Topluluk Önünde Konuşma Korkusu

“Neden korkuyorsan onu daha sık yapmaya başla.”

Websitemi ilk açtığımda yazdığım konulardan birisi, topluluk önünde konuşma korkusuydu. Fakat blogu kuralı uzun zaman oldu ve geriye dönüp baktığımda topluluk önünde konuşma konusunu zayıf bir içerikle ele aldığımı düşünüyorum. Bu sebeple tekrar değinip, bu korkunun nasıl yenileceğine dair okuduğum birkaç kaynağın önerilerine yer vereceğim.

“İki tür konuşmacı vardır. Gergin olanlar ve yalancı olanlar.” – Mark Twain

Yapılan araştırmalara göre pek çok kişi için topluluk önünde konuşma korkusu, uçaktan paraşütle atlamak ya da ölüm korkusu gibi konulardan daha önce geliyor. Peki bu korku önlenebilir mi ve topluluk önünde konuşma fobisini yenmemiz için neler yapmamız gerekir?

Topluluk Önünde Konuşma Korkusu İçin 7 Öneri

  • Yüksek Sesle Pratik Yapın

Kaygınızı azaltmanın en iyi yolu kendinizi rahat hissedene kadar prova yapmaktır. Kendi başınıza pratik yapmak önemlidir, ama sizlere dürüst ve yapıcı geri bildirimde bulunacak bir arkadaşınızın, meslektaşınızın veya koçunuzun önünde de pratik yapmanız da çok faydalı olacaktır.

Not: Öncelikle bizim toplumumuza yapıcı geri bildirimi öğretmek gerekir diye düşünüyorum.:)

  • Mükemmel Olmaya Çalışmayın

Hiçbirimiz mükemmel değiliz ve en iyi konuşmacılar dahi topluluk önünde konuşurken hatalar yapabilir. Önemli olan duruşunuzu bozmadan konuşmaya devam etmek. Siz konuşmayı durdurmaz ve durumu itiraf etmezseniz pek çok kişi yaptığınız hatayı zaten anlamayacaktır.

Kusurlunun içindeki mükemmeli görmeye yönelik bir kitap önerisi: Wabi Sabi

Topluluk önünde konuşma korkusunu yenmek için öneriler
Topluluk önünde konuşma
  • Korkunuzu Olumlu Yönetin

Pek çok performans sanatçısı sahneye her çıkışında heyecan hisseder ve bu çok normaldir. Topluluk önünde konuşmadan önce korku, heyecan ya da gerinlik gibi duygular hissediyorsanız bunları normal karşılayın. Stresinizi sıfırlamak için uğraştıkça daha fazla strese girebilirsiniz. Biraz stres iyidir, vücudunuzda adrenalin salgılanmasını sağlar, sizi dinç tutar ve konsantrasyonunuzu arttırabilirsiniz.

  • Konuya Hakim Olun

Şu bir gerçek ki konuşma yapacağınız konuyu ne kadar iyi bilirseniz topluluk önünde konuşma korkunuza o oranda olumlu etkisi olacaktır. Özgüveniniz artar ve bu da duruşunuza, duygularınıza olumlu yansır. Özellikle soru-cevaplı sunum etkinliklerinde gelebilecek soruların stresini duymamak adına konuya hakim olmak önemlidir.

  • Derin Nefes Alıp Verin

Eğer konuşma öncesinde stres seviyenizin olması gerektiğinden daha yüksek olduğunu düşünüyorsanız derin diyafram nefesleri alıp vermek.(göğüs kafesi yerine gövde/karın kısmından nefes almak) sizi yatıştıracaktır. Nefes alırken “ben” verirken de “rahatım” mantralarını kullanabilirsiniz. Nefes konusu için aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Nefes Egzersizleri

Nadi Shodhana Nefes Tekniğinin 5 Faydası

  • Başarılı Bir Konuşma Yaptığınızı Hayal Edin

Zihinde imaj oluşturma, hayal etme başarmak istediğimiz pek çok konuda önemli olduğu gibi bu konuda da çok önemli. İyi bir konuşma yaptığınızı hayal edin. Pozitif bir enerji yaptığınızı. Güzel tepkiler aldığınızı. Pozitif bir dinleyici kitlesi tarafından dinlendiğinizi…

“Hayal etmediğiniz bir şeyi gerçekleştiremezsiniz.”

Hayatınızda Mucize Yaratacak 6 Sabah Rutini

  • Fiziksel Etmenleri İyileştirin

Konuşma yapacağınız gün size daha iyi ve özgüvenli hissettirecek kıyafetler, saç baş tercih edin. Midenizi hırpalamayacak gıdalar tüketin. Duruşunuz ile ilgili çalışın. Bu konuda Amy Cuddy’nin çok çok keyifli bir Ted Konuşması var onu izleyebilirsiniz. Aynı zamanda mümkünse iyi konuşma öncesi uykunuzu almaya çalışın. Ama alamadıysanız da bu konuda stres yaratmayın. Bir günlük uykusuzlukla kimse ölmüyor. “Bana yetecek kadar enerjim var” diye tekrar edin.

İyi Bir Konuşma İçin 7 Öneri

  • İzleyici İle Etkileşime Geçin

Konuşmayı monologdan diyaloga çevirmek için izleyici ile etkileşime geçmek faydalı bir yöntem. Kitlenizin katılımı ve ilgisi önemli. İyi bir konuşma için sorular sorabilir katılmalarını sağlayabilirsiniz.

  • Göz Teması Kurun

Eğer mümkünse konuşma yapacağınız salona erken giderek insanların gözüne bakıyormuş gibi davranarak pratik yapın. Konuşmanıza başladığınızda odanın farklı bölgelerinden birkaç arkadaşça yüz seçip göz teması kurun. Göz teması kurup güler yüzle anlattığınızda iyi bir etki bırakırsınız.

  • Her Kelimeyi Ezberlemeye Çalışmayın
rong>

Konuşma metninize hakim olmanız ve pratik yapmanız çok faydalıdır; fakat kelimesi kelimesine ezberlemeye çalışma strese yol açacaktır. Özellikle konuşma anında ezberi kaçırdığınız hissine kapılırsanız kontrolünüz kaybolabilir.

  • Okumayın

Okumak ve konuşmak arasında çok fark vardır. Yapacağınız konuşmayı bir kağıttan ya da ekrandan okursanız izleyicilerin ilgisini kaybedebilirsiniz.

  • Görsellerle İçeriğinizi Zenginleştirin

Eğer sunum ile birlikte bir konuşma yapacaksanız izleyicilerin dikkatini çekecek görsel ve videolarla içeriğinizi zenginleştirip iş yükünüzü hafifletebilirsiniz. Hiçbir zaman aşırıya kaçmamak gerekir.

  • Mizah Ve Hikaye Gücünü Kullanın

Her konuşma buna elverişli olmayabilir. Örneğin benim işimde çok mümkün bir şey değil. Biz daha motamot sunumlar yapıyoruz. Fakat pek çok konuşma ve sunuma ilginç bir hikaye, alıntı, istatistik ile başlanabilir. Başlangıçta izleyiciyi iyi bir yerden vurup dikkatlerini çekmek size de iyi bir enerji verecektir.

  • Sesiniz ve Beden Diliniz Üzerine Çalışın

En bilindik konuşmacılar politikacılardır. Çoğu milyonlarca lira vererek bu konu üzerine eğitimler alır. Hatta dünyaca ünlü birkaç siyasinin servet değerinde paralar verdiği söylenir. İyi bir konuşma için sesinizin gür ama rahatsız etmeyecek bir ölçüde çıkması, nefes sorunları, ııı eeeeııı esleri olmaması önemlidir. Ek olarak elleri doğru şekilde ve abartısız kullanmak fayda sağlayacaktır. Oradan oraya sallanmak ya da çok fazla yürüyüp dikkat dağıtmak ya da put gibi durmak konuşma kalitesini bozan faktörler.:)

Topluluk önünde konuşma korkusunu yenmek için öneriler
Topluluk önünde konuşma

Topluluk Önünde Konuşma Korkusunu Yenmek İçin: Toastmasters

Çevreme “toastmasters” diye bir şey duyup duymadıklarını sorduğumda, genel olarak toast kelimesi ve master chef programları sebebiyle yemek ile ilgili bir şeyi çağrıştırdı. 🙂

Toastmasters ilk olarak Amerika’da kurulan, daha sonra Dünya’nın çeşitli ülkelerine yayılan, şu anda da 300.000’den fazla üyesi olan bir konuşma topluluğu. Türkiye’de ise 1996 yılında kurulmuş. Şu an çeşitli illerde toplamda 10 adet toastmasters kulübü mevcut.

Covid-19 sonrasında ne durumdalar bilmiyorum; fakat Toastmasters topluluk önünde konuşma ve iletişim yetilerini geliştirmek için bir fırsat. Üyeler 2 haftada bir bir araya gelerek konuşmalar yapıyor.(hazırlıklı ve doğaçlama konuşmalar) Daha sonra birbirlerine geri bildirimde bulunuyorlar. İngilizce konuşma yetilerini geliştirmek isteyenler için de güzel bir seçenek, bazı kulüplerde sadece İngilizce konuşmalar yapılıyor.

Geçmiş dönemde 4. Toastmasters Türkiye Zirvesi ve Ulusal Hitabet Yarışması‘nın bilet satışına denk geldim ve hem toastmasters hakkında biraz daha detay bilgi edinmek hem de konuşmaları dinlemek için katıldım.

Tek başıma gittiğim için bir köşede oturup sessizce gözlemleyeceğimi düşünmüştüm.:) Ama birkaç toastmasters üyesi tokalaşıp kendilerini tanıtıp sohbetlerine dahil olmamı sağladı. 🙂 Böylelikle topluluk hakkında biraz daha fikir edinme fırsatı buldum.

İlk izlenimim; iletişime, öğrenmeye ve kendisini geliştirmeye açık insanlarla bir araya gelmenin keyifli olması. Öğrendim ki bir kulübe üye olduktan sonra diğer kulüplerdeki konuşmalara da katılabiliyormuşsunuz.

İki kez misafir olarak katılma şansınız var(mış). Topluluk önünde yapılan ilk konuşmaya buzkıran adı veriliyor. Hemen sahneye atılıp konuşmak zorunda değilsiniz. Tanıştığım kişilerden bir tanesi ilk konuşmasını yaklaşık bir yıl sonra yapmış. Diğeri ise “süreyi fazla uzatmak istemedim, ikinci hafta konuştum” dedi.

Hepsinin ortak olarak söylediği şey ise Toastmasters’ın özgüvenlerine ve iletişim yeteneklerine çok katkı sağladığı. Güzel bir arkadaşlaşlık ortamı olduğu. Geri bildirimlerde kendilerini düzeltme imkanı buldukları vs. Aynı zamanda bazı insanların ilk haftadan sonra “burası hiç bana göre değil” deyip devam etmediğinden, bazılarının ise vazgeçemediğinden bahsettiler.

Dolayısıyla sizin beklentinizle ilgili bir konu. 🙂

Fakat bu kadar faydalı bir kulübün bilinilirliği çok az. Topluluk önünde konuşma biraz niş bir konu, bunun da etkisi olabilir. Ama 96’dan beri Ankara’da, 2007’den beri İstanbul’da varlığını sürdüren bir oluşumun 4. Ulusal zirvesinin çok daha dolu bir salonda olacağını düşünmüştüm. Belki isteyerek belki istemeyerek biraz kapalı kalmış bir oluşum.

Topluluk önünde konuşma hem meslek hayatımızda hem de sosyal yaşamımızda karşılaşabileceğimiz bir konu. Kendimizi daha rahat, stressiz hissetmek adına; network sağlamak yeni insanlarla tanışmak, öğretici konuşmalar dinlemek, yeni bir konuşmaya hazırlanıp araştırma yapmak dolayısıyla pek çok yönden kendini geliştirmek adına toastmasters faydalı bir oluşum.

Instagram: @yazarkarga

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

 

 

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.