Keskin Kenar Kitabı – Başarılı Yaşamın Sırları

Evde uzun süredir, Jeff Olson’ın yazdığı The Slight Edge kitabının İngilizce versiyonu var. Kitap Türkçeye Keskin Kenar ismi ile çevrilmiş bu tanım bende hiçbir şey çağrıştırmıyor, ama çeviriye sadık kalacağım. Yazımda ise kitap ile paralel şekilde Linkedin e-learning uygulamasında yer alan ve çok hoşuma giden The Slight Edge eğitimini çevireceğim.

Keskin kenar kitabı, hedeflerimize nasıl ulaşabiliriz, nerelerde hata yapıyoruz, başarılı olmak için hangi prensiplere sahip olmalıyız gibi sorulara yanıt veriyor. Uygulandığında hayat değiştirecek bir etki yaratacağına eminim, mesele uygulamak. 🙂

Keskin Kenar Kitabı – 7 Önemli Madde

1)Keskin Kenar – Başarmak

U.S. New & World Report’a göre yeni yıl için alınan kararların %80’i Şubat’ın ikinci haftasına gelindiğinde başarısızlıkla sonuçlanıyormuş. Başarısız olduğumuzda yeterince zorlamadığımızı ya da tutku duymadığımızı düşünebiliriz. Gerçek şu ki başarı; basit ve verimli eylemlerin zaman içerisinde sürekli tekrarlanmasıyla oluşur. Bu durum keskin kenar diye bilinir.

Keskin kenara ulaşmak için anahtar mesaj hayat felsefemizi geliştirmek ve monoton/rutin işlerde ustalaşmaktır. Başarılı insanları düşündüğümüzde, onların bizim sahip olmadığımız özel yeteneklerinin olduğuna, muhteşem olduklarına inanabiliriz, ama genellikle asıl nokta bu değil.

IBM’in kurucusu Thomas J. Watson başarının formülünü “başarısızlıklarınızı iki katına çıkarın” olarak açıklamıştır. Çoğumuz başarısızlığı bir opsiyon olarak görmeyiz. Fakat anlamadığımız şey şu, daha çok başarısız olduğumuzda başarılı olmamız için şansımız artar.

Günümüzde Abraham Lincoln Amerika’nın en iyi başkanlarından biri olarak hatırlanıyor, fakat kariyeri başarısız seçim sonuçlarıyla doludur.

2)Yaptığımız Seçimler

Keskin kenar kitabına göre yaptığımız günlük seçimler uzun vadede bize yarar ya da zarar sağlar. Başarı ya da başarısızlık yolunda olup olmadığımızı analiz etmemiz gerekiyor. Bunu yapmanın bir yolu, baskın ruh halimizi belirlemektir. Başarısızlığa giden yolda olanlar suçlama zihniyetine sahipken, başarılı insanlar durumlarının sorumluluğunu alırlar.

Başarılı olmak için geçmişten öğrenmeliyiz ki geleceğimizi inşa edelim. Dolayısıyla neden dürüst bir değerlendirme yapmıyoruz?

Sağlığınızı düşünün, her gün onu geliştirmek için çalışıyor musunuz? Günlük beslenme biçiminiz daha sağlıklı hissetmenizi mi sağlıyor yoksa  enerjinizi mi düşünürüyor? Sağlık seçiminiz başarı eğrisine mi, başarısızlık eğrisine mi sahip? Sağlık için yaptığınız analizleri  mutluluk, kariyer, ilişkiler gibi diğer konularda da yapabilirsiniz.

Unutmayın sadece iki yol var. Başarıya giden yolda değilseniz hangi yoldasınız?

3)Rutin/Monoton Eylemler

İnsanların sadece %5’i hayattaki hedeflerinin önemli bir kısmına ulaşır. Peki başarılı olmak sadece basit şeyleri tutarlı bir şekilde yapmaktan ibaretse, insanların diğer %95’ini bundan alıkoyan nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, %5, keskin kenar gücünü anlıyor ve hayatlarında işe yarıyor. Diğer %95 ise uygulamıyor. Monoton şeyleri yapmak çok kolaydır ama yapmamak kadar kolay değildir. 🙂

Örneğin her gün birkaç lira biriktirmek kolaydır; ama biriktirmemek kadar kolay değildir. Her gün 15 dakika egzersiz yapmak gayet kolaydır. Ama yapmamak çok daha kolay.

Başarısız insanlar en kolay yolu seçerler, sonuç olarak gelecekleri için en zorlu yolu seçmiş olurlar.

İnsanlar monoton şeyleri reddeder. Çünkü onlar basit ve önemsiz gözükürler ayrıca sonuçları görünmezdir.

Çoğu insanın bunları yapmamasında farklı bir sebep daha var; monoton şeyler başarıya katkı sağlayacak gibi gözükmezler. Örneğin her gün kahve almak yerine paranızı kenara atsanız kaç TL biriktirmiş olacaksınız? Çok etkileyici bir rakam değil. Ama bunlar milyonerleri yaratan yapı taşlarıdır. Problem ise sonuçların çok uzak bir gelecekte gözükmesi ve şu an görünmez olması.

Yeme alışkanlıklarınızı düşünün. Hepimiz nasıl yememiz gerektiğini biliyoruz. Fakat çoğumuz zayıf bir beslenme biçimi seçiyor. Neden? Negatif etki görünmez olduğu için. Yediğiniz bir hamburgerin anında kalp krizine sebep olduğunu düşünün, tekrar yer miydiniz? 20-30 yıllık kötü beslenmeden sonra olan şey bu. Başarı kademeli olarak gerçekleşir, tıpkı başarısızlık gibi.

Sonuçlarınız herkes tarafından görüldüğünde keskin kenar geride kalmış demektir.

Başarı ve başarısızlık arasında ince bir çizgi vardır ve kaçırmak kolaydır. Başarısız insanlar şu an yaptıklarının önemli olmadığına dair bir felsefeye sahiptir; halbuki çok önemli. Başarılı insanlar bunu bilir ve sağlıkları, ilişkileri, gelecekleri, mutlulukları vs. için kullanırlar.

4)Hayat boyu öğrenme

İyi seçimler yapmak sizi başarıya götürür fakat orada tutmayabilir. Bunu korumak ömür boyu her keskin kenar ihtimalini kendi faydanıza kullanmanızla ilgilidir.

Her gün 10 sayfa eğitici ve ilham veren bir kitap okumak hayatınızı harika şekilde zenginleştirir. Her ay 300 sayfa kitap okumanızı sağlar. Her gün hayat dönüştürücü 15 dakikalık video izleyebilirsiniz. Ya da birkaç ayda bir kurs ya da seminer alabilirsiniz.

Yeni bir şey öğrendiğinizde pratiğinize katmanız gerekir. Konfüçyus  “eyleme dökülmeyen bilgi işe yaramaz, bilgi olmadan yapılan eylem ise tehlikelidir.” demiş.

Bunları yapmak için bilinçli ve bilinçsiz zihin işleyişini bilmelisiniz. Bilinçli zihin çok güçlüdür fakat aynı anda tek şeye odaklanabilir ve kolayca dikkati dağılır. Öte yandan neredeyse tüm zihin faaliyetlerimiz bilinçsizdir. Yaptığımız şeylerin %99’unu otomatik pilotta yaparız.

Örneğin zihniniz tamamen doluyken bildiğiniz bir yolda araç sürdünüz mü ya da yürüdünüz mü? Hepimiz bunu yaparız.

İyi seçimler yapmak için bilinçli zihni eğitmeye ihtiyaç var. Benimsemek istediğiniz bir rutini belirlemek için bilinçli beyninizi kullanırsınız. Bilinçaltınıza girene ve otomatik hale gelene kadar o rutini tekrar tekrar yapmalısınız.

Bkz: Hayatınızı Değiştirebilecek 7 Alışkanlık

Keskin Kenar - The Slight Edge
Keskin Kenar – The Slight Edge

5)Keskin Kenar İçin 4 Yardımcı

İvme, bizi bir hedefe doğru itebilecek karşı konulmaz güçtür. Yeni bir faaliyete başlamak enerji ve insiyatif ister, ama bir kez harekete geçtiğimizde ivme konuyu devralır ve bizi ileriye taşımaya devam eder. Harekete geçtiğimizde, hedeflerimize ulaşmak için gereken olumlu değişiklikleri yapmak daha kolay hale gelir.

Keskin kenar konusunda ustalaşmak için ivme ile birlikte birlikte; tamamlama, yansıma ve kutlama önemli maddelerdir.

İvme bizi ileriye götürür, ancak başladığımız işi bitirmezsek ilerleme engellenebilir. Ödenmemiş faturalar, tamamlanmamış projeler ve tutulmayan sözler gibi bir yığın yarım kalmış iş, bir işi bitirmenin getirdiği başarı duygusundan bizi mahrum edebilir. Tamamlanmamış görevler bizi başarı yolundan uzaklaştırabilir.

Tamamlama ile mücadele ediyorsanız “yansıma” iyileştirmenin nerede gerekli olduğunu görmenize yardımcı olabilir.

Hayat o kadar yoğun ki, eylemlerimizi gözden geçirmeye zaman ayırmıyoruz. Günlük tutmayı, benzer bir zihne sahip bir arkadaşla düzenli olarak konuşmayı veya bir koçla çalışmayı seçebiliriz. Hangi etkinliği seçerseniz seçin, kendinize “küçük ama kritik şeyler nelerdir” gibi güçlü sorular sorun.

Düşünmenin güzelliği, sadece iyileştirilecek alanları belirlemekle kalmayıp, aynı zamanda iyi yaptığımız şeyleri de vurgulamasıdır. Kutlama önemlidir çünkü kendimizi iyi hissettiğimizde bu bizi daha iyisini yapmaya sevk eder. Bu yüzden ne kadar küçük görünürse görünsün başarılarınızı kutlayın.

“Sen hayatı kutladıkça hayatta kutlanacak şeyler artar.”

6)Olumlu Üretken Alışkanlıklar İnşa Etmek

En iyi çabalarımıza rağmen hepimiz kötü alışkanlıklarla mücadele ediyoruz.

Kötü bir alışkanlıktan kurtulmanın en kolay yolu, iyi bir alışkanlıkla değiştirmektir. İyi alışkanlıklar, hedeflerimize ulaşmada hayati bir bileşendir, ancak iyi alışkanlıklar oluşturmak eylem gerektirir. Ne kadar beceriye, bilgiye, deneyime veya kaynağa sahip olursak olalım, biz bir şeyler yapmadıkça bunların hiçbir faydası yoktur.

İşi yapın güce sahip olacaksınız.”

Her koşulla başa çıkmanıza ve hayallerinizi gerçekleştirmenize yardımcı olacak olumlu, üretken alışkanlıklar geliştirin. Başarı yolunda kalmamıza yardımcı olabilecek yedi temel alışkanlık vardır.

Eyleme geçin, tutarlı olun, olumlu bir bakış açısına sahip olun, kararlı olun, inançla desteklenen bir arzu geliştirin, bedeli ödemeye istekli olun ve son olarak keskin kenar bütünlüğü uygulayın.

Araştırmalar pozitif olanların daha başarılı olduğunu göstermiştir. Ayrıca anlık başarı beklemek yerine uzun vadede kararlı olmalıyız, hasadını toplamak için tam bir sezon beklemesi gerektiğini bilen çiftçi gibi…

Geliştirmek için bir başka iyi alışkanlık da arzudur, ancak istediğimizi elde ettiğimiz anda sönen türden bir şey değil. Bunun yerine, derin, tutkulu bir özlem olan, bir hedefin ulaşılabilir olduğuna dair bir inançla iç içe geçmiş türden bir arzu. Hiçbir şey havadan gelmez, bu yüzden hedeflerimize ulaşmak için bedel ödemeye istekli olmalıyız.

Son olarak, keskin kenar bütünlüğü uygulamamız gerekiyor. Kendinize sorun, kimse takip etmediğinde de taahhütlerimi yerine getiriyor muyum?

7)Hayallerimize Ulaşmanın 3 Yolu

Hepimizin hayalleri var ne yazık ki çok azı gerçekleşir, çünkü onları nasıl takip edeceğimizi bilmiyoruz. Ama işe yarayan denenmiş ve test edilmiş bir formül var ve bu oldukça kolay. Formülün ilk adımı hayallerinizi gerçeğe dönüştürmektir. Bunu etkili bir şekilde yapmak için duyularımızı kullanmamız gerekir. Yani hayallerimizi kelimelere dökmek ya da resimlerden bir Hayal Panosu oluşturmak. Daha da iyisi, onlar hakkında başka biriyle konuşabiliriz.

Hayallerimizi gerçekleştirmenin üç adımı vardır, onları yazın, her gün gözden geçirin ve bir plan geliştirin. Hayaliniz finansal olarak özgür olmaksa, bu özgürlüğe ulaşmak için ihtiyaç duyacağınız tasarruf miktarını tanımlamaya çalışın. Veya sağlıklı olmak istiyorsanız, katılmanız gereken faaliyetleri  ve nasıl hissedeceğinizi tanımlayın.

Hedeflerimizi belirli ve canlı hale getirmek, onları yaşamaya bir adım daha yaklaştıracaktır. Napoleon Hill’e göre “hedef, tamamlanma süresi olan bir hayaldir“. Bu yüzden hayallerinizi yazarken tarihleri de ekleyin. Bu önemlidir çünkü yaptığımız her şeyin %80’i mevcut zamanımızın son %20’sinde yapılma eğilimindedir.

Bir son tarih belirlemezsek hayallerimiz asla gerçek olmayabilir. Hayalinizi yazmak, onu her gün okuyabileceğiniz, hedefinizin ne olduğunu kendinize hatırlatabileceğiniz anlamına gelir. Rotadan sapmak yerine, elde etmek istediğiniz şeye daha fazla odaklanırsınız.

Vizyonumuzu ne kadar çok özümsersek, bilinçaltı zihnimize o kadar çok gömülürler. Daha sonra, hayallerimizi gerçekleştirmemize yardımcı olan fırsatları yakalamaya daha yatkın hale geliriz. Ayrıca bizi başarıya giden yoldan saptırabilecek dikkat dağıtıcı şeyleri reddetmek daha kolay hale gelir. Bu daha sonra bir plan geliştirmenin yolunu açar. Bizi başlatan sadece adımlardır. Ralph Waldo Emerson’un sözlerini hatırlayın: “İşi yapın ve güce sahip olacaksınız”

Sonuç

Zaman sizin iyi bir dostunuz ya da kötü düşmanınız olabilir. Günlük basit, pozitif, üretken monoton alışkanlıkları her gün takip ederseniz başarı kendiliğinden gelir. Diğer önemli tavsiye ise çevrenizi başarılı insanlarla donatmanız.

“En sık görüştüğünüz 5 kişinin ortalaması olursunuz.” 

***

Eğitim notlarını burada noktalıyorum. Yeni bir Pazar yazısında görüşmek üzere. 🙂 Ve sanırım sıradaki yazı aylık hedefler Şubat 2022. 🙂

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.