Uzun zamandır blogda bir podcast çevirisi yapmamıştım. Bugün How to be awesome at your job kanalından beyni geliştirmek için 6 öneri içeriğini çevireceğim. (mota mot bir çeviri olmayacak)
Dinlediğim, izlediğim bazı şeyler bana iyi gelir ben de “başkalarına da iyi gelsin” mottosuyla bu siteyi kurdum. Bu da o yazılardan biri. Yazıya geçmeden önce beyin konusu için 5 öneri;
- İncognito-Beynin Gizli Hayatı Kitabı
- Netflix – İnsan İçimizdeki Dünya belgeseli
- Netlifx – Yaratıcı Beyin Belgeseli
- Sağ Beyin Egzersizleri
- Tahıl Beyin kitabı
Beyni Geliştirmek Mümkün Mü?
1)Her Yaşta Öğrenmenin Beyne Faydaları
Beyin 25 yaşına kadar deneyimlediği her şeye göre kendisini şekillendirir. 25-65 yaş arası ise bizim yeni şeyler öğrenmek adına aktif olarak çabalamamız, vakit harcamımız gerekir. 30lu yaşların sonunda yapılan değişiklikler bile 70 yaş civarında başlayan bazı bilişsel işlevlerdeki düşüşün azaltılmasına fayda sağlar.
Bu anlamda TV’de neler izlediğimiz, neler okuduğumuz, kimlerle vakit geçirdiğimiz aslında sandığımızdan daha önemlidir.
Dil Öğrenmek Stresi Azaltır Mı?
Yeni veya farklı olan her şey beyin tarafından tehdit olarak görülür. Öte yandan konfor alanından daha sık çıkan, kendini sürekli yeni şeylere maruz bırakan insanların kriz durumlarında ya da baskı altında süreci daha iyi yönettiği gözlemlenmektedir.
Bu sebeple yeni bir dil öğrenmek, müzik aleti çalmayı öğrenmek toprak bir yolu asfalt ile kaplı otoyola çevirmek gibidir. Hayatımız boyunca yeni bir şeyler öğrenirsek ya da daha önce yaptığımız rutinler için farklı yöntemler denersek bir şeyler aniden değiştiğinde adapte olmamız kolaylaşır.
Küçük çocuklarınız varsa onları iki-üç dil öğrenir seviyede eğitmek ileriki yaşamları için de fayda sağlayacaktır.
2)Bedenin Farkında Olmak
“Zihnin bilmediğini beden biliyor.”
Bedenin farkında olarak beyni geliştirmek mümkün mü? Çocukken acıktığımızı ya da tuvalete gitmemiz gerektiğini bedeni dinleyerek öğreniriz. Fakat midedeki kelebekleri hissetmek, tüylerinin diken diken olması, kızarma, terleme gibi biraz daha farkındalık gerektiren konular. Bedenin mesajlarının ne kadar farkındayız?
“Birkaç aydır göğüs ağrım vardı; ama kalp krizini hiç düşünmedim” diyen insanlar var. Bunlar bedeni dinlememenin ekstrem örnekleri. Fakat bedeni dinleyebileceğimiz daha küçük örnekler var. Uyku kalitemiz gibi, seyiren eklemler gibi, belirli insanlarla ya da projelerle vakit harcarken tükendiğini hissetmek gibi…
Magnezyum Örneği
İnsanların %75’i magnezyum eksikliği yaşıyor. Magnezyum eksikliği bağışıklık sistemimiz için zararlı, stres seviyemizi yükseltiyor, geniş çapta etkileri var. Stres altında olduğumuzda magnezyumumuz azalır. Spor yapanların protein alması gerektiği gibi stres altında olduğumuzda da magnezyuma ihtiyacı vardır.
Magnezyum eksikliğini anlamak için bazı basit yöntemler var. Gözlerde seyirme, ayaklara giren kramplar, parmaklarda seyirme magnezyum eksikliğine işaret edebilir. Ve takviye alarak stres seviyenizin düşmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Ne yapacağını ve kiminle yapacağını seçme hakkına sahipsin.
3)Günlük Tutmak
Yeni bir dil öğrenmek, müzik enstrümanı çalmayı öğrenmek çok yoğun ilgi gerektiren eylemler. Fakat stresli veya meşgul olduğumuzda bile, beyni geliştirmek adına yapabileceğimiz şeyler var. Günlük tutmak bunlardan biri.
Bir şeyi düzenli olarak yazılı hale getirdiğinizde somutlaştırma fırsatınız oluyor. Yanlış bir ilişki içindeyseniz, rutin bir mutsuzluğunuz varsa, alkol sorununuz varsa vs. günlük tuttuğunuzda sorunu görünür kılabiliyorsunuz. Bu da beraberinde “çözüm için ne yapabilirim” gibi soruları getiriyor.
Kendinize aşağıdaki gibi sorular sormak ya da eyleme geçmek de günlük tutmak gibi etkilidir;
- Bir bardak su içmek için vaktim var mı?
- 10 dakika meditasyon yapacak vaktim var mı?
- Koşuya ya da yürüyüşe gidecek vaktim var mı?
- Sağlıklı bir şeyler yiyebilir miyim?
- Komik bir şeyler izlemek, birileriyle gülmek, iyi bir müzik dinlemek, mutlu hissettiğiniz kişilerle vakit geçirmek de etkilidir.
- Aynı zamanda listeler yapmak ve ihtiyaç duyduğunuzda bu listeleri okumak da iyi gelir. Başardığınız minik-büyük şeylerin listesi, şükrettiğiniz konuların listesi, olumlamaların-mantraların listesi.

4)Görselleştirme (Gözünde canlandırma)
Bir şeyi beyinde canlandırmak o eylemi fiziksel olarak gerçeğe dönüştürme olasılığını yükseltiyor. Bu konuda klasik bir örnek var. Bir mili 4 dakikanın altında koşmanın imkansız olduğu düşünülüyordu. Roger Bannister bunu başardıktan sonra iki ay içinde 7 farklı atlet daha bunu başardı. 🙂 Bir şeyin imkanlı olduğunu bilmek onu başarılabilir kılıyor.
80’li yaşlardaki insanlar üzerine bir araştırma yapıldı. Kişiler üç gruba ayrıldı. İlk gruptaki insanların bir hafta boyunca normal hayatlarına devam etmeleri istendi.(bunlar kontrol grubuydu) İkinci gruptan 60’larında olmanın nasıl bir şey olduğunu hatırlamaları istendi. Ve son grup da 20 yıl önceki evlerine benzeyen evlere taşındı. Eve 20 yıl önceki hallerinin fotoğrafları asıldı. Ve eğer 20 yıl önce kullandıkları bir şey değilse görme ve yürüme desteklerini kullanmamaları istendi.
Bu son iki grupta da sadece bir haftada görüş keskinliği, kas iskelet sisteminde gelişme gözlendi. Hayal eden grubunki son grup kadar keskin değildi, fakat gelişim vardı.
Görselleştirme ile ilgili bu gibi araştırma ve örnekler arttırılabilir.
Bu sebeple Hayal Panosu oluşturmak gibi eylemler çok faydalıdır. Terfi almak istiyorsan kendini o pozisyonda, o ofiste görmek, etrafında kimler var, o işte olmak bedeninde neler hissettiriyor, başarının tadı nasıl gibi konuları 5 duyuyu hissederek düzenli pratik etmek seni o terfiye yaklaştırır.
Aklınıza bile gelmeyen işlere başvurun. En kötü ihtimal biraz daha fazla mülakat deneyimi elde edip, özgeçmişinizi geliştirme fırsatı bulursunuz. Ve o işin gelecekte daha olası hale gelmesi gelişim sağlanır. Esasen görselleştirmenin yaptığı şey, beyninizi fırsatları kavramaya hazırlamaktır.
Bu konuda Çekim Yasası Nedir ve Nasıl Uygulanır? yazısı da ilginizi çekebilir.
5)Mantralı Meditasyon
Günde 20 dakika mantralı meditasyon yapmak da günlük yazmak, görselleştirmek gibi beyni geliştiren eylemlerden.(1 dakika ile başlayıp gün geçtikçe süre yükseltilebilir)
Mantralı meditasyon, meditasyon esnasında zihinden sessizce bir mantra tekrarlamak. Bunun için Sanskritçe’deki mantralar kullanılabileceği gibi(so-ham, om) kendi mantranızı da oluşturabilirsiniz. Ben bazen günlüklerime mantra ile başlarım.
“Bugüne enerjik ve güçlü hissediyorum” , “Evren tarafından korunuyor ve destekleniyorum” gibi onlarca mantra üretilebilir.
Örneğin bir konuda güvensiz, kaygılı hissediyorsanız onu yeniden çerçeveleyerek olumluya çevirip mantra oluşturabilirsiniz. Burada dikkat edilecek husus olumluya çevirirken olumsuz bir ifade kullanmamak yani “toplantıyı hata yapmadan bitiriyorum” gibi bir mantra olumlu değil.
Bir de tabii konu meditasyonsa zihni aktiflikten çıkarak mantralar bulmak gerekir. Size işi, stresi hatırlatacak mantralar seçtiğinizde meditasyon esnasında çok fazla düşünmeye başlayabilirsiniz. Amaç düşünmek değil, bırakıp yavaşlamak, an’da kalmak, sakinleşmek, akışa izin vermek…
Aklınıza düşünceler gelebilir, onları izleyip tekrar mantraya ve nefese odaklanmak gerekir. 🙂
***
Podcastte 6. ve son olarak uykunun öneminden kısaca bahsediliyor ayrı bir paragraf olarak yazmadım. İlk maddede geçen sürekli öğrenme konusundan yola çıkarsak annem için şu sıralar duolingo uygulamasını indirdim, İngilizce öğreniyor. Telefon ile başladı, ama artık yazılı notlar alarak çalışıyor. Yeni kelimeler öğrenmesi, çabalaması ve onun bu çabasına ortak olmak beni de motive etti diyebilirim. 🙂 Kültürümüzde belirli yaştan sonra elini ayağını bir şeylerden çekmek, öğrenmeye kendini kapatmak çok yaygın. Büyüklerimizi teşvik etmekte, cesaret vermekte fayda var diye düşünüyorum.
Hizmetler:Profesyonel Koçluk almak ister misiniz?
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.
Elinize emeğinize sağlık.
Çok teşekkürler ☺️
Harika bir yazı olmuş önerileri hemen dikkate aalmak lazim
Çok teşekkürler.