Cambridge Gezilecek Yerler

Cambridge, Londra’dan günübirlik kolayca seyahat edebileceğiniz şehirlerden birisi. Ben yağmursuz bir Aralık gününde gittim. Cambridge gezilecek yerler yazısında temel gezi noktaları, yapabileceğiniz aktiviteler, yeme & içme mekanları ve kitapçılara dair detayları aktarmaya çalışacağım.

Cambridge Gezilecek Yerler – Soru & Cevap

Oxford Mu, Cambridge Mi?

Londra’dan yapılacak günübirlik gezilerde genellikle Cambridge ile Oxford başı çeker ve kıyaslanır. Benim dil okulu ve master için Oxford şehrini tercih eden 4-5 arkadaşım var. Cambridge’de yaşam deneyimi olan bir tanıdığım yoktu. Oxford’lular Oxford’u pek sevdiği için ben de ilk tercihimi Oxford’dan yana yapmıştım.

Aslında turistik olarak bir günlüğüne gidecekseniz pek çok yönden iki şehir birbirinin kopyası gibi. O yüzden ben olsam kısıtlı zamanda iki yer görmek istiyorsam hem Cambridge hem Oxford’u görmezdim. Onun yerine birini görüp, ikinci seçenekte Cotswolds gibi İngiltere kırsalını ya da Bath’ı tercih edebilirdim. (Yaz dönemiyse Brighton olabilir. Bu gibi farklı tat verecek alternatifler incelenebilir)

Cambridge Gezilecek Yerler
Cambridge Gezilecek Yerler

Londra’dan Nasıl Gidilir?

Biz Oxford’a otobüs ile gitmiştik, Cambridge için de birden fazla firmanın otobüs seçeneği var. Ama Cambridge’e tren ile gittim.

Liverpool istasyonundan kalkan tren yaklaşık 50 dakikada Cambridge’e varıyor ve merkeze yakın bir noktada bırakıyor. Biletler için Trainline’ı tercih ettim. Rochester için de Trainline kullanmıştım.

Cambridge İle Aynı Gün Başka Yer Gezilir Mi?

Oxford ile aynı şekilde bu soruya yanıtım; hayır. 🙂 Özellikle kışın havanın çok erken karardığını düşünürsek Cambridge’e bir tam gün ayırmak gerekir. Biz Oxford gezisinde Bath’a geçeceğimiz için konaklamıştık. Ama Cambridge’de konaklamaya gerek olduğunu düşünmüyorum.

Cambridge Yürümek İçin Elverişli Mi?

Punting dışında(birazdan bilgi vereceğim) hiçbir taşıt kullanmadan gezdiğim bir şehirdi. Turistik kısımlarda yokuş namına bir şey yok, yürüyüşe oldukça elverişli.

Cambridge Gezilecek Yerler
Cambridge Gezilecek Yerler

Cambridge Gezilecek Yerler – 6 Temel Not

Okullar

Belki benim gibi bilmeyenler vardır; ben Oxford’a gidene kadar Oxford ve Cambridge Üniversitelerini bizdeki gibi tek üniversite ve büyük bir kampüs olarak düsünüyordum. Halbuki Cambridge Üniversitesi diye bir bina yok. Bu üniversite 31 ayri kolej ve okulu kapsıyor. Hem Cambridge hem de Oxford, üniversite şehirleri aslında. Bu sebeple gezi rotasının temellerini de okullar kapsıyor.

  • King’s College – 1441 yılında kurulan Şapeli de olan bu bina Cambridge’in en simge yapılarından biri. Girişi ücretli ve önceden rezervasyon yapılmazsa tükenme ihtimali yüksek. Bilet linki.
Cambridge Gezilecek Yerler
Cambridge Gezilecek Yerler
  • Trinity College – 1546 yılında kurulan ve Cambridge Üniversitesi bünyesinde bulunan önemli yapılardan biri. Girişi ücretli, internet satışını göremedim.
  • St. John’s College – 1511 yılında kurulan St. John’s College aynı zamanda Bridge of Sighs’ı da içeriyor. Girişi ücretli, internet satışını göremedim.
  • Judge Business School – Tesadüfen mi ziyarete açık saatine denk geldim bilmiyorum; ama ücretsiz olarak gezdiğim ve legolandi andıran modern mimari yapısını çok sevdiğim bir okuldu.

  • Pembroke College – Ziyarete kapalı olduğu bir an’da bahçesini gezdiğim, mimarisiyle keyif veren okullardan.
  • Corpus Christi College – Yine sadece bahçesini fotoğrafladığım bir okul.

Cam Nehrinde Punting

Punting genellikle özel teknelerle yapılan bir tekne gezisi şekli. Hem Oxford hem de Cambridge şehirlerinde punting ile şehir turu yapmak yaygın bir aktivite. Oxford’da yapmamıştık, ama Cambridge’de yaklaşık 50 dakika süren çok keyifli bir punting gezim oldu.

  • Siz Cambridge’i dolaşırken elinde tur kağıdıyla tanıtım yapan rehberlere denk geleceksiniz. Önerim ilk verilen fiyatı kabul etmeyip sıkı bir pazarlık yapmanız olur. Çünkü yarı fiyatına ve hatta daha da aşağısına gezi yapabilirsiniz.
  • Puntingi hava güzelken yapmak daha iyi olabilir; ama rehberimizin anlattığına göre yazın çok yoğun bir tekne trafiği oluyormuş ve yağmursuz bir kış gününde çok daha huzurlu bir aktiviteydi.
  • Punting esnasında Bridge of Sighs, King’s College, Mathematichal Bridge gibi şehrin pek çok simge yapısını görme fırsatınız oluyor. Cambridge zaten tarih kokan bir yer, nehirle birlikte o müthiş mimari insana farklı bir evrene ışınlanmış hissi veriyor.
  • Rehberiniz iyiyse ve belli bir seviyede İngilizceniz varsa şehre dair bilgi edinmiş oluyorsunuz.
Cambridge Punting Gezisi
Cambridge Punting Gezisi

Cambridge Gezilecek Yerler – Kitapçılar

Cambridge’e gitmeden önce her gezimde olduğu gibi kitapçıları listeye almıştım. Ama daha çok şehri gezmeye odaklandım diyebilirim. Yine de ilgili olanlara gezdiğim ve gezmediğim birkaç kitapçıyı yazacağım;

  • Heffers Bookshop
  • G. David Bookseller
  • Waterstones
  • Books for Cooks
  • Oxfam Bookshop
  • Topping & Company Booksellers
  • Cambridge University Press Bookshop

Kuşbakışı Cambridge

Tıpkı Oxford gibi Cambridge’de de Great St. Mary’s, the University Church’ün kulesine tırmanarak(120 küsür basamak) şehri 360 derece manzara ile tepeden izleyebiliyorsunuz. Bu gezi 6 pounddu. 10:00-16:30 arası açık. Fiziksel olarak merdivenler zorlamayacaksa çıktığınıza değen bir aktivite. 🙂

Kuleye çıkmadan haritayı temin ederseniz hangi yapılara baktığınızı görebilirsiniz.

  • Batı tarafında; University Library, Clare College, Trinity College, Wren Library, The Old School, King’s College and Chapel, Senate House
  • Kuzeyde: St. John’s College, Trinity College, Michaelhouse Centre, Conville and Caius College
  • Doğuda: Holy Trinity Church, The Guidhall, Market Hill
  • Güneyde ise: The Guidhall, Arts Theatre, St. Edward’s Churc, St. Bene’t’s Church, King’s College, King’s Parade

görebileceğiniz yerler.

Cambridge Gezilecek Yerler
Cambridge Gezilecek Yerler

The Fitzwilliam Museum

İtiraf etmek gerekirse listemde olan fakat ziyaret etmeyi tamamen unuttuğum bir müze. 🙂 Sizin vaktiniz olursa ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

1816 yılında kurulmuş. Giotto, Titian, Rembrandt, Turner ve Van Gogh gibi ünlü sanatçıların eserlerini içeriyor. Heykel koleksiyonu da antik Roma ve Yunan dönemlerinden çağdaş eserlere kadar geniş bir yelpazede sanat eserlerini barındırıyor. Tekrar yolum düşerse gideceğim. 🙂

Cambridge Market

Şehrin ana kısımlarına giriş yaptığınızda Cambridge Market’a denk geleceksiniz. Bu renkli markette sokak lezzetleri, meyve sebzeler, hediyelik eşyalar, kitaplar satılıyor. Londra’da çok fazla market gezdiğim için ve zaman kısıtlı olduğu için bu kısma pek vakit ayırmadım.

Cambridge Market
Cambridge Market

Cambridge Gezilecek Yerler – Yeme & İçme

Cambridge gezinizde aşağıdaki yeme & içme noktalarını notlarınıza alabilirsiniz. Tabii ki Londra’da da bulunan Zizzi, Ivy gibi bazı klasik mekanlar Cambridge’de de var.

  • Fitzbillies:  Ünlü Cambridge Tatlısı(Chelsea Bun) ile tanınan eski bir pastane ve kafe. Ben standart cinnamon bunlara göre Chelsea Bun’ı daha yumuşak ve çok tatlı buldum.
  • The Eagle: Tarihi 1600lere kadar uzanan bu pub “DNA’nın keşfi”nin kutlandığı yer olarak da biliniyor.
  • Midsummer House: İki Michelin yıldızlı modern Avrupa mutfağına sahip restaurantlardan biri.
  •  Stem + Glory: Vegan, vejetaryen seçenekler arayanlar için güzel bir alternatif.
  • The Punter: Şehir merkezinde yer alan geleneksel İngiliz Pub yemekleri sunan gastropub.
  • Aromi: İtalyan mutfağı sevenler için bir seçenek.
  • Thaikhun: Cam nehrine çok yakın bir mesafede bulunan ve punting sonrası ilk kez Thai yemekleri denediğim bir mekandı.
  • Market Square and Food Park: Yukarıda yazdığım market alanında da alternatif pek çok lezzete ulaşabilirsiniz.

Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

4 Replies to “Cambridge Gezilecek Yerler”

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.