Aylık Hedefler – Ocak 2022

2022’nin 2. gününden merhaba. 🙂 Normalde bugün erteleme alışkanlıkları üzerine bir yazı daha yayınlayacaktım. Taslağım ve kanyaklarım hazır. Fakat sabah sayfalarını yazarken “bu ay temam ne, Pazar planım nasıl olmalı” gibi konuları karaladım, enerjim yükseldi ve blogda da paylaşmak istedim.

Temam: Bedene ve ruha saygı

Yeni Yıl Hedefleri 2022 yazısında da yazmıştım son birkaç ay benim için yorucu geçti ve ihmal ettiğim, yeni yıla ötelediğim pek çok konu var. “Bedenimiz dünyadaki evimiz” bu ay bu bilinçle yeni alışkanlıklar inşa edeceğim. Önceliklerimizi biz belirliyoruz. Yılın ilk ayına; kendime, hissettiklerime, bedenin işaretlerine önem vererek başlamak istiyorum.

Aylık Hedefler - Ocak 2022
Aylık Hedefler – Ocak 2022

1. Yavaşla

Sabah sayfalarını yazdıktan sonra defteri kenara koyup direkt yazıya geçecektim. Ama temamdan ötürü öyle yapmadım. 🙂 Zaman zaman çalışırken susuyorum ve “şu mail bitsin öyle doldurayım” gibi şeyler söylüyorum kendime. Eminim herkes yapıyor bunu. Şu mail bitsin diye diye aynı duruşta saatlerce kalabiliyoruz. Hiçbir iş, hiçbir mail kendi sağlığımızdan önemli değil ve o ötelediğimiz şeyler bir süre sonra kronikleştiği için şifalanmak çok zor oluyor.

Bunun bilinciyle başladım bugün güne ve haftaiçi de koşturup geçiştirmemek için bu ay alarmımı yarım saat erkene alıp ritüeller yapacağım. Kendini kutsama seansları. 🙂

2. Farkında Ol

Yavaşlama ve farkında olmayı en başa yazdım ki birazdan yazacağım her şeyde arka fona mutlaka bu ikisini alacağım. To-do listeme tik atmak için değil, geçiştirmek için değil, üzerini çizmek için değil ihtiyacım olduğu için hissederek ve meditatif şekilde yapmak istiyorum bu ay bu eylemleri. O yüzden parolam yavaşlamak, tadına varmak, hissetmek ve farkında olmak.

3. Temiz Hava

Biz Ocak’ta da evden çalışmaya devam edeceğiz, az önce camı açtım. En üst katta oturduğumuz için çatılarda martılar, kargalar, yan bahçedeki horoz sesi, yağmur sesi, kuş cıvıltıları, araba sesleri hepsi birbirine karışmış durumda şu an. Odanın havasını tazeledim, karşı çatının anteninde pinekleyen karga ile göz göze geldim. 🙂 Şöyle deriiiinnnn bedava bir nefes aldım. 🙂

4. Mini Bakım

Cilde bakmak mutluluk veriyor insana. Bugün biraz daha farkında olarak yaptım eylemlerimi. Yüzümü yıkarken suyun ılıklığını, soğukluğunu fark etmek. Nemlendiricilerle güne başlamak…

5. Su

Ben eskiden 3 günde bir bardak su içtiğimi bile hatırlamazdım. İnanılmaz susuz bırakırdım kendimi ve susamazdım da. Bazı şeyler alışkanlığa dönüştü. Ama mesela bugün normalde yazımı yazmadan önce gidip su şişemi doldurmayacaktım. “Yazıp öyle içerim” diye düşünmüştüm. 🙂 Gece organlar su

suz kalıyor, ağız kuruyor. Yarım saniye düşünsek şunu yapmayız aslında kendimize. 🙂

6. Spiritüellik

Uzun süredir çok fazla gerginlik, direnç, bir şeyler için koşturma, isyan, şikayet gündemimde. İçsel olarak bunları hissediyorum. Katı ve karanlık bazı şeyler. 🙂

O yüzden genel olarak 2022’nin biraz daha spiritüel geçmesini istiyorum kendi adıma. Daha çok şükrettiğim, yoga yaptığım, yazdığım, sanatla, meditasyonla ilgilendiğim, dua ettiğim bir yıl olsun. Biraz olanı biteni olduğu gibi kucaklama, insanlara karşı yargısız olma, kendine karşı yargısız ve sevgi dolu olma, dünyaya güzellik katma, çabasızlığın tadını çıkarma, teşekküre yer verme, biraz Bob Marley şarkılarındaki gibi “don’t worry be happy” demek istiyorum.

7. Küçük Eylemler

Yukarıda yazdığım şeylerin de hepsi küçük şeyler aslında. Durup düşündüğümüzde su içmek kaç dakikanı alabilir ki? Ya da kaskatı kalmışken birkaç dakika kalkıp omurgayı esnetmek ne kadar zor olabilir?

Bu ay kendime özenli meyve, yeşillik tabakları hazırladığım; hala hava soğuk olduğu için Hygge eylemlerine yer verip mumlar yaktığım, yeni tarifler denediğim, evi tarçın kokusuyla, fırından yeni çıkmış kek kokusuyla doldurduğum bir ay olsun.

8. Günlük Tutmak

Yıla zaten 3 sayfalık sabah sayfalarıma dönüş yaparak başlamıştım. Dün 7. günlüğüme geçtim. Şaşırdım ne çok yazmışım. Sabah sayfaları benim için terapi, yaratıcılığımın ortaya çıktığı, aklıma yeni fikirler getiren, kendimi telkin etmemi sağlayan beni çok rahatlatan bir eylem. Ocak’ta atlamadan, her gün üç sayfa yazacağım.

9. Toksiklerden Uzak Kalmak

Yılın ilk dakikalarına onlarca zam ile başlayan bir ülkeyiz. Toksiklik bizim ana gündemimiz aslında. Ama daha önce de yazmıştım(Bakış Açısını Değiştirmek İçin 8 Öneri) kendi kontrolümde olan şeylere odaklanmak istiyorum. İçimi sıkan gerilimli, dramatik yapımlar izlemeyip daha çok kitap okumak. Netflix’teki “İnsan-İçimizdeki Dünya” belgeselini bitirip yazı yayınlamak, sevdiğim ve bana iyi gelen insanlara kulak vermek, komedi yapımları izlemek, sosyal medyadaki toksik uygulamalardan uzak kalmak bana daha iyi gelecek.

10. Esnemek

Bu öyle basit ve önemsiz bir şey değil aslında. 🙂 İnsan bedeni bebeklikte ve çocuklukta çok esnek. Öldükten sonra ise tamamen katıyız. Esneklik aynı zamanda canlılık, akış, tahammül ve çözümdür.

Üstelik vaktiyle “kalas gibiyim hiç esnemem” diyen biri olarak pratikle ne kadar esneyebileceğimi keşfetmiştim. Esnemek için hiçbir zaman geç değil. Adım adım, milim milim pratik yapın, bedene güvenin o zaten esnemeyi biliyor. 🙂 Anlık fark etmeseniz de aylar sonra geriye dönüp ne kadar yol aldığınızı göreceksiniz.

***

Bu yazıyı yazarken yüzümde bir tebessümle, mutlulukla yazdım. Umuyorum size de geçmiştir. Bu ayın merkezine dış etmenleri değil kendimizi alalım. En sınandığımız anlarda bile kendimiz için yapabileceğimiz şeyler var. Koşullar ne olursa olsun beden ve ruh özeni, saygıyı hak ediyor. Esenlik, huzur, rahatlama, neşe olur umarım arka fonumuzda.

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

4 Replies to “Aylık Hedefler – Ocak 2022”

  1. Yazma konusunda beni çok motive ediyorsun. Çok teşekkür ederim.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.