İş Hayatından Kişisel Hayata Uyarlanabilecek 3 Metod

Bir süredir her Pazar düzenli olarak yazıyordum, artık Perşembe ve Pazar olmak üzere haftada iki yazı eklemeye karar verdim. Dünden beri biraz rahatsızım; kendi içimde “Perşembe yazılarına haftaya başla” diye bir ses beni kemirse de bu hafta yayınlayacağım. 🙂 Yazılarımın %70’i motivasyon ve hayatımı nasıl daha iyi hale getirebilirim ağırlıklı konular. Beni motive eden şeyleri buraya da aktarıyorum aslında. Bugünkü yazı kendisinden “proje” yaratmak isteyen ve kendi hayatını iş hayatı ciddiyetiyle ele almak isteyenler için yazıldı. 🙂 İş hayatında duyduğunuz ya da duymadığınız, SWOT analizi, Beyin fırtınası ve Agile’ı küçük özetler ile anlatacağım. Amacım tüm detayları aktarmaktan ziyade bir iki hap bilgi vermek. Geniş çaplı inceleyip hedefleriniz için kullanmak biraz da sizin elinizde.

SWOT Analizi

SWOT analizi iş hayatında bir projeyi ölçmek/değerlendirmek için kullanılan bir metod. Kelimenin kökleri aşağıdaki konuları içeriyor;

S: Strengths, konuyla ilgili güçlü yönler.

W:Weaknesses, konuyla ilgili zayıf yönler.

O: Opportunities, konuyla ilgili fırsat oluşturabilecek noktalar.

T: Threats, konuyla ilgili sorun oluşturabilecek noktalar.

Bu tekniği kişisel hayatta tereddüt yaşadığınız atılımlar için uygulamak, sakin kafayla oturup olumlu olumsuz yönleri, fırsat oluşturabilecek noktaları ve ilerisi için ön görülen tehdit unsurlarını objektif şekilde belirlemek “başlayıp başlamama” kararı almanız için daha net bir tablo ortaya koymanızı sağlar.

Beyin Fırtınası

Beyin fırtınasını duymayan kalmamıştır. Dizilerde ve günlük hayatta da yer yer kullanılan bir tabir haline geldi. Bu yaratıcı bir teknik olmakla birlikte birkaç kişi bir araya gelerek uygulamak daha ilginç fikirler ortaya koymanızı sağlar. Yapılması gereken iş çok basit, bir süre belirleyip –örneğin yarım saat- hedefiniz ile ilgili tüm fikirleri ortaya döküyorsunuz.

Beyin fırtınasını uygulayabilmek için birkaç önemli nokta var, birincisi katılımcıların hepsi bu aşamada “mantıksız/aptalca fikir” diye bir fikir olmadığını bilmeli ve aklına gelen her fikri açığa çıkartabilmeli. Dilediği kadar büyük hayal edip, kendisine sınır koymadan uçabilmeli. Bu noktada herkesin cesur olması ve kimsenin kimseyi yargılamaması gerekir.

Tüm yaratıcı fikirler ortaya döküldükten sonra, eleme yapılabilir. Bu aşamada amaç kör noktalardan çıkabilmek, daha geniş bir bakış açısıyla bakmak, sınırları kaldırmak, herkesin yaratıcı olmaya başladığı bir ortamda diğer fikirlerden ilham kazanmaktır.

Min. 20 yeni fikir gibi bir alt sınır koyup kişilerin kendilerini zorlaması sağlanabilir.

Agile Metodu

Agile da son yıllarda kurumsal şirketlerde uygulanan bir metod. Agile kelimesinin tam bir Türkçe karşılığı olmamakla birlikte çevik/hızlı kararların uygulamaya koyulduğu bir sistem olarak düşünebiliriz. Kendi şirketimde de birkaç departmanda uygulanmakla birlikte ben çok küçük bir parçasından bahsedeceğim.

Bu metoda göre uzun uzun tasarlama, düşünme evrelerinden ziyade “harekete geç” yöntemini benimsiyoruz. 2 haftalık hedefler var(haftalık uygulayanlar da olabiliyor).

To do(yapılacaklar),

Doing(yapılmakta olanlar)

Done(yapılanlar)

Sonrasında nasıl takip edeceğiniz size kalmış. Deftere yazabilirsiniz; ama bizim şirletimizde uygulanan metod “post-it”. Renkli post-itlerinizde haftalık hedeflerinizde tamamlamanız gereken görevleri to do alanına post-itliyorsunuz. Görevlere başlayınca doing alanına alıyorsunuz. İki haftanın bitiminde amacınız tüm post-itleri done kısmında toplamak. Oyun gibi aslında.:)

2 haftalık süreçte koyduğunuz hedefin uygulanamayacak ya da başarısız bir hedef olduğunu fark ediyorsanız yeni bir hedefe geçmeniz ya da uyarlamanız gerekiyor.

Kısacası çabuk karar al, harekete geçip uygulamaya başla ve bitir. Baktın olmuyor hemen iptal et ve yeni sisteme geç.

İşiniz 1 senede bitecek bir iş ise, küçük iki haftalık parçalara ayırıp gene iki haftalık hedeflerle 1 sene sonundaki hedefinize ulaşın. Sistem özetle bu. Uzun uzun bekleme süreleri olmadığı için ve hızlı harekete geçildiği için öngörülen bitiş süresini kısaltabilen bir metod.

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.