“Az çoktur” cümlesine aşina olsak da toplum henüz bu konuda ikna değil. 🙂 Bir eğitmenimiz Mimar Sinan‘ın “içsel huzurun sırrı az eşyada saklıdır” cümlesini aktarmıştı. Fakat yeni kıyafetlerin bizi daha neşeli, daha şık ve daha popüler hale getireceğine inanıyoruz. Proje 333′ü duymuş olabilirsiniz. Bu bir meydan okuma ve katılan kişiler 3 ay boyunca sadece 33 eşya (giysiler, aksesuarlar, kabanlar ve ayakkabılar dahil) tercih etme hakkına sahip. Bu 33 eşyaya asla çıkarmadığınız bir kolye/yüzük, pijama gibi ev kıyafetleri ve spor kıyafetleri dahil değil.(abartıp 50 spor kıyafeti giymeyin tabii 🙂 ) Böylelikle kapsül gardırop nedir konusuna biraz aşina oldunuz.
Zira hepimiz zaman zaman dolaplarımızı sadeleştiririz, sevmediğimiz kıyafetleri birilerine verir ya da atarız. Fakat kapsül gardırop minimalizm konusunda biraz daha radikal bir adım.
Kapsül gardırop yazısını yazmadan önce kendi gardıropuma bir göz attım. 33 eşya fikrini %100 uygulayabilirim. 🙂 Çünkü pandemi sebebiyle evden çalışmaya devam ediyoruz. Dört kapaklı kıyafet dolabımın 2 bölmesi 7 aydır “hiç” kullanılmadı. Çünkü tamamen iş kıyafetleri, çantaları vs. var. Sosyalliğim de minimuma indi. Bu belki de deneme süreci için hepimize bir fırsat. Çünkü işe gidenlerin de “ne giymişsin” diye birbirini eskisi kadar süzdüğünü sanmıyorum. 10 yıldır hep kadın ağırlıklı departmanlarda çalıştığım için bu başlı başına bir sohbet konusu. Ve kendi yarattığımız BOŞ, bir o kadar da bizi rekabete sokan saçma bir konu.
Ben yazımda kapsül gardıropa geçişte faydalı olabilecek birkaç öneriyi aktaracağım.
Kapsül Gardıropun Faydaları
Başarılı İnsanların Kapsül Gardırop Tercihindeki 7 Sebep yazısında başarılı kişilerin hangi sebeplerle sade gardırop tercih ettiği konusuna değinmiştim. Kapsül gardıropun faydalarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz;
- Daha az masraf.
- Zamandan tasarruf.
- Kıyafet seçimi konusunda daha az stres.
- İyi organize edilmiş ve düzenli dolaplar.
- Geziler / tatiller için paketlemek daha az zaman.
- Daha kolay çamaşır günleri (daha az değil, kesinlikle daha kolay).
Kapsül Gardırop Uygulamasına Geçmeyi Kolaylaştıracak Öneriler
Minimalist Bir Dolap Nasıl Oluşturulur
1. Çok fazla kıyafete sahip olduğunuzu kabul edin. Başlamak için gerçekten ihtiyacınız olan tek şey bu.
2. Daha az renk giyin. Çoğumuzun zaten en sık giydiği birkaç favori rengi vardır. Bilinçli olarak daha az renk giymeyi seçmek, daha az aksesuar (ayakkabı, kemer, mücevher, çanta vb.) anlamına gelir.
3. “Tek” fikrini benimseyin. Onlarca spor ayakkabıya ihtiyacınız var mı? Onlarca monta ihtiyacınız var mı? Bir siyah elbise, bir mayo, bir kışlık mont, bir çift siyah ayakkabı, bir çift spor ayakkabı, bir el çantası… Mesleğinize, yaşam tarzınıza veya iklime göre bu felsefe üzerinden ilerleyin.
4. Bağış yapın, satın, geri dönüştürün ya da atın. Sadeleşme konusunda ilk kez adım atıyorsanız işler kolaydır. Uzun yıllardır giymediğiniz ve giymeyeceğiniz ya da size iyi enerji vermeyen kıyafetleri toplayın. Bağış yapın, satın veya geri dönüştürün. İvme kazandıktan sonra ne kadar çok şey çıkarabileceğinize ve minimalist bir dolaba sahip olmaya ne kadar yakın olduğunuza şaşıracaksınız. Bu konuda Marie Kondo’dan 6 Minimalizm Önerisi yazısı da ilginizi çekebilir.
5. Bir önceki maddedeki işlemi tamamladıktan sonra daha fazla sadeleşmek zorlaşacaktır. Her sezon bittiğinde koca bir kış ya da yaz boyunca hiç giymediğiniz kıyafetleri gözden geçirip onları da elden çıkarın.
6. Çoğu kişi için kıyafet alışverişi sadece bir alışkanlıktır ve otomatikleşir. Satın alma ve atma döngüsünü kırmaya başlamak içinbir süre zaruri ihtiyaçlar dışında alışveriş yapmayı durdurun. 90 gün tavsiye ediliyor. Yeterli zaman verilirse, bu basit öz disiplin egzersizi, giysilerinize ve onları üreten, pazarlayan ve satan mağazalara bakış açınızı değiştirecektir.
7. Aylık bir harcama limiti belirleyin. Düşük bir rakam seçin ve ona bağlı kalın.
8. Miktarın yerine kaliteyi tercih edin. Daha pahalı olsa bile, yalnızca gerçekten sevdiğiniz minimalist kıyafetleri satın alın. Dolabınızı sevdiğiniz şeylerle dolu olarak stoklarsanız, ona ekleme yapma arzunuz azalacak ve bu da minimalist bir dolabın bakımını çok daha kolay hale getirecektir.
9. İndirimlerden kaçının. İndirim “gerçekten” ihtiyacınız olan bir şeyi daha uygun bir fiyata almak için kullanılabilir. Fakat maalesef indirimlerin çoğu bizi hiç ihtiyacımız olmayan şeyleri almaya ikna eder.
10. Kıyafetlerinizle değil, karakterinizle etkileyin. “Eğer kocaman bir gülümseme takınırsanız insanlar nadiren eski kıyafetleri fark eder.” Lee Mildon

Evde Sadeleştirebileceğiniz Şeyler
Kapsül gardırop kısmını hallettikten sonra eve genel çevçeveyle bakmak isterseniz aşağıdaki alanlarda sadeleştirmeye gidebilirsiniz. Aslında daha uzun listeler buldum; ama bazı maddelerin gereksiz olduğunu düşünerek eledim.
Sadeleştirmeyi seven biri olarak en üşendiğim ve yoran kısım “mutfak”. Banyo gibi ufak çaplı yerlerden başlamak daha kolay olabilir. Baştan soğumayın.:) Hepsini iki günde halletmektense zamana yaymak ve keyif almaya bakmak en güzeli. Minik bir çekmece ile işe başlayıp, onu istediğiniz şekilde sade ve güzel organize edince eserinizle gurur duyup diğer alanlara da el atmak isteyeceksiniz. İnsana bir hafiflik duygusu geliyor. 🙂
- Mutfak aletleri
- Tencere, tavalar
- Kaseler, tabaklar, çatal bıçak takımları
- Plastik saklama kapları
- Su sürahileri
- Bardaklar
- Cam kavanozlar
- Dergi ve gazeteler
- Kitaplık
- Makyaj malzemeleri
- Saç aksesuarları
- Kişisel güzellik aletleri
- Tuvalet malzemeleri
- Fotoğraflar
- Dikiş malzemeleri
- Hala varsa CDler, kasetler vs.
- Mumlar, şamdanlar
- Vazolar
- Görsel / işitsel kablolar 3lü prizler vs.
- Bilgisayar ekipmanları
- Eski cep telefonları
- Gömlekler
- Pantolon / şortlar
- Elbiseler / etekler
- Şapkalar
- Elbise askıları
- Ayakkabılar / bağlar / kemerler
- Kabanlar
- Çorap / iç giyim
- Pijamalar
- Takılar
- Cüzdanlar
- Yastıklar
- Yorganlar
- Battaniyeler
- Havlular
- Nevresim takımları
- Televizyonlar (?) 🙂
- Ev ve ofis malzemeleri
- Madeni paralar
- Kalemler
- Temizlik malzemeleri
- Eski piller
- Masa oyunları, bulmacalar, kart desteleri
- Kullanılmayan hediyeler
- Bebek giysileri
- Eski okul kitap ve notları
- Oyuncaklar
- Valizler
- Evcil hayvan malzemeleri
- Plastik poşetler / alışveriş poşetleri
- Mevsimsel süslemeler
- Spor malzemeleri
- Otomobil malzemeleri
- Küçük ev aletleri
- Bitki ya da bahçe gereçleri
- Boş karton kutular, ayakkabı kutuları vs. (yine de ayakkabı kutularının içine bakın, yeşil sıkışmıştır belki?? )Yararlandığım Kaynaklar:
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
- 4 Adımda Bırakmak Ve Sadeleşmek
- Başarılı İnsanların Kapsül Gardırop Tercihindeki 7 Sebep
- Marie Kondo’dan 6 Minimalizm Önerisi
- Dijital Minimalizm Kitabı
- Minimalist Yaşam Önerileri
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.