Chris Croft isimli koç, eğitmen ve konuşmacının “Haftalık Mutluluk İpuçları” isimli online eğitimini alıyorum. Tam da bloga yazmayı sevdiğim konular olduğu için öğrendiğim şeyleri ara ara Türkçe’ye çevirerek sizlerle paylaşacağım. İlk dersimizin konusu başarılı ve mutlu olmak. Aslında çevirirken anlam kaybolabiliyor. Konu mutluluktan ziyade “enjoy”, “fun” yani yaptığın işten, yaşadığın hayattan keyif almak.
Hayat döngüsünde başarılı olmayı ve bunu yaparken eğlenmeyi, keyif almayı kim istemez ki? Chris’e göre bu noktada bazı kriterler var;
Hayatımızı 3 ana kısma ayırabiliriz; geçmiş, şu an, gelecek. Chris konuşmasında geçmiş konusunun üzerini çiziyor. Çünkü geçmiş ile ilgili değiştirebileceğimiz bir şey yok. Yaşandı ve bitti. Gerekli dersleri çıkarttıktan sonra geçmişi pek de düşünüp kurcalamaya gerek yok.
Tüm gurular, “an’da kal” “an’ın tadını çıkart” gibi şeyler önerdiği için şimdiki zaman tabii ki çok önemli; ama Chris’e göre geleceği hiçbir şekilde planlamadan, gününü gün ederek yaşamak da riskli.
Şimdiki zaman ve gelecek zaman için iki girdiyi(input) ele alıyor: Hedefler ve Verimlilik(Zaman yönetimi)
İki tane de çıktımız(output) var: Başarı ve keyif almak
Aşağıda 6 olasılık için tablo var. (Excelde tablo haline getirmek yerine yazmayı istedim. 🙂 Muhteşem yazım için kusura bakmayın; ama sanırım yazıların devamında mümkün mertebe bu şekilde ilerleyeceğim. 🙂 )
- İlk yaklaşımı ele aldığımızda verimlilik yani zaman yönetimi var; fakat hedefler net değil. Hedefler olmadığında da başarı ve eğlence tam olarak gelmiyor. Kişi bir çemberin yüzeyinde dönüp duruyor. Chris konuyu “başarı kazayla olmaz” cümlesiyle özetliyor. Odaklanmak ve hedefe sahip olmak önemli.
- İkinci yaklaşımı ele aldığımızda, iş kolikleri görüyoruz. Hedefler var, verimlilikleri de var dolayısıyla başarılı oluyorlar. Ama yaptıkları işten keyif almıyorlar ve tam olarak mutlu değiller. Yapmaları gereken şey işin içine biraz eğlence katmak.
- Üçüncü yaklaşımdaki kişilerde hedef yok, zamanı da yönetmiyorlar. Chris’e göre kurban rolündeler. Bence bizim ülkemizde bol bol karşılaşabileceğimiz bir yaklaşım. Bu profil her probleme reaksiyon gösteriyor. Kontrolü ellerine almıyorlar ve alabileceklerini de düşünmüyorlar. Genelde negatife odaklıları. Öncelikle hedef oluşturmaları(net hedefler) sonra da zamanı yönetmeleri öneriliyor.
- Dördüncü kişilerin bir takım hedefleri var. Fakat organize olamazlar. Verimli çalışma ve zamanı yönetme kabiliyetleri yoktur. Daha plansız hareket ederler. Beraberinde başarı gelmez. Hedefleri olup başarılı olamadıkları için keyif de almazlar.
- Beşinci kategorideki kişiler için Chris bir barda çalan müzisyen arkadaşlarını örnek gösteriyor. Şu an’ın tadını çıkartıyorlar. Hedef ve verimlilik kaygıları yok. Eğleniyorlar. Başarı yok. Fakat bu durumun gelecek adına risk oluşturabileceğini ön görüyor.
- Sonuncu yaklaşımda ise net hedefler var. Hedefe ulaşmak için bir sistematik var. Verimlilik var. Gelecek ve şimdi arasında bir denge sağlanmış. Hem başarılı hem eğlence var.
Bu noktada kendinize sormanız gereken 3 soru var;
- Başarı ve keyif alma düzeyinizdeki denge nasıl?
- Net hedeflerin var mı?
- Ne kadar verimli ve organizesin?
İnsanın kendini gözden geçirmesi ve bir şeyleri yoluna koymaya çalışması için doğru sorular.
İlk ders “ne durumdayız”, “neyi yanlış yapıyoruz” gibi noktaları tespit etmek için faydalı. Bu yanlışlıkları nasıl düzeltebileceğimizle ilgili ipuçları ilerleyen konularda yer alıyor.
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
- Huzurun ve Sevincin 8 Şartı
- Pozitif Enerjiyi Arttıran Öneriler
- Mutluluk Veren Küçük Şeyler
- Başarılı Olmanın Yolları
Instagram: @yazarkarga
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.