Karantina günlerinde ablamın aldığı kitapları karıştırırken Wabi Sabi kitabına rastladım. Kapak sayfasında “Kusurlu mükemmel bir hayat için Japon bilgeliği” yazıyordu. Kapağını da İkigai‘ye fazlaca benzetmişler. 🙂 Fakat sayfaları karıştırınca psikolojime iyi gelebilecek kolay bir kitap olduğunu düşünerek okudum.
Wabi Sabi en genel anlatımıyla “kusurlu olanın içindeki güzelliği görmek”. Ve kitap Beth Kempton’ın birebir Japonlar ile de görüşerek 8 bölümde bu felsefeyi derinlemesine incelemesini konu alıyor.
İlk bölümler sadeleşme üzerine olduğu için, şahsıma bütün mutfağı elden geçirmişliği var.:) Bu yazıda minimalizm üzerine önerileri ele almayacağım. Ama konu ilginizi çekiyorsa aşağıdaki yazıları okuyabilirsiniz,
- Minimalizm
- Marie Kondo’dan 6 Minimalizm Önerisi
- Adım Adım Minimalizm
- Hayatı Sadeleştirmeye Yarayan 20 Anahtar Soru
- 4 Adımda Bırakmak Ve Sadeleşmek
Kitap yaklaşık 250 sayda ve ben sadece şu sıkışıp kaldığımız günlerde, Wabi Sabi felsefesine dair hoşuma giden 9-10 altı çizili cümleyi aktaracağım. İlginizi çekerse kitabın tamamını okumanızı öneririm;
Wabi Sabi Felsefesi
Her şey değişiyor. Belki şu anda durmanız, yönünüzü değiştirmeniz ve başka bir şeyin peşinden gitmeniz gerekiyor.
Her ne oluyorsa, şu anda oluyor. Olanı görmezden gelmemeliyiz; ama abartmamıza da gerek yok. Zorluklara teslim olmayı ve yaşanacakları kabullenmeyi öğrendiğimizde hayatımız savaş alanından bir dans pistine dönüşecektir.
Bütün mutsuzlukların kökeninde; eldekilerle yetinmemek ve dışarıdaki hayata kendini kaptırıp çok fazla harcamak vardır. Mutluluk; minnet ve şükran ile başlar.
İşler hayal ettiğiniz gibi gitmediğinde gerçekleşenlerdeki iyiliği arayın.
Başarısızlık hikayenin sonu olmak zorunda değil, bir sonraki bölümün başlangıcı olabilir; ama bunun için kusurlu olmayı kabullenmeli, kendinize şefkat göstermeli ve ilerlemeyi seçmelisiniz.
İdeal yaşam tarzı bir ağacınki gibi olmalı… Toprağa köklerimizi sağlamca yaymalı, dimdik ayakta durmalı ve yavaşça büyümeliyiz. Toprağa kök salarken günlük yaşamamımızın tadını çıkarır, uzun vadeli hedefleri kovalar ve çevremizde olumlu etkiler yaratırız. Özel bir şey yaratmak için hiçbir zaman geç değildir.
Çaba önemlidir ve kendini adamak ödüllendirilir. Geldiğimiz yere ne kadar zamanda geldiğimizin önemi yok. Zaman bizi bir sonraki aşama için gitmemiz gereken yere götürecektir. Aslında geldiğimiz nokta bile önemsizdir. Sonuçlara ulaşmak için tarzımızı nasıl geliştirdiğimiz sonuçlardan çok daha önemlidir.
Sihir tam olarak oluruna bırakıp kendimize güvendiğimizde gerçekleşiyor. Aynı zamanda her şeyi bildiğini ya da yapamayacağını düşündüğün anda kaybedeceğini de öğrendim. Daha en başında bana bütün açıklığımla anın içinde olmam gerektiği öğretildi. Oluruna bırakmak büyük bir hayat dersi, dahası günlük pratikte büyük önem taşıyor. Niyetimizi ortaya koymalıyız, idman yapmalıyız; ama bir nokta geliyor ki güvenerek bütün taşların kendi zamanında yerlerine oturmasına da izin vermemiz gerekiyor. Slogan; teslim ol.
Sorular sormaya devam edin, adım atmaya devam edin, bazen yavaşlayın, bazen hızlanın. Hayatın doğal akışını hissedin.
Hayatı Geliştirmenin 10 Yolu
- Fiziksel gücünüzü egzersiz, iyi beslenme ve dinlenmeyle arttırın.
- Zihinsel gücünüzü sessizlik, düzgün uyuma ve doğada geçireceğiniz zamanla arttırın.
- Büyük şeylerle baş edebilmek için küçük şeylerle baş etme konusunda ustalaşın.
- Küçük amaçlar belirleyin ve gerçekleştirmek için çabalayın.
- Bir şey büyütün. İlginizin yaratacağı farkı görmeye çalışın.
- Nelere kadir olduğunuzu görmek için yaptığınız iyi şeyleri düzenli olarak not alın.
- Bir topluluğa dahil olun.
- Rol modelleri bulup onlardan destek almaya çalışın.
- Çevrenizi ilham veren özlü sözlerle donatın.
- Her gün pozitif olmak için nedenler arayın.
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
Hizmetler: Koçluk Almak İster Misiniz?
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.