Yılın ilk 6 ayı bittiğinde insanların sadece %40’ı yeni yılda koyduğu hedeflere bağlı kalıyormuş. Neredeyse yılı ortaladık. Hedefler koymak kolay; fakat sürdürmek ve alışkanlığa çevirmek zor olabiliyor. Geçtiğimiz günlerde Youtube’da bir içeriğe denk geldim ve Yeni Yıl Hedefleri gibi uzun vadeli hedeflere bağlı kalabilmek için öneriler içeriyordu.
Kendi adıma bu yılım çok karışık. Senenin başında hedeflerimi belirlerken bile önümü göremediğim için 6 aylık hedef koymuştum; ama yola çıktığımda hedef ve önceliklerim tamamen değişti. Önce yazıda bahsi geçen 6 öneriyi yayınlayacağım, son kısımda ise birkaç eklemem olacak;
Uzun Vadeli Hedeflere Bağlı Kalmak
1)Tek Bir Hedefle Başla
Sizi heyecanlandıran birden fazla hedef olabilir. Fakat daha önce de birkaç yazıda konusu geçmişti, uzmanlar multitasking(çoklu görev) konusunu önermiyor. Yeni yıl gibi dönemeçlerde kendinize çok fazla hedef koyduğunuzda ilk haftadan sonra yorgun düşebilir, motivasyonunuzu ve enerjinizi yitirebilirsiniz.
Bunun yerine başta tek bir hedefi öncelik olarak belirleyin ve ona odaklanın. İki hafta/bir ay sadece bu hedefe sadık kaldıktan sonra yenisini ekleyin.
2)Önceden Planlayın
Hedef denilen şey bir dilek ya da hayal değildir. Üzerinde çalışılması gereken bir konuyu tanımlar. Örneğin isteğiniz konu yıl sonunda akıcı şekilde İngilizce konuşmaksa, hedefiniz “günlük disiplinle İngilizce pratik yapmak” olmalıdır. Bu şekilde er ya da geç konuşur hale geleceksiniz. Hedeflerinize ulaşmak için nerede, hangi periyodlarda, ne kadar süreyle çalışmanız gerektiğini vs. planlayın.
(bkz: Başarılı Olmanın Yolları)
3)Beynin Ödül Sistemini Kullanın
Hepimiz ödülleri severiz. Bize başarılarımızı hatırlatacak bir şeyler kazanmaktan hoşlanırız. Fakat bu noktada izlediğim video “tv.’yi kapatıp ders çalışmaya başladığınızda en sevdiğiniz atıştırmalığı yeme ödülü verin” gibi şeyler öneriyor.
Ben bu örneği çok yetersiz buldum ve ikna olamıyorum maalesef. Rahatına düşkün biri olarak hem tv izleyip hem de en sevdiğim atıştırmalığı yemeyi seçebilirim. Kaldı ki en sevdiğim atıştırmalık muhtemelen sağlıksız bir şeydir ve büyük resme baktığımızda bu ödül değil ceza olabilir.
Ben bu ödül sisteminin belli yaş ya da olgunluk dönemine kadar geçerli olduğunu düşünüyorum. Şu an benim için en büyük ödül kendim için koyduğum hedefi yerine getirmektir. Onun verdiği tatmin duygusu yeterli olur. Havuç sistemiyle çalışmaktan hiç haz etmiyorum.

4)Liste Yapın Ve Günlük Planlayıcı İle Hedefleri Takip Edin
Uzun vadeli hedeflerinizi küçük parçalara bölün ve günlük to-do listeleri ile hedeflerinizi takip edin. Tamamladıkça tik atmak, üstünü çizmek de ödül etkisi verecektir.
Ben uzun vadeli hedeflerin yazılı takip edilmesi gerektiğine yüzde yüz inanıyorum. Diğer türlü sadece zihin ile süreci yönetmeye çalıştığınızda kayboluyorsunuz. (Bkz. Aylık Hedefler – Temmuz 2022)
5)Çevrenizi Organize Edin
Aslında video bu kısım için iki ayrı madde eklemiş ben tekilleştirdim. Örneğin, hedefiniz sağlıklı beslenmekse evdeki sağlıksız besinleri ortadan kaldırın. Sağlıklı besinleri görünür kılın.
Sabah ilk iş yürüyüş yapmak istiyorsanız spor kıyafetlerinizi gözünüzün önüne koyun. Ya da daha çok kitap okumayı hedefliyorsanız odanızda, başucunuzda kitaplar olsun.
Kaynak: Youtube Psych2Go kanalı
***
Video özetle bu maddeleri içeriyordu. Fakat yıllardır hedefler konusunda kafa yoran, araştıran, uygulayan biri olarak bence aşağıdaki konu da çok önemli;
Bu hedefi koyarken motivasyonunuz ne?
İngilizce’de willpower(irade gücü) yerine “why power”a(neden gücü) odaklanın diye bir tabir var. Geçen yılın son 3 ayı IELTS çalışırken oldukça iradeliydim. İşimin en yoğun çeyreğinde mesaim biter bitmez İngilizce çalışıp, haftasonlarımı gözden çıkarmıştım. Beynim ve sürekli oturarak çalışmam sebebiyle bedenim “yoruldum” dese de dersin karşısına geçiyordum. Çünkü çok güçlü ve benim için pek çok şeyden değerli bir hayalim vardı. O hayale ulaşmak için de en önemli adım IELTS sınavından gerekli skoru almaktı. Böyle güçlü bir “sebebiniz” olduğunda ek motivasyona ihtiyacınız olmuyor. Diğer her şey önemsizleşiyor.
O yüzden kendinize bir hedef belirlerken “bu hedef benim hangi hayalime temas ediyor?”, “bu hedefi gerçekleştirmezsem 1 sene sonra ne hissederim?”, “bu hedef gerçekten benim hayalim mi yoksa toplum dayatması mı?” gibi sorularla zihni netleştirmek gerekir.
Hedefi Takip Etmek
Videoda da bu konuya değiniyor ve yukarıda yazdım; ama birkaç ekleme yapacağım;
Babil’in En Zengin Adamı kitabında der ki;
“Azim demek kendinize koyduğunuz hedeften şaşmadan ona ulaşmak için yolunuza devam etmek demektir. Ne kadar küçük de olsa kendime bir görev verdiğimde onu sonuçlandırmadan rahat edemem. Yoksa önemli şeyler yapabileceğime dair nasıl inancım olur? Eğer kendime 100 gün boyunca köprüyü geçerek şehre gidip orada bir çakıl taşını suya atacağımı hedef koyarsam bunu yaparım. Yedinci günde hatırlamama bile gerek kalmaz. Hiçbir zaman yarın iki taş atayım, aynı şey demem. Onun yerine her gün düzenli olarak gider taşı suya atarım. Yirminci günde “bu işe yaramıyor, her gün bir çakıl taşını suya atmanın ne faydası var? Bir avuç taşı suya at ve bitsin” demem asla. Kendime bir hedef belirlediğimde mutlaka gerçekleştiririm. Bu yüzden de gerçekleştiremeyeceğim hedefler koymam.”
Instagram’da @visual_minimalist isminde bir hesap takip ediyorum. Son paylaşımlarından birinde diyor ki “hiçbir zaman üst üste iki gün hedefini erteleme”.
Hepimiz yaşadık biliyoruz ki uzun süreli ertelemelerde bir daha hedefe geri dönecek motivasyonu bulmak çok mümkün olmayabiliyor.
***
Yazımı noktalarken şu konuya değineceğim. Belki ilk paragrafta bahsettiğim yıllık hedeflerini yerine getiremeyen %60’lık dilimde olabilirsiniz. 🙂 Öz şefkat önemli, “bu kez neyi daha iyi yapabilirim” sorusuyla yola çıkıp, geçmişi geçmişte bırakmak ve yeni hedef(ler) ile ilermek mümkün.
Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım Instagram’da “Temmuz hedefim hedef koymamak” dedi, bence mükemmel bir hedef. 🙂 Üstün Dökmen bir konferansında “her şey bir Pazar gününü planlamakla başlar, gerekirse bütün Pazar yatacağım de” demişti, kendinize hiçbir hedef koymamak, dinlenmek, akışa bırakmak da müthiş bir tercih. 🙂
Hizmetler:Profesyonel Koçluk almak ister misiniz?
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.