1 Gün Önceye Dönsem Neyi Daha İyi Yapardım?

Bazen arkadaş sohbetlerimizde “şimdiki aklımla üniversite yıllarına dönsem neler neler yapardım.” gibi cümleler kurup içini doldururuz. Ya da yıllarımızı geçirdiğimiz bir iş, ilişki varsa geçmişe dönüp bugünkü aklımızla aslında neleri farklı yapacağımızı konuşuruz.

Hatta bu konu üzerine kurgulanan kitaplar okuyup, filmler izledim. Örneğin Gece Yarısı Kütüphanesi ya da Şahane Hatalar kitabı bunlardan biriydi. Not: Gece Yarısı Kütüphanesi bir nebze okunabilir, fakat Şahane Hatalar benim için 2/10 puanında.

Sabah Sayfaları

Güne genelde günlük tutarak başlıyorum, zaman zaman “günlük tutmayı hiç denemedim nasıl yazmalıyım” soruları alabiliyorum. Bu konuda daha önce Günlük Yazmak İçin Öneriler yazısında 5 munites journal uygulamasından bahsetmiştim. Temelde her gün aynı soruları yanıtlamanızı isteyen bir günlük tutma uygulaması.

Aldığım bir eğitimde eğitmen “insanlar 90 gün boyunca aşağıdaki soruların cevabını yazıp, yanıtlara göre davransa hayatları değişir” diye belirtmişti.

  1. Nelere şükrediyorum?
  2. Neleri takdir ediyorum?
  3. Düne baksam bugün neyi daha iyi yapardım?

Benim bugünkü sabah sayfaları için kendime sorup yanıtlarını yazdığım sorularım?

  • Bugünün mottosu ne? (Örneğin: Olduğum halimle yeterli ve değerliyim.)
  • Neleri takdir ediyorum?
  • Nelere şükrediyorum?
  • Bugünüm için hangi enerjileri hayatıma çağırıyorum?(Örneğin: Kaygısız, güvenli, akışa bırakan vs.)
  • Geleceğim için olumlamalarım ve vizyonum neler?
  • Düne dönsem neyi daha iyi yapardım?
  • Bugünün gündem maddeleri ne?

Kusurlarımızla ve Hatalarımızla Güzeliz

  • Şu an yazdığım günlüğün ilk sayfasında bazı hatırlatıcılar var, bunlardan birini çok seviyorum diyor ki “o güzel kusurlarını sev”.
  • Wabi Sabi Nedir? kitabında Japonlar’ın bir porseleni ya da eşyayı kırdıklarında tüm parçaları toplayıp tekrar yapıştırma sanatları anlatılıyordu. Bir filmde daha görmüştüm. Eşya hiçbir zaman eski kusursuzluğunda görünmez; ama işin felsefesi “kusurun içindeki güzelliği görebilmek”ti.
  • Hepimiz biliyoruz ki düne değil bir salise önceye bile dönemeyiz. Dolayısıyla çok uzak geçmişi tartışıp o alanda bir ızdırap yaratmanın bize hiçbir faydası yok.
  • İkincisi “üniveriteye dönsem şunu bunu yapardım” hissi bizde anlık tatminler yaratır, kendimizi çok daha başarılı, bilinçli kurgularız. Fakat hayal ettiğimiz geçmiş o kadar geride kalmıştır ki bugünkü adımlarımıza hiçbir faydası olmaz. Çok geç kalmış hissederiz.
  • Dünün hatta 10 dakikalık geçmişimizin içinde çok büyük bir hata da olabilir. Hayatın kendisi zaten pamuk ipliğinde yürüdüğümüz bir yolculuk, dolayısıyla bu sabah sorusuna “akışında giden gündelik hayatın basit bir sorusu” gözüyle bakmak gerekir. Yoksa tabii ki dünde akışın dışında büyük bir kaos, yas barındıran bir hareketimiz varsa bizi besleyen şeyler ve imdat planı bambaşka olmalıdır.

Bu Soru Neden Faydalı?

Ben normalde günlüklerimde soru akışı takip etmiyorum. Zihnimi tüm şeffaflığıyla sayfalara akıtıp, hiçbir edebi anlam barındırmadan terapi gibi yazıp, günü planlayıp, ihtiyaç duyduğum konularda kendime telkinler verip kapatıyorum. Fakat bugün yazarken şunu fark ettim ki bu soruya günlükte yer vermek faydalı;

  1. “Bir gün önceye dönsem neyi daha iyi yapardım?” sorusu bir iyileştirme planını kapsıyor. “Neden böyle yaptım?” suçlamasıyla değil “şimdi nasıl yapardım” kurgusuyla geliyor.
  2. Düne kendi pencerenizden bakıp, bir farkındalık yaratmanızı sağlıyor. Farkındalık kelimesinin içi bu kadar boşaltıldığı için üzülüyorum, fakat hem kendimde hem tüm aile/arkadaş iletişimimde gördüğüm en temel şey, farkındalık olmadan değişimin olmadığı. Bir şeyi değiştirebilmemiz için önce fark etmemiz gerekiyor. Ve bazen, bazı konuları o kadar uzun süre yapıyoruz ki kör noktada kalıyoruz.
  3. Yanıtlanması çok basit bir soru.
  4. Ve bu yazıyı yazmama sebep olan madde de şu “dün” çok yakın bir geçmişi kapsadığı için, oraya bakıp “neyi daha iyi yapardım” sorusunu analiz etmek beraberinde “bugün ne yapacağım” sorusuna daha mantıklı yanıt vermenizi sağlıyor.

Kendi dünüme dönecek olursam, çok planlı tam da kurguladığım gibi bir gün geçirmeme rağmen “akşam o kadar geç saatte o kadar sağlıksız şeylerle beslenmezdim” diyorum. Dolayısıyla bu “bugün akşam nasıl yiyeceğim?” sorusunu yanıtlamamı sağlıyor.

***

Yazıyı kapatırken öz şefkatin önemine değineyim. Zaten sırf bu sebeple önce şükür ve kendinize olan büyük/küçük aferinlerinizi yazıp ya da söyleyip sonra dünü nasıl iyileştireceğinize bakmak ve bir şefkat, anlayış perspektifine sahip olmak size daha yardımcı olacaktır. Hatta belki de bazı günler düne bakıp “kendimi o kadar hırpalamamalıydım” diyeceksiniz ve bugün daha “rahat, sakin” bir çerçeve çizeceksiniz.

Tüm bunları yazıp Şimdi’nin Gücü kitabına dair yazı linkini de bırakayım. 🙂

Not: Pazar yazımın konusu aslında farklı bir kitabın incelemesiydi, fakat sabah sayfalarımı yazarken doğaçlama olarak bu konuyu aktarmak istedim. SEO’yu ve blogun teknik gereklilikleri kenara bıraktım. Yeni yazılarda görüşmek dileğiyle.

Hizmetler:Profesyonel Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz. 

2 Replies to “1 Gün Önceye Dönsem Neyi Daha İyi Yapardım?”

  1. Harikasınız gerçekten yeni takip etmeye başladım gerçekten çok hoş bir enerjiniz ve etkiniz var🙏🏻

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.