Geçtiğimiz haftalarda Daha Çok Kitap Okumak İçin 12 Öneri yazısını yayınladım. 2021’de günlük minimum 30 dakika kitap okuma hedefi koymuştum kendime, bu sene bol bol kitap içerikleri yayınlayacağım. Bugün de Ocak ayında okuduğum kitaplardan biri olan İkinci Hayatın Tek Bir Hayatın Olduğunu Anladığında Başlar kitabı için inceleme yazısıyla karşınızdayım.
Yıllar önce Laurent Gounelle’in yazdığı “Mutlu Olmak İsteyen Adam” kitabını okumuştum. Kişisel gelişim kategorisinde çok kitap okudum; ama roman versiyonuyla ilk kez karşılaşmıştım. Gizemli bir hikayeyle başlayan, merak uyandıran beni de gaza getiren bir romadı(genel anlamda vasat aslında). Fakat İkinci Hayatın Tek Bir Hayatın Olduğunu Anladığında Başlar kitabının ne roman olarak kurgusu ne de kişisel gelişim anlamında aktardıkları beni heyecanlandırmadı.
Kitabın Konusu
Raphaelle Giordano’nun kaleme aldığı kitap Fransa’da en çok satanlara girip, satış rakamı olarak 3 milyonu geçmiş. İnsan şaşırmadan edemiyor. Oturup kitap yazmak için ilham veren bir başarı hikayesi.:)
İkinci Hayatın Tek Bir Hayatın Olduğunu Anladığında Başlar kitabında ana karakter bir kaza sonucu kendisini “Rutinoloji” uzmanı olarak tanıtan biriyle tanışıyor. Ve sorunlu giden hayatını düzeltmek için adımlar atıyor.
Yazımda kitapta yer alan bazı önerilere yer vereceğim.

İkinci Hayatın Tek Bir Hayatın Olduğunu Anladığında Başlar Kitabının Önerileri
- Görev: Büyük temizlik operasyonu. Kişisel ekoloji yaratıp iç ve dış temizlik yapmak. Zararı dokunan kişilerden, fazla eşyalardan arınmak.
- Kısır Döngü yaratan şeyler: Olumsuz düşünce, Kambur cansız beden duruşu, enerji eksikliği, üzüntü, çaresizlik, korku, özensizlik, kendine bakmama, öz saygı eksikliği, “başaramam” “beceriksizim” cümleler, içe kapanma, başkalarıyla ilişki kuramama, kendini çıkmazda hissetme, ileriyi görememe amaçsızlık, gerçekleşmemiş hedefler.
- Erdemli Döngü yaratan şeyler: Gerçekleşmiş hedefler, olumlu düşünce veya “miş gibi yapmak”, dinamik duruş(düzgün sırt, kalkık çene, gülümseme), neşe, dışarıya yansıyan heyecan, bakımlı olma(sağlıklı beslenme, spor, keyifli aktiviteler), sağlam öz saygı “ben değerliyim, mutlu olmayı hak ediyorum”, başkalarıyla iletişim kurma, güçlüklerin üstesinden gelme, başarı, yaratıcılık, olumlu bakış açısı, çözüme odaklanma.
- İkinci hayatın tek bir hayatın olduğunu anladığında başlar kitabında “S.M.A.R.T. Hedefler belirleyin.” önerisi de yer alıyor.(Akıllı hedefler) Bunun için kriter hedefin belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamanlanmış olması gerekir. Örneğin: “Şubat sonuna kadar 2 kilo vermek istiyorum” gibi.
- Görev: Kararlılık defteri tutun. Aldığınız bütün kararlar ve belirlenen hedefler için bir takip defteri oluşturup izini sürün.
- Görev: İdoller belirleyip, o idollerin hangi özelliklerini örnek aldığını yazmak. Zaman zaman o idolmüşcesine hareket etmek. (Karakter: Gandi, Buda, Audrey Hepburn, Rockefeller, Rahibe Teresa, Martin Luther, Picasso, Steve Jobs, Leonardo da Vinci gibi kişileri idol belirliyor)
- Görev: Düzenli meditasyon yapın. Olumlu düşünme, kendi kendine telkin yapın.
- Görev: Derin nefes alın. 8 saniye nefes al, 4 saniye tut, 8 saniyede nefes ver ve bu döngüyü tekrarla. Kapasiten yükseldikçe 12-6-12, 16-8-16 döngülerini dene.
- Görev: Olumsuz düşünceler kumbarası yap. Olumsuz düşünce ürettikçe içine para at.
- Coşku veren şarkı listesi oluştur.
Alıntı Cümleler
İkinci hayatın tek bir hayatın olduğunu anladığında başlar kitabında geçen birkaç alıntı;
Sürekli yaptığınız şey neyse siz osunuz. – Aristotales
Başkalarına iyilik yapmak akıllıca bir bencilliktir. – Aristotales
Değişim sadece içeriden açılan bir kapıdır.
Sevdiğin işi yapmak özgürlüktür, yaptığın işi sevmek mutluluktur. – Buda
Gerçek başarı, pek çok başarısızlık yaşadığınız halde şevkinizi kaybetmeden denemeye devam etmektir. – Winston Churchill
Affetmek geçmişi değiştirmez, ama geleceğin önünü açar. – Paul Boese sözü de İkinci hayatın tek bir hayatın olduğunu anladığında başlar, kitabında geçen sözlerden biri.
İkinci Hayatın Tek Bir Hayatın Olduğunu Anladığında Başlar Kitap Yorumu
Kitapta farklı görevler de mevcut aklıma gelenler bunlardı. Ama enteresan bir araştırma ya da öneri sunmuyor. Milyonlarca kez duyduğumuz klişe önerilerin tekrarını yapıyor. Üstelik bunu son derece sıkıcı bir hikaye üzerinden yürütüyor.
Ek olarak şu “mış gibi” yapmalar vs. sürdürülebilir şeyler değil. Değişim için tiyatro çevirmeye, yeni yeni maskeler edinmeye gerek yok diye düşünüyorum. Hayatta idollerin olabilir, örnek aldığın sana güç veren kişiler olabilir. Ama “hadi bugün de Steve Jobs gibi davranayım” fikri bana tuhaf geliyor.
Sanırım yoga ile haşır neşirliğimin ya da yaş almamın etkisi olabilir, Tarkan’ın “başkası olma kendin ol, böyle çok daha güzelsin” sözleri kulağıma daha anlamlı geliyor. 🙂 Bir sunuma çıkmadan önce bana cesaret verecek gücü Michael Jackson’dan almak yerine kendimden almayı tercih ederim.
“Özgün olmak, otantik olmak, kendin olmak, olduğun gibi olmak” bunlar ne kadar değerli kavramlar. Kendin olarak, özünü, değerlerini, kimliğini koruyarak da değişebilirsin. Rutinlerin değişir, alışkanlıkların değişir, zihin yapın değişir ve sen de değişirsin. Bunun için başkasının gömleğine ihtiyaç yok.
Ek olarak İkinci Hayatın Tek Bir Hayatın Olduğunu Anladığında Başlar kitabında ana karakter bir adım attığında hemen sonucunu görüyor. Her şey “oldu bitti”ye getirilmiş. Gerçek hayatta iki üç kişisel gelişim kitabı okuyan herkes bazı önerileri denemiştir. O işler öyle “mucizevi” şekilde değişmiyor.:)
Michael Jordan “başarının kısa yolu yok” diyor. Başarı da çok önemli bir kavram değil. Ama tökezleme, hatalardan ders çıkarma, acı çekme, kıvranma yoksa başarılan şey bizi ne kadar uzun süre mutlu kılabilir, tatmin eder ki?
Böyle kar(g)alayınca kitaptan nefret etmişim gibi anlaşılmasın, kolayca okunuyor, hiç kafa yormuyor. Doğru zamanda okursanız gaza bile getirebilir, ama bu bir nevi eleştiri yazısı.
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.