel. Ama kitap önerilerine geçmeden önce para ile ilgili okuduğum kaynaklardan aklımda kalan birkaç ortak bilgiye yer vereyim;

  • Çalışmaya başladığın andan itibaren  gelirinin en az %10’unu biriktir ve bu birikimi elleme.(tatil parası, mobilya parası vs. yapma)
  • Paranı biriktirirken bileşik faiz gibi kendini katlayan  yatırımlara yönel. Uzun vadeli güvenilir hisse al vs. (Borsanın finansal okur yazarlığa da çok katkısı olduğunu düşünüyorum. Ama bu çok ayrı bir yazı konusu ve Blog’umun gündemi dışında kalıyor. 🙂 )
  • Warren Buffett amcamızdan aklımda kalan: harcadıktan sonra kalanı biriktirme, biriktirdikten sonra kalanı harca.
  • Gelirini yükseltemiyorsan giderlerini azalt.
  • Gelirin yükseldiğinde bodoslama olarak standartlarını yükseltmeye ve abuk sabuk şeyler almaya koyulma.(Yatırıma yönelik şeyler alınabilir) Yine Warren Buffet örneğini verirsek, dünyanın en zenginlerinden biri olarak hala aynı evinde oturuyor. Apple Ceo’su hediye edene kadar Nokia kullanıyordu.
  • Parayla iç ve dış diyalogunu iyi tut. Kısacası; parayı sev. 🙂 “Para insanı bozar” cümlelerinden vazgeç.
  • Saatlik ücretini yüksek tut. Emeğini düşük bir miktara satma.(Bu bence her durum için geçerli değil, ama çok yazılır. Yine de Türkiye örneğinden yola çıkarsak, ülkenin her köşesi üniversite dolu. Lisans mezunu olmak bir seçkinlik değil. Herkesin elinde saatlik ücretini yüksek tutabilecek bir gücü, yetkinliği yok ve mezun sayısına göre iş az. Dolayısıyla saatlik ücretini yüksek tutabilmen için buna göre yetkinliklerinin, farkının olması gerekiyor. Bazen bu bile yeterli değil, piyasa düşük vs.)
  • Yine çoğu kitapta geçen kilit konulardan biri “sabit maaşla çalışmamak” gerektiği. Ki tamamen katılsam da birincisi bu öneri herkese göre değil, ikincisi şartları oturtmak kolay değil. Yoksa hiçbir zaman ticaretle kar eden birisinin kazancı, maaşlı birinin kazancıyla kıyaslanamaz. Ama ticaretin de kendi içinde zorlukları ve riskleri var. Yine de satışta çalışacaksan bile prim bazında değil, komisyon bazında çalışmak gerektiği bol bol yazılıyor. Maaşlı çalışırken en iyi performansını göstersen de aynı rakamı alıyorsun, senede maksimum iki kere zam alabilirsin o da enflasyona yenik düşmemen için yapılır vs.
  • Ve son olarak en önemli konulardan biri tabii ki pasif gelir konusu. Bunu Naval Ravikant “sen uyurken sana para kazandıran yatırımların olsun” diye açıklıyor. Örneğin hem maaşlı bir işte çalışıp hem de youtube hesabı olan ve reklam gelirleriyle pasif gelir kazanan insanlar var. Naval günümüzde herkesin kendi medya aracına sahip olduğunu, bireysel para kazanma yollarının çok daha açık olduğunu vurguluyor. Ki şu anda tamamen saçmalık üreterek milyoner de olunabilir. Örnekleri çok fazla. O yüzden her şeye rağmen voleyi vurmak da mümkün. 🙂

Gelelim kitap önerilerine;

Milyoner Aklın Sırları

Yıllar önce Blog’da yazısını yayınladığım T. Harv Eker kitabı. Para konusundaki pek çok kodlamamı ve inanışımı değiştirmeme yol açmıştı. Akıcı ve anlaşılır bir kitap. Adı üzerinde milyonerlerden yola çıkarak para kazanma, biriktirme prensiplerine dair öneriler sunuyor.

Net değerinizi oluşturan 4 faktöre odaklanın;

Geliri arttırmak, tasarrufları arttırmak, yatırım gelirini arttırmak, masrafları kısıp sadeleşmek. (bir şeyi alırken mutlaka “gerçekten ihtiyacım var mı? beni parasal hedeflerimden saptırır mı” diye düşünün)

Milyoner Aklın Sırları

Para İle İlgili 5 Kitap Önerisi
Para İle İlgili 5 Kitap Önerisi

100 Dolarlık Başlangıç

Sanıyorum bu kitabı Milyoner Aklın Sırları’ndan da önce okudum ve o esnada Blog’um olmadığı için notlar almadan arkadaşıma hediye ettim. Kitap Chris Guillebeau eseri. Para ile ilgili fikirlerden ziyade yeni bir yatırıma ya da işe atılmak için cesaret verdiğini hatırlıyorum.

Stratejik bir plan yapmaya yönelik katkısını bilmiyorum, okuyup ticarete atılmadım. 🙂 Ama zehri atacak bir potansiye sahip. Hala ara ara en çok satanlarda görüyorum.

Zengin Baba Yoksul Baba

Robert Kiyosaki eseri ve para ile ilgili en kült kitaplardan biri. Bu kitaba da hala çok satanlarda rastlamak mümkün. 2023 yapılacaklar listesine Blog’da yazısını yayınlamayı alabilirim. 🙂

İnsanların maddi olarak sıkıntı çekmesinin başlıca nedeni, yıllarını okulda geçirip parayla alakalı hiçbir şey öğrenememeleridir.

Sonuç olarak bu insanlar para için çalışmayı öğrenirler, ama asla parayı kendileri için çalıştırmayı öğrenemezler.” –Robert Kiyosaki

Babil’in En Zengin Adamı

Yazısını yayınladığım kitaplardan biri.  Yazarı; George S. Clason. Storytel’de de dinlemek mümkün.

Genel olarak Babil zamanını ele alan hikayelerle finansal güce dair öneriler, kıssadan hisseler sunuyor. Toplamda 10 adet hikaye var.

“Yaşama alışkanlıklarınızı anlamaya çalışın. Belki de en kabul edilmiş harcamalar arasında azaltılabilecek ya da çıkarılabilecek masraflar vardır. Harcadığınız her kuruşun değerinin yüzde yüzünü değerlendirebilir olun. Bütün harcama kalemlerinizi yazın. Gerekli olanları seçin ve gelirinizin 10’da dokuzuyla mümkün olan harcamaları belirleyin. Gerisinin üzerini çizin, bunları arzularınızın bir parçası olarak görün ve pişman olmayın. Ondan sonra gerekli harcamalarınızın bütçesini yapın. Cüzdanınızda birikmekte olan onda bire dokunmayın. Bu onda bir, gerçekleştirebileceğiniz en büyük arzuya dönüşsün. Bütçenizin üzerinde çalışın, kendinize yardımcı olmak için ayarlamalar yapın.”

Bilgenin Güncesi: Naval Ravikant

Milyoner Naval Ravikant’ın sözlerinden derleme ve önerileri içeren, yine Blog’da yazısını yayınladığım bir kitap. Fakat kitapta mutluluk, alışkanlık, egzersiz, kendi işini yapma, para gibi pek çok konuya değiniliyor. Ben pek çok kımın altını çizsem de Blog’a sadece alışkanlıklarla ilgili olan kısmı aktardım. Öyle ki sadece para ve kendi işini yapma ile ilgili kısımlardan ayrı bir yazı çıkabilecek kadar öneri var. 🙂

Zamanınızı başkalarına kiralayarak zengin olamazsınız. Parasal özgürlüğünüzü kazanmak için öz sermayeye sahip olmalısınız.

Topluma istediği ama henüz nasıl elde edeceğini bilmediği şeyleri vererek zengin olursunuz. “Tabii önemi ölçüsünde.”

“Bol kazançlı, bereketli günler bizim olsun” diyerek yazımı noktalıyorum. 🙂 Sene jet hızıyla ilerlemiyor mu? Haftaya Pazar yılın ilk aylık hedefler yazısı yayında! Yeni Yıl Hedeflerini yazınca Ocak’ı es geçmiştim, Pazar gelsin de biraz içimi döküp kendi kendimi motive edeyim. Yeni yazılarda görüşmek üzere, sevgiler. 🙂

Hizmetler: Profesyonel Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

One Reply to “Para İle İlgili 5 Kitap Önerisi”

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.