Genelde Pazar yazılarımı yazmadan bir süre önce yazının konusuna karar veririm, sonra kaynak araştırırım ve kendimden neler katabileceğimi düşünerek kafamda taslak oluştururum. Bu hafta zihnim her anlamda o kadar karışık ki ne elimde konu var, ne de kaynak. Bana iyi gelsin diye zihnimi dökmeye karar verdim. Okumak size de iyi gelir düşüncesindeyim.:) Odağım uzun vadeli hedef konusu ve başlayalım bakalım;
Uzun Vadeli Hedef İçin Öneriler
1)Motive Olmayı Bekleme
Blogumun en üst kısmında yer alan değişmez menü başlıklarından biri motivasyon olsa da bir şeyler yapmak için motivasyon beklemeyi çoktan bıraktım. Yaratıcılık için ilham perisi beklemek gibi bir şey. Zira motivasyon beklesem şu an bu yazıyı kesinlikle yazmıyor olurdum. 🙂
Motivasyon kavramsal bir konu, herkes farklı tanımlayabilir, esnetebilir. Ölçülebilir bir şey değil. Sağlık sorunu ya da belirli zorunluluklar yoksa uzun vadeli hedef ya da rutinler için motive olmayı beklememek gerektiğine iknayım. Bu konuda bir söz vardı;
“Beklemek pasiftir, beklentini değil niyetini ortaya koy ve aksiyona geç.”
2)Niyetini Ortaya Koy
Yogada sankalpa(niyet) kavramından bahsetmişti bir eğitmenimiz, galiba daha önce de bir yazıda yazmıştım. Yoga için konuşursak “seni mata getiren şey ne?” diye güçlü bir soru sordu. Bu sorunun cevabını verdiğimizde niyetimizi ortaya koyuyoruz.
Uzun vadeli hedef konusunda ya da adım attığımız diğer konularda da kendimize sorabileceğimiz bir soru. Ve hocamızın şu cümleleri çok hoşuma gitmişti;
“Ben kalbimi, niyetimi sundum. Gerisini teslim ediyorum. İlk sıkışıklıkta vazgeçmeyeceğim. Gücünü sahiplen.”
3)Plan Yap
Uzun süreli bir koçluk eğitimi aldım, eğitimdeki arkadaşlarımızla birbirimize çok fazla demo koçluk yaptık. Genel bir istatistik çıkarsam sadeleşmek, planlı ve kararlı olmak en temel konulardandı.
Zihin karıştıysa kendimize söyleyebileceğimiz en mantıklı şeylerden biri; işe başlamadan önce kafanda büyüyen, aklını karıştıran her ne ise otur sağlam bir plan çıkar.
♦İlk Plana Sadık Kal!
Plan yaptıktan sonra çok daha önemli bir madde takip ediyor; plana sadık kalmak. 🙂 Zaman zaman şöyle bir eğilimim olabiliyor bir plan yapıyorum, uygulamaya başlıyorum yeteri kadar süre vermeden planı sorguluyorum ve kenara atıyorum. Sonra neler oluyor?
- Vakit kaybı,
- Zihin yorgunluğu
- Karar yorgunluğu
- Eylemden soğuma
- Paniğe kapılma
Bunun yerine otur önünü, ardını, neyin ne kadar vakit alacağını planla ve uzun vadeli hedef için planlarına sadık kal.
Planı sorgulamaya mı başladın? Kendi kendine şu soruyu sor “planı sorgulayan sabatörüm mü? Yoksa somut verilere dayanan bir gerekçem var mı?” Sabatör konusunu anlatmam için ayrı bir yazı daha gerekir. Ama linke tıklayarak daha detay bilgiye erişebilirsiniz.
Kısacası bir kez doğru düzgün planladın ve o plana güven!

4)Varsayımda Bulunma
Zaman zaman kişisel gelişim, araştırma, felsefe, psikoloji kitapları okuyup bloga da yazarım. Dört Anlaşma sanırım Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabıyla birlikte sıkıştığım anlarda en sık aklıma gelen, bir şeyleri küçük ya da büyük adımlarla değiştirmemi sağlayan kitaplar.
Dört Anlaşma’nın bence 4 maddesi de değerli; ama “varsayımda bulunmama” kısmı pek çok durumda olduğu gibi uzun vadeli hedef konusunda da çok önemli.
Zihnin planlar ve hedefler konusunda oyunları var. Her türlü kötü senaryoyu önünüze getirip inanılmaz bir yıldırma politikası uygulayabiliyor. Bu noktada kişi kendisine DUR demeli. Bir arkadaşım kırmızı koca bir çarpı hayal ettiğini söylerdi çok hoşuma gitmişti. Bileğinizi cimciklemek olabilir, yüzünüze buz gibi su çarpmak olabilir. Bir yöntemle o perspektiften çıkmak ve an’a gelmek, planı hatırlamak, güvenmek, eyleme devam etmek ve niyete teslim olmak en güzeli.
Ne demiştik: “gerisini teslim ediyorum, ilk sıkışıklıkta vazgeçmeyeceğim.”
5)Hayatın Akışına Güven
Çoğumuzda histerikli bir sonuç odaklılık var. Fakat kendi adıma, sonuç kısmını sorgulamayı bıraktığımda isteklerim daha kolay gerçekleşiyor.
Yani histerik şekilde “neden olmuyor, ne zaman olacak, yine olmadı, bunu denersem olacak, olmadı işte” gibi didip durdukça inanıyorum ki istediğimiz şey gerçekleşse bile bu sefer “keşke olmasaymış” dedirtiyor.
“Neden olmadı, yine olmuyor” dediğim zamanları hayal ediyorum. Bedenimde gerçekleşen şey; nefes tıkanıklığı, göğüste bir sıkışma, midede düğüm…
“Zihnin tam olarak anlayamadığı şeyi vücut biliyor.”
Bedenin bu kadar kötü reaksiyonlar verdiği, sıkıştığı, kaçmak istediği, bunaldığı bir durumdan iyi sonuç elde etmek mümkün mü? Bence olmuyor.
Tam bu noktada bırakmayı, teslim olmayı, akışa güvenmeyi ve sadece kontrol edebileceğin eylemlerle ilgilenmeyi pratik etmek gerekiyor.
6)Böl, Parçala, Yönet
Uzun vadeli hedef konusunda bir diğer dip not küçük parçalara bölmek. Planın gerçekleşme süresi çok uzaksa zihin kolayca dağılabiliyor. En mantıklıksı bölmek ve adım adım ilerlemek.
Yazarken bir metafor aklıma geldi ve kendim için aydınlanma yaşadım. 🙂 Nasıl ki telefondan vs. oynadığımız oyunlarda mevcut bölümü geçmeden kilitli bölümleri açamıyorsak hayat da öyle.:)
Nasılın ve pek çok sorunun cevabı şimdiki bölümde yok belki? Ama cevaba şu an sahip olmamak eylemin gerçekleşmeyeceği anlamına gelmiyor.
Otur uzun vadeli hedef her neyse onu böl, elindeki bölümü bitir. Bir sonraki kilitli bölüm açılacak. Sonra onu bitir. Her şey adım adım. Sakin kal, an’da kal. Kolay olmayabilir; ama böylesi daha sağlıklı.
***
Yazının başında bir yerlerde “motivasyon beklesem şu an bu yazıyı kesinlikle yazmıyor olurdum” demiştim. Doğruydu, iyi hissetmediğim bir an’da yazdım; ama şu an daha motiveyim, yazımı yazmanın verdiği bir huzurum var ve zihnim daha berrak. Spora gitmeden önce üşenip gittikten sonra mutlu hissetme durumu kafamızı meşgul eden çoğu iş için geçerli aslında. Yap rahatla, hazır olmayı bekleme. 🙂
Uzun vadeli hedef konusu için aklıma gelen öneriler bunlardı. Yeni yıl yaklaştığı için bu konuda farklı yazı planlarım da mevcut. Henüz araştırma evresindeyim, içime sinerse yazıya dökeceğim. Yeni içeriklerle görüşmek üzere!
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
- Kitap Önerileri 2021
- Mindfuck – Kendi Kendini Sabote Etmek
- Haftalık Rutin Oluşturmak
- Aylık Hedefler – Kasım 2021
- Yıllık Hedef Belirleme
- Nasıl Motive Olunur?
- 10 Harika Kişisel Gelişim Kitabı Önerisi
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.
🍒🍇❤️🦋❤️🦋🍒🏀🍉🏅💐🧡🌿
İyi işler başarmanın tek yolu yaptığınız işi sevmekten geçer. Steve Jobs