“Sürekli yaptığınız şey neyse siz osunuz. – Aristotales” – Siyahla beyaz gibi iki ayrı hafta geçirdim. 8 Ekim’de master için Londra’ya yerleştim; ama gelmeden önce son hafta hiç beklemediğim bir baş dönmesiyle uyandım. Gittikçe kötüleşti ve en son hastanelerde başımın dönmesinden yürüyemeyecek haldeydim. Stres ve gerilimi doktorlarım yardımıyla serbest bırakınca toparladım. İki doktor da bir süredir boşladığım rutinlerime en kısa sürede dönmemi önerdi. Ben de bugün yazımda günlük rutin konusunu ele alacağım.
Ama beyaz kısma yani iyi haberlere geçersek de sonunda bir yılın emeği nihayete erdi, Londra’ya yerleştim. Üniversite kaydımı tamamladım, oturma ve çalışma iznimi aldım. Ablamla bol anılar biriktirdiğimiz, turistliğin dibine vurduğumuz bir hafta geçirdik ve onu sağlıkla yolculadım. Bu yazıyı yazarken de yeni evimde ilk günüm.(yurt aslında; ama ben ev kavramını çok sevdiğim için öyle nitelendireceğim)
Bir Yıl Sonra Kendini Nerede Görüyorsun? 🙂
Londra’ya girişte pasaport görevlisi master bittikten sonra ne yapacağımı sordu. Bu soruyu düşündükçe gülesim geliyor. Muhtemelen “ülkeme dönüp çalışacağım” ya da “burada kalıp çalışacağım” vs. gibi ezber cevaplar istiyorlar. Ama “bir yıl sonra ne yapacağımız” sorusu ayaküstü cevaplanmayacak kadar derin bir konu değil mi yahu?
Yanıtım gayet net ve dürüstçe “BİLMİYORUM”, oldu. İki görevli yan yanaydı “lovely” deyip gülerek kaşemi basıp uğurladılar. 🙂
Öte yandan geçen yıl bu dönem bir yıl sonrası için hedefim yüksek lisansa gitmekti. Üstün Dökmen konferansından aklımda kalan bir cümle var; “Nereye gittiğini bilen insana dünya çekilir yol verir.”
Günlük Rutin İle İlgili Bilinmesi Gereken 10 Madde
- Bilindiği üzere “rutin” dediğimiz şey periyodik, düzenli olarak yapılan eylemler. Rutinler esneklik gösterebilir, gün ya da hafta atlanabilir. Bu konu dünyanın sonu değil. Ama bir şeyin “günlük rutin” olabilmesi için temel durum süreklilik arz etmesidir.
- Hayatınızda ekstrem olaylar varsa çare rutini tamamen bırakmak yerine hedefi küçültmek olabilir.(yas dönemleri, sağlık sorunu gibi konulardan bahsetmiyorum elbette) Örneğin rutininiz uyumadan önce 1 saat kitap okumaksa, çok yoğun bir haftanızda tamamıyla okumayı bırakmak yerine günde bir sayfa okuyabilirsiniz. Bu noktada hep eyleme sadık kalabilmek ve 1>0 mantığıyla hareket etmek önemli.
- Eğer rutinleriniz benimkiler gibi size iyi çok iyi gelen, ruhunuzu besleyen ya da zihninizi rahatlatan şeylerse; başkalarına “hayır” demekten çekinmeyin. Önce günlük rutin planınızı sonra günün kalanını planlayabilirsiniz. Örneğin ben son 1 ayda bunu hiç yapmadım. “Nasıl olsa mastera başlayınca rutinlerime dönerim” düşüncesine büründüm, fakat bana iyi gelen tüm eylemleri rafa kaldırmış oldum. Bu kadar ciddi bir değişiklik evresinde zihni hiç temizlememek gereksiz hırpaladı. Hepimiz gün içinde stresle yükleniyoruz, arınma seansları ve bazı ritüellere ihtiyacımız var.
- Siz rutinlerinize sahip çıktıkça, ısrar ettikçe insanlar saygı duyup alışacaktır. Kendi hayatımdan örnek verecek olursam, yogaya ilk başladığım yaz ailemin evine matımı götürdüm. Her sabah yoga yapıyordum. Özellikle babam anlam verememişti. 🙂 Fakat eylemde ısrarcı olup, kulak tıkamıştım. Şimdi ise konu “yoga yapıyorsun diye telefonu fazla çaldırmak istemedim” şekline dönüştü. Birisi sizi seviyorsa; zaten size iyi gelen, mutlu eden şeyleri yapmanızı destekleyecektir. 🙂 Eyleme sahip çıkın, hemen koyvermeyin. 🙂
- Rutinlerle sonsuzluk yemini etmiyoruz. Yıllardır yaptığınız; ama artık size hizmet etmediğini düşündüğünüz eylemi çat diye bırakabilirsiniz. Suçluluk hissetmeyin, sırf yıllardır yapıyorsunuz diye ömür boyu devam etmenize gerek yok.
- Hangi rutini istediğinizi, neyi sevdiğinizi bilmiyor olabilirsiniz. Bu çok doğal. “Deneyim” denen şey bunun için var. Deneyin, yanılın. Başka bir şey deneyin. Modifiye edin, yoklayın. İlla ki gündelik yaşam koşturmacasında size iyi gelen bir şey çıkacaktır. Bu sadece akşam yüzünüzü temizleyip, nemlendirici sürmek bile olabilir. Basit düşünün.
- Bu noktada eklemem gerekir; bir şeyin alışkanlığa/rutine dönüşmesi zaman alır. Size iyi gelecek olan şeyleri kalbiniz çok iyi biliyor. Beyin oyun bozanlık yapsa da zaman tanıyın.
- Bahanelere sığınmak yerine “şu koşullarla ne mümkün?” diye bakış açınızı değiştirin.
- Hep söylendiği gibi küçük eylemlerin bir süre sonra büyük sonuçları olur. Rutinlere bu gözle bakın. Günde 5-10 dakika bile kendinize vakit ayırmak uzun vadede büyük farklar yaratabilir, küçümsemeyin. Ya hep ya hiç mantığıyla mükemmelliyetçi olmayın. 🙂
- Rutinler konusunda ilk zamanlar robotik hareket etmeye çalışın. Örneğin bir ay boyunca sabah yarım saat erken kalkmak ve günlük tutmak istiyorsanız, alarmınız çaldığında “uyumak istiyor muyum” diye kendinizi yoklamak yerine otomatik olarak kalkın yazmaya başlayın. Yürüyüşe gitmek istiyorsanız “halim yok galiba” diye düşünmek yerine doğrudan spor ayakkabılarınızı giyin. Bunu defalarca kez yaptım, deneyin ne dediğimi anlayacaksınız. Araştırmalar gösteriyor ki beynimiz bize neyin iyi geleceğini doğru tahmin edemiyor.
(bkz. Mutluluk Bilimi-Para ve Başarı Mutlu Eder Mi?)

Yeni Rutin Planlarım
Yeni bir şehir, yeni ülkedeyim. Aylarca içerik üretme kafasıyla binbir şey araştırıp geldiğim için envai çeşit gezi, sosyallik ıdı bıdı planım var. Fakat bugünün yazı gündeminden kopmadan rutinlere dönersem;
- Kendi adıma durumum hala flu. Haftaya okulum açılıyor; ama sadece tanışma günleri olacak. Hala ders programımı bilmiyorum. Bu da beni sinir ediyor. 🙂 Programı ve saatleri bilmeden, ne zaman ne yapacağımı kestirebilmem mümkün değil. Aylık Hedefler Kasım yazısında sanırım bir nebze netleşmiş olur. 🙂
- Bu evrede üniversiteden sürekli ücretsiz sertifika kursları, seminer programları gelip duruyor. Aslında ders yoğunluğunu öğrenmeden hiçbirine yazılmamam gerekir; ama websitesi oluşturma, HTML, CSS konusunda 6 haftalık bir kursa yazıldım bile. 🙂 Haftada bir ona katılacağım.
- Ek olarak haftada iki gün İngilizce akademik yazma ve okuma üzerine ücretsiz dersler var. En azından yeterli özgüveni hissedene kadar gitmeyi planlıyorum. Günlük dil ile akademik/resmi dil çok farklı olabiliyor.
- Dersler kaçta olursa olsun, gerekirse alarmımı erkene alıp meditasyon & yoga yapıp, sabah sayfalarımı yazacağım. Bedenle iletişim kurup, güne sakin başlamak istiyorum.
- Müzik hayatımda daha çok olacak. Modumu değiştiren; ama sıklıkla unuttuğum bir şey. Yemek yaparken, okul için hazırlanırken, yürürken bol bol dinlemeyi düşünüyorum.
- Yeni bir İngiliz dizisine başlayacağım. Listemde birkaç öneri var.
- Yanımda getirdiğim 3 kitap vardı. Her gün 5-10 sayfa bile olsa okuyacağım.
- Türk yemeklerinden mahrum kalacağım diye çok uzun süredir mideme ne bulduysam atıyorum. Dün itibariyle sağlıklı besinler aldım. Benim için hayat biçimi olan intermittent fasting ile iki öğün yemeye devam edeceğim.
- Buranın iklimi farklı, mevsim kışa doğru ilerliyor. Bağışıklık sistemimi güçlü tutmak istiyorum. B12, balık yağı, D, C vitamini, magnezyum, probiyotik, kan hapı ne varsa getirdim. Belirli aralıklarla içmek için hatırlatıcılar kuracağım.
- Finansal bir kayıt tutmaya bugün itibariyle başladım. Gelir/gider durumumu görüp anlamak istiyorum. Her şey çok yeni ve kestiremiyorum şu an. (Bkz. Babil’in En Zengin Adamı)
- Burada “evim” dediğim alan içinde banyo ve mutfak olan minik bir oda. İçimi aydınlatan, yeterli depolama imkanını bulduğum bir yer olsa da düzenli, tertipli olmak önemli planlarımdan biri. Dağıldığında kaçıp gidebileceğim başka oda yok, enerjim düşsün istemiyorum. 🙂 Göz estetiği önemli.
- İçerik üretimi konusunda finansal özgürlük seviyesine gelmeyi hedefliyorum. Aklımda birkaç farklı alan var, zaman içerisinde hepsini birleştirmeyi hayal ediyorum. Stratejik, planlı, sistemli çalışacağım. Günlük rutinimde yer edecek önemli konulardan biri bu. Ben her zaman hayatım neyle doluysa onu yazıya döküyorum.(Bkz. Akademik IELTS Sınavına Çalışma Önerileri ) O yüzden bu süreçte seyahat/yeni yaşam vs. odaklı yazılarım artacak; ama haftalık motivasyon içeriklerim mutlaka devam edecek. Ek olarak beni besleyen konular arttığı için haftada bir değil birkaç içerik yazacağım. Zira yazı planlarımı yaptığım bir dijital dosyam var 100’den fazla içerik yazılmayı bekliyor.
- Bir de tabii kendiliğinden gelişecek rutinlerim var. Örneğin uzun süredir aklımda olan geri dönüşüm konusuna burada adım atabileceğim. Hem odamdaki çöp ayrı bölmelere sahip hem de yurdun çöp alanı geri dönüşüme uygun. Minimalist yaşam, sadelik, kapsül gardırop gibi konular da hayatımda olacak. Zira temelde 15 günlük kıyafet getirdim, döne dolaşa onları giyeceğim.:) Ben zaten standart rutinimdede yılda bir iki ayakkabı/çantaya takılıp yüzde 90 onları kullanırdım. Çok zorlanacağımı sanmıyorum. İngiltere’nin bana çevre bilinci, geri dönüşüm konusunda öğrettiği ek konular olursa içerik olarak derlerim.
Şimdilik benden bu kadar, bakalım üniversite açıldıktan sonra nasıl bir sapma yaşayacağız? Teoriyle pratik farklı şeyler. 🙂
Kendine hep Ay’ı hedefle, ıskalasan bile en azından yıldızların arasına düşersin.
Hizmetler:Profesyonel Koçluk almak ister misiniz?
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
- Günlük Rutinler Konusunda 8 Basit Öneri
- Benjamin Franklin’in Günlük Planı
- Jim Kwik – Sabah Rutini
- Hesap Lütfen Kitabı – Rutinler & Hobiler
- Başarılı İnsanların Sabah Rutinleri
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.
2 Replies to “Günlük Rutin Denemeleri”