“Neden korkuyorsan onu daha sık yapmaya başla.”
Websitemi ilk açtığımda yazdığım konulardan birisi, topluluk önünde konuşma korkusuydu. Fakat blogu kuralı uzun zaman oldu ve geriye dönüp baktığımda topluluk önünde konuşma konusunu zayıf bir içerikle ele aldığımı düşünüyorum. Bu sebeple tekrar değinip, bu korkunun nasıl yenileceğine dair okuduğum birkaç kaynağın önerilerine yer vereceğim.
“İki tür konuşmacı vardır. Gergin olanlar ve yalancı olanlar.” – Mark Twain
Yapılan araştırmalara göre pek çok kişi için topluluk önünde konuşma korkusu, uçaktan paraşütle atlamak ya da ölüm korkusu gibi konulardan daha önce geliyor. Peki bu korku önlenebilir mi ve topluluk önünde konuşma fobisini yenmemiz için neler yapmamız gerekir?
Yazı İçeriği
Topluluk Önünde Konuşma Korkusu İçin 7 Öneri
- Yüksek Sesle Pratik Yapın
Kaygınızı azaltmanın en iyi yolu kendinizi rahat hissedene kadar prova yapmaktır. Kendi başınıza pratik yapmak önemlidir, ama sizlere dürüst ve yapıcı geri bildirimde bulunacak bir arkadaşınızın, meslektaşınızın veya koçunuzun önünde de pratik yapmanız da çok faydalı olacaktır.
Not: Öncelikle bizim toplumumuza yapıcı geri bildirimi öğretmek gerekir diye düşünüyorum.:)
- Mükemmel Olmaya Çalışmayın
Hiçbirimiz mükemmel değiliz ve en iyi konuşmacılar dahi topluluk önünde konuşurken hatalar yapabilir. Önemli olan duruşunuzu bozmadan konuşmaya devam etmek. Siz konuşmayı durdurmaz ve durumu itiraf etmezseniz pek çok kişi yaptığınız hatayı zaten anlamayacaktır.
Kusurlunun içindeki mükemmeli görmeye yönelik bir kitap önerisi: Wabi Sabi

- Korkunuzu Olumlu Yönetin
Pek çok performans sanatçısı sahneye her çıkışında heyecan hisseder ve bu çok normaldir. Topluluk önünde konuşmadan önce korku, heyecan ya da gerinlik gibi duygular hissediyorsanız bunları normal karşılayın. Stresinizi sıfırlamak için uğraştıkça daha fazla strese girebilirsiniz. Biraz stres iyidir, vücudunuzda adrenalin salgılanmasını sağlar, sizi dinç tutar ve konsantrasyonunuzu arttırabilirsiniz.
- Konuya Hakim Olun
Şu bir gerçek ki konuşma yapacağınız konuyu ne kadar iyi bilirseniz topluluk önünde konuşma korkunuza o oranda olumlu etkisi olacaktır. Özgüveniniz artar ve bu da duruşunuza, duygularınıza olumlu yansır. Özellikle soru-cevaplı sunum etkinliklerinde gelebilecek soruların stresini duymamak adına konuya hakim olmak önemlidir.
- Derin Nefes Alıp Verin
Eğer konuşma öncesinde stres seviyenizin olması gerektiğinden daha yüksek olduğunu düşünüyorsanız derin diyafram nefesleri alıp vermek.(göğüs kafesi yerine gövde/karın kısmından nefes almak) sizi yatıştıracaktır. Nefes alırken “ben” verirken de “rahatım” mantralarını kullanabilirsiniz. Nefes konusu için aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
Nadi Shodhana Nefes Tekniğinin 5 Faydası
- Başarılı Bir Konuşma Yaptığınızı Hayal Edin
Zihinde imaj oluşturma, hayal etme başarmak istediğimiz pek çok konuda önemli olduğu gibi bu konuda da çok önemli. İyi bir konuşma yaptığınızı hayal edin. Pozitif bir enerji yaptığınızı. Güzel tepkiler aldığınızı. Pozitif bir dinleyici kitlesi tarafından dinlendiğinizi…
“Hayal etmediğiniz bir şeyi gerçekleştiremezsiniz.”
Hayatınızda Mucize Yaratacak 6 Sabah Rutini
- Fiziksel Etmenleri İyileştirin
Konuşma yapacağınız gün size daha iyi ve özgüvenli hissettirecek kıyafetler, saç baş tercih edin. Midenizi hırpalamayacak gıdalar tüketin. Duruşunuz ile ilgili çalışın. Bu konuda Amy Cuddy’nin çok çok keyifli bir Ted Konuşması var onu izleyebilirsiniz. Aynı zamanda mümkünse iyi konuşma öncesi uykunuzu almaya çalışın. Ama alamadıysanız da bu konuda stres yaratmayın. Bir günlük uykusuzlukla kimse ölmüyor. “Bana yetecek kadar enerjim var” diye tekrar edin.
İyi Bir Konuşma İçin 7 Öneri
- İzleyici İle Etkileşime Geçin
Konuşmayı monologdan diyaloga çevirmek için izleyici ile etkileşime geçmek faydalı bir yöntem. Kitlenizin katılımı ve ilgisi önemli. İyi bir konuşma için sorular sorabilir katılmalarını sağlayabilirsiniz.
- Göz Teması Kurun
Eğer mümkünse konuşma yapacağınız salona erken giderek insanların gözüne bakıyormuş gibi davranarak pratik yapın. Konuşmanıza başladığınızda odanın farklı bölgelerinden birkaç arkadaşça yüz seçip göz teması kurun. Göz teması kurup güler yüzle anlattığınızda iyi bir etki bırakırsınız.
- Her Kelimeyi Ezberlemeye Çalışmayın