Uzun bir süredir akademik IELTS sınavı ile ilgili notlarımı derlemek istiyordum. Sağlam bir içerik olsun diye düşündüğüm için başlamaya üşendim. Ama daha fazla aklımı kurcalamasın. Biliyorum ki IELTS’e hazırlananların vakti çok kıymetli, O yüzden giriş kısmını hiç uzatmadan başlayalım;
Yazı İçeriği
Akademik IELTS İçin Kaynak Önerileri
- British Council – Road To IELTS platformu
Ben sınava British Council’de girdim. Sınava hazırlanırken yaptığım ilk iş road to ielts platformundan 3 aylık üyelik satın almaktı. Fakat üyeliği Paypal ile satın alabiliyorsunuz.(belki farklı yöntemleri vardır) Yurt dışında yaşayan bir arkadaşım benim için almıştı. Platformda neler var?
- Tüm kategoriler için sınava yönelik tanıtım ve öneri videoları.
- Her kategori için 10-12 kısımdan oluşan online konu ve test içerikleri.
- Yine tüm kategoriler için süreli sınavlar. (10-12 adet) Birebir sınav özelliğinde.
- Grammar ve writing için ek anlatımlar.
- İlk 3 teste ücretsiz erişebiliyorsunuz. Platforma dair detaylı bilgi için deneyebilirsiniz.
Yorum: Sınavda hem listening hem reading soruları benim için bu platformdan kolaydı. Platform pek çok kez “yapamayacağım” diye düşündürerek moralimi bozmuştu. Sınav skorlarım evde yaptıklarımdan iyi çıktı.
- Cambridge akademik IELTS Kitapları
Ben road to IELTS satın aldığım için ekstradan Cambridge kitaplarına bütçe ayırmadım. Fakat pek çok youtuber ve sınava hazırlanan kişi önermiş. (en güncelini almanız faydalı olabilir. 15-16 için öneriler okudum)
IELTS Reading Kaynakları
Tabii ki sınava kadar bulabildiğiniz her İngilizce kaynağı okumanız fayda sağlar. Fakat akademik IELTS sınavında karşılaşacağınız makaleler genel olarak bilimsel içeriklerden, sanat gibi konulardan oluşuyor. Bu sebeple daha resmi içerikleri okumak, kelimelere aşina olmak gerekli.
- Her gün rutin olarak daily news, NY Times okumak İngilizcenizi ve akademik kelime bilginizi geliştirecektir. NY Times tüm makalelere erişim için ücretli abonelik istiyor bu sebeple ücretsiz gazeteler de tercih edilebilir. Bilim, hayvanlar, sanat, sağlık gibi kısımları okumakta fayda var.
- Engoo.com , konuşma pratiği için aradığım hocalar engoo linkleri iletirdi. Güzel tarafı makalelerin sonlarında sorular olması ve kendi kendinize çalışarak speaking kısmı için de pratik yapabilmek. İkinci güzel tarafı seviyenize göre makale seçebiliyorsunuz.
IELTS Speaking Kaynakları
- Benim çalıştığım şirket ücretsiz olarak English Ninjas üyeliği sağlıyor. Haftanın 5 günü, günlük 20 dakika native eğitmenlerle İngilizce konuşabiliyordum. Sınava girmeye karar verince her gün düzenli aradım. İki hoca ile kimyam çok tuttu ve özgüvenime katkıları yadsınmaz. Speaking kısmında en ufak heyecan yaşamadım. Fakat English Ninjas sanırım satılmış ve yeni üye kabul süreçleri nasıl oluyor hiçbir fikrim yok. Onun yerine Cambly de kullanabilirsiniz. Hangi uygulamayı kullanırsanız kullanın serbest konuşma yapmayın. En kötü ihtimal eğitmene engoo’dan okuma parçası iletmesini isteyin. Sesli şekilde okuyun ve soruları yanıtlayın. Serbest konuşmak hem bir süre sonra sıkıyor hem de ilerletmiyor.
- Preply – Özel ders için eğitmen bulabileceğiniz ve daha uzun süre konuşma pratiği yapabileceğiniz bir platform.
- Storytel – IELTS – Speaking Essentials (Book – 5) : Storytel online kitap dinleyebileceğiniz bir uygulama. IELTS için içerikler var.(sesli kitap değil, yazılı) Yazdığım kitapta aklınıza gelmeyecek onlarca Speaking sorusu var. Bunların yanıtlarına adam akıllı kendi kendinize çalışırsanız zaten farklı bir soru çalışmanıza çok da gerek olmayabilir. Speaking için ses kaydı yapmak da iyi olabilir.
Akademik IELTS Speaking Taktikleri
IELTS Listening ve Podcastler
Akademik IELTS sınavına hazırlanırken aşağıdaki podcastler çok işime yaradı;
- BBC -6 Minute English: Metaverse’ten nft’ye; covidden, unutulmaya yüz tutan dillere her konuyu 6 dakikada ele alan mükemmel bir podcast kanalı. IELTS olmasa da dinlenebilir. Kelimeler ve IELTS listening kısmı için çok fayda sağlayacaktır.
- IELTS – Speaking For Success: IELTS speaking kısmına yönelik iki kişinin soru-cevap sohbetini içeren tatlı bir podcast kanalı.
- BBC – 6 Minute Grammar: Emin olun dil bilgisi için okulda aldığımız eğitimden daha iyisini 6 dakikada sunan bir podcast kanalı. 🙂
- Voscreen: Açıkçası Voscreen direkt olarak akademik IELTS sınavına yönelik bir uygulama değil. Ama sınav modundan sıkılırsanız bir süre eğlenceli geliyor. Ünlü/ünsüz film/dizi/belgesel sahnelerinden kısa videolarda replikleri dinleyip cümleleri tahmin etmeye çalışıyorsunuz. Sıralama, puan sistemi ve seviyenize göre seçim yapma seçenekleri var.
Akademik IELTS – Youtube Kanalları
Youtube için aşağıdaki kanallara üye olsam da bu konu için görüşümü alt başlıkta yazacağım.
- IELTS Liz
- Fastrack IELTS
- Adam’s English Lessons
- English With Immi
IELTS Kelime Önerileri
Ben akademik IELTS için not aldığım ve çalıştığım bütün kelimeleri en kısa süre içinde bloga aktaracağım. Okuduğunuz daily news, Cambridge, NY Times kelimelerini not alıp cümle örnekleriyle kendi kendinize flashcard yapıp her gün çalışmanızda fayda var.
- Akademik IELTS kelimeleri için en önemli konu synonym denilen eş anlamlılar. Özellikle writing ve speaking kısmında sürekli aynı kelimeleri tekrar etmeniz puanınızı düşürecektir. Grafik yorumlarken bir cümlede “increase” yazıyorsanız, diğerinde “rise” vs. kullanmanız bekleniyor. Synonym için çıkardığım kelimeleri de aktaracağım.
- Quzilet: Flashcard oluşturmak için daha iyi bir uygulama var mı bilmiyorum. Ben quizlet’i kullandım. Hem ipad hem telefon ile entegreydi. Oyunları ve çalışması zevkli. Set oluşturmak başta karışık gelebilir, ama kurcalayın. Sonrasında alışacaksınız.
- Sözlükler:
- https://dictionary.cambridge.org/
- https://www.thesaurus.com/ – synonym için

Akademik IELTS Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Öncelikle tamam sınav stresli olabilir. Ama eğlence kısmını da atlamayın. Okuduğum, dinlediğim bilimsel konulardan çok keyif aldım. Kefir, mamutlar, dünyaca ünlü ressamlara dair bazı konular hala aklımda.:) Writing’de hiç kafa yormadığım şeyler üzerine sav üretmeyi sevdim. Sınav bittiğinde İngilizce seviyem başladığım noktanın üstündeydi. Ve birçok yeni kelime, kalıp öğrenip pek çok konuda derinleşme fırsatı buldum. “İşim olmasa rahatça daha çok çalışsam” diye düşündüğüm çok oldu. Ama sınav bitince yüzüne bile bakmadığım da bir gerçek. 🙂
- Sınav sistemini tamamen öğrenin. Reading kaç bölümden oluşur, hangi soru tipleri var, writing task 1-2 için neler gerekir vs. vs. sınavın soru tiplerini, yapısını öğrenin. British council’in ilk 3 sınavını yaparsanız zaten bir fikriniz olacaktır.
- Herkesin İngilizce seviyesi farklı, “3 gün çalışıp başardım” diyen de var, bir sene çalışanı da gördüm. Ben 3 ay kala çalışmaya başladım ve maalesef iş yerimde de en yoğun döneme denk geldi. Fakat bazı şeylerden ödün verdim. Önerim altı bölüme ayırıp reading, listening, writing, speaking, kelime ve dil bilgisi kısmı için öncelikle planlamanızı yapın. Örneğin ben süre tutarak min. 5 writing task 1 ve 2 yazmaya karar vermiştim. Grammar alanında eksik olduğum konularımı çıkarmıştım. Günde kaç saat ve hangi saat aralıklarında IELTS çalışacağım belliydi. Planlama olmazsa son günlere yaklaşınca panikleyebilirsiniz.
- Benim gibi 2 aydan uzun süreli çalışacaksanız düştüğünüz, paniklediğiniz, hiç ilerlemiyor gibi hissettiğiniz dönemler olabilir. Kötü hissetseniz de plana bağlı kalıp çalışmanıza devam edem. Stresi yönetin.
- Sadece İngilizce bilginiz ölçülmeyecek maalesef. Hızınız, konsantrasyonunuz, stres yönetiminiz çok önemli. Bu sebeple özellikle reading ve writing için zaman yönetimi konusunda tatmin olana kadar süre tutarak deneme yapın. Hızlı okuma ve yazma üzerine pratik yapın.
- Sınav çok uzun sürüyor, benim en büyük eksiğim reading’de yeteri kadar süreli deneme yapmamaktı. Diğer eksiğim de denemeleri parça parça yapmaktı. 2.5-3 saat oturup denemenizi yapın. Bir şey yemeden ve tuvalete gitmeden o süreyi yönetmeye alışın.
- Writing ve speaking’in beklediğinizden düşük gelebileceğini göz önünde bulundurun. Ben writing’de birebir British Council’in kendi portalındaki paragraf yapısı örneğini kullandığım halde gelen skor geri bildiriminde “paragraf kullanılmamıştı” notu vardı. İtiraz edesim geldi ve sinirlendim açıkçası, ama istediğim amaca ulaşmama yetecek bir skor aldığım için uğraşmadım.
- Speaking’de de youtube’da izlediğim mock testlerden kat kat iyi bir sınav geçirdiğim halde beklediğimden düşük bir skor aldım. Bu konuda şunu okudum, göçmenlik için min. 7 isteniyormuş ve listening, reading’den düşüremedikleri için bu alanlardan kırıyorlarmış. Ama şunu söyleyebilirim listening ve reading beklediğimden iyi, writing ve speaking ise kötü geldi. 🙂
- Özellikle reading’de ilk yapacağınız şey sorunun ne istediğini anlamak olsun. Sırf bu sebeple evde yaptığım pratiklerde 5’te 5 yapacağım şeyleri tamamen hatalı yaptığım vs. oldu. 🙂 Reading’in bütün soru stillerini en az bir kez görün.(paragraf eşleme, boşluk doldurma…) Sınavda hiçbir kategori için “bu ne” demeyin, sınav bunun yeri değil.
- Youtube’da çok fazla IELTS kanal ve kaynağı var. Soru tipi ve taktiklerini öğrenmek için içinize sinen bir ya da iki youtuber’ın anlatımlarını dinleyin. Ama bu noktada dağılıp zamanınızı youtube izlemekle kaybetmeyin. Birincisi hepsini izleyebilmeniz mümkün değil her hafta yenisi ekleniyor, ikincisi IELTS taktiklerini öğrenmek listening, reading, writing, speakingdeki açıklarınızı kapatmıyor. Oturup çalışmanız gerekiyor. Üçüncüsü de bir süre sonra hepsi birbirinin tekrarı. Sınavın yapısını öğrendikten sonra bol bol çalışın. Yapamadığınız ve taktik ihtiyacı duyduğunuz bir kısım varsa(örneğin: reading true-false-not given soruları) o alan için youtube’dan arama yapıp taktikleri öğrenin. Fakat iş taktikte değil pratikte bitiyor.
Bilgisayar Mı, Kağıt Mı?
Akademik IELTS sınavını kağıt ya da bilgisayar üzerinden yapabilirsiniz. Ben bilgisayar üzerinden yaptım. Bu konunun avantajları;
- Writing’de kaç kelime yazdığınızı görebiliyorsunuz.(ki bu önemli bir skor kriteri)
- Writing’de bazen tüm paragrafı silmeniz vs. gerekebilir. Ya da aklınızda birkaç passive vs. cümle kalıbı vardır sınav başlar başlamaz not alabilirsiniz. Bilgisayardan bunları yapmak çok kolay.
- Süreyi görebiliyorsunuz.
- Reading’de direkt pasajın içinden kopyalayıp yapıştırabiliyorsunuz. Harf hatasının ve süre kaybının önüne geçiyor.
- Kağıt bazlıda yanıtları cevap anahtarına geçirmek vs. gerekiyor sanırım. Bilgisayar bazlıda böyle bir şey yok.
Dezavantajları;
British Council’in klavyesi maalesef telefon, ipad ve laptopumdan farklıydı. İ harfi yerine nokta vardı, ı harfi yerinde i vardı vs.
Bu konu beni inanılmaz zorladı. Yıllardır çok hızlı ve otomatiğe bağlamış şekilde yazarım. Dolayısıyla sürekli bir şeyleri düzeltmek zorunda kaldım. Hem listening hem de writingde son saniyede hatalarımı fark ettim. Belki fark edemediklerim de vardı. 🙂 Zira writing geri bildiriminde “kelimelerin yazım hatası”na dair bir not da vardı.
British Council İle İlgili Bilgiler
Sınava Idp ve British Council üzerinden giriliyor. Ben bir arkadaşım sebebiyle British’i seçmiştim. Bazı konuları yazacağım;
- Sınav anında yanınıza kalem, mont dahil hiçbir şey alamıyorsunuz. Sadece şeffaf şişede su alabilirsiniz. Fakat kilitli dolaplar var, eşyalarınızı buraya bırakıyorsunuz. O sebeple telefonunuzu yanınıza alabilirsiniz.
- Akıllı saat vs. de alınmıyor. 🙂
- Idp’yi bilmiyorum, fakat British Council’in kulaklıkları nuh nebiden kalma saçma sapan kulaklıklar. Listening’de yandaki kişinin sesini duyabiliyorsunuz. İnsan sınav parasını düşününce inanamıyor bu kulaklıklara. 🙂
- Yukarıda da yazdım klavye benim klavyemden farklıydı. Ben Q klavye kullanıyorum. Belki tamamen benimle ilgili bir sorundur bilemiyorum. 🙂
- Sınav gözetmeni ara ara dolaşıyor, cam kenarındaysanız covid şartları sebebiyle pencere açılabiliyor vs. Bu sebeple bol bol deneme yapmanız, gürültülü ortamda konsantre olabilmeniz iyi olabilir. Şu bir gerçek ki listening su gibi akıp gidiyor, anlık konsantre kaybıyla hangi soruda olduğunuzu yitirip paniklemek mümkün. Tek odağınız sorular olsun.
- HES kodunuz gerekli olacak. Yanınıza telefon almayacaksanız HES kodunuzu alın. Sınava kayıt olduğunuz kimliğiniz/pasaportunuz da gerekli.
***
Yazıma burada son veriyorum. İlerleyen günlerde not aldığım akademik IELTS kelimeleri, eş anlamlılar, speaking, writing ve bir ihtimal grammar notlarımı da aktaracağım.
Başarılar dilerim. Umarım hayalinize üç-beş adım yaklaşacağınız bir skor alır ve ikinci kez sınava girmek zorunda kalmazsınız. 🙂 Ama her ne skor olursa olsun dünyanın sonu da değil. Bunlar çaresi olan dertler. 🙂
IELTS serisinin devam yazıları:
- Akademik IELTS Popüler Kelime Listesi
- Akademik IELTS Writing Task 1 Önerileri
- Akademik IELTS Writing Task 2 Önerileri
- Akademik IELTS Speaking Taktikleri
- Londra’da İlk Hafta – Faydalı Bilgiler
- İngiltere’de Yüksek Lisans Önemli Bilgiler
- İngilizce Master – 10 Faydalı Uygulama & Web sitesi
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.
Nereden başlayacağımı bilmiyordum çok yararlı oldu. Teşekkürler. Ayrıca herhangi kursa gitmeye de gerek yokmuş sanırım.